СВЕТЛА ПРОШЛА БУДУЋНОСТ

<!–[if !mso]> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } <![endif]–>

 Грчка, Италија, Португал и Шпањолска сe једноставно неће моћи опоравити…
све те четири земље осјетиле су грађански рат, фашистичку диктатуру и револуције…Таква нас будућност чека ако се настави малигно лудило монетарне уније

Bernard Connolly, најупорнији пророк пропасти Еуропе, и данас наилази на скептичну публику. „Тренутна кредитна политика и мјере штедње довест ће до друштвених немира“, говорио је Connolly улагачима и законодавцима на конференцији која је љетос одржана у Лос Ангелесу. Истакнуо је да се Грчка, Италија, Португал и Шпањолска једноставно неће моћи опоравити.
 „Не смијемо заборавити како су све те четири земље осјетиле грађански рат, фашистичку диктатуру и револуције. То је повијест“, закључио је те гласом надјачао подсмјехе и уздахе Еуропљана у публици. „Таква нас будућност чека ако се настави малигно лудило монетарне уније, а ове ће државе пропасти до темеља.“ Connolly већ годинама упозорава да Еуропа срља у катастрофу. Почетком деведесетих година прошлог стољећа радио је као економист у Еуропској унији и сурађивао на изградњи оквира заједничке валуте, но отпуштен је након што је изразио супротне ставове. Данас, док еуропска дужничка криза пријети и Француској, Италији и Шпањолској, Connollyjeva тврдња да ће подметање заједничке валуте толико различитим државама завршити пропашћу пада на све плодније тло. Hedge фондови који се желе окористити распадом еурозоне претражују његова истраживања у потрази за важним подацима. Улагачи који су послушали његово упозорење како се треба клонити обвезница Грчке, Италије, Португала и Шпањолске, које је десет година понављао, данас си честитају. Поред тога, међу његовим су највјернијим читачима дужносници средишњих банака изван еурозоне. Mark Carney, гувернер Канадске средишње банке, 2008. године навео је Connollyja uz Nouriela Roubinija sa Sveučilišta New York i Kennetha Rogoffa s Harvarda као једног од економиста који су предвидјели свјетску финанцијску кризу. Mervyn King, guverner Bank of England, све гласније проговара о проблемима еурозоне, а такођер је дугогодишњи сљедбеник Connollyjeva rada. Nicolas Carn, неовисни аналитичар и финанцијски менаџер из Лондона, један је од Connollyjevih највећих обожаватеља.
Бернард је на мене снажно утјецао„, истиче Carn. „Обликовао је мој став о Еуропи и увелике допринио тијеку мојих улагања.“ Connolly се клони јавности и одбио је дати коментар за овај чланак. Његова шутљивост, али и бијес и страст који га покрећу, започела је 1995. године, кад је оставио посао у Еуропској комисији како би написао „Rotten Heart of Europe“.У књизи је оштрим ријечима попратио пропаст претходника еура, еуропског механизма течајне стопе. Yra Harris, брокер с Трговачке бурзе у Chicagu, сматра да је Connollyjev рад заслужан за добит коју је остварио продајући талијанске обвезнице. Harris истиче да су Connollyjevi извјештаји тешки за читање; неки имају преко 70 страница, а у њима цитира Hegela i Johna Stuarta Milla. А спознаје му нису ни јефтине. Аналитичари његова ранга за читав низ услуга које нуде могу добити и по 100.000 dolara. Нo Harris је толико увјерен како би Connollyjeve идеје требале допријети до шире публике да су он и његов колега Connollyjevu издавачу понудили 75.000 долара за тискање 25.000 примјерака Connollyjeve knjige „Rotten Heart of Europe“, која више није у тиску. James Aitken, бивши Connollyjev сурадник из твртке AIG Financial Products, сматра да je Цонноллyју највећа жеља покушати спријечити друштвену и политичку катастрофу која нам, по његову мишљењу, већ куца на врата. 

The Нew York Times

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s