"Кога змија уједе…(не) учи на својим грешкама"

пронашао на Мрежи: 
Бранимир Марковић
превод са хрватског:
Драгослав Павков

Ставови Националног вијећа „Не у ЕУ“

О Лисабонском уговору… 
Лисабонски уговор (пандан Уставу ЕУ) написан је на 2.800 страница које вероватно ни потписивачи нису прочитали. Сами су признали да немају превод тог Уговора. Бивша премијерка која је потписала приступни споразум сигурно није – јер не зна енглески.

О демократији у ЕУ…
ЕУ није заступничка демократија, политичари у ЕУ се сами бирају између себе.
ЕУ бирократи су написали и изгласали Лисабонски уговор без пристанка својих грађана, нпр. путем референдума. Савет  министара ЕУ без поговора потписује све законе које им Европска комисија даје на потпис и печатирање.
Признали су да су 2008. потписали све законе, а само 15 посто прочитали јер ‘верују’ Комисији, која није бирана него је бира председник, кога бира Комисија 🙂 

О губитку суверенитета… 
Одлуке попут распродаје свих хрватских националних богатстава, насељавања Хрватске, броја избеглица за прихват, одлагање радиоактивног отпада, узгој ГМ култура, доносиће ЕУ без пристанка Хрватске. 

О извозу… 
Евентуалним уласком Хрватске у ЕУ, не отварају се никакве нове могућности извоза хрватских производа у ЕУ, које већ нису остварене Споразумом о слободној трговини између Хрватске и ЕУ.

О дугу Хрватске… 
Евентуалним уласком Хрватске у ЕУ, хрватски дуг ће енормно порасти. Пример за то су државе попут Португала, Ирске, Италије, Грчке, Шпаније, које Европска унија погрдно назива скраћеницом ПИИГС (свиње).
——————————————————————————————————-

Срећко Сладољев, члан Националног вијећа „Не у ЕУ“

Који су разлози да се не уђе у ЕУ?
Народ, као и породица најбоље зна што му треба. Па знамо се сами и бранити и хранити!
Како политика може уверавати властити народ да ће неки други људи то боље радити од нас самих? Апсурдно је да ће нас нпр. НАТО боље бранити, а ЕУ боље хранити. 

Али и народ је релативан појам, државе пропадају и успостављају се нове, као и наддржавне асоцијације. Пре 20 година смо, рецимо, били Југословени, зашто не бисмо сад били Европљани? Сигурно постоји неки други разлог зашто се противите, а који произлази из онога што смо преговарали, потписали.
Једно су државе, а друго су народи. Хрвати се као народ спомињу 2.000 година, док су разне Југославије, СХС, Краљевина, ФНРЈ и СФРЈ живеле укупно седамдесетак. Југослoвени као нација не постоје, у недавном их попису становништва нема.
Државе Југославије живеле су кратко захваљујући репресији, а хрватски народ живи дуго упркос репресији. Разлог због којег се противим ЕУ схватљив је из наше историје.

Која је онда алтернатива?
Алтернатива је Хрватска као суверена земља, партнер осталим земљама, па и Унији док буде трајала.
Лоше је што смо либерализовали спољну трговину и уништили привреду. Хрватска је у задњих 20 година из ЕУ увезла роба  за преко 100 милијарди еура. То је био интерес ЕУ, а не Хрватске. Замислите што смо могли направити тим новцем!

Мислите да ће се увоз повећати?
Пропустили смо да омогућимо нашем сељаку да на најбољи начин користи земљу. Он је осиромашен, држава нема снаге, све ће бити горе ако земљу препустимо капиталу, у коначници су то корпорације. Крупни капитал контролисаће све, контролисаће нас, а не ми њега.

Где то пише?
Ти закључци се намећу. Они су аксиоматски, не морате их доказивати. Што је било лоше с нашом привредом унутар Југославије? Та држава је 70-их година 20. века имала раст БДП-а међу највећима на свијету, а Хрватска је апсолутном износу највише придоносила. То је доказ да смо способни сами водити земљу. 

Али ту постоји такође некакво тржиште на коме морамо наћи своје место.
Имамо га ако мислите на ЕУ, то је решено споразумом. Улазак у ЕУ неће ништа променити. Нико неће похитати да купује више хрватске робе од усхићења што смо ушли у ЕУ.
Наше власти тврде да хоће – на пример, за наше извознике, за које тврде да их спутавају царине да би имали робу конкурентну европској.
Царине функционишу и у обрнутом смјеру. Од царина уприходимо око 1,4 милијарде куна, а у 2013. требали бисмо зарадили 2,1 милијарду или око 0,44 посто БДП-а. Царине ћемо изгубити уласком у ЕУ. 
У 2012. години очекује се да ће нам прорачунски приходи пасти за пет милијарди куна. Цела политика своди се на финансије и профит, а ја тврдим да има нешто битније од тога, то су енергија и ентузијазам народа. То нас може подићи.
 Иако је Југославија из Хрватске извлачила енормне своте за војску и полицију, Хрватска се унутар ње ипак развила у трећу бродограђевну силу са стотинама прекоокеанских бродова у неколико бродарских компанија. Увођењем неолибералне доктрине, у пар година све је уништено. Воде нас људи који у себи немају осећај заједништва, не разумеју шта је снага народа, траже себе у профиту и моћи и направиће све да их се домогну.

Али колико би требало једној таквој држави за опоравак, уколико би остала изван ЕУ? 
Овако бар имамо шансу, с неолиберализмом немамо.
Шта можете направити с моћним корпорацијама умреженим преко финансијског сектора у повезаном ланцу од власништва над земљом, производњом, прерађивачком индустријом и продајним ланцима у властитој држави? Људи у таквом систему сведу се на заменљиву радну снагу, на „обновљиви ресурс“. Све је изопачено, човек служи новцу и профиту уместо обрнуто. Као домицилно становништво нећемо контролисати више ништа.

Буџет је, ако је онако како нас уверавају, наша ствар и ту може бити промена једино у случају увођења фискалне уније, која служи контроли дефицита и јавне потрошње. 
Али како да контролишемо своје финансије ако немамо право на примарну емисију новца? Изгубили смо спољну и унутрашњу финансијску стабилност, презадужени смо, задужења су све неповољнија, систем није под нашом контролом. Не морамо формално имати фискалну унију, имаћемо је и неформално ако  нам буџет буде контролисао Брисел.


Није ли висина камата у рукама кредитних агенција? 
Ко је то допустио?
Па је ли уопште постојао начин да их зауставимо или да данас не зависимо о њиховом мишљењу?
Ако хоћемо да живимо нормално, финансије морамо сами контролисати. Орбан је схватио да ће у Мађарској, због начина на који послују банке, 3.000.000 грађана остати без крова над главом, па је фиксирао камате на кредите. У Мађарској сада имате два курса, фиксни на кредите и „пливајући“ који одређује тржиште новца. Дакле, банкарски апетити се могу обуздати.

Али Мађарској је кредитни рејтинг након неколико одлука против банкарског сектора пао на смеће.
Али тај рејтинг Мађаре не угрожава. Ако им је сада рата 1.000 еура, иста ће остати без обзира на поремећаје на финансијском тржишту. Да је Орбан пустио да се финансије неконтролисано котрљају, људи би заиста остали без крова над главом. Треба ли држава да штити људе или нечији профит? 

Орбан је широко етикетиран као популист баш због тих ‘антибанкарских мера’, јер су скочиле камате на кредите које је држава подигла, морали су звати Међународни монетарни фонд, инвеститори су се почели извлачити…
Орбан је заиста променио Закон о раду народне банке, Закон о медијима, а промијенио је и Устав. С обзиром да је он то заиста направио, то нису флоскуле. Глупост је оптуживати га за популизам ако мјере дјелују. 

Национално вијеће има тезу да је Унији стало да Хрватска буде ‘за’ јер се Унија налази у психолошки тешком раздобљу.
Норвешка је двапут одбила уопште да започне преговоре о уласку у Унију!
На другом референдуму против је било преко 90% Норвежана. То значи да су имали поштену власт која их је тачно информисала о ЕУ. И њима су политичари рекли: „Ви одлучујете!“ Наши су све испреговарали, а да нас нису ништа питали. Дрско су погазили Устав. У међувремену се урушила привреда,, корупција је урушила морал, ентузијазам. Такве јадне и обезглављене, ставили су нас пред свршен чин јер „немамо алтернативе“. Политичари су нам поручили да нисмо способни да водимо властиту државу. 

С обзиром на неравноправност грађана ЕУ унутар ЕУ, ЕУ ће тражити решења у регионалној подели. У регијама ће се дефинисати регионални центри моћи.. Код  нас (на Балкану прим. Д.П.) би то у прво време могло бити Сарајево, а касније Београд. Кроз ЕУ ћемо се поновно вратити тамо одакле смо изашли крвавим ратом. 

Кад говорим о неравноправности, мислим на разлике када се Бугарина за исти рад у Немачкој слабије плаћа него Немца.
Мислим и на различите подстицаје; у Летонији сељаци добијају 80 еура по хектару, а они у Белгији 450 еура. Како пољопривредник из Летоније може тако бити конкурентан сељаку из Белгије?
Хрватска би пуни износ подстицаја требала почети да остварује након седам година чланства, а када наш сељак и добије пуни износ, он ће бити ближи оном у Летонији. У ЕУ нисмо равноправни. Регионализација би ове неједнакости могла оправдати. Део привредно лошијих земаља већ називају ПИГС (свиње).
За улазак у ЕУ у другом референдуму „удобровољиће“ нас ублажавањем пресуда генералима и сличним триковима.

Али Ваше удружење тврди да Унија наводи да она жели да ми пристанемо јер групе у Аустрији траже референдум за излазак, расположење грађана Британије је негативно и слично. Према овоме што говорите, они добијају и на један и на други начин.
Другу варијанту сам навео као лични став. У оба случаја ради се о претпоставкама о начину уласка Хрватске у ЕУ. Референдум треба да одбијемо и први и други пут.

А што је онда поуздано од тога? 
Поуздано је да сам бранио суверену Хрватску како би наставила тамо где је привредно стала док је била у Југославији. Но, овај пут треба ићи даље као самостална и суверена земља.

Ко је по Вама био мудрији – Вáцлав Хавел или Фрањо Туђман? Питам Вас то јер је Чешка ушла у ЕУ.
Нисам никад гласао за ХДЗ. Хавел се пре смрти, дакле недавно, обратио чешком народу и војсци рекавши да уколико буде потребно, уколико се корпоративни апетити Уније не зауставе, да им је дужност чак и војно се супротставити таквој асоцијацији. Туђман је био за Европску економску заједницу а не за ЕУ.


Чешка је имала срећу да има мудро водство, за разлику од нас, и свеједно се одлучила за улазак. Зашто би то требало бити проблематично нама?
Била су друга времена. Унија је с временом почела показивати право лице. Погледајте како данас изгледа свет – Содома и Гомора. Зар се требамо клањати профиту и капиталу који се само слепо плоди и увећава. Је ли то цела сврха живота?

Не мислите ли да ће то остати непромењено, ушли ми у ЕУ или не?
То се неће промијенити до потпуног краха.

А зашто би нам требало бити боље ако не уђемо?
Зато што је резултат неолибералног менталног склопа „спаљена“ земља. Финансијски фашизам само ствара ново робовласничко друштво. Али ми се као народ (државе, прим. Д.П.) не смемо одрећи ни ако нам је земља „спржена“ – земља ће и даље терати младице кукуруза и рађати кромпир. Новац је папир, не можете га јести. Ускоро би могао постати безвредан. Економија „хлеба без мотике“ ће се урушити, морамо сачувати сувереност и покушати преживети. Успећемо. Зашто Норвешка и Швајцарска нису у ЕУ? Зато што су паметне.
 Тамо се у оквиру еуропског континента најсигурније живи. Грешим ли, можда?

Одувек гледамо у ту Скандинавију и никад ништа нисмо направили по том питању.
Требали смо се чвршће повезивати с успешним европским земљама, а не инсистирати на неуспешној ЕУ. Но, проблем је што оне не нуде блистави Вавилонски торањ какав је у Бриселу.

Јесте ли се бавили Лисабонским уговором?
У контакту сам с особом која га је целог проучила и о томе написала књигу, господином Маријаном Бошњаком. То није направио ни један хрватски политичар.

И шта сматрате најспорнијим?
Приступањем Хрватске у ЕУ, Лисабонски уговор постаје надређен свим нашим законима, па и Уставу! Испада да је и кисељење купуса важније од нашег основног правног акта.

Ко је, по Вама, просечан евроскептик у Хрватској?
Сваки иоле паметан човек. На делу имамо специјални рат против људи. Људима се лако манипулише. Ако хоћете да им отуђите банке, направите оно што су направили наши пре 10-15 година:
Узимајте из њих немилице, ништа не враћајте, покрадите их. Људи замрзе властите банке иако није проблем у њима него у онима који их воде. Људи погрешно закључе да би било боље када би банке водили странци.
Касније се исто поновило и у привреди с Пливом и ИНА-ом. Људи су опет погрешно закључили како би било боље да их воде странци.
Сада смо опустошили државу, па погрешно закључујемо како ни властита држава не ваља. И шта сад? Одбацимо је, идемо у ЕУ!
Ради се о манипулацијама како би се народ без отпора развластио од свега што је генерацијама стварао и што му по природном праву припада. Воде нас погрешни људи.

Али где су прави људи? Имали смо изборе пре месец дана и једино је листа дон Ивана Грубишића ушла унутра, а да није имала претходног искуства с парламентом.
Имамо их, али они се тешко повезују, не излазе у јавност. Против њих се води рат – „мобингују“ их , избацује из фирми, отежава им се егзистенција…
Ја нисам избачен из Имунолошког завода због свињске грипе, него због испланиране приватизације да би се неки дочепали неприказане интелектуалне имовине друштва. Показало се да (она) вриједи више од основног капитала друштва. Ко је кажњен? Нико.

Због провизија на вакцини у Србији је затворено троје људи, директор Југохемије (код нас Имунолошки завод), директор Детапа (наш Фармаегент) и директорка РЗЗС-а (код нас ХЗЗО-а).
Пријаву коју сам лично поднео Државно тужилаштво је одбацило иако је Државна ревизија касније потврдила да сам у свему био у праву. Кад једна врхунска институција потврђује постојање неправилности и настанак големе штете, а друга каже да је све то по закону, онда се све руши.

Али управо је то један од главних аргумената за ЕУ – биће нам боље ако неко други преузме контролу, јер смо ми…
То су исти аргументи као и они да је боље ако су банке или ИНА у страном власништву !
Ето, нисмо способни сами да контролишемо лоповлук, странци ће то учинити боље него ми. Свашта. Требамо другачије људе.

danas.net.hr / (Р)еволуција

6 mišljenja na „"Кога змија уједе…(не) учи на својим грешкама"

 1. јбт. постаћеш академик ако наставиш са оваквим научним произвољностима..хрватски није посебан и друкчији језик да би превео на хрвастки..прилагодио си загребачки говор оригинала београдском као враријанти српског језика(безБ)… дапаче обе су варијанте истог језика

  Sviđa mi se

 2. Да ли је важније да што више Србаља еуроскептика види текст који си изабрао или да ја и још пар твојих (углавном НК) истомишљеника истрајемо у одбрани твоје теорије да смо сви Римљани (а не комунисти)? Текст (који си ти изабрао) сам превео и понудио другима на преношење; јавља ми се да многи текстови написани "загребачким говором оригинала" овде не буду пренети јер Срби који се (погрешно) називају "Хрватима" одавно имају пропис по коме су обавезни да текстова написане на "српском" преведу и прилагоде у духу "загребачког говора…". Па неки Срби који се називају "Србима" мисле да је инфериорно пристајати на такав однос и инсистирају на реципроцитету (тај сам!), по цену да се понешто и не пренесе. Боље да се не чита него да нам као "легалан и легитиман" протурају "хрватски књижевни језик". Узгред, Како се десило да београдски надбискуп (Словенац) божићне и новогодишње празнике честита на "загребачком говору" уместо на "београдском" (пошто живи, ради и проповеда у Београду), или на словеначком (јер му је то матерњи језик)? Мислим да не треба претеривати са разумевањем за сваку шушу која овде шиљи "милоклиз" на нас, а од овдашњег света тражити познавање историје, филозофије и етике на академском нивоу да би се уопште изјашњавао о било чему. Ево, управо сам нашао текст у коме бугарска доктор(еса?) историје доказује да Албанци као народ постоје тек стотинак година, да их је проуизвела аустромађарска пропаганда да би Србима спречили приступ јадранској обали… Али нећу да објавим з'инат, нађи га сам.

  Sviđa mi se

 3. Branimire, naravno da je drugačiji. Sva dokumenta koja su Vam eventualno potrebna ako želite npr. pasoš ili ličnu kartu u Hrvatskoj, morate prevesti kod službenog prevodioca. Mogu Vam reći ime jednog, kod koga sam ja prevodila i to papreno platila. Zašto da se pravimo da nije, kad jeste drugačiji: drugačiji je izgovor, naglasak, reči…Što Vam smeta ta razlika? Neka ih, neka se razlikuju ako žele.

  Sviđa mi se

 4. Незапослена жена Хрвата је ''КУЋАНИЦА'', а он, кад га питаш где иде, одговара :''ДОМА''!Незапослена жена Србина је ''ДОМАЋИЦА'', а он, кад га питаш где иде, одговара :''КУЋИ''! Аман, заман… хоћемо ли се икада договорити…?

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s