ИВЕК ПАЗИ МЕТАКстрип “Партизани” према сценарију драматичара Ђорђа Лебовића,  био je продан у 15 земаља свијета.

Шездесетих и седамдесетих година прошлог стољећа стрипови о антифашистичкој борби досезали су големе накладе и били саставни дио одрастања многих.

 ако монографија допринесе бољем разумијевању злочиначке нарави фашизма ипоткознакојипутаргументира хумани садржај антифашистичке борбе, онда ће то бити додана вриједност.

 предговор издању потписује хрватски предсједник Иво Јосиповић

Различити аутори десетљећима су се бавили том темом, а међу њима били су и неки од најбољих овдашњих стрип умјетника. Но, с временом је прича о тим стриповима, добрим дијелом због идеолошких разлога, потонула у заборав.
Дио неправде исправит ће љетос објављена панорама “Хрватски антифашистички стрип”, прва национална монографија те врсте, у издању загребачке Удруге пријатеља стрипа Стрипфорум.
На више од 360 страница у њој су окупљени радови бројних умјетника који су тематизирали борбу против окупатора, а настајали су у раздобљу од 1952. па до средине осамдесетих прошлог стољећа.
Оно што је импресивно у овој панорами су имена окупљаних аутора, а међу којима су Андрија Мауровић, Жарко Бекер, Јулес Радиловић, Ивица Бедњанец, Звонимир Фуртингер, Боривој Довниковић Бордо, Руди Аљиновић.

Идеолошка стигма

Споменути Радиловић, уврштен са стриповима “Курир с Псуња” и “Диверзанти”, касније се на иноземном тржишту афирмирао са стрипом “Партизани” који је радио према сценарију драматичара Ђорђа Лебовића, а који је био продан у 15 земаља свијета.
Стрипови окупљени у монографији различитих су жанрова: акцијски, еротски, шпијунски, криминалистички…
Уз жељу да се сачува вриједан дио баштине, важан мотив, како је у Глобусу навео Младен Новаковић, уредник монографије, била је и жеља да се демантира предрасуда како се ради о “наивној пропаганди обојеној искључиво комунистичком идеологијом” те додао:
Од овог пројекта минимално очекујем да се с тог жанра уклони идеолошка стигма и да се стрипови вреднују искључиво према њиховој квалитети. Штовише, ако монографија допринесе бољем разумијевању злочиначке нарави фашизма ипоткознакојипутаргументира хумани садржај антифашистичке борбе, онда ће то бити додана вриједност.

Представљање у Мимари

Занимљиво, предговор издању потписује хрватски предсједник Иво Јосиповић, што је први такав случај у овдашњој повијести стрипа.
“Хрватски антифашистички стрип”, иначе, изашао је у лимитираном издању, а представљен је јучер у Музеју Мимара. Уз њега је представљено још једно издање Стрипфорума “Кад је стрип био млад” аутора Рудија Аљиновића и Младена Новаковића.
Ријеч је о књизи замишљеној као кратки осврт на саме почетке појављивања стрипа код нас, од настанка и развоја стрипа,па до почетка ИИ. свјетског рата.
www.jutarnji.hr

3 mišljenja na „ИВЕК ПАЗИ МЕТАК

  1. hm, ideolosku stigmu ima i kapetan amerika, pa sta? kao da nacisticki stripovi, filmovi, muzika, nemaju vrednosti… ili "staljinisticka" popularna umetnost… evo, ja mrzim iz dna duse ideologiju druge srbije, ali medju drugosrbijanskim umetnicima ima pisaca koji zaista vrede, basara, velikic, radoslav petkovic, pa zar da ne citam njihove knjige?zamara ovo nametnuto distanciranje od komunizma, kao od gube…

    Sviđa mi se

  2. Ово није никакво дистанцирање од комунизма, већ покушај да се партизани присвоје као "хрватски" како би се сакрило усташтво. Откуд Ђорђе ЛЕБОВИЋ "Хрват" молим вас (уместо Јурај Крух, рецимо)? Једини "хрватски антифашизам" је био кад су се Усташе бориле против Талијана јер им ови нису дали да кољу Србе.

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s