Велика Србија

Историја код нас нажалост није учитељица живота, већ добар разлог за препуцавање… На знање и равнање онима који мисле да је пре комуниста у Србији цветала демократија, патриотизам и православље. (примедба приређивача)

Пише: Крста Цицварић; („Балкан“, Београд, 21. X 1936)
Одабрао и опремио: Драгослав Павков
Док су хрватски родољуби, – с малим изузетком, – сматрали да се Велика Хрватска може остварити само у оквиру Аустрије, дотле су српски политичари, – готово без изузетака, – веровали да се Велика Србија може створити само по цену распада Аустроугарске.
Отуда сукоб између Срба и Хрвата у питању Анексије: 
док су Срби Анексију схватили као један пораз своје националне идеје, као удар за Српство и цело Словенство, дотле су Хрвати овај чин аустроугарске дипломатије глорификовали као један успех хрватске националне идеје, као један корак ка остварењу Велике Хрватске, и као такав, врло користан и са општесловенског гледишта, па да би за Анексију придобио саму Русију, тадашњи хрватски национални идеолог Стјепан Радић отпутовао је у Петроград (посетио је и Москву), где је покушао да, у смислу своје анексионистичке идеологије, утиче на руско јавно мњење (које је било одлучно противно Анексији).
(Кад је, на основу поверљивих извештаја из Беча, утврђено да је Радић у Русију путовао о трошку Балплаца, он је протеран из Русије).


Отуда и супротност између Србије и Хрватске у току Светског рата: док су се Срби очајно опирали аустријској најезди и док су каткад покушали да пређу аустријску границу (полазило им је за руком да пређу Дрину и да се приближе Сарајеву, а прелазили су и Саву и заузимали Срем) – дотле су Хрвати, као аустријски војници, с ентузијазмом борили се за Аустрију, и при првом прелазу у Србију показали су се према ненаоружаном становништву свирепији, него и сами Мађари, убијајући без милости старе људе, силујући жене и девојке, набијајући на нож малу децу.
(Све су ово на лицу места утврдиле стране мисије, а за ове нечувене вандализме Хрвати су остали некажњени као што су остали некажњени и Бугари за њихове беспримерне зулуме над српским становништвом које је било под њиховом окупацијом).


После коначног освојења Србије, њен гувернер Хрват Салис-Севис (аустријски генерал, сада наш пензионер) путује по Србији како је он говорио, да „освоји срца покореног становништва“, и јадни српски народ, са свештенством на челу, дочекује га најпомпезније, а он, као неки суверен, држи беседе народу, и свештеницима например, овако придикује: „Крстити, венчати и у гроб спратити. Ништ више… ништ !.


Србија је подељена између Аустрије и Бугарске, граница иде реком Моравом. Бугари су заузели целу Македонију, а на Косову пирују Арнаути, чувени зликовац Хасан-бегВучитрнац враћа се у Вучитрн, где га народ најсвечаније дочекује па и јадни Срби (под морање), а Хасан-бег, поздрављајући се с народом, каже: „Замало нисам ухватио Краља Петра“.
На једном банкету приређеном аустријским официрима у Митровици познати арнаутски првак Неџиб Драга (који је раније важио као пријатељ Срба) држи здравицу на француском језику (немачки није знао), у којој слави победу Централних сила, поздравља долазак „царске ослободилачке војске“ на Косово и најсвечаније проглашава да је Србија за навек покопана…
При доласку немачког цара Виљема Другог на Балкан, у његову част приређује се банкет у Нишу, на коме бугарски краљ Фердинанд држи здравицу на латинском језику (Кобург и латински!), величајући Виљема као „цара над царевима“ и као творца новог Римског царства немачке нације!
Србије је нестало, а на њеним рушевинама створене су на Балкану Велика Бугарска и Велика Хрватска, обе под егидом „Апостолске Монархије“.


Преокретом на бојном пољу који је настао у другој половини 1918 године Централне силе дочекале су слом, а „почетак краја“ настао је на Балкану, где је српска војска, уз припомоћ савезничке војске, пробила аустро-немачко-бугарски фронт, па Бугарску принудила на капитулацију, а Аустро-угарску претерала преко шест река, заузевши све словенске територије на Југу које су биле у поседу Двојне Монархије.
Од Велике Бугарске ни трага ни гласа, од Велике Хрватске ни трага ни гласа!.


Дошао је час да се прогласи Велика Србија, светска историја, која је, по Волтеровим речима, „светски суд“, пресудила је ствар у корист Срба, у корист њихових националних аспирација.
Хрватска би тада имала да подели судбину Мађарске и Аустрије, имала би да испашта за недела аустро-мађарско-хрватске војске и дипломатије. То захтева правда, тада прибегавају лукавству: изјављују да се кају, одричу се Аустрије и проглашавају своју солидарност са Србијом и, стављају се под заштиту Србије, под заштиту њене војске и њене дипломатије. Србија прима ово покајање, предаје забораву све што је било за време Рата, спасава Хрватску од бољшевизма, спасава њену валуту од катастрофе, а на Конференцији мира у Версаљу Србија својим ауторитетом успева да добије за Хрватску повољне границе према Мађарској и Италији.
За љубав Хрватима одустаје се од проглашења Велике Србије, Срби се одричу сваке хегемоније, Хрвати и Словенци примају се у зајединицу као равнопавна браћа, њихова имена улазе у само државно име.
Али кад је Конференција мира свршила свој посао, Хрвати почињу да фрондирају, они сад почињу да причају о некаквој „хегемонији Срба“, за њих су Срби „некултурни“ (док, међутим, имају само ласкаве речи за Бугаре као да су они културнији од Срба!). Они сад траже од Срба да своју власт повуку из Хрватске, шта више да је повуку из Босне и Далмације!
Све те крајеве они сад сматрају као своје, као саставне делове Велике Хрватске, која би имала да се прогласи одмах после повлачења српске војске!
Дакле, да би се остварила велика Хрватска, Србија има да се повуче у старе границе, у предратне границе!
То значи да Срби нису ратовали за Велику Србију него за Велику Хрватску!
То је оно што народ каже: један тресе, а други купи!


Кад се све то има у виду, онда је јасно да је учињена велика погрешка што одмах после победе није проглашена Велика Србија. 
Да је проглашена Велика Србија, ми данас не бисмо имали више тешкоћа с Хрватима него што их имамо, а српски народ био би компактнији и претстављао би јачу силу него што је сада случај.
Место Велике Србије проглашена је Југославија. Тиме је хтело да се направи један компромис између српског и хрватског националног идеала, да се створи синтеза између Велике Србије и Велике Хрватске.
Али Хрвати неће ову синтезу. Они хоће издајање Хрватске. Та тежња за издвајањем окупила је сада све Хрвате, – готово све, – под вођством Влатка Мачека. Тако је постало фамозно „хрватско питање“.
Београдски политичари, готово без изузетака, признају да хрватско питање „постоји“, признају му велику важност и настоје да га „реше“.
Конкретно формулу за решење хрватског питања још нико није предложио, ни са хрватске ни са српске стране. Овде се, као што сам раније констатовао, документује једно велико фарисејство наших политичара, српских као и хрватских.
По свему судећи, изгледа да смо на путу да добијемо неку „хрватску нагодбу“. О садржини те нагодбе и њеном обиму и њеном обиму не може се још ништа рећи, то ће зависити од мериторних преговора.“
То нагодба, међутим, повлачи собом једну конзеквенцију за Србе: они морају прогласити Велику Србију.
Ова ће имати да обухвати све наше данашње територије сем Баније. Пошто се Срби у Банији солидаришу с Хрватима, онда њихова судбина постаје за Србије индиферентна.
Доста је било назаренства с наше стране, томе једном има да се учини крај: Не сме се дозволити да Српство буде и даље понишавано и малтретирано и да се они који су у рату побеђени понашају када су они победници.

(http://www.scribd.com/doc/57529321/1936-Velika-Srbija-Krsta-Cicvaric)

4 mišljenja na „Велика Србија

  1. Много хвала на овоме, Драгославе! Кад говорим о повратку у историју у потрази за ампутираним вредностима и коренима, увек циљам на период 1903-1913. Југословенство је било прва странпутица, комунизам друга. Тако да морамо да се вратимо са обе да бисмо дошли на прави пут. Или бар "правији" од овог смушеног садашњег…

    Sviđa mi se

  2. Krsta Cicvaric је новинарски гуру на кога ме упутио Мирослав Свирчевић. Због чега је овај човек маргинализован и за његово дело зна само мали број људи који се феноменолошки баве новинарством и медијима? Човек "није ваљао" Обреновићима ни Карађорђевићима, а главе су му коначно дошли комунисти који му нису смели дозволити да дочека крај животног пута, него су се толико плашили његовог пера и критичке мисли, да су га као "народног непријатеља" стрељали да му се гроб ни дан-данас не зна… Оно што је више од ироније је то да нам се историја већ неколико пута (да ја знам) понавља; да ли је могуће да никад нисмо сазрели као нација? Мислим, некад смо били зелени па су нас варали и заводили за Голеш планину… Данас нам се дешава у боцу исто као у време М. Стојадиновића (види карту горе, са посебним освртом на границе "хрватске бановине"); значи ли то да смо националну зрелост негде затурили, да смо данас трули старци којима је неопходно старатељство?

    Sviđa mi se

  3. погледајте мапу и замислите само да је бановина Хрватска подељена линијом негде посред Лике на бановине (банате) Хрватску и Далмацију и ето вам савршене територијалне поделе Илирика за будућност..

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s