Дон Кихот или још једна српска заблуда?

Нешто чудно се дешава са патриотским и оним другим медијима у Србији… Једна позната
личност постављена је за министра на предлог Г-17+, а осим пренете агенцијске вести само пар коментарчића!? Шта је у питању? Јесмо ли постали јако фини па ћемо новом министру дати мало времена да се упозна са новим радним местом, или је контраверза толика да смо остали „без текста“?Пише: Драгослав Павков

Генерал у пензији Зоран Станковић је човек кога знам као и већина грађана – из медија.
Срећом по мене није било разлога да се ближе упознамо. Хиљаде  људи који су се нашли на његовом столу током деведесетих нису били те среће… Лекар који је живот посветио не лечењу људи, већ трагању за истином – приватно је постигао све што се постићи може: Три пута ванредно унапређиван у виши чин, начелник ВМА, министар одбране, судски вештак цењен у свету, професор униоверзитета, пензионер који се у животу нарадио и који је с пуним правом могао одбити понуду „експерата“ да у Алибабиној пећини званој Министарство здравља владе Србије, замени доскорашњег харамбашу. Шта га мотивише да се упусти у нову политичку
авантуру, која врло лако може да се заврши провлачењем кроз блато, хапшењем а можда и нечим горим? Донкихотовска потреба да напада ветрењаче корупције и лажи или нешто много опипљивије и материјалније – прљави новац?
Лично, мислим да му ово није требало; било шта од поменутог да је разлог за прихватање 
министарске фотеље, по њега ће се завршити лоше.

 Прво, нема подршку никог битног у држави. Министар, ма колико да је реч о високој функцији  ипак је релативно лако заменљива роба. Да би  учинио нешто против злоупотреба у здравству, министар би морао да има подршку неког ко није толико „осетљив“ на магичних 126. На пример, председника државе. Како пролазе они које тај лик „подржава“ познато је, и о томе не бих овом приликом.
Што је најгоре, нови министар здравља нема ни јавност на својој страни… Управо ћутање и окретање главе од вести да је др. Зоран Станковић постао нови министар здравља, говори да јавност не зна шта да мисли… А чим у неком таблоиду изађе прва вест о нечем мутном у његовом ресору, рипнуће „аналитичари“ и узвикнути: Јесам ли вам рекао? Додуше, нико се неће сетити да их приупита: Кад си рекао, али ‘ајд, и то је већ виђено…
Друго, ако је у питању оно што не бих желео да јесте – шанса да и он откине свој део меса са лешине која је некад била држава, такође му се не пише добро: Они које је као начелник ВМА прозвао (мада не и именовао) као „фармакомафију“ а који се лако могу  препознати, нису Перица иЂокица већ озбиљни криминалци са белим крагнама… А они имају обичај да буду веома сурови са неким ко им је покварио  посао. 

Њихов мотив да у своју екипу приме човека попут генерала Станковића може бити само велика нужда или покушај велике манипулације јавношћу то јест –  оним што је од ње остало.Нужда се огледа у прилици да се одради још неки „посао“ пре опште бежаније која је извесна, а манипулација би могла да буде много опаснија: 
Генерал који је познат као поштен човек од угледа и интегритета, би им требао дати људски лик. Да се шлепањем уз њега прикажу као нешто друго, а не као оно што заправо јесу – лешинари и сецикесе најгоре врсте. Који не презају да у опасност доводе животе стотина људи само да би њима у џеп улетео који еврић више.
Шта је у питању, видећемо ускоро; догађаји се смењују вртоглавом брзином… Политички
комесари из ЕУРОтерне закрчили су ваздушни простор изнад Србије… Напредњаци спремају стиропор…
Цветковићева влада броји последње месеце, а министри се понашају по начелу – „После мене потоп“ и гледају да позатварају што више својих приватних „комбинација“.


Хоће ли народ кога су све могуће змије изуједале, толико да се плаши и безопасног гуштера изгубити наду – да можда постоји жив Србин који се не може корумпирати?
Волео бих да нам као народу остане макар та нада, па макар она била и илузија… Али као што рекох, многе змије су нас уједале…

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s