НИЈЕ ВАЖНО КО ВЕЋ ШТА ЗБОРИ

збори: Биљана Србљановић
пренесен на „патриотски“ сајт овај интервју је изазвао уобичајене реакције Павловљевих паса … као будаластом трагаоцу за националним консенсусом (оно кад се договоре СВИ СВИ СВИ), није ми ни овога пута јасно шта је зла Биљка Српка овде погрешно или нетачно рекла.
ЕЛИТЕ
Елите су мени неомиљена реч, елите морају имати неки утицај и моћ да би се тако могле назвати, а овде постоје пре свега финансијске и политичке елите. Интелектуалци су до те мере лишени сваког утицаја, осим ако су укључени у пирамидални политички систем, да је ипак потпуно бесмислено њих оптуживати за нечињење или апатију. Грађани су пре свега неактивни и апатични, елите ме не занимају. Ми гледамо у спортисте и политичаре, са страшћу кибицера са трибина што пљуцкају семенке и само посматрају утакмицу у коју никад неће моћи да се укључе. Спорт и наш новостворени навијачки фанатизам је за мене права метафора наше стварности, људи физички неспремни чак и да потрче за аутобусом у обичном посматрању спорта задовољавају све своје потребе. Никада не би сами били у стању да се одрекну било чега, па ни кесе чипса, а камоли да уложе сате и године у мукотрпне тренинге да би постали као ови које обожавају и чије индивидуалне успехе доживљавају као своје. Такво је постало читаво друштво.
Сви посматрају и коментаришу, нико више не види потребу да – у било коју идеју – уложи и минимални лични труд.
О КОСОВУ
Мислим да је читава наша политика према Косову потпуно погрешна. Не постоји начин да се, на дужи рок, задржи овакво стање перманентног сукоба и опасности која сваког тренутка може прерасти у рат. Не постоји начин да иједна земља преживи такво стање без великих последица по све. И не постоји никакав разлог да се такво стање одржава. Однос Србије и Косова је пре свега питање односа српских грађана, њених демократских институција и најмрачнијих центара моћи, оних који и даље, очигледно, владају овом земљом, који су у стању да организују оружане немире и доведу државу на ивицу грађанског рата у сваком тренутку, било то претњама насиљем у Београду или новом балван револуцијом на Јарињу.
Методи службе су овде деценијама исти, и док Србија не смогне снаге да се с тим канцером не разрачуна, за ову земљу нема будућности. “Косовски проблем” није проблем, већ средство којим се влада овом земљом.
О ИЗБОРИМА И ВЛАСТИ
Мислим да ће на идућим изборима коначно да се испуни идеал наших политичких елита – сви ће ући у власт. Ето тако, баш сви. Пре свега ДС и напредњаци, међу којима нема никаквих програмских разлика и препрека, обе снаге су номинално за Србију у Европи, али под условима нерешавања косовског питања, што значи за Србију ван Европе. Њихова једина разлика је у томе – ко буквално држи власт. Власт је једна исплатива и самодовољна категорија и њихов прави предизборни програм ће бити једино то – узети власт по било коју цену. Идеологије нема, политике нема, решења за сва отворена питања која стоје пред нама уопште нема, све те странке ће баш тако, са неким кобајаги програмима изаћи пред грађане, у баражу ће се борити на живот и смрт, јер то је једино важно – колики ће ко проценат у будућој подели партијског плена освојити, а онда ће, након избора, дуго и мучно преговарати око и последњег места директора јавног предузећа, разделити партијске квоте и апсолутно сви, на неком од нивоа, ући у власт. То су избори у Србији.

О СПЦ

Иако сам велики заговорник лаичког друштва, разумем потребу грађана да одговоре на своје немире потраже тамо где традиционално сматрају да их могу пронаћи, па и у цркви. Утолико ме више погађа неодговорност српске цркве према сопственом народу. Запаљиве, морално недопустиве, често и противзаконите изјаве из самог врха СПЦ не само да су политички неодговорне, већ и људски разочаравајуће за сваког ко има искрену потребу за духовношћу. Не може се човеку који ће у историји ове земље остати запамћен као неко ко је малолетног дечака, у порти цркве, хватао за слабине, гурао му језик у уста, размичући своју свестеничку мантију, грабио за пол… давати било шта, осим правоснажне судске пресуде, а камоли неки орден. И сам патријарх Иринеј, својим све тежим иступима у јавности потврђује чињеницу да и СПЦ, као и све друге “елите” у овој земљи, не разуме размере опасности која прети читавом друштву, опасности од потпуног моралног урушавања, већ је и сама део проблема, за које грађани, упркос свему, коначно једном морају да нађу решење. Решење у себи самима.

 

2 mišljenja na „НИЈЕ ВАЖНО КО ВЕЋ ШТА ЗБОРИ

  1. Доста овога стварно стоји, али ако се примени на жутократију, невладнике и њихове контролоре. Али БС не пада на памет да то уради, већ је ово критика неке фантомске опасности (тј. Срба који се још усуђују да постоје). Дакле, лицемерје врхунско. Уосталом, она овим својим наступањима жестоко крши Бечку конвенцију, којом се регулише статус страних дипломата (будући супруга француског амбасадора)…

    Sviđa mi se

  2. читао сам текст и пратеће коментаре на "патриотском сајту"… не мислим да су реакције биле изазване Биљкиним лажима, већ страшним лицемерјем… осим њеног отужног лицемерја, људима је засметало и продавање морала од једне високо неморалне особе… што се тиче "Павловљевих паса", дотична заиста изазива бес(нило) и када ништа не каже, па нећу бити изненађен да једног лепог дана буде награђена катраном и перјем…

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s