ПОРЕСКА НАРУКВИЦА

Пише Ружа Ћирковић
Мирослав Мишковић ослобођен пореза на основу Уговора о избегавању двоструког опорезивања, који је Србија закључила са Кипром

Мирослав Мишковић неће држави Србији платити порез на трансакцију којом је своје уделе у привредном друштву Делта макси продао белгијској Делез групи. Како је на питање Данаса одговорила Пореска управа Републике Србије, Мишковић је овог пореза ослобођен по основу Уговора о избегавању двоструког опорезивања који је Република Србија закључила са Републиком Кипар 1986.
У одговору који је Пореска управа Републике Србије упутила Данасу децидирано стоји: „ У привредном друштву Делта макси доо Београд у току ове године су извршене статусне промене одвајања уз оснивање, праћене променом оснивача, за које су благовремено поднете и одговарајуће пореске пријаве, по основу којих су подносиоци, сходно одредбама важећег Уговора о избегавању двоструког опорезивања, ослобођени плаћања пореза. Пореска управа очекује пријем пореских пријава најављеног промета наведеног привредног друштва, о чему ћете бити благовремено обавештени“.
Према сазнањима Данаса последња реченица из саопштења Пореске управе базира се на постојању новог привредног друштва које је Мирослав Мишковић основао у Београду 18. јуна 2011. године – Делта цапитал доо. Она је у стопостотном власништву фирме Астатине Холдингс Лимитед са Кипра. Оснивачки улог у Делта капиталу заснива се на 500 евра новчаног капитала и на неновчаном делу одевра који чини право својине на 82,20 одсто удела у Друштву за трговину и заступање Делта макси доо Београд, Таковска 49. Порезници верују да ће порез бити плаћен нанајављени прометовог друштва. Засад у забелешкама, које уз то друштво иду, Агенција за привредне регистре није уписала никакве промене. 250.963.000
Према Закону о порезу на доходак, грађани Републике Србије плаћају порез на капитални добитак од 20 одсто. Капитални добитак представља и разлику између продајне цене права, удела, односно хартија од вредности и њихове набавне цене. „Обвезник који је право, удео или хартију од вредности пре продаје држао у свом портфељу пре 24. јануара 1994. године, не остварује капитални добитак њиховом продајом“, наводи се у Закону.

Извор Данас, 27. 10. 2011.

Jedno mišljenje na „ПОРЕСКА НАРУКВИЦА

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s