KAKO НАПРАВИТИ ГОВНО ОД ПИТЕНЕКАДА ГЛАВНИ И НАЈВЕЋИ ГРАД ИЛИРА – ОД БИСЕРА СА ПЕТ ЦРКАВА СТАРИЈИХ ОД ХИЉАДУ ГОДИНА И АНТИЧКИМ ТЕРМАМА У КРУГУ ОД ПАР СТОТИНА МЕТАРА ДО БЕЛВИЛА И ДЕЛТА СИТИЈА

Општина је издала дозволу за градњу комплекса од пет зграда – двије седмоспратнице и двије тринаестоспратнице на само стотинак метара од Старог града…У процедури је и издавање дозволе за једанаестоспратни солитер


„Питамо који је финансијски план, које су то кредитне гаранције. Ко нам гарантује да неће остати све незавршено као Завала, да неће бити начето као острво Свети Никола, да неће бити запаљено као шума на Могрену, да неће бити ољуштено као брдо Спас, да неће земља неких донатора, као што су Лукетићи, припасти неким приватницима“

Најављена изградња луксузног пословног стамбеног комплекса умјесто хотела „Фонтана“ у центру Будве, солитера на мјесту садашњег супермаркета „Рода“, тик уз хотел „Авала“, реконструкција булевара, као и нови инвестициони бум у широј контакт зони Старог града, према мишљењу станара најстаријег урбаног језгра на Јадрану, представља велику опасност за живот грађана и метрополу туризма.
Општина је издала дозволу за градњу комплекса од пет зграда – двије седмоспратнице и двије тринаестоспратнице на мјесту хотела „Фонтана“ и породичне куће Мартиновића, на само стотинак метара од Старог града, гдје ће бити изграђено око 18 хиљада квадрата стамбеног простора.

У процедури је и издавање дозволе за једанаестоспратни солитер на мјесту гдје се сада налази супермаркет „Рода“, бивши „Врачар“, који гради компанија „Монтера“, извођач радова на Завали.

Удаљеност два градилишта је око стотину метара и то су прве вишепратнице које ће нићи у строгом центру града.
„Потпуно необавијештени од локалне управе, ми смо у Мјесној заједници сазнали да се припрема изградња треће траке булевара у дијелу према пошти, да се супермаркет ’Рода’ уклања, да почињу радови код хотела ’Фонтана’, који се руши, да се зидају још неке велике вишеспратнице… Питамо који је финансијски план, које су то кредитне гаранције. Ко нам гарантује да неће остати све незавршено као Завала, да неће бити начето као острво Свети Никола, да неће бити запаљено као шума на Могрену, да неће бити ољуштено као брдо Спас, да неће земља неких донатора, као што су Лукетићи, припасти неким приватницима“, запитала је предсједница Савјета МЗ Стари град Божена Јелушић.
Она је рекла да се “креће у један велики инвестициони бум у самом центру Будве, а да нико о томе није разговарао са грађанима”.
Инвеститор код хотела „Фонтана“ заложио је банковну гаранцију на износ од пет милиона еура, док руски инвеститор код супермаркета „Рода” унапријед планира да измири милион и по еура на име комуналија„Нико не спори право Будве да се у њој гради, да инвеститори долазе и улажу. Међутим, улагати у центре градова, било који град да је у питању, подразумијева врло специфичне и специјалне облике уређења живота у граду у периоду који слиједи. У овом тренутку, као и цијело љето, град је отежано функционисао. Плашимо се да се такав инвестициони бум, за који нијесмо сигурни да има и добрих банкарских гаранција, не претвори у некакве ране које ће тешко на ткиву Будве зарасти, које ће њено туристичко дјеловање, њене могућности и животе њених грађана довести у питање. Нас занима шта се то планира, ко планира, ко су инвеститори, ко су ти људи који су донијели тај новац, које су то њихове гаранције, колико нових радних мјеста овдје мисле да отворе, шта мисле у дијелу друштвене одговорности да оставе овом граду уколико желе из њега однијети профит„, истакла је Јелушић.
Она је рекла да Будва треба да буде град у којем ће донатори остављати омладини, а град то користити за омладину, а не за приватно богаћење.
„Желимо град који има визију одрживог развоја. Хоће ли се брзим обртом новца он преселити у џеп најбогатијих, који у ово мутно вријеме улажу у изградњу само станова за тржиште? И да онда наш град нема ништа, као што ни од центраТQ плазаније добио ништа. Није добио бископ, ни позориште, у њему није библиотека. Зато и сматрамо да једна одговорна локална управа мора о томе да разговара са грађанима без било каквих, у овом тренутку политичких страсти, само са рачунима, математиком и детаљним плановима. Једноставно, морамо знати који су то бенефити, да ли ће то угрозити досадашњи потенцијал града, шта уопште ми хоћемо од овог града убудуће„, истакла је Јелушић.
Општина је, како суВијестираније писале, издала дозволе за градњу неколико вишеспратница на основу усвојеног ДУПаБудвацентар“.
Инвеститор код хотелаФонтаназаложио је банковну гаранцију на износ од пет милиона еура, док руски инвеститор код супермаркетаРодаунапријед планира да измири милион и по еура на име комуналија.

Jedno mišljenje na „KAKO НАПРАВИТИ ГОВНО ОД ПИТЕ

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s