ЧЕТВРТИ РАЈХ

<!–[if !mso]> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } <![endif]–>

Професор Niall Ferguson предвиђа за Еуропу бројне узбудљиве промјене, распаде и нове уније у само десет идућих година. Хрватска ће, примјерице, скупа с осталим земљама бивше Југославије бити југ Цјеловитог њемачког царства.

 

 На тој новој карти Еуропе, добар дио Медитерана се води као „Земља за одмор“ (Vacation Land)

 ИСУВИШЕ БУДАЛАСТО да се НЕ би остварило


Хрватска ће за десет година бити дијелом Цијеловитог њемачког царства (The Wholly German Empire), које ће бити састављено од већине данашњих чланица Еуропске уније и хтјет ће да га сусједи ословљавају с Уједињене Еуропске Државе, пророкује професор повијести с Харварда у свом чланку „Еуропа 2021.“ објављеном у Wall Street Journalu.

Према предвиђањима Nialla Fergusona, у том њемачком царству бит ће и земље бивше Југославије, кризом обухваћене медитеранске државе које редом губе своје владе ових дана, затим Пољска, Естонија, Латвија, Литва, Ципар, Малта, Француска и земље Бенелукса, с тим да би се Белгија могла распасти на два дијела.

Земља за одмор и Reuinited Kingdom


На тој новој карти Еуропе, добар дио Медитерана се води као „Земља за одмор“ (Vacation Land), Скандинавију и Исланд обухваћа „Сјеверна лига“, док Велику Британију повезује – излазак из ЕУ, с називом Поновно уједињено краљевство (Reunited Kingdom).
Наиме, Велика Британија се одлуком 59 посто бирача на референдуму одцијепила од Еуропске уније, што је утишало сепаратистичке идеје народа у оточкој држави: „Боље Британци, него Bruxelles“, шкотски је слоган.

Након Bruxellesa, пријестолница Еуропе ће постати Беч, а ослобођена од ЕУ бирокрације, Енглеска постаје омиљена дестинација кинеских изравних вањских улагања у Еуропу, пише Фергусон.

Предвиђа и јачање националистичких покрета попут онога званогПрави Финци„.

Након шпањолског Јose Luisa Zapatera, с власти ће пасти Француз Nicolas Sarkozy, а 2013. године и Angela Merkel. Проблем је, дакако, финанцијско спашавање јужне Еуропе.

4 mišljenja na „ЧЕТВРТИ РАЈХ

  1. Има она народна, што је баби мило, то јој се и снило. Васкрсла Аутро-Угарска? Добро, ако је Фергусон сања, што ли онда неће да живи у њој, већ машта о васркслој британској империји са све Ирцима? Ех.Прочитао сам оригинал у ВСЖ, где је Хрватска фуснота, поред Србије и "Косовије". Као, вас Балкан ће да уђе у ЕУ 2014, таман на годишњицу, да се натрља свету на нос ко је стварно добио и један и други рат. Можда зато треба да нас нема: незгодни смо, подсећамо. Иначе, текст је економски до те мере наиван да је на нивоу хумореске а не политичке анализе. Односно, да завршим опет народном, "да су баби крила, била би авион".

    Sviđa mi se

  2. Соколе, надам се да си прочитао брмову напомену из увода: "ИСУВИШЕ БУДАЛАСТО да се НЕ би остварило"… (Р)еволуција се определила да овде (скоро)свако има право да каже своје мишљење о темама које заокупљају друштво; колико је шта будаласто, наивно или утопија, па – био бих опрезан са квалификацијама… Зар комунизам није доказана утопија па смо му ипак били сведоци, штавише конзументи једно (пре)дуго време? У очајању људи су спремни на разне врсте хазарда, а очај због губитка посла, активирања хипотеке, губитка националног и људског поноса и достојанства јесу веома добри разлози за отпор администрацијама које су за то одговорне. Тако да (истина лаички) верујем у веома ограничен рок трејања ЕУ какву је познајемо. Мислим да ће тамо морати доћи до нове прерасподеле моћи, чему на моју радост ми Срби ипак нећемо присуствовати. То јуне (заслугом наших визионара Бората и хепатитичара) неће да нас муне.

    Sviđa mi se

  3. и није нека новост… можда су у питању детаљи који мало буне, рецимо Хрватска и Србија поново заједно, опет под немачком чизмом… иначе, о обнови аустроугарске монархије, кроз она "дунавска удружења" се већ одавно сања и то је у складу са НСП… а у разним предвиђањима и поделама, Енглеска се увек тура уз Америку, ван свих врста европских унија, док Немачку многи виде са Русијом, а има и другачијих варирања… овде је за мене наинтересантнији детаљ стављања Француске у тотално подређени положај, гори и од оног за време другог рата… ја, иначе, верујем у распад ЕУ и обнову националних држава, са утицајним сферама оних најјачих, док свака друга комбинација значи победу НСП…

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s