Чедо – стратегу!

Шта је (…) спорно осим да:СНС очигледно кубури са кадровима, а да су грађани знајући то – ипак већински гласали управо за ту странку?

 кад видим ко се све противи Бацковићевом именовању, тај тип ми је све симпатичнији…

 кандидат за градоначелника  ни случајно не би смео да обећава 25000 евра непознатом бирачу.
Оprema i komentar: Dragoslav Pavkov
Koalicija za pristup pravdi sa zaprepašćenjem je primila vest da je za koordinatora Grupe za rad na novoj nacionalnoj strategiji pravosuđa Ministarstvo pravde imenovalo Čedomira Backovića.
Backović je potom izjavio da je cilj tog dokumenta da se uspostavi „vladavina prava“ i „vraćanje poverenja građana u rad pravosudnih institucija”.
Podsećamo javnost da je Čedomir Backović, inače i pomoćnik ministra pravde, osoba kojoj je Advokatska komora Vojvodine (AKV) 2005. godine odbila zahtev za upis u Imenik advokata, uz obrazloženje da “nije dostojan” da obavlja advokatsku dužnost, jer je krivično osuđivan. 
I sam Backović je potvrdio da su ovi navodi AKV tačni.
Backović je 2003. godine učestvovao u kafanskoj tuči, kada je jednog čoveka udario pivskom flašom u glavu, a taj čovek je njemu odgrizao deo uha. Backović je potom 2004. godine pravnosnažno osuđen na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine.
AKV je Backovića okarakterisala kao nedostojnog za obavljanje advokatske dužnosti i zbog toga što je na lokalnim izborima u rodnom Somboru bio kandidat za gradonačelnika ispred Grupe građana “25.000 evra”. On je tada dao javno obećanje da će se odreći celokupnih neto plata predsednika opštine u iznosu od oko 25.000 evra, u korist jednog od birača koji će na javnom žrebanju biti izvučen po svom JMBG-u!?
Koalicija za pristup pravdi smatra da je imenovanje ovakve osobe za koordinatora grupe čiji je zadatak da pisanjem strategije povrati poverenje građana u pravosuđe, u simboličnom i u praktičnom smislu uvreda za građane Srbije i za stručnu javnost. 
Ukoliko Ministarstvo pravde ostane pri ovoj odluci, to će biti jasna poruka da ni ova vlast ne želi iskrene reforme u pravosuđu, koje je rak-rana našeg društva.
Beograd, 29.oktobar 2012.godine
Koaliciju za pristup pravdi čine: 
Centar za unapređivanje pravnih studija, 
Civil Rights Defenders, CHRIS – mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, 
Fond za humanitarno pravo,
Inicijativa mladih za ljudska prava, 
Nezavisno društvo novinara Vojvodine, 
Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i 
Praxis.
Peščanik.net, 29.10.2012.
Чеда  Бацковић јесте један живописан лик; какогод – хиперактиван је и не недостаје му оно што се на фенсију назива coyones.
Све што сте чули о њему је тачно; али је болно тачно и то да све мож’ да бидне, ал’ не мора да значи…
Није спорно да Чедомир Бацковић јесте учествовао у тучи у једној сомборској – посластичарници.
Али, министарство није донело решење по којем се на фасаду „Дубраве“ поставља спомен плоча на којој пише: „Овде се јуначки тукао помоћник министра правде Србије“, већ је предметног правника поставило на чело једне радне групе. Шта је овде спорно осим да:
СНС очигледно кубури са кадровима, а да су грађани знајући то – ипак већински гласали управо за ту странку? Али кадровски потенцијали СНС и грађанско схватање политике нису тема текста који коментаришем…
Овде се очигледно под фирмом заштите људских права, залагања за лакши приступ правди, и других општих и неспорних места, аутори ипак залажу за свој останак на позицији самопрокламованих, никад доказаних и неупитних „ауторитета“ за све и свашта. Заправо, кад видим ко се све противи Бацковићевом именовању, тај тип ми је све симпатичнији…

Удружење правника са Костом Чавошким, брачним паром Ракић – Водинелић, Гашом Кнежевићем, Хибером, Симићком, итд, Фонд за „хуманитарно“ право – зна се чији, Иницијатива „младих“ за људска права (они што су га неки дан издували НСПМ-у на суду), НДНВ на челу са ноторним војводијанцима Недимом „Неђом“ Сејдиновићем и Сабахудином „Динком Грухоњићем, санџачки одбор за сисање ЕУ и УСА фондова, офуцани марксисти…
А најслађи су ми некако даме и господа из Адвокатске коморе Војводине – који су одбили да у свој еснаф приме неког попут Бацковића.
Људи који у својим „штековима“ чувају новац криминалаца, који без икаквог проблема са свешћу и савешћу, манипулишући несавршеним правним системом, подмићујући  кога стигну – од полицајаца, преко тужилаца до судија врховног суда, од правичне казне спасавају најмонструозније злочинце, лопове „са белим крагнама“ који су у црно завили генерације њихових суграђана – решавајући Бацковићеву молбу за пријем у њихово удружење, нашли су да је поменути недостојан јер се усудио да флашом разбије главу лику који му је претходно одгризао комад уха, као и јер се кандидовао за градоначелника са предизборним обећањем да ће се градоначелничких плата за четворогодишњи мандат одрећи у корист насумично одабраног суграђанина – жребом извученог по јединственом матичном броју.
Оно, слажем се да у кафанским тучама нема ништа чиме би се било ко требао хвалити, као и да кандидати за градоначелника морају да лажу о „европи, инвестицијама, пројектима који су спремни – само не смеју да их обелодане јер би их конкуренција (будући да су по дифолту генијални) могла присвојити и злоупотребити, али – кандидат за градоначелника  ни случајно не би смео да обећава 25000 евра непознатом бирачу… Шта ако (не)срећника стрефи шлог кад му поштар донесе уплатницу, хоће ли ондаК Бацковић да преузме одговорност? Једноставно – није лепо, Бацковић је то научио по Америци, а зна се да смо ми овдашњи – европљани са дна каце, мислим – тако смо се определили кад оно бејаше избор: фекалија или измет.
Знам да  је врло европски и комифо да војвођански адвокати немају никакав проблем са колегама које деру странке, а када их очерупају до   до голе коже – остављају их на милост и немилост „систему“ („најјачи остају!“)…
Са адвокатима који „сређују ствари“ на очиглед јавности тако да одређене судије граде по туристичким центрима к’о сумануте, возе прескупе пасате и аудије – све од оне платице коју им је прописао покојни министар Батић, е да би постали имуни на „митологију“…  Да су адвокати каста у којој за сировину попут Бацковића нема места… То је канда и сам Бацковић схватио, па је нашао странку у којој чак и он, такав какав је може постати висок функционер. А онда победио на изборима и колегама са финим њушкама се вратио као ноћна мора – да им прави „стратегију“ 🙂

Уосталом, није ли Чеда на „локалу“ исто што и Тома Николић на националном нивоу? Нису ли и актуелног председника државе својевремено прозивали због неписмености, сељачког вокабулара, учешћа у рату (sic!) – а сада им се „духовитост“ (појединцима, онима који се нису довољно поклонили новом владару) обија о приходе? „Јачи – тлачи“. Ох, како европски 🙂

За овај случај, интересантно је да су се у протесту против Бацковића ад хок ујединили тзв. десничари и левичари… Проруси и европејци… Београђани и санџаклије… Млади проалбанци и олињали праксисовци…
Сви су се ујединили у нападу на површну, провинцијалну, непедигрирану политичку странку.

Ипак, морам да питам – да ли је могуће да су се поменути ипак ујединили у одбрани сопственог бизниса и прћија које сматрају својим?
Без обзира на недостатак резултата, погрешне процене, неуспешне реформе и дилетантска решења којима смо сведоци, чињеница је да многи „ауторитети“ у „интелектуалци“ стварно мисле да једини имају право на мишљење – ма колико оно било погрешно, ванвременско и често изграђено под утицајем разних хемијских спојева, да не кажем нечег још горег – што је до недавно бранио и Кривични законик.
А архистратег Чеда? Па њега ћемо сменити ако забрља… Надам се.
Ваљда нам неће промаћи предлог закона о несменљивости „напредњака“…

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s