Велесић: ВеликосрБска укрудба

(Коментар на текст Новог Стандарда „Зашто је увредљива реч Србијанац?“)
Слика

Гомилу глупости изговорише комплексаши, што аутор текста, што ов „коментатори“.

Србијанац је нација припадајућа Србији, фали вам елементарно обрзовање. Народ и нација нису исто, Срби су народ ма где год живели, Србијанци су нација Реп. Србије могу бити Срби али не морају, већ било ко ко живи у Србији и прихвати културне тековине Србије, е сада то наравно значи културне тековине Срба као оснивача државе и доминантног народа и културе, али нација је шири појам него народ.

Не постоје Американци, то је нација, Американци су нација, не народ, народа у оквиру те нације је много (велики мелтинг пот такозвани)! Е сада то што проблем са Србима из Србије и Србијанцима имају црногорштина и део Босанаца, то су лични комплекси тих група (наравно не сви), не проблем Србије, Срба из Србије и Србијанаца! Научите та разликујете нацију и народ, ако ништа друго погледајте дефиниције из средње школе, ако је имате (мада је и то само узак основни појам, нација има широк опсег)!
Нормално стање би било следеће:
Срби као народ живе свуда, једнаки су сви, сви се воле, јер су род, сви су родољуби, а већина су патриоте, а патриоте само матичну државу Срба могу волети, Србију, и већина су националисти, па теже формирању нације, јер једино Србија као држава у околини нема нацију (имајући у виду да смо окружени већином нацијама) – па дакле већина Срба треба да тежи да буду Србијанци! А каква је то тежња, па једноставна, тежња Срба из РС да се уједине са Србијом, постану део Републике Србије и тиме постану Србијанци, тежња Срба из Хрватске истом, тежња Срба из Румуније (јавних и они који се називају Румунима да не би себи загорчавали живот али су Срби, имају славе, знају језик и културу), Срби из Македоније исто…итд.
Е таква Србија и такви Срби би били државотворни и тежили стабилности, тежили би окретању ситуације, као што овде видљиво нас задоје једне против других, да ми урадимо исто, па да неки Мађар рецимо кога приме Срби као Србијанца а он лојалан Србији, не мора Србима, али држави да, па избије рецимо рат са Мађарском, а он без размишљања оде у рат и тамани Мађаре, своје сународнике, и ни у једном тренутку нема размишљања, нападнута је његова држава!
Па још лепше, Србин муслиман, сада Бошњак, се лагано асимилује, па ислам западне у кризу (као што хоће) и крене да их требе, а он се врати у веру предака, а и да се не врати, прихвати културу србску, прихвати да је србијанац, па његовој деци неће бити тешко да један дан кажу јесмо Срби али муслимани, па неки други муслимани (рецимо шипци) крену на Србију, па цео ислам се дигне против нас а они против свих њих, иако су муслимани.
Е то би било лепо..али некоме то не одговара, србијанска нација би значила стабилност…а Срби ако се стабилизују, опораве и још створе нацију, е то ће бити гадно за многе, па се ради све само то да се спречи… А то највише спречавају сами Срби, из разних крајева, па и Срби из Србије… Иако би били конститутивни народ те србијанске нације, као што су Србије, иако би та Србијанска култура у суштини била србска, само би носила друго име, баш ради те асимилације и стабилизације…али не одговара то многима!

Е сада то што Србијанци и Срби из Србије јако сметају „највећим“ Србима из БиХ и „спартанцима“ из Црне Горе, то су комплекси, вишевековни тих новостворених (што АВНОЈевски, што пре тога) прото-нација и племена…
Само да ми је знати по чему је црногорштина спартанска а по чему су Срби из Босне највећи, био бих срећан???!!!
За Србе из Босне, вероватно су највећи јер је био рат на територији где живе, то што су хиљаде Срба из Србије и остлаих Србијанаца оставили кости у том рату а НИСУ МОРАЛИ, већ је било добровољно за Србе, за народ наш, то нема везе, нема везе што су у исто време многи „босанци“ дошли за Београд, па бежали од регрутације да бране своју територију, па нема везе што су многи дошли, па је било јао јадни избеглице, а они преко ноћи дигнуше виле и загосподарише, а многи се у коло удбе/кос/јна и црногорштине ухватише?
Јел вам „највећи Срби“ тај презир према Србима из Србије потиче од усташтва црногораца, или је то нешто ваше лично???
А пошто сте „највећи“, где сте били 1999, када је код нас био рат?! Оно мало људи што одавде оде у РС за време 1999 да се склони, наиђе на жесток презир. Дакле ви овде да будете газде можете, али тамо не ваља да се долази… А црногорцима најлепша Црна Гора и најбоља али их овде има два пута више него тамо…само се сви изражавају као Срби…мада им је велики презир према Србима, то због те племенске свести, поготово према Србијанцима… Јел’ ви то „највећи Срби“ из РС мало почињете као они да се са ступња народа срозавате на племе? Племе „босаносрби“, јел то идеја? Или ћете да узмете најсрби, или спартаносрби?!

Jedno mišljenje na „Велесић: ВеликосрБска укрудба

  1. јој, тако је лепо почео, види се да човек разуме средњошколско градиво(хм, чини ми се пре из осмог разреда основне), али га до краја одлепи у међусрпске поделе… мислим, и они који не разумеју и они који се праве да разумеју и они који стварно разумеју на крају дођу до истог резултата… не би нас ни лично Св.Сава окупио

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s