Србија – трула изборна јединица


Владајућа клика је запослила довољно рођака, пријатеља и кумова и чланова им фамилија на уносна радна места у државним и јавним предузећима да увек могу да превагну на њихову политичку страну јер им живот у буквалном смислу те речи зависи од тога ко ће бити на власти 

пише Милош Лазаревић

Управо тако, а термин није мој изум већ је превод енглеског термина „rotten borough“ који је означавао изборну јединицу у којој се део или чак већина бирачког тела могао поткупити да гласа за ову или ону опцију(Мислите да смо ми измислили ту праксу? Ха-ха!). Термин је можда познат из култне серије „Црна Гуја“, а онима који су је гледали поручујем да Роуен Аткинсон уопште није много карикирао, напротив.  Након 12 година економског, културног и моралног уништавања Србија је постала једна велика трула изборна јединица.

Не мислим, наравно, да је бирачко тело у буквалном смислу потплаћено(мада је, чујем, и тога и те како било) али на један посредан начин свакако јесте. А то је остварено преко сада већ по злу чувеног система „страначког запошљавања“ у јавним предузећима и државним иснтитуцијама. Владајућа клика је запослила довољно рођака, пријатеља и кумова и чланова им фамилија на уносна радна места у државним и јавним предузећима да увек могу да превагну на њихову политичку страну јер им живот у буквалном смислу те речи зависи од тога ко ће бити на власти. О тражењу неког другог посла нема ни говора, делимично због кризе, али већим делом због смишљеног стварања таквих економских услова да је осамостаљивање појединца у виду сопствене иницијативе фактички онемогућено. Ако се овоме дода чињеница да многа приватна предузећа зависе од послова са горепоменутим институцијама, од којих су нека те послове добили на сумњив начин, ето како учинити да велики део бирача на изборима заправо и нема избора.

Наравно, то ипак није већина гласача. Остатак се добија комбинацијом разних фактора. Неки људи једноставно не умеју да размишљају на кохерентан начин па сами себи у стомак скачу једно говорећи на речима, а друго у пракси. Други кукумавче како не виде алтернативу ЕУ, као да мора осим Србије нешто да постоји, нека наднационална структура где се мора ићи. Лудака и клиничких случајева који ће се примити на сваку тренди идеју ће увек бити. И коначно, цинизам и апатија. Људи су овде толико пута преварени и до те мере потрошили свој идеализам да им више не пада на памет да изађу на изборе и почели су да мисле сами о себи. А таквих је све више. Уосталом изашло је мање од 60% на изборе.

У свему овоме има и неких светлих тонова. Један од њих, поред релативно малог одзива бирача(што је ипак показатељ незадовољства али на погрешан начин артикулисаног) је и неуобичајено велики број неважећих листића који скоро да су прешли цензус. Што значи да простора за маневар и даље има. Али чак и ако би се ту направио продор потребно је разбити или макар ослабити системску спрегу. Како то променити и изборити се са катастрофалним менталитетом који је заокупио велики број народа?

Мислим да ће тек фактори на које наше странке немају утицај или га имају минимално донети прелом у глави . Пре свега банкрот државе која више неће моћи да исплаћује плате и пензије и/или евроунијатски „Götterdämmerung“(којег, игром случаја, слушам баш ових дана). Тешко да ишта друго може да покрене ту жабокречину.

(http://mightiestofthenine.blogspot.com)

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s