КОЗЕ НЕОЛИБЕРАЛИЗМА И ОВЦЕ ЛЕВИЦЕ

Криза је настала онда када је елемент који се састојао од баланса социјалистичких и капиталистичких принципа и снага, од независне јавности и судствапочео да нестаје
Раскол између званичног поретка и стварности чини се да је био оволики само при крају комунистичких држава.

Она није само криза у којој банкротирају банке а потрошња се смањује, она је истовремено и криза владајуће истине.

Па ипак, та владајућа истина још увек контролише целокупну јавну сферу.


Пише Владимир Милутиновић
Актуелну светску економску кризу прати нешто што би могли назвати метафизика кризе, скуп сасвим произвољних сугестија о њеном узроку и току. Ових дана поновљена је теза о томе да је криза дошла зато што капитализам периодично запада у кризе, а да ће престати такође из метафизичког разлога „зато што ништа не траје вечно“, па ће и ово проћи. Другим речима, сугерише нам се да о кризи не знамо ништа, ни зашто је настала ни да ли ће и када престати, једно што знамо је да не би требало да траје вечно, јер ништа земаљско није вечно, што је заиста једна тврдња која по свему – и формално и традиционално – спада у метафизику.
Ипак, негде на ободима система, у протестима против капитализама и неолиберализма, појавила се и парола „Capitalism is crisis“, која наговештава нешто одређенију теорију кризе. Она каже да би свуда тамо где стојикриза“, требало да стојикапитализам“. Капитализам ствара кризу и представља кризу: кад не би било њега, не би било ни кризе. Ова теорија већ није метафизичка, него је, рецимо, филозофска у добром смислу. По мом мишљењу, ова формула је тачна, али се појављује у необразложеном облику, па може да изгледа као емотиван, „анархистичкииликомунистичкипротест против неправди система, иако то не мора да буде тако.
Да би била сасвим прецизна, горњу формулу би требало мало дотерати: Неолиберални или чисти капитализам је криза. Криза је настала онда када је заједнички елемент у систему који се старао да приватни интереси не корумпирају јавно добро, елемент који се састојао од баланса социјалистичких и капиталистичких принципа и снага, од независне јавности и судствапочео да нестаје. Када је крајем осамдесетих социјалистички принцип делегитимисан и објављено да једруштво мртвопочела је серија мање или више институционалног приватизовања разних заједничких ствари.
Од тада на различите начине настаје неравнотежа. Захваљујући корумпираним политичарима иневидљивој руцикоја ће се већ побринути за јавно добро, корумпирани политичари омогућавају да се средства јавних набавки користе за брзо богаћење. Глобализација утиче да слаби положај радника којима конкуришу сиромашне и обесправљене масе радника у трећем свету, радна права се укидају да би се наводно повећала конкурентност. Приватизацијама се све више задире у структурне монополе који се онда само користе. Сфера политике, судства и медија је све више корумпирана или приватизована.
Ситуација је као да козу оставите саму са купусом, медији су у власништву козе, судови и политичари под контролом. Сада остаје само питање: Да ли коза једе купус?
Пошто, наравно, једе, купуса остаје све мање за остале. Додатно се ствар компликује и тиме што овде нема само једна коза (политичкотајкунска класа) него више супростављених коза у оквиру те класе, тако да коза не само што штети свима осталима него и својој врстиДанашње време по томе није никаква кризадакле, непредвидиљиви поремећај у оквиру једног стабилног и рационалног система који ће по природи ствари нестатинего кумулативни ефекат лошег система праћен све већом суспензијом демократије и контролом над све више сегмената друштва.
Браниоци система су ипак упорни. По њима није у кризи капитализам, него социјализам. То је као да пљачкаши банке кажу како пљачка као систем зараде није у кризи, што показује чињеница да они сами одлично стоје и да су банке и грађани ти који би требало да се прилагоде, а не да се буне. Ако у причу уведете осигурање од пљачке, а пљачкаше замене саме банке, онда добијате приближну слику данашњег система.
Ако сада погледамо шта се предлаже као лек за кризу, то су свима познате, а ипак никада дискутоване “реформе”: “болни резови у јавном сектору”, “департизација”, “даља приватизација”. То значи да се као лек за проблем приватизовања јавних простора и средстава предлаже даља приватизација. Као лек за потпуно контролисане корпоративне медије и њихову зависност од маркетиншких агенција предлаже се да “држава не може бити власник медија” итд.
Овде заправо никаквог лека нема. Оно што се представља као лек само је наставак и радикализација логике оваквог система. Раскол између овог званичног поретка и стварности чини се да је био оволики само при крају комунистичких држава. Због тога је ова криза тако дубока. Она није само криза у којој банкротирају банке а потрошња се смањује, она је истовремено и криза владајуће истине.
Па ипак, та владајућа истина још увек контролише целокупну јавну сферу. Изван ње, колико се може видети, остаје само нешто независног духа. Због тога је даљи развој свега тако непредвидив.
Много би помогло када би се ослободили макар неолибералне идеолошке матрице која кризу прати

7 mišljenja na „КОЗЕ НЕОЛИБЕРАЛИЗМА И ОВЦЕ ЛЕВИЦЕ

 1. Сјећам се када је била полемика : било је на НСПМ у ПДФ формату опширна расправа гдје су једни заступали "супериорну" глобализацију насупрот заосталим ("време прегазило) теоретичарима. Мени су ови други били (знатно) ближи али нисам могао претпоставити да ћу и ја постати жртва. Некако ми је све то изгледало као сколастичка расправа која се не тиче мога "малог миста".

  Sviđa mi se

 2. да сви смо схватали неозбиљно, поготово приче "заверолога"… и сада имамо монтија у италији и остале намеснике нсп по свету, да не причамо о нама…

  Sviđa mi se

 3. зато служи интелигенција..да нам не пружи ниједан одговор, никаву визију и нетачне прогнозе… а заслуже националне пензије и друштвене станове

  Sviđa mi se

 4. recimo Владимир Гоати је ауторитативно, док сам још био студент (а сад сам број!) тврдио да ће СФРЈ опстати јер су конфедерације застареле, национализам штетан а мултиетничке федерације одрживе..20 и кусур година касније ми (цело слобоодоумно човечанство) се боримо за деголовске конфедерације националих држава против "одрживих" федерација ЕУ… А ГОАТИ ЈОШ УВЕК МЛАТИ… о експертсим прогнозама о колико сутра паду "империје"САД не бих овај пут

  Sviđa mi se

 5. професорица марксизма у средњој позната по томе што нас је терала да искључиво напамет дословно цитирамо великане , брзо је постала уредница БУКВАРА ПРАВОСЛАВЉА на твНС.. најгора професорица на факултету , и тада покрајински функционер , коју сам гађао индексом и данас је неприкосновени ауторитет за "научну аналитику"… а Драгослав храни свиње, пегепет млати по Бразилу, Ратимир не знам шта, ја изгубио пола мозга бојећи потпалубља по страним маринама..

  Sviđa mi se

 6. не могу да издржим – гоати НИКАДА НИШТА НИЈЕ ПОГОДИО, УВЕК ПРОМАШИ ПРОГНОЗЕ… ја нисам злобан, мислим стварно нисам и волео бих да човек макар једном нешто тачно предвиди, пре него што оде горе…

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s