РЕПУБЛИКА УЗВРАЋА УДАРАЦ

„Potonuli smo i udaljili se od izvorne Republike. A sada tonemo ravno u fašistički sistem u kojem vlast drže velike korporacije i autoritativan režim koji gazi svaku osobnu slobodu svakog američkog državljanina.“ – Ron Paul


  Paul ovdje ne govori o nekakvom novom ustroju koji bi podsjećao na nacističku Njemačku.
On se referira na fašizam kao ekonomsku doktrinu – ili kako je mnogi nazivaju „korporativizam“.

Fašizam kao ekonomska doktrina

Taj sistem bio je aktualan u Italiji za vrijeme Benita Mussolinija od 20-ih do 40-ih.
Fašizam, kao ekonomsko-politička teorija, stavlja korporaciju na sam vrh upravljanja državom. Cijela zemlja je podređena služenju korporativnih interesa i njihovih vlasnika, a narod se drži pod strogom kontrolom policije, vojske, paramilitarnih skupina, ali i temeljitim nadzorom.

Fašizam je ekonomska doktrina najradikalnije desnice – vlasnici kapitala ili kapitalisti nalaze se na najvišim mogućim funkcijama i doslovno upravljaju nad cijelom sudbinom naroda.
Da bi se stanovništvo držalo pod kontrolom uvode se brutalne mjere represije, ukidaju se gotovo sva radnička prava, a zakoni postaju potpuno podređeni korporativnim interesima.
Naravno, fašizam uvijek ima tendenciju stvoriti svojevrsno „pokriće“ za takvo militantno izrabljivanje vlastitog stanovništva, u tim sistemima često jača utjecaj crkve, a posebno se ističe nacionalni ponos i nacional-šovinizam, tj. superiornost jedne nacije nad svim drugima.

 

Naravno, termin „fašizam“ trebalo bi gledati isključivo kroz prizmu opisane ekonomske doktrine, no termin se danas koristi u mnogo širem značenju.
Ipak, očito je kako Ron Paul kada govori o „fašizmu“ u SAD-u misli upravo na fašizam kao ekonomsku doktrinu.
Imajući u vidu fašistički način ekonomske proizvodnje, jasno je kako današnji SAD sve više poprima određene elemente – neosporna je činjenica kako korporacije imaju daleko najveći utjecaj na politiku i smjer u kojem se SAD kreće.
Američki militarizam, koji je – još jednom – neosporna činjenica, zasigurno ne operira diljem svijeta pod nominalnom izlikom „širenja demokracije“, ali – koliko god da bi i takav način vojnog djelovanja bio nedopustiv i kriminalan – ni u korist vlastitih građana .
Vojno i političko širenje utjecaja SAD-a direktno se provodi na zahtjev ili u korist najvećih i najmoćnijih korporacija.
Na tom tragu Ron Paul dotaknuo se teme o kojoj se u SAD-u danas nerado govori.
http://www.advance.hr

Jedno mišljenje na „РЕПУБЛИКА УЗВРАЋА УДАРАЦ

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s