Драган Томић: Тешко, теже – најлакше

Морам признати да ме ово спиновање око Косова све више и више нервира. Не због Косова, не због Србије, не због Европе, не због Русије, не због Путина,Ештонове,Меркелове,Камерона или Обаме. Не због Албанаца, не због Срба. А понајмање због Николића,Вучића и Дачића. Нервира ме јер ме контекст Косовског спина који се натура као једини могући, прави будалом и то на најотворенији могући начин. Зато и врло ретко пишем на тему Косова а још мање мислим о теми Косова. Радим то јер ме нервира и само када сам жестоко изнервиран пишем о томе. А пар текстова са преврата, новог стандарда и осталих медија су успели да ураде баш то. Да ствар буде гора, читао сам их један за другим, што је за последицу имало да се нервирање прогресивно гомила, тако да сад сам бесан. Много бесан.

 И да знате, ви сте криви за то,стога казна за уши следи.

 Слика

“Прво, теза да би требало да преговарају Србија и “Косово” је небулозна, требало би да преговарају Срби и Албанци о решавању спора око територије коју оба народа (са правом) сматрају својим наслеђем.”

 

Јел неко има проблем са овим? Ајде да изанализирамо ову реченицу. Србија и “Косово” не треба да преговарају, него треба да преговарају народи. Ово шта ова реченица говори, јесте да Србима заправо Србија и НЕ ТРЕБА, тј не треба им ДРЖАВА. Ако Србима не треба држава, не треба им ни Косово. Оно што Србима треба је ТЕРИТОРИЈА јер Срби ДРЖАВУ доживљавају као количину километара квадратних а не ко и шта на тој територији живи. Један Србин би био перфектно срећан ако на 10 квадратних километара које он сматра својим, живе три мечке и чопор вукова који његов живот а самим тим и кретање ограничавају на двориште куће у којој живи, на рецимо 100 КВАДРАТНИХ МЕТАРА. Дакле Србин у својој глави поседује 10 квадратних километара факинг територије, док у реалности он живи на 100. И тих 100 је под сталном опсадом вука и мечке тако да Србин сваке ноћи одлази на починак са стрепњом хоће ли дочекати јутро, јер зна да у току ноћи, мечка може да провали у његову кућу и да га поједе и једнако свако јутро се буди са надом, срећан јер иста то није урадила прошле ноћи. Он леже са страхом а буди се са надом. Наравно ово се дешава из простог пантеистичког разлога, јер Србин, сматрајући да је Бог природа, ни у лудилу се не усуђује да устрели вука и мечку, јер то је за њега табу и грех “на Бога” без обзира што и вук и мечка апсолутно немају проблема да га варе у дугим зимским ноћима, те га гоњене глађу, доживтоно гоне у намери да га прождеру. Оне живе да би га јеле, јер он је за њих ХРАНА. Идемо даље.

 „Требало би да преговарају Срби и Албанци о решавању спора око територије коју оба народа са правом сматрају својим наслеђем.“
Не, не требају, Албанци су победили и протерали Србе са територије коју сматрају својом те стога спор не постоји, јер је спор решен. Решен је тако што Срба више нема. Спор постоји код протераних Срба, који сматрају да је то неправедно и да и они имају право да буду на Косову као и Албанци. Када би Бог био Србин као што није, на неком космичком нивоу, ово би било истинито. То што Срби сматрају да могу да живе са Албанцима и да је то довољно, не значи да Албанци могу да живе са Србима. Албанци апсолутно не могу да живе са Србима, услов њиховог живота је да тамо где они живе СРБА НЕ БУДЕ а то како ће живети тамо где Срба нема је друга прича и нема везе са условом живота јер да би живео добро или лоше, услов је да пре свега будеш жив а то се постиже тако што се учини све да Срба нема. Мислим, исто је и са Хрватима и Бошњацима. Услов за слободу је не постојање Срба на територији и тек када се тај услов испуни, слобода је могућа. А шта ће са слободом да се ради, то је већ ствар интелигенције и других околности. Хрвати су се определили за Запад и Еу, Бошњаци за Ислам и Арапе, Албанци још увек вагају између ова два. Они могу да се опредељују јер су дошли у позицију да могу да се опредељују, а дошли су у позицију да се опредељују тако што су истребили Србе са своје територије.

 “Друго, преговарати под патронатом оних сила којима апсолутно није у интересу да се до праведног решења дође је глупост… “
Шта је праведно? Присиљавати Албанце да живе са Србима, када они то не желе, није праведно те стога апсолутно је праведно подржати их у намери да живе слободно и без Срба. Да ли је праведно подржавати популацију чија већина је млађа од 25 година или популацију чија је већина просечне старости 45+ година? Нормално, ово прво. Коме требају стари Срби, боље млади и орни Албанци. Шта је боље, 400.000 младих Албанаца, орних за рад, оптимистичних или 400.000 Српских пензионера који сањају да живе ко аге и бегови, то јест “Титино” доба ладолежа? Зашто би ико подржавао нацију која биолошки изумире? Која није у стању да обезбеди основне услове за биолошки опстанак, свој биолошки опстанак? Због историје? Правде? Вере? Ало сине, није ово средњи век.
Већина људи који су у тим мистичним силама није православне вере,(не само да није православне, него су и атеисти или мистици) не дели твоју историју а још мање има твој смисао за правду. То што ти мислиш да је твој поглед на правду, веру и историју универзалан, тј једини тачан и исправан то, уз сво дужно поштовање, постоји само у твојој глави.

 “Па прво, захвалити се “на сарадњи” ЕУ и преговоре пребацити  под окриље ОУН где ће се у њих укључити и силе којим је интерес супротан сецесији Косова и признавању независности (Русија, Кина…).
Јесу ли питали ОУН,Кину и Русију када су одлучили да реше питање? Не. Зашто би то радили сада. Они су заузели позицију и они ту позицију бране, дакле једини начин да се ово питање врати под окриље ОУН јесте да се стање врати на ниво хладног рата а самим тим да се и факинг простор Србије врати на тежину коју је имао 1960 године. Другим речима, да би вратио причу о Косову под окриље ОУН, мораш Румунију и Бугарску вратити у Варшавски пакт као и сам Варшавски пакт, јер само у том случају, мора постојати зона између блокова која би држала равнотежу, тј једино тако Србија има “тежину” довољно велику за ОУН.

 “Друго, све Србе који су преостали на Косову ставити под максималну заштиту државе. Колико год је могуће помоћи им финансијски и на сваки други начин (организовати повратак расељених, медијски покривати и алармирати сваки покушај исељавања или застрашивања…).
Направити орган државе Србије (а не некаквог представника који трчкара тамо-вамо), који ће се налазити тамо и контролисати спровођење тих мера и предлагати друге које би биле корисне Србима на Косову. “

 Како се сви Срби, преостали на Косову стављају под максималну заштиту државе? Ајде да их ево данас ставимо под максималну заштиту. Влада Србије доноси закон по коме су Срби на Косову под максималном заштитом државе Србије. Ај чик изађи из енклаве и реци првој групи Албанаца која креће ка теби са намером да те рашчеречи, е ви то не можете да радите јер ја сам по закону републике Србије максимално заштићен. Само у екстремном случају, овај Србин би остао жив, јер би Албанци умрли од смеха, но како се то ретко дешава, десиће се оно што се много чешће дешава, тј Србин, максимално заштићен, биће умлаћен ко во у купусу или горе. Максимално, колико је год могуће? Колико је то максимално колико год? Зар максимално не значи максимално а не колико год. Нема колико год максимално, максимално је максимално а не колико год.
Направити орган државе Србије који ће се налазити тамо и који ће контролисати спровођење тих мера и предлагати оне које би биле корисне Србима на Косову. Историја показује да Албанци имају проблем са “органима” Србије, конкретно, историјски је доказано да имају потребу да их ИСКОРЕЊУЈУ У ТЕМЕЉУ, да их САТИРУ И ЗАТИРУ. Тако да би тај орган функционисао потребан је и орган који ће омогућити том органу да контролише и предлаже, тј да га заштити како би он могао да штити. Много ту органа треба, не може само један.

 “Треће, наћи правог партнера за разговор. Ово додуше захтева и да се са српске стране коначно делегира  неко ко се не би бавио тим проблемом само кроз призму личне добити, већ неко ко искрено жели да до договора дође, а међу Албанцима – наћи политичара, интелектуалца или било кога ко жели искрено да преговара са Србима, и помоћи му да задобије поверење што већег броја Албанаца, а затим са њим преговарати. Што је дуг процес, али проблем се није стварао пар година већ деценијама/вековима, па брзог а доброг решења ни нема. “

Наћи правог партнера за разговор. Правог и искреног партнера. Имаш их, то су Хашим Тачи, Агим Чеку и Рамуш Харадинај. Не постоје искренији Албанци на Косову од њих тројице. Искрено су ти рекли да си нижа врста, црв Словенски, ниси Илир, да си гнусни Србин а не праведни Албанац,да си Православац а не Муслиман. И као такав, једино место где ти можеш да постојиш јесте тамо где нису они а тамо где су они, твоје место постојања је гроб. И 100 година у назад они покушавају да ти то докажу, тако што те систематски и плански истребљују али теби то некако никако да уђе у главу.

 

“Значи, Албанцима треба понудити нешто конкретно, ако се жели договор.
Шта понудити?
Прво им треба указати на чињеницу да ни сада нису слободни. Косово и Метохија су под окупацијом ЕУ и Америке (не знам што сви беже од признавања фактичког стања на терену), за рачун крупног капитала, који је (мање – више) преузео све што вреди на тој територији, а албански народ му треба само као јефтина радна снага и бесловесно робље  западних банкстера. “

 Очигледно ти историја није јача страна. Под Османлијама су те протерали и убијали, под Аустро Угарима су те протерали и убијали, под комунистима су те протерали и убијали. Под ЕУ и САД су те коначно протерали и убили. Немају они проблем са банкстерима, они имају проблем са ТВОЈИМ ПОСТОЈАЊЕМ на територији коју СМАТРАЈУ СВОЈОМ. Опет да поновим, услов њихове слободе је ТВОЈЕ НЕ ПОСТОЈАЊЕ.

 

“Искрено мислим да су Албанци много боље живели у Југославији, а тога су свесни и они сами. То не може да се врати, али ево нечега што можемо понудити. У оквиру ширег решења (реоргенизација државе као земље Србијанаца), понудити им потпуну интеграцију у државу као равноправног народа, али без права на територијално организовање на етничкој основи! На шта уосталом неће имати право ни једна етничка заједница… Србија је једна, јединствена и недељива заједница свих својих грађана. Административне јединице треба да буду организоване по географском а не по етничком принципу, слично бановинама у Краљевини.  “

 Да су бановине решиле проблем, Краљевина би и данас постојала, али нису. Зато је Краљ убијен а са њим је и нестала краљевина. Дакле залажеш се за пропало решење, за које је историјски доказано да не функционише. Србија је једна, јединствена и недељива заједница својих грађана. Држава није ЗАЈЕДНИЦА. Држава није ТЕРИТОРИЈА. ДРЖАВА ЈЕ КОНСЕНЗУС О ЗАЈЕДНИЧКОМ ЖИВОТУ: Албански консензус јесте национална, етнички чиста, хомогена држава. Без Срба у било каквој форми. Лепо је то што ти хоћеш да живиш са њима на неки начин. Проблем је у томе што они не желе да живе са тобом ни на један начин.

18 mišljenja na „Драган Томић: Тешко, теже – најлакше

 1. Поштовани господине Томићу, видим да Вас је мој текст потакнуо на реакцију и то је добро. Међутим, осим детаљног побијања мог размишљања својим, нисам прочитао никакав конкретан предлог са ваше стране, тако да Вам нећу одговорити на текст, јер сам ја вама дао свој искрен предлог за критиковање, док Ви мени то задовољство нисте приуштили. А критиковати критику није мој стил, и сви знамо где то води.

  Sviđa mi se

   • није баш да није дао предлог.. предлог је да се манемо ћорава посла и изгубљене битке и то давно… једино што може да се спаси то је идентитет манастира и историјских споменика..ДА ДОБРО СТЕ ПРОЧИТАЛИ јер савремени свет функционише у контексту СТАНОВНИШТВА па баштина припада становништва а не ишчезлих историсјких колективитета.. а становништво на КОСОВУ ЈЕ АЛБАНСКО – ПА ЈЕ И Грачаница албанска, тј косовска исто ко што је антички кип откривен на дну далматинксог мора данас ХРВАТСКА БАШТИНА… но са нашим што се баби снило стручњацима једино то не радимо.. А ЈЕДИНО ТО – ТЈ МОДЕЛ ЕКСТЕРИТОРИЈАЛНОСТИ СВЕТЕ ГОРЕ БИ НАМ ДАЛИ ОДМАХ.. . знам дас еово ником не свиђа, али још мање ће вам с есвиђати ако се распадне цела држава не решавајућ праве проблеме а не-да-ју-ћ ко-со-во.. АКТУЕЛНО ЈЕ ОТЦЕПЉЕЊЕ ВОЈВОДИНЕ АКО НИСТЕ ПРИМЕТИЛИ!!! а срце Србије је Далмација! ако ћемо историјски ..а њу (Црну Гору, Херцеговину и део хРВАТСКЕ СТЕ ПУСТИЛИ БЕЗ ГЛАСА, чак су Коштуницини дебили рекли Црна Гора може ал Косово никад.. то ти је срБска логика – може крај где сви годвер срББББски а не може где га нико више не разуме ..ДА И ЈА САМ БЕСАН И ЈА САМ ПО БАБИ ИЗ ГРАДА ПРИШТИНЕ..

    Sviđa mi se

  • Мислим да је касно за решења, времена има за одговоре (који нису ништа мање лакши) али шта је ту је.

   Sviđa mi se

 2. хтедох рећи Ненаде твој текст је испунио сврху, ко што сам кажеш, па немој да се повлачиш из полемике… ти си нов овде па можда ниси читао, али овде сма описао зашто су нас албанци ЗАСЛУЖЕНО ПОБЕДИЛИ http://branali.blogspot.com/2012/11/blog-post_16.html

  Sviđa mi se

  • БРМ-е, нећу ти персирати, јер ми се чини да ти то није најзначајније у дијалогу или дискусији, а мени је много лакше да се овако изражавам, јер не персирам ни у обичном разговору. Волео бих да напишеш тај твој текст о Косову да мало детаљније прочитам твој предлог. У принципу, пошто је ово све теорија, не видим због чега се уздржаваш. Ја бих рецимо одбацио твоје размишљање “ да се манемо ћорава посла“, али мислим да је тражење аутохтоности за Српске светиње на Косову сјајна идеја, јер мислим да и Албанци размишљају на начин који описујеш горе, тј. скоро сигурно не би допустили тај, сасвим легитиман (а притом и у њихову корист) захтев, и ето прилике за (макар малу) дискредитацију Албанске стране у преговорима! Јер мени се некако чини да су Албанци представљени мало шизофрено у свим текстовима Српских назови националиста. У једном делу као шљам људски, као задивљали полуљуди који још живе у пећинама, знају само како да убијају, силују и пљачкају (што је такође јако згодан изговор да се обрачунамо са њима баз пардона (одакле ми је ово познато?)) и који су се усудили (ђубрад једна!) да нам не буду захвални за све што смо урадили за њих. Да бих одмах затим били представљени као неки Див људи који тачно знају шта хоће, савршено координишу све своје акције, иступају као један, и којима би се малтене требало „дивити до имбецилности“, и против којих је свака стратегије унапред осуђена на пропаст! Извините ме Срби, али ја се Албанцима не дивим, не волим их, нити их мрзим зато што мене не воле. Ако и јесу народ који је у експанзији, пре бих да некако ставим то у службу свог народа и државе (не улазећи у филозофирање шта је шта), него да гледам са завишћу са стране грицкајући нокте и вајкајући се каква је то неправда. Зато БРМ-е, само напред са својим текстом па да коначно могу да кренем у усаглашавање ставова са још једим Србином, да ја признам неке своје грешке и лоше размишљања, ти своје, и предлажем да затим спојимо текстове и гледиште, које би затим заједно и бранили, а, уколико (дај боже) нађемо још неког ко има да каже коју паметну, па и то укључимо у писаније, ето већ три Србина са јединственим ставом, уместо обрнуто.

   Sviđa mi se

 3. изнервирани и брутални можемо бити сви, то србину није тешко, бар не за тастатуром… али, у питању је решење, а о њему се најмање говори… колико сам разумео, треба одустати и шлус, јер смо изгубили рат… е, неће бити да је тако… прво, и када се изгуби рат, то никако не значи да треба одустати, бар за то има примера кроз историју, код нас самих, а и у свету… друго, решења има више и то веома различитих, само што нас води губитничка гарнитура, која само гледа како да ублажи шлус-пораз о коме ти говориш… на пример, само на пример, могуће је преговарати о подели(нисам заговорник), могуће је замрзнути конфликт(јесам заговорник), могуће је потражити заштиту од сила у успону, које не признају једнополарни свет)русија, кина, индија, бразил), могуће је преоријентисати се на ратну опцију(7,5 милиона наспрам 1,5 милион), могуће је условити даље преговоре и кораке повратком свих протераних срба или заузети војно и полицијски север и створити нови кипар или прећи на тероризам, наоружати локално српско становништво или, на пример, покренути србију на мирни марш за косово… или, покренути светски хришћански покрет за спас косова! ово јесте могуће, чак и са ватиканом на челу, није утопија, овде сам имао прилике да слушам неке кардинале који су учествовали у избору новог папе, прича се пресудно, а који подстичу председника и владу бразила да наставе да оспоравају независност косова ЗБОГ ХРИШЋАНСКИХ ВРЕДНОСТИ (како ово двосмислено звучи)… итд., књига уопште није затворена, напротив, него су нама србима успели да огаде и то мало историје, идентитета и достојанства које смо имали колико до јуче… знам, није први пут да се аутор нервира и када му спомену косово, знам да није усамљен, пола београда(ја сам београђанин), ма какви пола, дебела већина се нервира када неко спомене косово пре омиљене му фарме или сличне неке глупости, боже мој, квари му вечеру… али, драги моји, НАШИ СУ НЕПРИЈАТЕЉИ УПРАВО ТО И ХТЕЛИ!

  Sviđa mi se

  • Апсолутно се слажем са свим овде написаним. Једино је одустајање од борбе пут у сигуран пораз.

   Sviđa mi se

  • ратну опцију(7,5 милиона наспрам 1,5 милион), … ili protiv celog NATO pakta .. a Rusi da navijaju iz prikarajka za nas.. u sebi … независност косова I JESTE IZMEĐU OSTALOG „ЗБОГ ХРИШЋАНСКИХ ВРЕДНОСТИ“ …. tj katoličkih, jer teraju nekatolike sa obale pa kosovo služi kao rezervat… broj katolika među albanciMA u albaniji i CG se rapIdino povećava… NAŠI NEPRIJATELJI SU HTELI DA IH ŽESTOKO RASPIZDIMO – NOSEM U PESNICu… što rado činimo … pa cela nervozna reakcija mene i tomića i jeste što nećemo da srbi gube. ali sa ovakvim junačenjem poraz je neizbežan

   Sviđa mi se

   • Пегепет је само износио опције, не треба издвајати једну наспрам свих других. Као што сам већ написао, по мени једини пут ка правом и трајном решењу је договор са Албанцима. То је најдужи и најтежи пут, са много проблема и препрека. Али ако ме је живот нечему научио, то је да је резултат пропорционалан труду уложеном у његово остварење, тј. свако ломљење „преко колена“, по мени не може да донесе ништа осим нових проблема, јер показује одсуство жеље и воље да се у нешто уложи труд па и жртва ,често неопходна да би се до решења дошло.

    Sviđa mi se

 4. Povratni ping: КОСОВАРеника | P R E V R A T

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s