Зашто је све тако…Циљ политике је лично благостање а не просперитет појединих сегмената људске врсте и читаве људске заједнице.

Заједница и појединци су у таквом систему,који хара планетом и растаче људскост,обезврећени а када немају вредност онда и нису потребни.

Свет у коме живимо је у једносмерној улици са слепим крајем јер је за свој основни принцип, аморфна структура власти, изабрала негацију свега осим себе саме… То и јесте крај историје.

Систем се не може променити логиком која је тај систем створила.


„Све је политика“ – реченица др Војислава Шешеља…Најмоструознија реченица икада изречена.Дивља,егоцентрична,искључива,понижавајућа,увредљива…Мени лично ,изазива мучнину и буди гнев.
Да,политика је једино битна…Но,не баш она,она је средство власти. Власт потпуна,трајна,неодговорна то је циљ.Власт која доказује да је особа А боља од особе Б зато што у датом тренутку власт тако хоће а сутра обрнуто јер она,власт, тако хоће.То је свет у коме живимо.Политизован,формалан,непоуздан,баналан,досадан…Свет у коме су све остале људске дисциплине доведене до апсурда,деградиране и обезвређене.Властодршци знају све остали се повинују

Да ли је то баш све тако? Да ли је “ мудра политичка одлука“,“конструктивни и тешки дијалог“,“реалност“,важнија од уредног одржавања септичке јаме или олука?
Зависи како гледаш на ствари,зависи да ли имаш септичку јаму или олук,зависи да ли си заборавио да имаш олук.Зло политике данас је у њеној релативности.
Разлика између релативности и врсте интереса (тренутни,средњерочни,дугорочни) је велика.Једини ефекат политике данас је забуна,гнев,манипулација,нарастајући конфликт.О регулисању и уређењу друштва на суми договорених принципа данас нема речи.Циљ политике је лично благостање а не просперитет појединих сегмената људске врсте и читаве људске заједнице.
Због тога што је модел релативности и личног интереса доминантан, људскост бауља у мраку а налази се у стању месечарења.
Када заједница дозволи себи да један сегмент културе (у овом случају политика) постане доминантан – заједница се урушава јер јој је тада темељ оштећен и губи носиву моћ.
Монструозност света у коме живимо се огледа у томе што све земље света имају“министарство културе“(„министарство економије“ спада у исту категорију) у склопу поличког система власти.Политика изнад културе…А култура је сума свега онога што заједница остварује укључујући и политику.Постојање министарства културе значи да је власт осиона,бахата и да добро зна да је култура свеобухватна за разлику од политике и жели да убеди заједницу да то није тако.Власт се бави обманом у циљу личног благостања.Самим тим власт је преварантска а после,једноставном линијом мањег отпора постаје криминализована и без моралног својства.
Систем аморалности који је води жели да пренесе на целу заједницу и тиме релативизује све не би ли подстакла све могуће врсте конфликта и суровим законима ,како јој се и када јој се прохте,санкционисала оне који су у датом тренутку најпогоднији.
Заједница и појединци су у таквом систему,који хара планетом и растаче људскост,обезврећени а када немају вредност онда и нису потребни.
И све је то тако док неко не мора да очисти септичку јаму или олук,закрпи рупу на путу,угради прозор,направи покретне степенице,инкубатор за пилиће,апарат за хемодијализу,векну хлеба…Здравом разуму и било каквом моралном систему (злом или добром) јасно је да је све потребно у једнакој мери и да ништа нема предност а камоли доминантност.

Када је све политизовано или релативизовано (у данашњем свету то су синоними) ни закони,права,слободе,историја,традиција,наука,уметност,медицина,инжењерство,пољопривреда а нарочито потрага за личном срећом немају никакво значење.Онда имамо само генерисање конфликта са циљем појачања конфликта ради општег неповерења и дезорјентисаности и наравно личне власти обогаћене свим благодетима неодговорности,бахатости и кратке памети. Свет у коме живимо је у једносмерној улици са слепим крајем јер је за свој основни принцип, аморфна структура власти, изабрала негацију свега осим себе саме… То и јесте крај историје.
Увек остаје питање колико је људи спремно да то и прихвати а још више је питање колико је људи спремно да се одрекне непотребних ствари којима су окружени и које их притискају – ТВ програми,летовања ,зимовања,догађаји,доживљаји,кућни апарати које нико не користи три пута јер би се покварили ако би се укључили трећи пут. 
Идеја слободе је замењена идејом благостања а идеја благостања је замењена идејом безбедности.
Једина последица,те назови,безбедности је бесомучни терор коме су подвргнути појединци,групе,заједнице.Терор рађа отпор а отпор рађа репресију а репресија,трајна и понижавајућа,је оно што аморфна власт и жели.
Систем се не може променити логиком која је тај систем створила. Политика се може победити ако се остали сегменти културе развијају самостално игноришући власт јер је њена деструктивност очигледна. То значи тешкоће,подметања,исмевање али са друге стране то значи слободу и потрагу личне среће а то је оно што власт никако не жели да види у очима људи.

Гледајући тако на свет око себе јасна ми је одлука Хашког суда и веома вероватне његове следеће одлуке, али мене то не забрињава толико да бих престао да се бавим оним што радим. 
Власт је слаба и зато је репресивна. 
Власт је тоталитарна не зато што је јака него зато што се свуда увукла. 
Власт је очајна када на њу не обраћате пажњу јер њу чине,данас,само људи жељни пажње и личног благостања који сами не умеју ништа да ураде… да закрпе олук,направе малтер,скувају ровита јаја,сачувају три нацртане овце…
Ми смо им много потребнији него они нама.
Када буду били способни да обављају јавни посао у јавном интересу и за јавни трошак радо ћемо им то дозволити јер ми имамо своје занате и морамо њима да се бавимо јер од тога живимо. Корупција,издаја,лењост и тупост нас делатне не красе јер ми сами плаћамо своје рачуне ма колико то,понекад,било тешко.

Ето,то је оно што ми је као закључак дао јучерашњи дан у коме је све било политика.

2 mišljenja na „Зашто је све тако…

  1. БРАВО…ја сам склон да у "духовним сферама" преводим са латинксог на грчки, рецимо, астролошле планете никако не могу да упамтим преко латинксих, тек кад их преведем на грчке богове (нпр. Сатурн – Крон) сетим се симболике. Обрнуто у практичним стварима латински је бољи. Зато би требало да се подсетимо да је латинкси превод речи политика УРБАНИЗАМ.. ни мање ни више него брига о комуналијама, текућим питањима и безбедности зидина града!!!. све остало а много битније је политизмос/култура…политика би тербало да буде кад се изабрани суграђани скупе да реше конкретан баналана проблем, 0нако с њиве у чизмама. никако да дођу свечано обучени и држе говоре за локални радијо који их преноси у скупштини села.

    Sviđa mi se

  2. "Ето,то је оно што ми је као закључак дао јучерашњи дан у коме је све било политика."само што је такав сваки дан, не само јучерашњипридружујем се честиткама! дообаар текст…п.с.ттт… све нас је више, множимо се око револуције

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s