Поштење нема цену

пише: Небојша Малић
Да ли је Марина Морачанин будала, или симбол наде у будућност Србије?

Конобарица из Крушевца је пре неки дан пронашла торбицу коју је заборавио један од гостију, и вратила је власнику. У торбици је било преко 200.000 евра у готовини. Од „захвалног“ парајлије је добила награду од 1000 динара (ни 10 евра). Због тога је неки називају будалом.

Зашто? Па могла је да узме паре. Могла је и да пријави торбицу полицији, па би је следовала награда од 10% пронађене суме. Остатак би, претпоставља се, задржала полиција – док власник не докаже да је то заиста његово и законски стечено. Али не – конобарица је узела торбицу и предала је заборавном госту. Каже: „Не треба мени награда, мени је важно да мирно спавам“.  

У чему је овде проблем? Сигурно не у поштеној конобарици. То што је Марина урадила требало би да је основни стандард пристојности и поштења у нормалном друштву. Њено понашање није за осуду, већ за сваку похвалу. Ако већ треба нешто да се критикује, онда је то понашање заборавног и незахвалног госта, који је – да је био зле среће да торбицу нађе неко прилагођенији загађеној моралној средини која је направљена од Србије – могао да остане без пара. Па било потпуно, да је проналазач присвојио торбицу, или делимично, да је торбица завршила у полицији. Свакако да то вреди много више од хиљаду динара. Али то је ствар кућног одгоја и карактера – или његовог мањка.

Проблем је и што постоји пропис који конфискује 10% пронађеног новца као награду, па поштене људе тиме просто тера у грех. Само зато што закон дозвољава некоме да узме туђе не значи да је то морално, праведно или исправно.

Ко зна одакле заборавном госту толике паре? То уопште није важно. Његове су.  У нормалном друштву би требало да важи претпоставка невиности. Исто као што никоме не би пало на памет да се окористи туђим, ма колико користи од тога могао да има. Неке ствари се једноставно не раде.

Да је узела паре, или чак искористила законско право на 10%, Марина Морачанин би дала за право једном лоповском моралу који већ дуго загађује Србију. Дала би за право убеђењу које материјално ставља изнад моралног, сматра да је свако у души лопов, и верује само у „у се, на се и пода се“. Које се смеје поштењу, пљује на част и заједљиво вели да се образ не маже на хлеб, а патриотизам не сипа у трактор. Које зна цену свега, а ничему не зна вредност.

Годинама већ, следбеници тог концепта (превише је примитиван да бих га частио етикетом идеологије) покушавају да Србију промене по сопственој матрици. Марина Морачанин, конобарица из Крушевца, пример је њиховог неуспеха – али и наде да ће у некој скоријој будућности њено понашање бити нормално, пожељно и поштовано.

3 mišljenja na „Поштење нема цену

  1. "Марина Морачанин, конобарица из Крушевца, пример је њиховог неуспеха" да је тако ко што вам се чини из даљеине не би гледао репортаже о њој на ударним дневницима свих телевизија и насловним старнама свих новина..предуго сам био новинар да не бих знао како се деси да две различлите новивне имају исту насловну страну….. очигледно је поента целе приче да је ОЧЕКИВАЛА накнкнаду па је сад разочарана..а то је лицемерје о којем је писао Павков… морал који приписујете овој коонобарици налаже да добра дела чините без хвалисања и очекивања награде.

    Sviđa mi se

  2. Из текста који је Драгослав овде цитирао се то лицемерје уопште не види. Чак супротно, она испада скромна и поштена, а новинари барабе које праве причу од "види глупаче није узела паре." Али ако постоје наслови и цитати из других новина који доказују тезу да је ето и Марина покварени олош којем је стало само до пара и славе (какав сви и треба да будемо у еуроатлантском глајхшалтунгу, је ли) онда бих молио да их цитирате, па ћу онда драге воље да кажем да сам засновао свој суд на погрешним информацијама.

    Sviđa mi se

  3. мени цела ствар изгледа пренадувана у медијима, што никако не значи да је Марина очекивала накнаду… јер, да јесте, па зар није могла доћи до ње? како рече Драгослав, само да је звала полицију или, на крају крајева, могла је и лично од власника да затражи 10%, пред сведоцима… не знам шта мотивише брм да сумња у све и свакога, али за мене нема логике да је она хтела тих 10%, само што је очекивала да се власник новца сам сети, то ми делује нестварно… ја сам пре за тезу да "преумљивање Србије" не иде баш како се код "западних пријатеља" и жутих епигона планира…

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s