Слобода говора на педерски начин

Геј стрејт алијанса (ГСА) је шокирана изливима мржње и отвореним позивима на насиље према ЛГБТ особама и другим мањинским заједницама које је претходних неколико дана на свом Фејсбук профилу постављала професорка средње Машинске школе из Новог Сада.

Професорка Јелена Поповић- Ивановић је између осталог навела да се ЛГБТ особа треба клонити, игнорисати их и занемаривати, али и да ЛГБТ особе треба “ућуткати на све начине, јер врше пропаганду болести”, као и да се људи најбоље “науче памети” када их “млатну у њушку“, додајући да припадници ЛГБТ популације сами изазивају насље којем су изложени. Све то су њени ученици у коментарима одобравали пруживши јој подршку.

ГСА је уверена да је дотична професорка недвосмислено свесна тежине и утицаја својих речи на њене ученике с обзиром да је у једном од последњих коментара написала „немој да ме неко критиковао само зато што сам профа”. Сем говора мржње и отвореног позивања на насиље према ЛГБТ особама, професорка Јелена Поповић-Ивановић је исказала нетрпељивост и према националним мањинама.

Овакво намерно распиривање мржње према различитим мањинским заједницама у нашем друштву је једно од многих опасних сведочанстава тренутног стања образовног система Републике Србије, који не препознаје важност системског, одлучног и дугорочног приступа едукацији просветно-наставног кадра.

Иако је образовни систем један од стубова сваког друштва, образовне власти и даље не показују довољну спремност да се обрачунају са вршњачким насиљем и дискриминацијом на основу сексуалне оријентације у образовним установама. Постоји незанемарљив број уџбеника у којима се износе хомофобични ставови, а доста просветних радника у комуникацији са ученицима и даље репродукује такве ставове, о чему ГСА има пуно сазнања из више основних и средњих школа, као и са факултета у Србији. Због свега тога је Повереница за равноправност пре неколико месеци упутила препоруке за уклањање из наставног садржаја тврдњи и навода који подстичу нетолеранцију према различитим мањинским и угроженим груама у нашем друштву, као и за рад на системској едукацији наставно-просветног кадра.

Поводом случаја говора мржње и отворених позива на насиље од стране професорке Поповић-Ивановић, реаговала је Сандра Чаушевић, чланица Саветодавног одбора Геј стрејт алијансе и просветна радница:

„Пре свега као човек а потом и као просветни радник морам најстрашније осудити поступак професорке Јелене Поповић-Ивановић. Један просветни радник који на првом месту мора бити педагог не сме себи дозволити да шири нетрпељивост и јавно позива на насиље ма какве личне ставове он имао. Ако један професор овако јавно, преко друштвене мреже шири говор мржње поставља се питање шта такав професор тек може говорити ученицима на часу који није тако јаван. Као последицу тога имамо све већи број јако младих насилника који, вероватно подстакнути ставовима оних одраслих на које би требало да се угледају (родитељи, професори…), буквално из ђачких клупа излазе на улице и врше насиље а да при том ни сами нису свесни због чега заправо то раде већ само рефлектују мишљења и понашања којима су изложени. Задатак нас професора и јесте да управо таква понашања младих на време и спречимо, да их едукујемо и учимо толеранцији према свим људима који размишљају другачије од нас а не да их подстичемо на насиље. Јер ако ми, као представници образовне институције то не урадимо не знам ко ће. Можда овај задатак и пада тешко појединим просветним радницима, али и није свако за овај позив. Сматрам да би сви просветни радници требало да одреагују и осуде овакав поступак једне професорке, а очекујем и реакцију Министарства просвете.”

ГСА позива све надлежне државне органе да на све могуће начине хитно и неодложно крену у обрачун са говором и распиривањем мржње и позивима на насиље над различитим мањинским друштвеним групама. у оквиру образовног система. Уколико у наредних неколико дана надлежно тужилаштво не реагује на поменути говор мржње и отворене позиве на насиље, Правна служба ГСА ће против професорке Јелене Поповић-Ивановић поднети и кривичну пријаву и тужбу због кршења Закона о забрани дискриминације.

Инфо центар ГСА, 21.09.2011.

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s