Народ и политичари

Пише: Вујачић Ратимир
Са фртаљ подршком у флексибилном бирачком тијелу предузимају се кораци са далекосежним посљедицама: приступање НАТО-у , увођење црногорског језика на основу изједначења књижевног и говорног језика – случај јединствен у науци а ваљда и у свијету…итд.
правно уређивање и напредак  Државе Црне Горе и није био циљ државотвораца. То је била само маскарада за својеврсни идеолошки пројекат као властоносну мјешавину примитивног комунизма и сировог капитализма… који опет – никако да задобије знатнију подршку грађана.
„Добре обичаје много је лакше покварити него успоставити. Од њих зависи величина једног народа“ (Бранко Павловић)
Лопов је, извините на народном изразу, у еуропеизирајућој МНЕ  онај – и само онај – што га ухвате, и  то  за оно –  што је учинио – прецизније кад га ухвате за оно, што је скривио. И наравно, кад све је то у процесу. Тисућуљетно искуство вјечно младе и орне Богиње правде једнозначно је и једноставно, у смислу друштвене категорије присвајања – мимо рада и резултата рада. Украдено није зарађено мада – све су  прилике – захтијева одређени труд, сналажљивост, политичку подобност и љубав према родној груди.  Чак штавише, међу таквима је и много невиних што Судови свакако узимају у обзир већ у првостепеном поступку. За сваки случај, првостепено осуђени за – извините, наравски – крађу још увијек је прав и здрав: постоје брале, Виши судови који чињенице сагледавају са једног вишег аспекта.
Лопов – далеко се казало – може поштено и неометано да живи и ради свој,  ни мало једноставан, посао чекајући ослобађајућу пресуду; доприносећи притом, даљњем развоју  друштва…  своје породице и шире заједнице. Заиста, до објаве правоснажне пресуде сви смо – без  разлике –  једнако поштени и … богати. Богатство је, рекосмо ли, ствар перцепције и личног доживљаја: једнима је вазда мало – други су задовољни и кад ништа немају.
Подсјетимо – позната је доскочица –  „поштен Куч, поштен Братоножић а мене капота нема!?“ Дакако, пут нас води у неувелу баштину народне мудрости када се на крађу гледало већма са егзистенцијалног – мање формално правног аспекта. Невичан апстракцијама али, добрано озбиљан – народ – вазда осјетљив по питању  здравља и добрих обичаја. Ко краде тај лаже и вара па работа узима маха – покадкад преварени узвраћа истом мјером. Али само „покадкад“ – има  увријеђених и неумјерених у том погледу –   узвраћају са каматом. Продате неком „рог за свећу“ и ефекат такве продаје траје док купац не покуша да упали рог  да њиме нешто освијетли. Тако се преко ноћи обретемо и нађемо у свијету обманутих  и обмањивача – у свијету у којем царује начело преваре и преварени варају. Такав амбијент постаје занимљива позорница свакојаких страсти али и тешко мјесто за живот. Стога ријеч „лопов“ тако грдно одзвања – Народ је пресудио.
Какве везе сад ту имају Политичари поменути у наслову? Да, они су ти који даноноћно бдију  – док народ зановијета о тричаријама преживљавања – постављају нова правила и брину о  здравља друштва; служе највећма својим примјером – млади су лијепи и поштени. Примјењују законске оквире  тако да никог не жуљају и спутавају – понајмање њих.  Надаље, доводе у нови поредак круте законе логике, граматике и иних формалних наука које су вјековима – попут превазиђених народних обичаја – обуздавали, стезали и омеђивали политички фронт и појединце посебног кова.
Политичари се најрађе позивају на народ. Све странке имају опште народне називе и Народ им се никад не може одужити. Они који политичарима, ипак, штогод приговоре могу се ласно ућуткати.  Стога се има перцепција да Народ може којешта да отрпи. Ствари међутим, стоје другачије. Од четири – понегдје три – грађанина са правом гласа, само један указује повјерење „овима“ на власти. Све да  тај један гласач од укупно четири и није – уцијењен и условљен, корумпиран и потплаћен – средствима партијско државне принуде и  народним новцем – то је опет танак  извор и основ легитимитета. Са толико легалног капацитета – што је у озбиљним Државама и случај – могуће је да државне службе одговорно раде свој редован посао,  професионално  обављају  „државни сервис“ и радње неопходне за функционисање  уређеног друштва.
У МНЕ међутим, са тим једним – свестрано уцијењеним и запосједнутим – гласачем иде се у свакојаке и смјеле реформе које неријетко засијецају у традиционално народно биће и муком изграђене добре обичаје. Добробит таквих подухвата за црногорски народ је благо речено – упитна. Са фртаљ подршком у флексибилном бирачком тијелу предузимају се кораци са далекосежним посљедицама: приступање НАТО-у , увођење црногорског језика на основу изједначења књижевног и говорног језика – случај јединствен у науци а ваљда и у свијету…итд. и томе слично. Зли језици, су уосталом неко вријеме звоцали да правно уређивање и напредак  Државе Црне Горе и није био циљ државотвораца. То је била само маскарада за својеврсни идеолошки пројекат као властоносну мјешавину примитивног комунизма и сировог капитализма… који опет – никако да задобије знатнију подршку грађана. Куповина и навлачење гласача остају константа младе нам „државотворне“ властеле: читаве бригаде партијских зановијетала и љенчуга сједе на кључним мјестима, располажу  и арче народно-државне ресурсе на разна придобијања и „изјашњавања“ уплашених и дезорјентисаних грађана.
Народ – радници и поштена интелигенција – све оптерећенији капитализмом и борбом за голи живот принуђен је да умјесто ноћног и недјељног одмора помно проучава Хегелову философију права и Општу лингвистику Ф. Де Сосира… обашка историју, геополитику, етику, дијалектику, теологију, херменеутику. Само тијем начином може увидјети  „што му раде“ и куда млади и лијепи „државотворци“ заводе и Државу воде. До тада – политичари ће крчмити ђедовину и неслану помрчину .

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s