Е МОЈ МИЛУТИНАЦ

Немамо информацију да је биста нестала. Лидија Котур, портпарол , каже и да они не поседују податке када је постављен споменик, које је величине и како је изгледао.

Бранимир Гајић,члан Општинског већа Савског венца, истиче да такође нису знали за нестанак бисте

Представници општине Савски венац наглашавају да ће проверити да ли су они надлежни за издавање дозвола за обнову обележја и неће стајати на пут онима који желе да га обнове.

– Погодило нас је што су Бјелогрлић и Драгојевић на јако ружан начин оптужили општину за необнављање споменика.

Ни Милутинчева ћерка Гордана Шикуљак није, каже, знала да је нестао споменик посвећен њеном оцу . Остала је без коментара истакавши да нема ништа против да га поправе људи који имају новца.

Image

Недалеко од оштећеног Споменика Војводи Путнику, у паркићу поред западне трибине стадиона „Партизан”, налази се уништено обележје његовог унука др Милутина Ивковића-Милутинца. Од знамења посвећеног познатом српском доктору и фудбалској легенди, остали су само графитима ишкрабани постамент, плоча са именом и поломљена мермерна клупа.

Ивковићева биста од ливеног метала нестала је са постоља пре нешто више од годину дана

Чувеном играчу „Југославије” и „БАСК-а”, који је од 1925. до 1934. за репрезентацију одиграо четрдесетак утакмицаиспод улаза у ложу 1951. године постављена је и спомен-плоча. Она је прекривена графитима и једва да се разазнаје шта на њој пише.

– У мају се навршава 70 година откако је др Ивковић, као припадник Комунистичке партије стрељан на стратишту у Јајинцима, што би требало достојно обележити – истиче Петровић и додаје да ће ових дана упутити и апел за помоћ Фудбалском савезу Србије, јер је то, како каже, последња нада да ће на седамдесетогодишњицу смрти знамење посвећено Милутинцу бити враћено пред Хумску 1.

У градском Заводу за заштиту споменика културе истичу да су почетком прошле године последњи пут обишли споменик Милутинцу и да је тада све било на свом месту.

Немамо информацију да је биста нестала. То је јавни споменик и за његово одржавање надлежна је општина на чијој територији је постављен – објаснила је Лидија Котур, портпарол градског Завода за заштиту споменика културе .

Бранимир Гајић,члан Општинског већа Савског венца, истиче да такође нису знали за нестанак бисте

Лидија Котур, портпарол , каже да они не поседују податке када је постављен споменик, које је величине и како је изгледао.

Много нас је обрадовало што се грађани интересују за обнову културног наслеђа. Поздрављамо иницијативе и пружићемо сву нашу стручну помоћ – истакла је Котурова.

Представници општине Савски венац наглашавају да ће проверити да ли су они надлежни за издавање дозвола за обнову обележја и неће стајати на пут онима који желе да га обнове.

– Погодило нас је што су Бјелогрлић и Драгојевић на јако ружан начин оптужили општину за необнављање споменика. Обележје се не налази на прометном месту и ко не иде наменски до њега не зна да је ту. Ни наши инспектори не пролазе туда сваки дан, тако да нисмо знали да споменика нема. Реаговали смо чим смо чули да је биста нестала и уколико то не учини неко други, ми ћемо поставити обележје чим будемо имали новца – истакао је Бранимир Гајић, члан Општинског већа.

 

 

– Овај срамни чин није само крађа дела наше прошлости, већ и приказ лошег стања у друштву које су створиле садашња и бивше власти. Оне носе велику одговорност јер су међу народом створиле климу непоштовања слободарских јунака из наше прошлости, какав је био Милутинац. Он је симбол антифашистичке борбе за коју је дао живот и младост. Настојаћемо да међу нашим симпатизерима сакупимо симболичну суму и помогнемо обнову знамења – истакао је Бањанац.

———————————————-

Ћерка Гордана без коментара

Ни Милутинчева ћерка Гордана Шикуљак није, каже, знала да је нестао споменик посвећен њеном оцу док је није обавестила екипа „Политике”. Остала је без коментара истакавши да нема ништа против да га поправе људи који имају новца.

– Више сам него поносна што сам имала таквог оца. Био је златан човек, и то не само у односу са породицом. Није ми само причао о фудбалу, већ ме је стално водио на утакмице. Имала сам шест година. Остављао ме је са пријатељима на трибинама уз речи: „Чувајте ми је добро, молим вас”. Био је предиван према мени, сестри и мајци Ели, која се разболела и преминула пре њега – објаснила је Гордана Шикуљак.

———————————————-

Нова биста у бронзи – 3.000 евра

Ненад Јеремић, један од власника наше најстарије уметничке ливнице „Јеремић”, каже да би израда нове бисте која би као и стара била величине око пола метра коштала око 3.000 евра.

– Толико је прављење модела и изливање споменика у бронзи. Сматрам да обележја рађена једино од тог материјала имају уметничку вредност, док бисте израђене од алтернативних, композитних материја нису уметничка дела. Бронза јесте ризична због крадљиваца, али једина је вредна јер је постојана и одолева зубу времена. Штета коју лопови чине крађом споменика, као што је Милутинчев, много је већа од крађе осталих металних делова, јер је то крађа уметничког дела – истакао је Јеремић.  

———————————————-

Завод за заштиту споменика: поздрављамо иницијативу за обнову обележја и пружићемо сву помоћ

Владимир Јокановић, хирург и вајар: Желео бих да о свом трошку направим порцеланску бисту у Милутинчеву част

Општина Савски венац: Уколико то не учини неко други, ми ћемо поставити обележје чим будемо имали новца

 

2 mišljenja na „Е МОЈ МИЛУТИНАЦ

  1. Е МОЈ мИЛУТИНАЦ ЗА КОЈУ СТОКУ СИ ТИ ДАО ЖИВОТ .. recimo za ovog stručnjaka koji napisa komentar: „Ni Crnjanski nije bio u pravu kada je zapisao da“ Nije život serbski bio zaludan. Nego njihove smrti.“

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s