Марко Новаковић: ОЧАЈНИЈЕ ОД ОЧАЈА

окрени-обрни, све је добро само је народ лош.

фраза лош народ није ништа друго сем најбезболније оправдање за наше чињење или нечињење,

Господин Ђукановић урадио је само оно што раде сви апсолутисти и диктатори, веома добро је скенирао „свој“ народ а онда пробудио у њему све најгоре особине и ставио их у функцију одржавања своје власти. Интелектуална елита (да ли постоји у Црној Гори?) читаво вријеме ћути,и не само да ћути, већ због ситних личних интереса подупиру и помажу оном буђењу лоших особина овог народа, намећући те особине као правила понашања.

помислио бих да ово друштво има шансу када би се јавио неки од „старобогаташа“ и откупио робота који су направили наши ученици и у неравноправним условима на престижном такмичењу освојили друго мјесто. Овако, биће РАСТАВЉЕНО јер нема 1.500 еура да се то сачува… А само ауто за љубавницу је коштао 70.000 еура

Image

Колико смо пута у свакодневној комуникацији, као оправдање за стање у коме се налази наше друштво, могли чути фразу да је то због тога што смо лош народ!

Да ли је то тачно, да ли то може да буде одговор на све лоше што нам се догађа и све лоше што нас окружује у нашем друштву?

Поред тога што ову фразу често чујемо у свакодневној комуникацији, такође смо у прилици да је чујемо и од појединих политичара (најчешће из опозиције) који своје вишегодишње неуспјехе објашњавају и правдају на тај начин. Дакле, окрени-обрни, све је добро само је народ лош.

Да ли је то баш тако, да ли постоји лош и добар народ? Наравно да не, не постоји таква подјела…

Готово сам сигуран да фраза лош народ није ништа друго сем најбезболније оправдање за наше чињење или нечињење, наше нереаговање на евидентне аномалије и оправдање за битисање у жабокрецини наше суморне стварности. Такође сматрам да изговарањем ове излизане фразе најефтиније и најбезболније купујемо мирноћу сопствене савјести, бјежећи из личног у колективно или, да се послужим народном узречицом, која је постала мото огромне већине наших људи: „Куд сви Турци, ту и мали Мујо.“

Дакле, ако прихватимо чињеницу да не постоји лош или добар народ, онда се запитајмо ко формира свијест једног народа, једног друштва? Одговор је веома једноставан – под један власт, под два интелектуална елита. Оба ова чиниоца су у протекле 23 године заказала или, боље рећи, формирала свијест црногорског друштва у потпуно погрешном смјеру. Нажалост!

Господин Ђукановић, који је персонификација црногорског режима који влада Црном Гором већ 23 године (најдуже у Европи) урадио је само оно што раде сви апсолутисти и диктатори, веома добро је скенирао „свој“ народ а онда пробудио у њему све најгоре особине и ставио их у функцију одржавања своје власти. Веома једноставно и, признајте, мајсторски одрађено. При томе, да не буде забуне, нема ништа скривено, чак напротив – толико је то транспарентно да се чак и јавно похвали пријатељством са људима који су на Интерполовим потјерницама.

Интелектуална елита (да ли постоји у Црној Гори?) читаво вријеме ћути, част изузецима, и не само да ћути, већ због ситних личних интереса подупиру и помажу оном буђењу лоших особина овог народа, намећући те особине као правила понашања.

Погледајмо око себе – ко су идоли и узори нашој омладини, којим вриједностима стреме… То су криминалци, мафијаши, лопови, нарко дилери, људи који су на незаконит начин дошли до новца. Погледајте новопечене богаташе (после толико времена, прикладнији је назив старобогаташи) – пуше томпусе, возе бијесна аута, увијек су у друштву малољетних љепотица! Ако којим случајем, грешком, доспију у затвор, излазак из истог се гламорузно прославља. Није ништа необично да на тим прославама буду и они који би требало да их хапсе и осуђују. Кад су вјенчања у питању, е ту су неизоставно гости, ваља се, ред је! Треба ли напоменути колико је “срећно” друштво у којем државни тужилац ужива велико поштовање од стране криминалаца, па им она на то одговара поштовањем кодекса који влада међу мафијом… Неизрециво срећно, зар не?

Када сте посљедњи пут чули да је неки одличан ђак, професор, научник, врхунски спортиста, постао примјер и узор… Не можете се сјетити? Потпуно вас разумијем, али сам сигуран да огромна већина зна ко је Екрем, Ера, Сораја…полусвијет који је испливао из најмрачнијих катакомби нашег пробуђеног ништавила и најнижих порива. И немојте бити у заблуди да се то догађа случајно.

Ево и најсвјежијег примјера – сјајну утакмицу црногорске фудбалске репрезентације у други план бациле су 24 секунде снимка јавног функиционера ухваћеног са „спуштеним панталонама“ и то у свом кабинету.

Такође бих остао затечен и помислио бих да ово друштво има шансу када би се јавио неки од „старобогаташа“ и откупио робота који су направили наши ученици и у неравноправним условима на престижном такмичењу освојили друго мјесто. Овако, нешто што представља наду и даје нам шансу, биће РАСТАВЉЕНО јер нема 1.500 еура да се то сачува… А само ауто за љубавницу је коштао 70.000 еура, што је опет много мање од премијеровог сата на руци.

Оваквим понашањем се убија свака нада да се знањем и поштеним радом у Црној Гори може нешто постићи.

Да бих остао досљедан оштром ставу према она два чиниоца који формирају свијест овог народа, реци ћу: срам вас било, интелектуална елито у Црној Гори (ако вас има), ћутите као заливени… Нека вам то служи на част, ако је имате. Чему ви учите генерације које долазе: ”Ћути, гледај своја посла и не мијешај се”. Да ли се некада погледате у огледало и како можете своју дјецу погледати у очи? Ако наставите тако, доћи ће дан када ће вас ваша дјеца и ваши унуци погледати са презиром у очима… И питању, које је уједно и наслов једне сјајне пјесме, “а гдје си био ти, кад је било најтеже” сами смислите одговор!

П. С. „Најгори облик очаја који може завладати у одређеном друштву, јесте сумња да је узалудно живјети поштено“.

http://www.vijesti.me

2 mišljenja na „Марко Новаковић: ОЧАЈНИЈЕ ОД ОЧАЈА

    • Hm,hmm…djavo bi ga znao, da li je bio veci „diktator“, od „tvorca“..Petra Mrkonjica,ali razlike postoje, kod Milosa, je vazilo „ako se ucute ti popuscaj“..a, kod Crnogoraca, nije tako, kod njih je „meni je dobro“…“vozi misko“.

      Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s