Сан о аутономији "…и резанци с’ маком"

                         
                                                            
                                                      
                                                            
                                                                                                                 
                

Пише: „Хаим“ – Коментатор Новог Стандарда
За оне којима историјска факта некако ‘исклизну’ из аутономношћу подмазане главе треба направити мали подсетник/мали простор,мало времена за писање,па и подсетник мали/.

Дакле свим тим ,а у равници им њиној,економистима те теоретичарима свих фела треба препоручити да читају како је написано,да гледају ако не знају да читају па ће видети колика је искоришћеност те плодне земље/међу задњима смо у Европи/.
А ако ни са тим не буду задовољни јер нико ни треба да буде задовољан чињеницом да просечни приход на просечној војвођанској њиви /рецимо кукуруза/спада међу најмање у Европи тада нека погледају колико су се то намножили,колико су то хране и берићета искористили е да би се намножили/макар десети део као Шиптари који немају ништа до дроге а и то им изгледа више ваља од пусте хране војвођанске…/’и резанци с’маком…’/ па и своју аутономију траже баш као наши ‘пречани‘…али ‘пречане‘ кара бела куга па ће да се цепају без икога,на сухо.
Кромпирић,нула,ништица/0/ али у минусу,дакле негативни наталитет,или боље рећи позитивни морталитет са изразитом суицидном тенденцијом  хара богатом Војводином /уосталом слично је са наталитетом у целој Србији осим у КиМ где је пораст наталитета идеолошка категорија и питање шиптарског националног програм– оверпопулатед је нешто као ‘радна обавеза’ – хттп://ср.wикипедиа.орг/ср-ел/… … .

Декадентан народ живи у свом  Миту о просвећном Војвођанину а факта говоре другачије,нажалост,*строседелац* Војвођанин је или паор који живи радећи од јутра до сутра или декадент који већ и са идејом о некаквој аутономији показује колико је паду склон/’…и резанци с’маком/.
Знам…све су ово тек скице, обриси проблема који је свакако сложенији и у повесном и у историјском смислу али пошто потичем из тих крајева бар толико себи могу да приуштим/’и резанце с’маком’/.

Како хаиму рече један ‘кадар’ а када је био у Словенији свака шуша у тим малим срединама хоће свој мали феуд,нема ту нити економског,нити културолошког а нити симболичког разлога да се једна Војводина отцепи осим сујете ових болесника са малигнитетом ега/’и резанци с’маком’/.Ти чанци и костреши,фајтићи и друга њима присподобива бића желе да буду ‘своји на своме’…Од тога могу да буду само своји на моме,мислим поседу јер га имам у Војводини а од ових ћу га бранити свим легитимним и ‘нелегитимним’ средствима/видим чварак пиштољ има а ди’ је пуца и гудре има…оли?../’и резанци с’маком’/.
Јер легитимност схваћена на пост-модерни начин је арбитрарна,необавезујућа,нема у себи универзалност обавезујућег ‘закона’ и права којим је регулисана и који је штити, него је ствар консензуса мањине о питањима већине.
Да не говоримо из којих све то извора произилази војвођанска жеља за аутономијом,да су ту у питању и старе а и још старије фрустрације које сада *староседеоцима* дају за право да желе да се цепају.../!/

Прво је потпуно подређен положај Срба у Бачкој за време К унд К монархије где су морали своја имена да покатоличе па је мој прадеда Сава био Силвестер а баба моја/његова кћи рођена 1910,сада покојна…/ чашћена је са маџарским Јулија а име јој је било Јелена.
Како рече један домишљати бранилац оваквог система ‘равноправности’-и српски су коњи ,вели он ,имали тада пасош који би гласио на српско име па се ‘Путко’,’Риђан’ или каква кобила Ружа нашла у повлашћеном положају е да би бранила част ,како су их тамошњи Срби звали-Маџара као познатих поштовалаца мањина/све са хортијем на завршетку/. Али када је требало у војску за Монархију ићи није било милости па је мој прадеда заглавио затвор јер се предао Русима.
А други велики шок је био за вазда покондирено-надурене *староседеоце* када је Тито послао на хиљаде Крајишника,махом из попаљаних босанских и личких села да населе Војводину да би имао чисту и прегледну демографску карту у својој Југославији…
Историчари,свакако боље знају разлоге и ‘прве’/после WW-1/,а и друге после WW-2 колонизације али оно што знам из ‘прве руке’ је да су од тих људи који су населили махом куће Шваба које су скоро 100% били нацисти/у селу у којем се обрео мој отац затекли су млинара и још једног антифашисту а њима длака са главе није зафалила за време њиховог суживота са Босанцима после рата.
Проблем је био што су колонизовани људи били невични раду на великим пољима од неколико ‘јутара’ или хектара  јер су дошли махом са места које су биле на висоравнима,где је клима била оштра па су се бавили сточарством а не ратарством/јер тамо је успевало нешто кромпира,мало кукуруза и трава за испашу/,али не и /’резанци с’маком’/.
Отуда и оне злонамерне и пљувачке приче о томе како су ови паћеници из пакла рата којег су на својим плећима изнели/а наши паметни историчари знају и цифре-колико је погинуло Срба из БиХ за Југославију у којој је Војводина добила аутономију а колико је то погинуло Лала,Бачвана и Сремаца дичних? Може процентуално од броја становника,а може и у љутим цифрама!Јуначине!… Па ће нам онај  чанак пиштољ да држи ,ма знамо ти јаране дилера ,ено ти Шид,Темерин,Нови Сад,и још ихахај пропадају од дроге. Јел’ то ваш пречански брутални нето доходак по џанки глави становника? Подмладак аутономачки на шиптарском хероину! Јесте,буцо! Маши ти неком другом тим пиштољем а ко ти је ту слику овде ставио направио ти је ‘добру’услугу/’и резанце с’маком’/ Склањај то док га појео ниси… хм…!/и резанци с’маком’/
Држању коза у купатилима су се смејали ноблес паори,о ложењу паркета причали,чак и руковање/схаке хандс/ им смешно било па се и са тим спрдали итд.Отишли ‘Чифути’,убијени у логорма, а дошли Босанци!…Милина једна;вазда неког за мржњу ,вазда неко ко ће преузети кривицу за све што иде наопако.. 
Питам се да ли би ти исти који са таквим гуштом пљују на ове људе којима је Босна заувек остала у срцу и који су као и избеглице из задњег грађанског рата остали на неки свој начин верни Босни као никад прежаљеном дому,питам се да ли би они да су се нашли у таквој оскудици као ови људи измештени из својих домова и одвојени од свог начина живота,да ли би ови подсмешљивци спалили једно другог уместо паркете е да би им гузице остале дебеле а Сосе сочне и румене.
Отуда су ти ‘дођоши’ добијали државне послове,отуда су морали да под старе дане већ начети четворогодишњом голготом и мукама те погибељима свих врста да се боре и са болештинама/ТБЦ је косио ове неухрањене и намучене људе/док су Лале имале Фрушкогорски партизански одред и можда још понешто ту и тамо а остало време рата су се углавном жалили како их гњави једноличка исхрана:“
Знаш,“Прича покојни сеоски бербер Фигаро муштерији,“Није код нас у партизанима било, да кажемо мало супице,чорбице… или тако штогођ на кашику, него фуртом сланина и шунка.На нос ми је изишло да знаш само. “Оно што је наивни Фигаро издиванио више је истина него што би многи велики борци за аутономију волели да признају.
Осим тога нису морали у својој 11 години као мој отац што је морао да полазе у први разред школе па да се већ скоро момчићи гурају са слинавцима у скамијама. Јер тамо одакле су дошли за Србе није било школе.Било је или каме или ханџара а када би зликовцу претекло муниције био је љубазан да их метком убије. А то што је онај који је рат изнео на својим плећима па га платио у крви…па био награђен руководећим местима а у ‘вашој Воводини’, да ли је то право или није…То драги моји *староседеоци*треба да питате своју савест,када сте сами у *својој*… ‘свој тој равници’/’и резанце с’маком’/.

4 mišljenja na „Сан о аутономији "…и резанци с’ маком"

 1. да није овај хаим бата нимбус? све је промашио..па лале нису аутономаши, аутономаши су дођоши..то прво а после и све остало што ме мрзи да пишем сада… предрасуде су чудо ..ово је ко о лењим црногорцима..црногорци су иначе типови који толико воле новац да не спавају, само раде и раде и раде..у вицевима је наравно друкчије ко и с лалама..

  Sviđa mi se

 2. Бранимире, мислим да је суштина приче ово: "свака шуша у тим малим срединама хоће свој мали феуд, нема ту нити економског, нити културолошког а нити симболичког разлога да се /уметни територију по жељи/ отцепи, осим сујете ових болесника са малигнитетом ега."То важи за Црну Гору, то важи са тзв. "Санџак," то важи за тзв. Косовију, једнако као Војводинију, или било који од "ријегиона" које би Лажан Динкић да транжира ако се (јопет) нађе у влади…

  Sviđa mi se

 3. "свака шуша у тим малим срединама хоће свој мали феуд, нема ту нити економског, нити културолошког а нити симболичког разлога….у праву си ..и онда сви надрианалитичари (нема ненадри) крену баш у културолошке и идентитетске утуке и историјске примере који везе с мозгом немају… међутим иам једно питање – како то да се толико народа лепи на толико евидентно идиотске идео0ло+гије? да није што би рекли другови комунисти лош народ? е мало морген.. можда би одговор био – зато што је конкурентска псеудопатриотска још идиотскија… а за те одговоре се не улази иу САНУ, и у колимне

  Sviđa mi se

 4. "да није овај хаим бата нимбус?" хе, хе, није да ме ниси насмејао, али ипак… мислим, лик користи нешто жешће и има комплетан хаос у глави, прибогу к'о да је сама ана радмиловић… а да видиш, и пише понекад у женској фаци…"како то да се толико народа лепи на толико евидентно идиотске идео0ло+гије? да није што би рекли другови комунисти лош народ? е мало морген.. можда би одговор био – зато што је конкурентска псеудопатриотска још идиотскија… а за те одговоре се не улази иу САНУ, и у колимне" е, ово ме није насмејало… мислим, све се бојим да си на правом трагу…п.с.бранимире, прописаћу се ускоро о она два света, не брини, само да посвршавам неке ствари, а и стижу празници овде… идеје ми не фале…

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s