Убијен још један полицајац…


Јуче је убијен још један полицајац. У Зрењанину, приликом покушаја хапшења вишеструко осуђиваног и насилног Горана Петровића, смртно је настрадао полицајац Александар Ркман; након што је отворио улазна врата, Петровић је покојном Ркману из пиштоља пуцао у главу, а затим наставио да пуца у правцу осталих… У размени ватре, рањен је још један полицајац као и отац убице; своју каријеру насилника, изнуђивача и убице Горан Петровић је завршио у локви крви покошен рафалом Ркманових колега. И нека је.

Ту би прича требала да се заврши да смо ми нормално друштво… Али, као што је познато нисмо, и не може то тек тако – без сликања и изјава политичара. Директор полиције Милорад Вељовић поводом трагичног догађаја из десног џепа сакоа извукао је спремну изјаву „за трагедије“ и убиством згранутој јавности поручио да је „ово још један доказ да полицајци трпе насиље…“, затим је после обиласка места догађаја у болници обишао рањеног полицајца Ивана Радина. Није познато је ли обишао и другу жртву, оца злочинца Петровића кога су у пуцњави правог-здравог ранили полицајци, као ни да ли је у левом џепу имао изјаву „за колатералну штету“.

У свом обраћању јавности, директор Вељовић је оплео и по правосудним органима који су криви јер је двоструки (неки кажу троструки) осуђивани убица добио прилику да понови злочин. Наиме, Петровић је прво убиство извршио са 16, а друго нарочито сурово са 18. година; један коментатор вести који је очигледно упућен у целу причу, каже да је Петровић био осумњичен за још једно убиство током издржавања казне али је ослобођен због недостатка доказа… На излив праведног гнева директора Вељовића нико из правосуђа до данас није одговорио.
Потпредседник владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, такође је дао изјаву у вези несреће која је две породице завила у црно: „Полицајци морају да имају повлашћенији третман у држави и не могу да буду глинени голубови...“ Такође је додао како је напад на полицију заправо напад на државу, како казна за тако нешто треба да буде најстрожа могућа и да ће МУП бринути о породици настрадалог Ркмана – ма шта то значило.

Оно што је кључно у целој причи а што упадљиво недостаје је осећај одговорности због губитка два људска живота; притом немам ништа против Вељовићевог напада на правосуђе, штавише – придружујем му се. 
Али, напад би био много убитачнији да се директор дотакао своје и одговорности својих потчињених. А ово није први пут да полиција прави брљотине са трагичним последицама… 


Пре пар година убијен је саобраћајац на мотоциклу Владимир Грандић који је покушао да заустави аутомобил са наоружаним пљачкашима златаре; никад није објашњено како је дошло до трагедије, осим што су на сва уста осуђивани злочинци. Ко је мотоциклисти наредио да јури и зауставља пљачкаше ако се има у виду да он за то нити је стручан нити опремљен? Ко је генијалац који је претпоставио да ће бандит који је са пиштољем у руци упао у златару, када чује сирену и види пандура на мотору да му показује „лизалицу“ – дати десни жмигавац и стати поред пута? Ако је покојни Грандић то учинио самоиницијативно, можда желећи најбоље, зашто то није саопштено јавности – као пример његове храбрости, али и као поучан пример за колеге да се то тако не ради? И његовој породици Дачић је обећао помоћ и сигурност; надам се да је одржао обећање.

Слично је и са хапшењем Петровића; господо полицајци, насилни криминалац који је већ одлежао за два убиства не хапси се тако што му дођете пред врата и звоните док се не преда. Али, знате ви то боље од мене… Не бисте носили маске да не знате. Или сте их носили плашећи се да ће вас бараба препознати, да ће вам се осветити када га реформисано правосуђе пусти на слободу? Ако је тако (а јесте) зашто то не кажете? Зашто се одлучније не придружите критици реформе правосуђа, о вашим главама и о будућности ваших породица се ради!? Колико ће још живота однети опортунизам запослених у МУП-у и чување свог дупета, све док оно не дође на ред? Није директор Вељовић без везе рекао оно на рачун правосуђа; али, хоће ли имати воље да ствар истера до краја или ће вук појести магарца? Генерално, код нас је проблем што су затвори пуни сиротиње; оних који убију из страсти, из нехата, афекта… Који краду јер не умеју да до новца дођу на други начин… Који немају новца за адвоката…

Прави криминалци су на слободи, а они који су под неком истрагом, у истражним затворима уживају статус полубогова. Да би се одржавао привид мира, управе затвора с њима преговарају, пазе да их не наљуте а „командири“ им набављају мобилне телефоне, неки кажу чак и дрогу… Према таквим људима судови су нарочито благонаклони, и гледају да им што пре укину притвор како их угледне каквим их је Бог већ дао, криминалци и кокошари не би покварили… Господин Кене и госпођа Ражнатовић су најпознатији примери разумевања и милости реформисаних судија: Први је ухапшен на србијанско – бугарској граници а онда је суд експресно „нашао“ да нема опасности да би окривљени могао побећи, па га је пустио из притвора уз меру  електронског надзора. Други случај је још познатији: Естрадна звезда и једна од две „прве српске удовице“ окривљена је за финансијске злоупотребе и присвајање много новца фалсификовањем службених исправа на штету буџета (грађана) Србије. Неспособно тужилаштво наравно није успело да документује оптужбе против певачице, али њени адвокати знајући с ким имају посла (да је могу затворити и без доказа) предложили су јој нагодбу: Признање кривице за нешто мање украденог новца него што тужилац тврди – у замену за одређене погодности; повраћај дела новца и кућни притвор уз електронски надзор. Као доказ да се криминал ипак исплати ако сте „неко“… Шта ‘оћу да кажем?
 Ако је господин Кене ухапшен приликом бекства значи да ПОСТОЈИ опасност од бекства и да је због тога морао остати у притвору до главне расправе. Шта је то могло да наведе истражног судију да према овом господину покаже толику сусретљивост? Дао му часну реч да неће побећи ни утицати на сведоке? 
Дао му часну реч да ХОЋЕ побећи или утицати на сведоке, тј. прикрити трагове? 
Бојазан судије да угледног грађанина наше веселе заједнице становници ЦЗ-а не искваре?

Што се тиче Цеце – погодба је ОК ако не постоји други начин да се постигне правда…
 Али, шта је сврха постојања оваквог Тужилаштва? Да са позиција силе правне државе клевеће и прогони људе без икакве одговорности за лош резултат судског поступка. Јер „случај Цеца“ јесте лош резултат Тужилаштва за организовани криминал ма шта о томе трабуњао Томо Зорић и за тај резултат неко треба да одговара. 
Онај ко је измислио институт нагодбе сигурно није имао на уму да се нагађа са првооптуженим већ са неким његовим блиским сарадником који би могао да помогне да се првом докаже кривица, просто – сведок сарадник је кедер на кога се пеца сом. Наравно, код нас се све претвори у карикатуру, свака добра идеја се девалвира и обесмисли.
Најжалосније у целој овој причи је што смо жртве сви ми који немамо блиндиране аутомобиле ни од државе плаћене телохранитеље. Ми, који у Скупштину „шиљемо“ којекакве и од њих очекујемо да донесу законе који ће бити обавезујући за све и који ће запрећеним казнама одвраћати криминалце од чињења кривичних дела. Ако се случајно и деси да којекакви донесу неки добар закон, представници „правне струке“ га истог трена обесмисле и релативизују, толико да се закон изметне у карикатуру и спрдњу.

Знате ли драги читаоци да србијански судија кога лажни сведок очигледно лаже, том сведоку не може ништа ако га је предложио тужилац? По Законику о кривичном поступку, само тужилац или оптужени приватно могу да покрену поступак за лажно сведочење… Па тужилац лажног сведока и доводи на суд да лаже… Окривљеном не пада на памет да приватно гони лажног сведока јер му је доста и његове муке, а нарочито јер зна да ће иза овога у том предмету стати гле чуда – баш јавни тужилац који би по природи ствари требао да гони прекршиоце закона. И тако даље, док неко опет не изгуби главу обављајући своју службену дужност. А политичарима нема лошег маркетинга. Бесплатан је још и најбољи, без обзира на повод за сликање.

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s