НЕВАЖЕЋИ ЛИСТИЋ ЗА УВАЖАВАЊЕ

када Оливер Дулић потроши 30.000 евра на архивирање емаил порукаможемо да прецртамо листић.
Када Ђилас монополизује све медије – можемо да не гласамо.
Када су све странке  за смањење јавног сектора, а не за сманење корупције – можемо да нацртамо нешто још лепше.
Пише Владимир Милутиновић
Ових дана се политичари и аналитичари утркују да нам објасне да је иницијатива да се на следећим изборима убаци бели листић „бесмислена“ и „деструктивна“. Доста је лако видети зашто је то политичарима бесмислено, главно питање је да ли би то требало да има смисла грађанима.
По мени, тренутно то није само савршено легитиман, него и најбољи начин да се искаже политички став. Нема за кога да се гласа. Политичко-тајкунска класа ујединила се у ставу да је ово што имамо најбоља држава и политика. Е, ми хоћемо да саопштимо да се не слажемо с тим. Сви који учествују у политици приватизовали су државу и не показују жељу да се баве јавним интересом и као да поручују: Не можете нам ништа. Чак ћете на крају и гласати за нас. Једини одговор на то може да буде: е па нећемо.
То није лицемерно него је сасвим отворено, смислено и јасно. Такво гласање је деструктивно по партијску државу, а у сваком другом смислу је конструктивно. Деструктивно је и по један од основних ставова домаће архи-идеологије да  је „грађанска дужност“ да се гласа на изборима. Не – грађанска дужност је да се штити јавно добро. Ако га тренутни политичари уништавају онда је дужност да им се не да легитимитет да то и даље чине.
Било би још боље да постоји политичка снага која би јасно била против садашњег неолибералног консензуса политичке класе. Али, она не постоји. Много је разлога за то. Само три године су биле довољне садашњој власти да промени матрицу корумпирања и да се уместо на национализам ослони на лажно европејство. За те три године, ионако никакви, медији потпуно су затворени. И сада се очекује да до избора може да се оформи политичка снага која би имала инфраструктуру, новац и приступ медијима и која би могла да нешто у политици промени. Ако се то, упркос свему, догоди радо ћу гласати за такву опцију. Међутим, разлог за неважечи листић није само у томе што тренутно нема странке којој би се могло дати поверење. Чак и када би добили нову власт која би почела од бољих стартних идеја, брзо би се вратили на старо. Ми немамо проблем са влашћу, него са контролом власти. Тај проблем неће решити било каква смена власти, него захтева промене у друштву и независним институцијама. Јасно прецртавање листића је глас за ту контролу. За људе који би могли да учине систем бољим – новинаре, судије, независна тела. Дакле, смисао неважећег листића је да се изрази став за промену система, против наставка недемократског тренда. Прецртани или бели листић итекако има смисла.
Сасвим супротно, бесмисленим се чине досадашњи приговори овој идеји. Једни кажу да је акција бесмислена јер не може бити успешна пошто је само један глас довољан да би се легално формирала власт. Али, зар ти људи мисле да је наш систем стварно толико недемократски да би се могло владати са једним гласом? Или толико недемократски да би се јасно одбијање 100, 200 или 300 хиљада људи да гласа за постојеће странке сматрало потпуно неважним?
Други тврде да и поред тога што тренутна власт рапидно корумпира све сфере и потпуно игнорише све критике ипак треба опет гласати за њих да би се ипак кретали ка ЕУ и да не би националисти дошли на власт. Међутим, то би било исто као дати бланко дозволу ДСу и сателитима да раде шта хоће док постоји оваква опозиција. А то је очигледно лоше. У демократији мора постојати начин да ускратите подршку лошој политици. Ако он не постоји онда живимо у самоскривљеној диктатури.
Зато, када Оливер Дулић потроши 30.000 евра на архивирање емаил порукаможемо да прецртамо листић.
Када Ђилас монополизује све медије – можемо да не гласамо.
Када Чедомир Јовановић изјави да су платани у Булевару у катастрофалном стању и да ћемо добити нови и лепши дрворед – можемо да нацртамо нешто лепо на листићу.
Када су све странке  за смањење јавног сектора, а не за сманење корупције – можемо да нацртамо нешто још лепше.
Они који тврде да је тај начин, било шта, контрапродуктиван, бесмислен, деструктиван, нека објасне како ће се гласањем за неку од постојећих странака било шта од овога променити.

http://www.filozofijainfo.com

4 mišljenja na „НЕВАЖЕЋИ ЛИСТИЋ ЗА УВАЖАВАЊЕ

  1. "По мени, тренутно то није само савршено легитиман, него и најбољи начин да се искаже политички став. Нема за кога да се гласа.~"…нека објасне како ће се гласањем за неку од постојећих странака било шта од овога променити."Није само тренутно савршено легитимно, УВЕК је легитимно. А СИГУРНО није најбољи начин, ни сада, ни никада. Одговор је аутор већ ионако дао сам, јер теоретски багра може владати и без наших гласова. А није ни тачно да нема за кога да се гласа. Аутор нема за кога да гласа, јер је разочаран у домете владајуће коалиције и опозиционих сателита жутих, а не може да замисли власт националиста.Ево, да објасним како би се, наравно хипотетички, нешто променило. Двери, од којих аутор и власници блога вероватно добијају оспице, би сигурно нешто макар помериле у правцу опстанка овог народа, јер оно што нуде не припада понуди постојећих парламентарних странака, већ је из једне друге сфере примерене "народној демократији". Отворену сумњу коју аутор изражава гледе корупције и осталих малверзација везаних за политичаре је тешко унапред изразити и према Дверјанима, јер им до сада нису пронашли чак ни мачке.

    Sviđa mi se

  2. " Двери, од којих аутор и власници блога вероватно добијају оспице,.."Не знам за Владимира, али брм и ја од Двери нити од било кога другог не добијамо ништа па ни најаве активности, позиве на конференције за штампу, итд. То што их нешто нема на (Р)еволуцији није резултат никаквог (новог) анимозитета власника блога већ је резултат њихове неактивности. Њихов сајт имам у букмарковима и отварам га свакодневно – али нажалост, одавно тамо нисам прочитао ништа интересантно што би вредело пренети. Као што је познато, са Дверима сам се разишао (а брм никада није ни био неки њихов симпатизер) око различитог тумачења програмских начела; ја, овакав каквим ме Бог створио чекам и чекаћу док се не појави политичка организација чији челници ми на питање како се нешто што пише у програму друкчије тумачи, неће одговарати да "то тако само пише…" До тада, задржаћу право да будем критичан према сваком ко има претензије на мој или на гласове оних на које имам утицај. Поздрав.-

    Sviđa mi se

  3. објашњено! и, нисам хтео да уједам, то мени излази само са типкица… иначе, у самом тексту је већи проблем што аутор уопште и не прихвата као могућност да патриоте саставе власт, иако је и њему пун куфер жутих…

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s