Чекајући напад на свети град Ком
Пише: Антонија Хандабака
Ирански нуклеарни програм створио је велике тензије на подручју Блиског истока у ишчекивању објаве новог извештаја Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) о иранским нуклеарним активностима. Наиме, очекује се да ће ИАЕА идуће недеље изнети доказе да је ирански програм дизајниран за војне, а не за цивилне сврхе. ИАЕА највероватније неће експлицитно навести како Иран покушава да произведе нуклеарно оружје,али упућени тврде да ће навести програме за искључиво војну примену.
     Сломили Сирију
Оптужбе да Иран под маском цивилног програма покушава да развије бомбу старе су и добро познате. 
Напад не би био преседан. Израел, и сам нуклеарна сила, 1981. године разнео је реактор у Ираку и уништио нуклеарне амбиције те земље. Потом је, 2007. године бомбардовао наводни реактор у Сирији, иако тај напад Јерусалим никада није признао.
Но, удар на Иран проузроковао би хаос у целој регији. Подстакао би реакцију Хамаса у Гази и Хезболаха у Либану, иранских савезника, истичу аналитичари. Даље, стране трупе у Авганистану биле би изложеније опасности него сада. 
Њихове базе у Катару и Бахреину биле би лаке мете. Ормуски теснац, улаз у Залив, канал кроз који се превози 50 посто светске нафте, био би затворен. 
Према мишљењу неких, ту цену вреди платити да се неутрализује Иран.

Противници напада питају зашто напасти земљу чији су вође тренутно забринутије за економију земље и унутрашње незадовољство. Осим тога, напад на Иран зауставио би кораке према реформама у регији. „Арапско пролеће“, пише један британски аналитичар, претворило би се у арапску зиму с катастрофалним последицама на стране интересе и арапска друштва, укључујући С. Арабију.  Иначе, алтернатива нападу је наставак економских санкција.
(Преговори уз уважавање интереса Ирана ником не падају на памет као алтернатива алтернативи… прим.прев.)
Иранска жалба УН-у
Пише: Еуген Добрић
У међувремену, док западњачки медији брује о могућој војној интервенцији против Ирана, влада те земље јуче је уложила жалбу УН-у тврдећи да САД на иранској територији проводе терористичке операције, укључујући егзекуције иранских нуклеарних научника. Иран ускоро намерава да преда документацију о америчкој завери.
На ново “врење” на Блиском истоку реаговале су и Кина и Русија тражећи од ИАЕА-е да  Ирану остави времена да проучи налазе Агенције и одговори на њих, као и да по сваку цену треба избећи сукоб. 
Са староиранског превео: Драгослав Павков

Jedno mišljenje na „Чекајући напад на свети град Ком

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s