КАКО НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ УПРАВЉАЈУ ХАИТИЈЕМ

Pogledajte emisiju CrossTalk, talk show američkog novinara Petera Lavella, u kojoj se govorilo o Haitiju:

„CrossTalk on Haiti: Year of Agony“
http://www.youtube.com/watch?v…

Haiti je prije točno godinu dana pogodio razorni potres. U emisiji su gostavali haićanska odvjetnica Ezili Danto te američki producent Nicolas Rossier. Gosti su govorili o tome kako američka vlada preko svojih agencija i organizacija USAID (United States Agency for International Development) te IRI (International Republican Institute) pod krinkom „pomoći“ Haitiju radi na uništavanju ono malo privrede na Haitiju što je poslije zemljotresa preostalo. Gosti emisije tvrde da velika većina „pomoći“ Haitiju ne dolazi haićanskom narodu koji nama ni vodu (kolera je raširena) koji tu pomoć ne kontrolira preko svoje vlasti već taj novac kontrolira organizacija u kojoj glavnu riječ igra bivši američki predsjednik Bill Clinton i koja se stavlja iznad vlasti na Haitiju. Gosti tvrde da:

– velika većina novca ne ide narodu već ide na održavanje nevladinih organizacija (NVO) za koje kažu da su formalno neprofitne organizacije ali da su praktički postale „industrije“ koje se natječu za američki novac.
– nevladine organizacije rade na promociji interesa onih koji ih plaćaju. 
– USA preko pomoći Haitiju ucjenama traži usvajanje onih ekonomskih politika koje zadnjih desetljeća nije uspijevala nametnuti Haitiju poput odvajanja zemljoradnika od njihove zemlje te stavljanje interesa američkih potrošača ispred interesa domaće populacije.
– Seljacima se uništava stoka koju imaju te ih se tjera u grad gdje su nezaposleni.

Ezili Danto tvrdi da USA traži od Haitija odricanje suvereniteta nad proizvodnjom hrane što za posljedicu ima glad. Gošća tvrdi da američki sponzorirane nevladine organizacije podržavaju lokalnu oligarhiju koja čini 0,5% stanovništva i kontrolira 90% bogatstva na Haitiju. Gošća tvrdi da ta lokalna oligarhija radi kao predstavnik američkih interesa na Haitiju, te da je dobro povezana sa bivšim američkim predsjednicima Bush i Clinton.

Nicolas Rossier tvrdi da lokalne nevladine organizacije i lokalni mediji na Haitiju koje diretno i indirektno financira američka vlada aktivno rade na razaranju jedinstva u haićanskom narodu politikom zavadi pa vladaj, te na ocrnjivanju onih političara koji ne plešu kako američka vlada svira…


Zvuči poznato?

Davor (Osijek)

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s