Ruska eskadra u vodama Sirije


Moskva je započela s razmještanjem ratnih brodova u svojoj pomorskoj bazi u sirijskoj luci Tartus, javlja
 Russia Today.

Na čelu ruske borbene flote nalazi se „Admiral Kuznjecov“, nosač zrakoplova s krstarećim raketama. 

Ruski vojni dužnosnici tvrde da je ta misija planirana već godinu dana i da taj potez nema veze s tekućom krizom u regiji.

No, dugo planirana misija dolazi u trenutku koji bi mogao preventivno djelovati kao pomoć da se spriječi potencijalni sukob u strateško važnoj regiji Bliskog istoka.

Osim Sirije, nosač zrakoplova i njegova pratnja brodova planiraju posjetiti i libanonski glavni grad Beirut, Genovu u Italiji i luku na Cipru, kaže bivši načelnik stožera brodogradnje, admiral Viktor Kravchenko.

Ipak, dodao je da je prisutnost vojne sile, osim NATO-a vrlo korisna za ovu regiju, jer „To će spriječiti izbijanje oružanog sukoba“ novinska agencija Izvjestija citirala je Kravchenkove riječi.


Admiral je podsjetio kako je još Sovjetski Savez izgradio posebni pomorski eskadron kako bi odvratili zapadne vojne snage u Sredozemnom moru.

Za popravak i opskrbu svojih brodova, Moskva mora održavati svoje baze u regiji, pa je to razlog dolaska flote u luku Tartus.

Trenutno, baza u Siriji se uglavnom koristi za podršku plovila ruske crnomorske flote, gdje je stacionirano oko 600 vojnog i civilnog osoblja iz Ministarstva obrane.


Ruski brodovi dolaze nakon što se američki nosač zrakoplova USS George HW Bush usidrio ispred Sirije, uz dodatne ratne brodove. 

Skupina američkih borbenih brodova na Mediteranu, kako je izvjestila agencija Interfax, dolaze u misiju potpore u sklopu operacije Enduring Freedom i New Dawn.


„Naravno, ruske pomorske snage u Sredozemlju koje uključuju jedan ili dva nosača zrakoplova i nekoliko brodova pratnje, biti će nesrazmjerne s onima 6. flote SAD-a “ rekao je admiral Kravchenko, te pojasnio: „Ali danas, nitko ne govori o mogućim vojnim sukobima, jer napad na bilo koji ruski brod bi se smatrao kao objava rata sa svim posljedicama.“

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s