Ненад Булаја: За стварно тешку одлуку

 

После свега реченог и прочитаног о Косову, желео бих да кажем неку реч о стварима које се мени чине очигледне, иако их још нигде нисам прочитао.

Прво, теза да би требало да преговарају Србија и “Косово” је небулозна, требало би да преговарају Срби и Албанци о решавању спора око територије коју оба народа (са правом) сматрају својим наслеђем.

Друго, преговарати под патронатом оних сила којима апсолутно није у интересу да се до праведног решења дође је глупост… У ствари није, већ показује да се за преговарачким столом не налазе представници Срба и Албанаца, већ марионетице које ем не представљају већи део свог народа, ем причају празне приче које везе немају са проблемом и његовим решењем, већ са покушајем да се узме још који политички поен код залуђеног бирачког тела а себи у џеп стрпа још који долар/евро.

Како доћи до договора?
Па прво, захвалити се “на сарадњи” ЕУ и преговоре пребацити  под окриље ОУН где ће се у њих укључити и силе којим је интерес супротан сецесији Косова и признавању независности (Русија, Кина…).
Друго, све Србе који су преостали на Косову ставити под максималну заштиту државе. Колико год је могуће помоћи им финансијски и на сваки други начин (организовати повратак расељених, медијски покривати и алармирати сваки покушај исељавања или застрашивања…).
Направити орган државе Србије (а не некаквог представника који трчкара тамо-вамо), који ће се налазити тамо и контролисати спровођење тих мера и предлагати друге које би биле корисне Србима на Косову.
Треће, наћи правог партнера за разговор. Ово додуше захтева и да се са српске стране коначно делегира  неко ко се не би бавио тим проблемом само кроз призму личне добити, већ неко ко искрено жели да до договора дође, а међу Албанцима – наћи политичара, интелектуалца или било кога ко жели искрено да преговара са Србима, и помоћи му да задобије поверење што већег броја Албанаца, а затим са њим преговарати. Што је дуг процес, али проблем се није стварао пар година већ деценијама/вековима, па брзог а доброг решења ни нема.
Четврто, раскрстити са сопственим илузијама.
Албанци имају право да живе на Косову и Метохији исто колико и Срби! Али такође немају право да једнострано отимају територију Србије! Дугачка је историја сукоба и нетрпељивости два народа, зар не? 
Е цврц, дуга је историја лоше и погрешне политике власти државе према Албанцима и Косову, од депортација, насилног насељавања, чак и подршке сепаратистичком покрету под комунистима! Само никада није покушан искрен дијалог типа – кажи шта хоћеш, ја ти кажем шта могу, па да се нађемо на средини. Зашто?
Зато што то никада није одговарало политичарима, који увек профитирају само када народ држе фокусираног ван правих проблема. Значи, Албанцима треба понудити нешто конкретно, ако се жели договор.
Шта понудити?
Прво им треба указати на чињеницу да ни сада нису слободни. Косово и Метохија су под окупацијом ЕУ и Америке (не знам што сви беже од признавања фактичког стања на терену), за рачун крупног капитала, који је (мање – више) преузео све што вреди на тој територији, а албански народ му треба само као јефтина радна снага и бесловесно робље  западних банкстера.
Искрено мислим да су Албанци много боље живели у Југославији, а тога су свесни и они сами. То не може да се врати, али ево нечега што можемо понудити. У оквиру ширег решења (реоргенизација државе као земље Србијанаца), понудити им потпуну интеграцију у државу као равноправног народа, али без права на територијално организовање на етничкој основи! На шта уосталом неће имати право ни једна етничка заједница… Србија је једна, јединствена и недељива заједница свих својих грађана. Административне јединице треба да буду организоване по географском а не по етничком принципу, слично бановинама у Краљевини.  Албанаца на територији Србије има више од милион, и могли би да буду значајан фактор у политичком животу уколико би одлучили да учествују у њему. А били би третирани једнако као и сви лојални грађани земље Србије.

Понуда (по мени) је велика, а и сам сам свестан да већина Срба тако нешто схвата као издају Србства.

Па искрено, уколико као народ другој страни нисмо спремни да понудимо нешто озбиљно, нисмо спремни ни да се одрекнемо дела територије али притом нисмо спремни ни да тај део територије бранимо никако “конкретније” него што је то куцкање запаљивих коментара и кукањем широм “веб-а” – више личимо на одраслу децу која верују у бајке него на људе који су у стању да размишљају. Косово је Србија, као српски националиста се слажем са тим, уколико држава пристане да се одрекне дела територије само због притисака са стране, она више и није достојна да се назове државом, јер ће врло брзо кренути притисци за растакање остатка територије, и врло брзо – па, па Србијо.
Али такође, уколико већина мог народа помисли да је решење проблема тај, да се трећина Албанаца побије, трећина исели а трећина силом утера у православну веру, ја престајем да будем Српски националиста, и потражићу неки народ који можда није небески, али који у себи има макар трунку људскости…

10 mišljenja na „Ненад Булаја: За стварно тешку одлуку

 1. „Како доћи до договора?
  Па прво, захвалити се “на сарадњи” ЕУ и преговоре пребацити под окриље ОУН где ће се у њих укључити и силе којим је интерес супротан сецесији Косова и признавању независности (Русија, Кина…).“
  Е, ово је сада немогуће! Шиптари немају због чега да прихвате враћање сата уназад, нису у УН, а то неће више ни западне силе. Грешка коју су својевремено починили жути је непоправљива, УНМИК се практично одавно повукао, а међу светским силама које су на страни оне Србије, оне која би била спремна да брани Косово, нема више воље и расположења за неко дубље укључивање у косовски проблем. Време није на нашој страни у овом стању „преговора“, као што би било у стању замрзнутог конфликта. Наша пуста жеља да припаднемо „западној цивилизацији“ је изнедрила ове „преговоре“ под окриљем ЕУ, штета је нанета и ја се бојим да је непоправљива. У сваком случају, сви они који олако причају о враћању преговора под окриље УН би требали да објасне, технички, корак по корак, како то извести. Лично, мислим да је могућа само једна варијанта – прогласити окупацију Косова. Остало су небулозе.

  Sviđa mi se

  • slažem se al se ne razumem u te pravne stvari.. trebalo je pitati grke kako su sa kiprom, a lepo su nam ponudili model svete gore za manastire… mislim da je iluzorna neka skora rekonkvista, potrebno je zadržati manastire kao naše a to moež samo eksteritoprijom poput svete gore, da ne kažem vatikana i po neka samouptravica za preostale Srbe, to je plafon… da se ne lažemo.. ali manastire niko ne pominje, a u nedostatku ljudi tzo je najvažnije, jer ako bud na teritoriji kosova pripadaju kosovsko0j kulturi jer je svet tako ustrojen .. i onaj antički kip skoro otkriven na dnu Jadrana pripada hrvatskoj kulturi..

   Sviđa mi se

 2. Цео текст је само одломак мојих мисли, и само делић решења, које је немогуће баз промене комплетне политичке камариле које гуши ову земљу и нас као њене грађане. Конкретан одговор како пребацити на ОУН је – допустити да ови преговори пропадну, искористити све дипломатске ресурсе да се сазове састанак савета безбедности са темом преговора Срба и Албанаца, (пре тога иза затворених врата са Русијом и Кином договорити заједничку платформу, са напоменом да нисам наиван да помислим да би нам било шта омогућили зато што смо пријатељи, већ би морали конкретно да им дамо неке уступке, дал концесије, дал међудржавне уговоре неповољне по нас, свакако би морали да платимо тешку цену). Такође нигде нисам написао да би ЕУ и/или Америку било могуће потиснути из преговора, ТО је немогуће, али постоји шанса да заинтересујемо (као што рекох, ако платимо праву цену) и друге силе да се укључе, како би добили макар милиметар маневарског простора у дипломатској игри. Немогуће је представити решење за овакав проблем на једној страни текста, само сам желео људе да потакнем да (коначно) почнемо да причамо о конкретним стварима, уместо бусања у груди и празне приче. И ако сам макар мало успео у томе, текст је испунио сврху.

  Sviđa mi se

  • ненаде, негде прочитах да волиш непосредно обраћање, подстакао си живу дискусију, као што видиш из коментара и текстова који су уследили… дакле, успео си… верујем да са уредницима овог портала нећеш имати проблема да објавиш и детаљнија размишљања, мени су објављивали и оно што нисам хтео, хи, хи… шалу на страну, задржаћу се само на „враћању косовског проблема у ун“, јер сам на горње текстове доста тога рекао о другим темама „косовског циклуса“… мислим да о „враћању у ун“ нема ни говора у овој данашњој констелацији снага, а за то смо ми сами криви, заправо, крива је жута гарнитура… ево, питам те, зашто би запад и шиптарске марионете дозволили враћање у ун, када им садашње стање много више одговара? наравно да неће дозволити и наравно да ће сваку такву акцију блокирати, што им неће бити тешко, јер имају право вета, имају бан ки муна, јеремић ускоро одлази, имају светске финансијске организације да нас притискају, имају послушне шиптаре, имају много тога из светских послова за транге франге са русима, кином и осталим заинтересованим државама…

   Sviđa mi se

 3. Ај да кажем овако (предпостављам да ни теби не морам да персирам, стварно почиње да ме умара), уколико не покушамо сигурно неће бити ништа од тога, уколико покушамо НАЈВЕРОВАТНИЈЕ неће бити ништа, али макар имамо шансу да нешто променимо. Данас су пропали преговори под покровитељством ЕУ, ето шансе да се нешто уради… Нажалост све ово остаје теорија, јер наш проблем у овом случају су сами наши преговарачи, који су листом на платним списковима ЕУ и Америчких интересних група које су и окупирале Косово. Као што рекох, све ово мене као појединца превазилази, јер је потребно пуно предуслова да би уопште дошли до мог предлога (рецимо смена и процесуирање за криминал комплетне политичке структуре код нас).

  Sviđa mi se

 4. Povratni ping: КОСОВАРеника | P R E V R A T

 5. Povratni ping: Драгослав Павков: Пролетери – 3 | P R E V R A T

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s