ДРЖАВА КОЈУ НИЈЕДНА СРПСКА ВЛАСТ НЕ СХВАТА ОЗБИЉНО И ДОСЛОВНО

збори: Амбасадорка САД Мери Ворлик

посета државне секретарке Клинтон била је позитивна и показала подршку САД дугорочним интересима Србије у европским интеграцијама.


Радујем се што ћу с демократском владом у Србији радити на остваривању настојања српског народа да достигне економски просперитет, заврши европске интеграције и преузме лидерску улогу у региону– ово је била прва порука амбасадорке САД Мери Ворлик кад је 22. јануара 2010. стигла у Београд. Скоро две године касније има идентичну мисију – да, колико је то у њеној моћи, унапреди односе Србије и САД.

* Односи Србије и САД напредовали су откако сте именовани за амбасадора.

– Обамина администрација је нагласила да жели да допре до балканских земаља. Потпредседник Бајден је на једном од својих првих путовања посетио регион и јасно рекао да снажно подржавамо европске аспирације Србије, као и приступање Хрватске ЕУ, и да желимо да градимо јаке односе на различите начине. Можемо да се слажемо и не слажемо у вези с неким питањима, али то није препрека за неке друге области. И посета државне секретарке Клинтон била је позитивна и показала подршку САД дугорочним интересима Србије у европским интеграцијама. Навршава се 130 година дипломатских односа између наших земаља. Некад смо имали потешкоћа, а некад смо добро сарађивали, и током оба светска рата, али и током хладног рата. Сад улазимо у позитивне односе, имамо доста тога заједничког. Желимо да радимо у области безбедности, економије, веза између људи, да пронађемо оно у чему заиста можемо да сарађујемо.

* Како можемо да унапредимо односе две земље?

– Важно је да наставимо да градимо партнерство, не само између владиних званичника већ и између привредника, академских грађана. Важно је да млади људи путују и уче у Европи и САД. Мислим да је значајно и да доводимо младе Американце овде.

* САД је помогла са нешто мање од милијарду долара. Хоће ли се та помоћ наставити?

– Желимо да наставимо ту врсту помоћи, која постоји већ 10 година. Наша помоћ овде највише се базирала на изградњи институција које су важне за процес интеграција и приступања ЕУ, као и подршку локалним заједницама, помоћ малим и средњим предузећима. Покушавамо да усмеримо помоћ ка оним регионима Србије којима је помоћ најпотребнија и помогнемо сарадњу између општина. На крају ће се наш програм помоћи завршити, али уверени смо да Србији тада неће бити ни потребан и да ће она уз асистенцију ЕУ наставити своје реформе.

* Ваше компаније до сада су уложиле 1,6 милијарди у Србију. „Ју-Ес стил“ је међу најпознатијима. Има ли још америчких фирми заинтересованих за улагање у Србију?

– Има. Чини ми се да светска економска криза јењава и америчке компаније желе да прошире своје поље инвестирања на овај регион, и све више гледају ка Србији. Пре неколико месеци била сам с министром Ћирићем на отварању фабрике конзерви „Бол пекиџинг“ вредне 50 милиона долара, која је обезбедила додатних 400-500 радних места. Пре две недеље с председником Тадићем сам била на отварању „Сајтела“. То је инвестиција у кол-центре која ће отворити 450 радних места. Има још компанија које желе да улажу овде, „Џонсон контрол“ у Крагујевцу. Оптимистична сам. Компаније препознају одређене специфичности и погодности које Србија даје својом образованом радном снагом, техничким вештинама, јаким језичким вештинама. Наравно, важно је да Србија може да се такмичи, да буде конкурентна другим земљама у региону, јер инвеститори траже најбоље место за своју инвестицију.

* Да ли смо способни да се такмичимо с Македонијом, Бугарском?

– Србија има одређене предности и знам да су неки од ових нових инвеститора, кад су размишљали о својој инвестицији, узимали у обзир и друге земље у региону.* Очекујете ли да ће се економска криза продубити?

– Криза је дотакла све земље у региону и незахвално је прогнозирати, али чини ми се да смо на почетку опоравка. Сигурна сам да је америчка економија јака и да ће остати компетитивна и играти важну улогу на тржиштима широм света. Једна од иницијатива наше амбасаде за довођење инвеститора у Србију је и одлазак с министром економије Ћирићем и привредницима у Вашингтон и Чикаго следеће недеље, како бисмо инвеститорима представили потенцијале које Србија има. Надамо се да ће то помоћи компанијама у обе земље да унапреде сарадњу и да ће отворити нове шансе за компаније овде.

* Зашто би за Србију било добро да уђе у НАТО?

– НАТО је најјача безбедносна организација у свету, која је свим чланицама и земљама широм региона донела добро на пољу безбедности, сигурности и просперитета. Одлуке које се тичу чланства у НАТО су на српској влади и народу, али уверени смо да је предност бити члан овакве организације. Учешће Србије у Партнерству за мир и мировним операцијама показује њену посвећеност глобалном миру и сигурности. Кључна порука је да су врата чланства у НАТО отворена и сигурна сам да ће Србија, оног тренутка када одлучи да уђе, бити добродошла.

* Мислите ли да смо довољно учинили у процесу европских интеграција и хоћете ли и убудуће подржавати наше европске интеграције?

– САД остаје привржена подршци европским интеграцијама Србије. Мишљење чланица ЕУ је неуједначено. Чини се да је мишљење ЕК у октобру јасно показало да је Србија направила прогрес у унутрашњим реформама и остваривању сарадње с Хагом. То су веома важна достигнућа и кораци који су направљени. Знате и да ЕУ на високо место ставља добре комшијске односе, и ту је Србија направила напредак. Важно је да се тај напредак настави и да се поправе односи с Косовом. Видимо да дијалог под покровитељством ЕУ бележи одређени напредак. Има још посла. Добијање статуса кандидата је одлука коју земље чланице ЕУ треба да донесу и уверена сам да је у најбољем интересу Србије да остане посвећена свом путу и осигура да се сви регионални проблеми реше.

* У последњем извештају Бан Ки Муна написано је да се број напада на мањине на Косову повећао. Шта САД, у сарадњи са другим земљама, могу да учине да се Срби на Косову осећају безбедније, поред онога што сада раде преко Еулекса и Кфора?

– Важно је да све стране остану посвећене мирном решавању проблема. Да престане насиље на Косову, и над становништвом и над припадницима Еулекса. Жао ми је што је недавно било насиља и напада на припаднике Кфора. Важно је да се овакви инциденти спрече. Да постоји јака сарадња с међународном заједницом и да се проблеми решавају на миран начин. Да се, кад је реч о праву, дозволи Еулексу да испуни своје дужности.

* Колико је важан договор о прелазима од пре неколико дана?

– Важан је и чекамо његову имплементацију. Такође, добро је што се барикаде склањају и сарадња с Кфором поправља. Има још посла који треба завршити у вези са склањањем барикада како би Кфор и Еулекс могли слободно да се крећу. Поздрављамо и позив председника Тадића и званичника Владе на уклањање барикада и мирно решење ове ситуације.

* Мислите ли да би аутономија дугорочно била добро решење за Србе на северу Косова?

– Позиција САД у вези с Косовом је добро позната. Мислимо да је питање статуса и граница Косова решено пре одређеног времена. Важно је да се на захтеве свих људи на Косову одговори на конструктиван начин, који дозвољава Устав Косова и у облику одређене врсте аутономије за мањине, као што се дешава на југу покрајине. Јасно је, међутим, да има још посла. Враћање дијалогу између Београда и Приштине видимо као средство за осигуравање решавања многих питања између Косова и Србије и проблема косовских Срба.

* Може ли САД да помогне у очувању српских манастира и друге црквене имовине, од чега је већина у енклавама?

– САД су дале милион долара као помоћ да се сачувају српска културна добра на Косову, укључујући и манастир Грачаницу. Подржавамо напоре да се осигура безбедност свих људи на Косову, укључујући и гробља као верска и културна места. То је веома важна тема. Треба имати разумевања и поштовања за све људе и њихово културно наслеђе. Знамо да је Србији веома важно да се та места заштите и очувају.

* Када одете из Србије, шта ће вам остати у сећању на Београд и Србију?

– Имала сам веома позитивно мишљење од првог дана. Срби су веома пријатељски расположени, веома гостољубиви и добри домаћини. Одавде ћу понети добро осећање и оптимизам и позитивно мишљење о Србима, посебно онима које сам овде срела и упознала, с којима сам сарађивала. Отићи ћу са одређеним осећајем оптимизма за вашу земљу. Јасно је да има још много посла, ово је регион у транзицији, али чини ми се да се земља креће у добром правцу, да има јасну европску оријентацију и сарадњу с партнерима широм света.


* Како видите улогу медија у развоју демократије и имају ли политичари право да критикују њихов рад?

– Медији имају важну улогу у изградњи демократског друштва у целом свету. Исто тако је важно да новинари могу слободно да раде. Како на Блиском истоку, тако и овде у Србији, има много храбрих новинара који су спремни да отворено пишу о разним темама. Верујемо да новинари треба да буду поштовани и заштићени. Кад је реч о политичарима, сваки појединац има право да размишља да ли је неки медиј мање или више независан. У САД имамо цео спектар медија с различитим мишљењима. Као што сам рекла, сматрам да је важно да независни медији буду у могућности да раде свој посао, да извештавају искрено и слободно. Мислим да није адекватно да их политичари критикују, али као што сам рекла, постоји цео спектар медија.

* Како коментаришете резултате избора у Хрватској и Словенији, где су победници СДП, односно млада странка Србина Зорана Јанковића?
– Пратила сам изборе. Видела сам да је председник Тадић већ честитао победницима у обе земље и рекао да се Србија радује што ће сарађивати са обе владе. Већ то су позитивни сигнали из ових земаља. Видим да из Хрватске поручују да су им ЕУ и добри односи у региону међу приоритетима, што је добар и охрабрујући знак који ће користити и Србији.

http://www.kurir-info.rs

Jedno mišljenje na „ДРЖАВА КОЈУ НИЈЕДНА СРПСКА ВЛАСТ НЕ СХВАТА ОЗБИЉНО И ДОСЛОВНО

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s