КЛИЗМА ПАТРИОТИЗМА

Циљеви од општег добра, у интересу народа, су увелико излизани и израбљени од стране дугогодишње актуелне једне-те-исте плејаде народних спаситеља

без основног поимања слободе, прихватања и солидарности можемо се поистоветити са кладама.

у махнитом доказивању ко је већи патриота све указује на то да ћемо се међусобно истребити. 

пише Биљана Космогина„Нек не помисле навијачи Звезде на Медаку да се гнезде!“

Народ наше земље је осиромашен, исцрпљен и дезоријентисан, једном речју: сјебан, и као такав, подложан опсенама, хистерији и манипулацијама. Издриблани тензијом пуког преживљавања, под налетомпатриотских сензација, постајемо (ауто)деструктивна, насилничка нација.
Живимо у илузији да о нечему одлучујемо, кљукамо се бенсединима и заливамо алкохолом, док повремено дајемо себи одушка на уличним скуповима – митинзима и шетњама. Тада жучно протестујемо против тлачитељске политике ауторитарних државних институција, политичких лидера и њихових пиона, али исто тако еуфорично прослављамо празнике и победе спортских шампиона. С политичког врха нас бомбастично убеђују да смо на добром путу напретка у достизању светих, хуманих циљева, и да нам се смеши лепа будућност наспрам кошмарне прошлости (за коју су криви сви претходни издајници и неспособњаковићи). Циљеви од општег добра, у интересу народа, су увелико излизани и израбљени од стране дугогодишње актуелне једне-те-исте плејаде народних спаситеља. Њихове еПППППове (памфлете, прозивке и попевке о поштењу, поверењу, патриотизму и прогресу), нико више не узима озбиљно.

Испране су нам уши и мозак маестралним привредно-политичким одлукама и мерама, које нас надљудским напорима и маневрима, мишјим корацима приближавају Европи и свету. Но, испоставља се да модели високоразвијених земаља видно пуцају по шавовима, многе су у дужничком колапсу и народ у њима грца, па не представљају прототип савршеног уређења и лагодног живота који нам се сервира. Како онда осигурати бар неке фиксације које би нас реанимирале: пристојан стандард, економску и монетарну стабилност, слободу (кретања, говора и делања), толеранцију, личну и колективну одговорност… а како искоренити лоше појаве као што су дискриминација, хомофобија, фашизам, репресија и насиље?

Наш дугогодишњи негативни имиџ у свету сатанизује, исмева, депласира и деградира целу нацију, приказујући нас као чудовишта, кољаче, терористе, преваранте, силоватеље, отимаче и канибале, што нам не иде у прилог. У прилог нам не иде ни свеколика српска историја која почива на фалш коалицијама, братоубилачким ратовима, издајама, злоупотребама, ликвидацијама и атентатима. Но и поред тога, неке вредности и конструкције су укорењене, ма колико биле апстрактне. Наша историја није коначна, већ је флексибилно прилагодљива, па ако није делом заташкана, онда је мултиплификована, изокренута и изманипулисана. Зависи ко је и како тумачи. Мутна прошлост нас можда не би превише тангирала кад би нам садашњост била кристално јасна. Смутна времена су све мутнија, а српска слога живи још само у митовима развејаним родољубивом лириком и црквеним посланицама.

Ако пођемо од тога да смо нормални, цивилизовани људи, пуни добре воље, који осим личне слободе поштују и туђе (што је прилично дискутабилно, климаво и неубедљиво полазиште), све дилеме, кризе и сукобе бисмо решили сложно, сталожено и мудро, поучени немилим искуствима и крилатицама: ,,Љуби ближњег свог“, ,,Само слога Србина спасава“, ,,Помози Боже да се Срби сложе“ и ,,Ум царује, снага кладе ваља“. Али наше трусно поднебље одликује стални дефицит љубави, мудрости, слоге и снаге, а старе пасије бујају: хушкање, освета и мржња, те се тако без основног поимања слободе, прихватања и солидарности, у целој причи можемо поистоветити са кладама.

Споразумна решења и кооперативност, национално јединство и социјална једнакост, коректно звуче за говорницом и написани на папиру, али стварност умногоме одудара од репетитивних фраза и све јаче (за)удара. Опако нас притиска груба чизма патриотизма, па не можемо нормално ни да комуницирамо, а камоли да се толеришемо или мудро игноришемо. Фетиш патриотизма је једна од најопаснијих страсти, јер у махнитом доказивању ко је већи патриота све указује на то да ћемо се међусобно истребити.

Српска историја је одвајкада обележена верским и идеолошким поделама, интерним сукобима и братоубилачким ратовима, што не чини понос нашега народа. По томе нисмо једини у свету, али тај усуд нам одувек виси над главом. Комплекс четника и партизана, правоверних и јеретика. Спортски навијачи се неуморно надмећу с „братољубивим“ паролама у стиховима, исписујући их по градским трговима поткрепљене кукастим крстовима. Вирус патриотизма у Србији мутира и прераста у праву пошаст, обузима нас као демон и чини најгорим прогонитељима себе самих. Српски понос и патриотизам у пакету, често имају елементе колективне патологије и шизе, а резултирају тиме да се стално трвемо и карамо – до крви. Отуд можда и потиче толика српска хомофобија. Не треба нам спољни непријатељ кад сами себе раздиремо, џапамо се кад год стигнемо – што јавније и гласније, то боље. Макљамо се по славама, на утакмицама, свадбама и сахранама, а имамо и школске, кафанске, породичне и гангстерске туче и обрачуне. Вера у сународнике је на најбољем путу да изумре захваљујући ,,патриотским структурама“ које се куну у српство, а понашају фашистички. Српске патриоте и бранитељи морала, часног крста и Светог писма, прошле године су на дан геј параде, у породичној анти-гејпрајд шетњи, са децом у колицима и иконама на грудима скандирали: ,,Смрт педерима!“ Има ли то везе с вером и патриотизмом?

Пола века смо се клели у братство и јединство, Тита и КПЈ, и били у обавези, тј. уцењивани да се изјашњавамо као лојални Југословени, комунисти и атеисти. Одједном, све то пада у воду и од деведесетих почиње нова српска шиз(м)а, ратни хорор и превирања из којих смо се једва ишчупали. Неки јесу, неки нису. Поразна је чињеница да је и дан данас Србија трусно подручје на Балкану, јер Срби бране, не бране, бране, не бране, хоће-неће, не знају шта ће… са Косовом, што није тема ове приче, али зато са жаром сместа сложно скачу на педере и минирају Прајд. Било је лакше, а и ближе. Стално поткрепљујемо а не распршујемо уврежену слику Србина из холивудске продукције.
Да смо паганско племе из афричке џунгле, боље би нам било. Више би бринули једни о другима и не би били жигосани као српски талибани. Да нас стрефи нека катаклизма, попут оне у Јапану, или неко ново бомбардовање, питам се да ли би смекшали, консолидовали се, једни другима ишли уз длаку и лизали ране, или би се међусобно појели?! Као да смо вечити проклетници, лунатици и губитници. Остаћемо гладни усред ове плодне земље и жедни поред толико питких извора, јер не умемо да се гајимо, па се радије глођемо и самоуништавамо. Кад се не бисмо толико на све начине по(т)копавали, родољубиво жигосали, патриотски клистирали, колегијално кастрирали, и видели претњу у свему што се миче, сигурно би испливали из демагошког мрака и свакодневног пакла с почека приче.
Вјечнаја памјат!

http://misicb.tripod.com/lektira/danga.htm

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s