Ненад Булаја: Предлог стратегије за решење кризе на територији Косова и Метохије – 2 покушај.

„… Никада немојте мислити да већ све знате. И ма колико вас високо ценили, имајте храбрости да себи кажете: ја сам незналица. Не дозволите да гордост овлада вама. Због ње ћете, можда, бити упорни и тада када је потребно прихватити туђе мишљење. Због ње ћете одбити неки користан савет и другарску помоћ.“ – И.П. Павлов

“Храброст је када чините оно чега се бојите. Не може бити храброст ако се не бојите!”
Eddi Rickenbacker

Слика 

 
Ово је мој други текст на тему кризе на територији Косова и Метохије, први текст је моја „премијера“ на простору блогосфере и размене мишљења преко интернета, и као таква је имала доста мањкавости.
Одлучио сам да послушам што више савета и критика, и изађем са новим текстом, који се бави истом проблематиком али на нешто озбиљнији и конкретнији начин.

Пре свега желим да захвалим људима који су се потрудили да прочитају и коментаришу или критикују мој претходни текст. Посебно се захваљујем Драгославу Павкову, Бранимиру Марковићу, Пегепет-у на лепом пријему у оквир блога „Преврат“, и искреним коментарима мог „писанија“, и свим идејама које сам „покупио“ читајући њихове текстове. Захваљујем се Драгану Томићу на томе што је посветио цео текст критици мог претходног, јер ми је омогућио да видим одређене пропусте, и Весни Веизовић на постављању мог текста на „Васељенску“, чиме сам стекао увид у размишљање још ширег слоја људи.

Основа за овај текст (осим мог првог, и коментара на њега) је и предлог решења „Косовског питања“ који даје Драгослав Павков у тексту „Пролетери – 3“, уз неке моје модификације, и једно неслагање. Госп. Павков у тексту каже: „Међутим, нико па ни народ, нема право да се на било који начин одриче дела државне територије. Ова генерација је до сада изгубила (скоро) све што је наследила. Наша дужност је да бољима од себе (пошто је мала шанса да потомци буду гори од нас) као наследство оставимо барем оно што смо наследили од славних предака.“. Слажем се са тим да ми немамо МОРАЛНО право на то, али свака генерација одлучује онако како мисли да треба. Као што један распикућа може на пијанство, коцку или жене да распрода оно што су генерације пре њега стварале, иако на то нема морално право, тако је и ова генерација у стању да одлучи како год жели, а да историји и својим потомцима препусти суд о тој одлуци. А свака стратегија, која претендуја да буде искрена, мора да узме у обзир и могућност да се иде „себи у стомак“.

После овог опширног увода време је да представим своју идеју за стратегију коју мислим да би овај народ и држава требала да покуша да примени.

Прва ствар је расписивање референдума. Елементарно је право онога ко ће поднети највеће последице неке одлуке, да буде питан пре него се одлука донесе. За мене, онај ко се не руководи овим принципом нема право да себе приказује као било чијег представника (осим сопствених интереса).
Пре референдума, минимум три месеца, текст (предлога споразума – прим. дрп) би био доступан свим грађанима Србије на јавну расправу, уз формирање комисије (чији би рад такође био јаван) која би одлучивала шта треба а шта не укључити у стратегију. Сам референдум би био организован на територији Србије, уз омогућавање свим заинтересованим не територији Косова и Метохије да гласају (организација гласања по општинама које пристану да организују гласање, организовање превоза за људе који желе да гласају а нису у могућности то да ураде у свом месту боравка…).
На листићу за гласање би била представљена стратегија за случај гласања ЗА независност Косова, и у случају гласања ПРОТИВ, а као гарант реализације испод стратегије би се потписали премијер и председник Републике Србије. Јасно би било назначено да након овог изјашњавања, следећих десет година то питање не би могло да буде покренуто.
А одмах по објављивању резултата све државне институције би кренуле у остваривање зацртане стратегије.

Мој предлог стратегије је следећи:
У случају да већина грађана одлучи да Косово и Метохија више не буду у саставу Државе Србије – Државни врх започиње директне преговоре са представницима власти у Приштини. Са наше стране понуда би била да држава Србија покрене промену Устава Републике, призна „републику Косово“, и на тај начин јој омогући пријем у УН, одблокира приступање разним организацијама и саветима у Европи и Свету, и омогући нормализацију односа. Заузврат Република Србија би требала да инсистира на испуњењу пет захтева:
1.) Омогућавање Српском становништву, које живи у четири општине на северу Косова и Метохије, изјашњавање на референдуму о прикључивању Републици Србији, по основу права на отцепљење које је признала „републици Косово“.
2.) Гаранције (које би осим две државе морале да потпишу и светске силе које тренутно имају највеће интересе на територији Косова: Америка, Немачка, Велика Британија), о заштити преосталог српског становништва од било које врсте прогона или присилног исељавања, и мирну интеграцију у нову државу.
3.) Гаранције (које би осим две државе морале да потпишу и светске силе које тренутно имају највеће интересе на територији Косова: Америка, Немачка, Велика Британија), о заштити српског културног добра на простору Косова, и неометан приступ свим српским светињама православним верницима.
4.) Омогућавање повратка свих лица расељених са простора Косова и Метохије на своје приватне поседе, уз међусобан договор о року до ког би то морало да се заврши, чије би се пробијање сматрало чином непријатељства према суседној држави.
5.) Отварање расправе, уз посредовање међународних институција, о надокнади за губитак имовине Републике Србије на територији Косова и Метохије.

Прве четири тачке су кључне. Мислим да постоји реална шанса да се остваре, и на њима би морало да се инсистира.

У случају да већина грађана одлучи да Косово и Метохија остану у оквиру Државе Србије – Државни Врх се обавезује на следеће кораке:
1.) Прекид свих директних преговора са нелегално изабраном „Владом Косова“.
2.) Проглашавање Косова и Метохије територије под окупацијом.
3.) Заштита свих преосталих Срба на територији која више није под контролом органа Републике Србије, на следећи начин:
“Србима који остану на својим огњиштима биће саветовано да прихвате документа сепаратистичких институција, да плаћају комуналије и дажбине… Срби са Косова и Метохије не смеју бити доведени у положај талаца; они нису криви за стање у којем се налазе, због тога на њих не сме да падне терет борбе за очување те покрајине у саставу Србије.“;“ Такође, Србија ће се обавезати да им пружи сву правну помоћ и стручну подршку у споровима који ће бити поведени против албанске парадржаве, везано за одштетне захтеве због убистава чланова породице, пљачке имовине и свих других злочина за које је та „држава“ одговорна.“;“ Другима, онима који одлуче да напусте своје домове и населе се на територији остатка Србије – држава ће помоћи збрињавањем на ненасељеним или слабо насељеним подручјима, откупљујући стамбене објекте и земљу од садашњих власника.“ (Драгослав Павков, „Пролетери-3“, 2013).
4.) Покренуће се дипломатска офанзива које би требало да се одвија на три колосека:
А.) Представљање платформе описане у тачки седам испред СБ УН, инсистирање да се под њеним покровитељством одвијају сви даљи преговори, и јасно одређивање да је Република Србија беспоговорно за дијалог и решење проблема мирним путем.
Б.). Након референдума дати рок од месец дана свим дипломатским представништвима да процене да ли постоји реална шанса, и под који условима би Србија могла да добије подршку за своју политику од свих земаља са којима имамо дипломатске односе. Затим, на основу извештаја, одлучити се за дипломатску акцију која би требала да иде у следећем правцу – Са земљама које тренутно врше окупацију Косова и Метохије и које их подржавају у томе; отворити преговоре о предусловима прекида окупације, начину заштите Српских интереса на Косову и Метохији, и евентуалној промени њихове стратегије и понашања према Србији.
Са земљама које подржавају Србију, а представљају озбиљан међународни фактор (пре свега земље БРИКС-а), „помоћ за покретање или форсирање уништене индустрије, као и дипломатска и војна подршка у случају да се ситуација на самом Космету искомпликује нападом на незаштићене тамошње Србе“ (Драгослав Павков, Пролетери-3, 2013.)
Неутралне земље придобити на своју страну, водећи рачуна да се превише снаге не распе на превише страна, прве две групе су приоритет, задња – само у случају да се без превише напора може добити подршка.
В.) Искористити сва расположива дипломатска средства да се на државе које су признале „Косово“ изврши притисак да повуку признање (бојкот робе и услуга, признање и подршка сепаратистичким покретима у њиховој земљи…).
5.) Генералштабом Војске Србије задужити да изради дугорочну стратегију опоравка и јачања војне спремности државе. Преусмерити део средстава из буџета (уз, рецимо, продају некретнина које су још увек под војним власништвом, а које војска практично не користи) за побољшање техничке опремљености војске, са посебним освртом на ПВО. Разрадити више тактичких решења узимајући у обзир ситуацију на терену. Стационирати на граници са окупираном територијом јединице за брзо дејство, спремне да реагују на сваки покушај напада на становништво Косова и Метохије које признаје Србију као своју државу.
6.) Искористити сва средства ради дестабилизације незаконите „Владе Косова“. Искористити рад јавних и тајних служби ради прикупљања инкриминишућих података и њихов пласман у јавност. Подршка свим становницима Косова и Метохије који делују противно интересима „Владе Косова“. Коришћење свих расположивих средстава, преко медија, интернета до штампаних гласила за ширење и презентацију исправности става Државе Србије.
7.) Припремити платформу на основу које би почели преговори о реинтеграцији албанског становништва са територије Косова и Метохија у уставно – правни поредак Републике Србије.

Следи мој предлог платформе који се базира на неколико претпоставки:

1. Народ Србије ЖЕЛИ трајно решење „Косовског проблема“ – уколико ово није тачно, сво ово писање ничему не служи.
2. Не може се добити „нешто“ за „ништа“ – унапред се мора знати да компромис значи да ОБЕ стране морају да уступе део својих интереса, уколико се то не признаје погледати под тачком један.
3. Међусобно оптуживање, расправа „ко је први почео“, и „ко је кога више оштетио“ су беспредметне и контрапродуктивне, и треба их избегавати и кад нека страна има права да се осети оштећеном и када нема.
Изглед платформе је само оквир, нисам довољно стручан да га уобличим на правно и дипломатски исправан начин, то бих оставио стручнијим, али ћу навести неке основне принципе за које мислим да су  минимум који је прихватљив за све стране у разговору (укључујући и међународни фактор):
У оквиру ширег решења (у које сада нећу да улазим), у Држави Србији би се изједначила права и обавезе Срба и Албанаца, Држава Србија би амнестирала све који су учествовали у раду паралелних институција „ Државе Косово“, и омогућила им да поштено конкуришу за запослење у адекватним институцијама Државе Србије, када се врате на територију Косова и Метохије.Сви који су извршили злочине, а који се не могу довести у везу са одлукама тзв. Владе „Државе Косово“, биће процесуирани у складу са законом Државе Србије. Држава Србија би се обавезала на одређену новчану и материјалну помоћ народу који живи на територији Косова и Метохије, која би била под строгим надзором посебно формираних комисија.
Свим међународним институцијама и компанијама које су у међувремену потписале уговоре са тзв. Владом „Државе Косово“, биће призната права и обавезе из уговора, чије ће извршавање преузети Држава Србија, чим прођу контролу стручних тимова, састављених од стручњака из оба народа, а чији ће задатак бити да заштити државу од штетних уговора.
Држава Србија се обавезује да ангажује све своје службе у сврху заштите свих становника Косова и Метохије, поштујући принцип једнакости пред законом.
Платформи би се могло још што-шта додати, али мислим да је за овај први пут ово сасвим довољно.

Референдум не би био комплетан да се у њему не наведу и неке од последица које се могу очекивати у случају једног или другог одговора грађана.
Признање „Косова“ за собом повлачи опасност од давања „ветра у леђа“ свим групама и појединцима који желе и активно раде на томе да се од Д Србије одвоје територије „Војводине“ и „Санџака“, а у некој перспективи и територија општина Прешева, Бујановца и Медвеђе.

Такође би представљала попуштање пред међународним притисцима, што би (по мени) само охрабрило земље које су већ увелико навикле да на тај начин комуницирају са нашом државом.
Уз све то, то би био трајан губитак територије коју Држава Србија сматра својом, и у коју су уложена огромна средства, уграђени животи предака, и чијим губитком би био задан тежак ударац националном интересу и достојанству већинског народа.

Одбијање признања такође повлачи тешке последице. Велика је вероватноћа да би (упркос напорима Србије), део међународне заједнице који тренутно има највеће интересе на Косову, а који је изузетно моћан на глобалном плану, прибегао опробаним методама притиска на оне које сматра претњом по своје интересе (међународне санкције, блокирање приступа ЕУ, коришћење присталица „на терену“ за провоцирање или исценирање „ексцеса“, који би затим послужили за неку непосредну акцију…).

Овакви сценарији би, као могућ ефекат на народ, имали сиромаштво, чак и глад док се на силу не испуне захтеви.
Да ли је реално чекивати помоћ од неких земаља које су нам „пријатељски“ настројене, и колико би нам та помоћ значила, не могу да оценим, до сада нам није превише помогла.
Такође је велико питање колико би издржала слога људи и воља политичара да плате цену неопходну за постизање циља. Поучен примерима из блиске прошлости, рекао бих да су шансе против нас.

Иако непотпун, мислим да на овоме завршим овај предлог, јер ми се чини да је и овако написан преопширан да буде чланак, а књигу или некакву тезу на ову тему немам намеру да пишем.

Као и претходног пута, свака критика и сугестија су добродошле, са малом напоменом да ћу се овој теми враћати још само једанпут.
Након тог „завршног“ предлога више се нећу бавити овом темом, сматрајући да сам овим исцрпео своје капацитете, и остављајући другима да се овим мојим текстовима слободно послуже (или не) у неком свом предлогу како решити ово животно питање по цео српски народ (а посебно за онај део који живи на простору Косова и Метохије).

26 mišljenja na „Ненад Булаја: Предлог стратегије за решење кризе на територији Косова и Метохије – 2 покушај.

 1. Povratni ping: Бранимир Марковић: ЕВРОПСКА УНИЈА, “КОСМЕТ” И ЈЕЗЕРО РОВНИ | P R E V R A T

 2. Pošto sam novi ovdje da odmah kažem da nikad nisam pročitao bonton od korice do korice i da to uskoro neću ni uraditi jer ne želim da gubim vrijeme učeći kako od gov… praviti ikebanu.Zbog toga ću reći sta i zašto mislim računajući da tako ostalima činim uslugu a isto očekujem i od njih.
  U zadnjih godinu dana sam pročitao desetak „srategija“ za spas Kosova,Srbije, Republike Srpske ….. grand produkcije …..i sve zajedno daj bože da je vrijedilo potrošenog vremena a ova nije ni toliko.Zašto?
  „Мој предлог стратегије је следећи:
  У случају да већина грађана одлучи да Косово и Метохија више не буду у саставу Државе Србије …
  1.) Омогућавање Српском становништву, које живи у четири општине на северу Косова и Метохије, изјашњавање на референдуму о прикључивању Републици Србији, по основу права на отцепљење које је признала “републици Косово”.
  2.) Гаранције (које би осим две државе морале да потпишу и светске силе које тренутно имају највеће интересе на територији Косова: Америка, Немачка, Велика Британија), о заштити преосталог српског становништва од било које врсте прогона или присилног исељавања, и мирну интеграцију у нову државу.
  3.) Гаранције (које би осим две државе морале да потпишу и светске силе које тренутно имају највеће интересе на територији Косова: Америка, Немачка, Велика Британија), о заштити српског културног добра на простору Косова, и неометан приступ свим српским светињама православним верницима.
  4.) Омогућавање повратка свих лица расељених са простора Косова и Метохије на своје приватне поседе, уз међусобан договор о року до ког би то морало да се заврши, чије би се пробијање сматрало чином непријатељства према суседној држави.
  5.) Отварање расправе, уз посредовање међународних институција, о надокнади за губитак имовине Републике Србије на територији Косова и Метохије.

  Прве четири тачке су кључне. Мислим да постоји реална шанса да се остваре, и на њима би морало да се инсистира.“
  Kako i sa kojim sredstvima ovo ostvariti?Ovo je samo spisak lijepih želja i daleko više od onog što nam se trenutno nudi i jedino je tačna zadnja rečenica da mi možemo insistirati na tome.Recimo bude referendum Kosovske opštine se izjasne da hoće da žive u Srbiji i malo prije ili poslije referenduma krene kosovska policija da spriječi „nelegalnu secesiju“.Srbi sa Kosova pripucaju(nadam se da imaju čime da pripucaju osim pasulja tetovca) i izdrže do ulaska VS ili žandarmerije, NATO to tretira kao napad na suverenu državu i onda ponovo repriza 99.Doduše Rusi su se opasuljili i nisam siguran da bi prošlo sve kao 99 ali dovoljno je da nam uvedu sankcije sa svih strana smo okruženi i, ovakvi kakvi smo, brzo će mo ih moliti da zauzmu Kosovo i jug Srbije ionako je prazan i još će mo ih častiti sa Republikom Srpskom.
  O garancijama ne bih da gubim vrijeme jer ne postoji način da ih dobijemo,pika se samo faktičko stanje i kako sada stvari stoje mi nemamo šta ponuditi zauzvrat osim da skinemo gaće a i one su prljave i poderane.Sve i da dobijemo garancije, a uopšte nisam siguran u to, koliko vrijede mogli bi pitati Slobu da je živ ili možda Radovana dok je još živ.
  Zadnje dvije tačke su opet nabrajanje lijepih želja bez ikakve podloge.
  Opcija ako narod odluči da Kosovo ostaje u Srbiji je opet poduži spisak lijepih želja bez realne podloge.Navešću samo par primjera.
  „Србима који остану на својим огњиштима биће саветовано да прихвате документа сепаратистичких институција, да плаћају комуналије и дажбине… Срби са Косова и Метохије не смеју бити доведени у положај талаца; они нису криви за стање у којем се налазе, због тога на њих не сме да падне терет борбе за очување те покрајине у саставу Србије.“;“ Такође, Србија ће се обавезати да им пружи сву правну помоћ и стручну подршку у споровима који ће бити поведени против албанске парадржаве, везано за одштетне захтеве због убистава чланова породице, пљачке имовине и свих других злочина за које је та „држава“ одговорна.“;“ Другима, онима који одлуче да напусте своје домове и населе се на територији остатка Србије – држава ће помоћи збрињавањем на ненасељеним или слабо насељеним подручјима, откупљујући стамбене објекте и земљу од садашњих власника.“
  Sve ovo je šuplja priča i okretanje glave od činjenice da će te Srbe PROGUTATI MRAK a neke i klinike za transplatacije.
  „„помоћ за покретање или форсирање уништене индустрије, као и дипломатска и војна подршка у случају да се ситуација на самом Космету искомпликује нападом на незаштићене тамошње Србе“ (Драгослав Павков, Пролетери-3, 2013.)“
  Nama niko neće pomagati da obnovimo našu industriju ako je mi sami uništavamo, svejedno bilo to samoincijativno ili uz obilatu pomoć naših neprijatelja.
  Diplomatska podrška bi se vjerovatno svela na ono legendarno „Diži LJeposava ja ću te kuražiti“ a vojna podrška bi se vjerovatno svela na jednu četu do jedan bataljon dobrovoljaca od kojih bar pola ljubitelja votke.
  „Искористити сва средства ради дестабилизације незаконите „Владе Косова“. Искористити рад јавних и тајних служби ради прикупљања инкриминишућих података и њихов пласман у јавност. Подршка свим становницима Косова и Метохије који делују противно интересима „Владе Косова“. Коришћење свих расположивих средстава, преко медија, интернета до штампаних гласила за ширење и презентацију исправности става Државе Србије.“
  Izgleda da samo našim tajnim službama treba posebna naredba da rade svoj redovan posao.
  Tako bih mogao do sjutra ali nema svrhe još samo da kažem da mi je od svih „strategija“ jedna od jačih ona za spas grand produkcije iz crtaća JET SET.
  Nije red da samo kritikujem pa ću i ja reći koju da i vi imate šta kritikovati.
  Ja mislim da je ovo što se dešava oko Kosova i još ponečega ustvari spin za skretanje pažnje sa bitnih na manje bitne stvari isto kao Ekrem i Soraja samo viši nivo.Zašto mislim tako?Pa uzmimo za primjer ono što sad smatramo za najgori i najbolji mogući scenario, prvo najgori.Pošto ROSU ne treba poseban nalog da radi svoj posao oni po potrebi izazovu „nekontrolisane nemire“ i „na teritoriji Kosova se nađu leševi u uniformi i sa dokumentima VS“.Pošto je napadnuta „suverena država“ pomogne im i NATO i na Kosmetu ostane samo nekoliko stotina Srba uglavnom u hladnjačama klinike Medikus.(!)
  Nakon nekoliko desetina godina kad umru poslednji Srbi koji su življeli na Kosovu možda će se u istoriji učiti da su na Kosmetu nekad življeli i Srbi a možda i neće jer će Niš biti predgrađe Prištine u kome će biti značajan postotak Albanaca(otprilike kao Skoplje danas) i nije red da se kvare dobrosusjedski odnosi zbog tamo neke istorije a koga će to i interesovati jer je juče Stanijin unuk kresnuo Ekremovu praunuku.Naravno Albanci u Nišu će tražiti zaštitu svojih prava „u skladu sa Evropskim standardima“ a skupština Ujedinjene Evrope će Beogradskom pašaluku uvesti sankcije zbog „kršenja manjinskih prava“ i sve tako u krug dok „manjinska prava“ ne postanu „većinska prava“
  A sad „bolji scenario“.
  Zakuha se na dalekom istoku i Amerikanci imaju važnijeg posla od Kosmeta jer još nisu završili Siriju a kuha se u Koreji, u južnu Ameriku ne smiju ni primirisati…..Tači procijeni da je poslednji trenutak da se ide na sve ili ništa i krene u akciju.Nakon par sitnih uspijeha VS pod patronatom Rusa zauzme Kosmet.Dobar dio Albanaca ekstremista izgine a dobar dio pobjegne ali je nerealno očekivati da će to biti preko 50%.Države koje su priznale Kosovo „zaborave“ na priznanje i ono postaje mrtvo slovo na papiru.Dakle imamo Kosmet sa 1000000 mladih Albanaca i nekoliko stotina hiljada (pod uslovom da se dio i vrati) duplo starijih Srba sa univerzitetom u Prištini na kom diploma košta 1000(dif)-10000(medicina)E i nekoliko Albanskih privatnih univerziteta koje financija dijaspora i droga a rade po svjetskim standardima(ovo mnogima djeluje smješno ali je činjenica da postoje Albanski univerziteti koji su bolje rangirani od Univerziteta Crne Gore,Banjalučkog i većine Srpskih i stvari idu upravo u tom smjeru sviđalo se to nama ili ne)Naravno Kosmet i Vojvodina ne postoje u novom Srpskom ustavu(!).Nakon nekoliko desetina godina (samo 30-50godina više nego u lošijem scenariju) imamo Srbiju u kojoj je trećina stanovnika Albanaca, oni drže sav „sitni biznis“(tradicija potpomognuta parama iz inostranstva) i dobar dio krupnog (pare), predstavljaju u politici jezičak na vagi i bez njih se ne može donijeti nijedna odluka,Niš je predgrađe Prištine…….
  Dakle sve se svodi na isto.
  Sad uzmimo da uspijemo da od „golog qrca na biciklu“ uspijemo napraviti državu.Nakon 20 godina Beogradski Univerzitet je najbolje rangiran na balkanu,Prodao je fabrici Tesla cars iz Detroita patent za unakrsno upravljanje motorom el.automobila( http://skeena.library.ubc.ca/theses/available/etd-07072004-105201/unrestricted/Stevo_Mijanovic_PhD_Thesis.pdf ) a Srpska ekipa je na CERNU napravila matematičku simulaciju „božije čestice“( http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=32259#komentar ).Stanovništvo Srbije je negdje oko 2010 počelo znatno da raste i dostiglo je 10 000 000.Istovremeno se zbog rasta standarda i asimilacije (ako može Pavle Jurišić Šturm, Vajfert, Nušić sto ne bi mogao i neki LJatif Pecoli) Albansko stanovništvo se zaustavilo na 1200000 prijateljski nastrojenih građana Srbije sa svim pravima.Za novu 2031 u Beogradskoj Areni nastupa ostarjeli Andrea Bočeli i iz Atine su sletjela 2 aviona gostiju a iz Tirane samo jedan poluprazan, iz Zg takođe 2…….
  VS je upravo dobila S600 a u serijsku proizvodnju Krušik je uveo novu verziju BUK.A rtiljerijska municija sa laserskim navođenjem se već 10 godina proizvodi u Slobodi……
  Ako sad pogledate onaj „loš“ i „dobar“ scenario primjetićete da negdje u tekstu ima jedan(!).Takođe će te primjetiti da ako uspijemo da od „qrca na biciklu“ napraviti državu sasvim je svejedno za krajnji ishod da li sada „izgubimo“ ili „dobijemo“ Kosovo(dio do (!)).Čak i ako ga izgubimo po najgorem mogućem scenariju, dio do(!), Albanci će teško moći pokazati bilo kakvu tapiju za bilo što na Kosmetu a da mi to ne osporimo na sudu (naravno pod uslovom da uopšte imamo pravnike a sad izgleda nemamo).Takođe zbog blizine i kvaliteta Kosovo je idealno tržiste za našu robu i obratno, Albanci se zbog kvaliteta i cijene liječe na VMA (slučaj od prije nekoliko mjeseci kad je zbog nestručne intervencije umrla Albanka jer je kasno stigla na vma) itd tako da je Kosovo opet ,prije ili kasnije, naše i svih koji tamo žive.
  Naravno od svega ovoga nema ništa dok glavni „biznismeni“ u državi Albancima prodaju Kosmet(Karići), dok se u Srbiji najviše pita čovjek koji nema drugove iz vojske jer je za nju nesposoban a za upravljanje državom je sposoban, dok ti vaši tamo pričaju vama o patrioti „čuvaru Srpske“ a on pokrade sve što za nebo nije vezano i upropasti sve čega se dohvati a „čuvar Srpske“ priča o „spasiocima Srpstva“ koji „mudro vode državu“ a u stvari su mu ortaci.Ova priča će se pričati sve dok ima slušaoce a veliki brat će se gledati sve dok ima gledaoce i jedini način da to promjenimo je rad i učenje ili obratno.
  Zbog ovoga mi trenutno i nemamo elitu u pravom smislu te riječi, naša elita ne zna ni da je zemaljska kugla ustvari veliko groblje naroda, sa prilično čestim grobovima na ovom području(Iliri,Etrurci……) i da ista sudbina čeka i nas ako ne budemo dovoljno pametni( ili dovoljno surovi ali ja bi radije pokušao na fin način pa ako ne ide…)
  Jedini način da promjenimo tok istorije u svoju korist je da na neki način stvorimo elitu i da onda krenemo u obnovu naroda i države, nešto slično kao početkom prošlog vijeka)900-914,(drugi način je da nabavimo teleport mašinu).prema tome moje mišljenje je da se budućnost Srba i Srbije pravi stvaranjem (ili izborom) prave elite a onda u učionicama i porodilištima(naravno i u krevetima) a ne na Kosovu ili Vojvodini.Zbog navedenog mislim da je ključno u dogledno vrijeme stvoriti što je mogće kvalitetniju elitu u pravom smislu te riječi a pitanje svih pitanja je kako to uspjeti i ko to riješi taj je najmanje za nekog našeg Srpskog Nobela.Poslije toga obnova naroda i države a onda ostalo.
  Pošto ne treba izmišljati toplu vodu ja mislim da bi trebalo razmisliti o modelu Izrael- Jevreji po pitanju organizacije društva i vojne organizacije.Ne zaboravite da nam rastu generacije koje ni kalaša ne znaju koristiti i za 20godina će Albanci moći da Beograd zauzmu na isti način kao Nijemci Roterdam (negdje sam pročitao da su jedrilicama sletjeli na gradski stadion sjeli u gradski prevoz i otišli da zauzmu ključni most)
  Ja nemam baš puno vremena za piskaranje ali ću se truditi koliko mogu a vi sad udrite po meni nisam ni ja vas štedio.

  Sviđa mi se

  • Пошто си био директан, потрудићу се да одговорим истом мером. Прво о критици дела везаног за случај признања. Видим да си изоставио део текста у почетку који говори кораке које предузима Србија ради признања Косова и шта би они значили, предпостављам да си то урадио намерно да би појачао свју аргументацију. Да се не бих понављао рећи ћу то овако: ако је истина да је то само списак лепих жеља, и ако, како ти кажеш, ми можемо само да скинемо гаће, не видим ниједан разлог због чега се данас губи време на разговор. Западни менталитет је практичан, и оволико нагањање са нама око нечега што је већ њихово ми не звучи баш вероватно.
   Твоје коментаре на део текста који сам преузео од ДРП-а нећу коментарисати, то је на њему.
   Тајне службе могу да раде само по наређењу. Каква су им тренутно – не знам, али мислим да би јасно требало ставити до знања шта, и ко треба да ради, не препуштати ствари претпоставкама шта ко треба да ради.
   Не видим због чега сценарија делиш на лош и добар, такође, цела поента мог текста је управо да престанемо да чекамо да нам се нешто „деси“, већ да кренемо да нешто „урадимо“, и преузмемо одговорност за то што радимо. Једини сигуран пут да изгубимо територију Косова и Метохије је да чекамо и ништа не радимо.
   Сви проблеми су реални, и не мислим да је Косовски проблем само „спин“, свакако би морали озбиљно да се позабавимо њиме, ако ни због чега, онда због народа који још живи тамо и мучи се, а свакако има још великих проблема који су нераскидиво везани и без чијих решавања нема основа ни за решавање овог, али то није била тема, тако да сам покушао да се бавим само овим конкретним питањем.
   Твоји сценарији, као уосталом и добар део критике, се заснива на твојим „пројекцијама“ дешавања, која, осим ако ниси видовит, могу да се подведу под категорију „шупље приче“, коју наводиш као главни недостатак предлогу. И то би онда могло да буде оно што ти верујеш, против оног у шта ја верујем, и шта се претвара у бесконачне реплике, што желим да избегнем. Тако да те молим да, ако већ замераш на нереално постављеним захтевима или претпоставкама, своје не базираш на сопственим сценаријима за будућност, већ на проверивим чињеницама, које ћу затим коментарисати, да избегнемо „реплику на реплику“.
   Задњи део твог коментара се уопште ни не односи на Косово, и нема разлога зашто не спроводити обадве стратегије истовремено. Тако да је нећу критиковати овде, јер производња елите није тема! Слободно напиши текст, у коме ћеш још детаљније образложити ту своју замисао, а ја ћу узети слободу да га коментаришем.

   Sviđa mi se

  • Све је како кажеш, али бојим се да се Србији и Србима смешка судбина оног магарца што је чекао да озелени трава – ако се одлуче на стварање националне елите, а до тада да препусте сваком коме се накриви да их цуца како хоће.
   У свом тексту, Ненад је покушао да предложи неку врсту решења, тј. две солуције; ти не предлажеш ништа, колико схватам – док не однегујемо неку нову елиту, „елитнију“ од ове коју имамо данас – боље да „не дирамо дугмиће“? Што је легитиман став, али је нажалост – погрешан.

   Ако се слажемо да Косово јесте део Србије, већ то је добар почетак… Друго, очевидци смо да се у светским оквирима води једна нова политика, која се више и не труди да правно легитимише потезе светског хегемона, једноставно – све њихове брљотине објашњавају се фразом „национални интерес САД“ и фајронт. Дакле – чије су овце – тога и планина;

   два народа шиптарски и англосаксонско – протестантски пљачкашки менталитет лако су нашли заједнички језик… Они који вековима сасвим „легитимно“ од усамљених чобаница отимају овце, доводе их кући а родитељи их похвале уместо да их казне и натерају да овце уз клањање до земље врате назад, и они који су све своје државе направили отимајући земљу од њених правих власника, притом – не презајући ни од геноцида – лако су се „нашли“ око отимачине српског Косова.

   Међутим, има један проблем:
   Спонзори нове албанске државе своје освајање из неког разлога желе да легитимишу у Уједињеним нацијама.
   Због чега на ужас мог друга брм-а, морам да цитирам његовог омиљеног академика: АКО ЈЕ КОСОВО ЊИХОВО, ЗБОГ ЧЕГА ТРАЖЕ ДА ИМ ГА (МИ) ПРЕДАМО? Стварно, шта ће им наша сагласност? Због чега изводе представе са преговорима, „снажним подршкама и добрим услугама…“ ?
   Значи – ма колико да се спрдали са УН и сличним певачким друштвима – биће да ипак нисмо без шанси. Али, јесмо без шанси ако престанемо да тражимо решења и чекамо да „сви заједно уђемо у ЕУ и постанемо богати“ или „да већ једном дођу Руси (васкрсли), помлате Шиптаре и врате нам Косово“…
   Али шанси немамо докле год смо посвађани и док је већини од нас важније да „будемо у праву“, док најмање половина Срба данас сасвим озбиљно навија воду на америчко-албанску воденицу „анализујући ситуацију“ са:
   „ма Косово је отишло још за време Тита…“.

   Код нас се многи поносе чињеницом да нису читали бонтон… Признајем – нисам ни ја, Вероватно сам више написао него што сам прочитао, кад нисам читао ни много важније књиге, преживећу некако и без те…
   Али, неке ствари сам научио као дете, што но кажу „у кући“: Као што се подразумева да се човеку не говори како му је жена курва (осим ако не желиш да га испровоцираш на сукоб), ТАКО СЕ ПОДРАЗУМЕВА ДА СЕ ЈЕДНОЈ ДРЖАВИ НЕ ГОВОРИ КАКО ДЕО ЊЕНЕ ТЕРИТОРИЈЕ ВИШЕ НИЈЕ ЊЕН (осим ако желиш да изазовеш сукоб). У оба случаја које сам навео, алтернатива сукобу је тешко понижење…
   Оно што мене занима је то – шта Србе тера на самопонижавање и самопоништење?

   Одустајање од борбе и препуштање Космета данашњим узурпаторима је једини сигуран начин да Србија без њега остане и „де иуре“. Јасно је да се Србија данас налази у лошем преговарачком положају, да нема одлучне савезнике, да половину становника боли патка за космет, тамошње Србе („који су исти к’о шиптари“), светиње и историју… Важни су нови терабајти за комп, ајпод најновије генерације, рата за лизинг да не буде пушинг – једном речју – оно од чега се живи. Од Косова данас живе само они који примају дупле плате и они који их им је дају… Од Косова данас, само мож’ да се рикне…
   Али то не значи да од њега треба одустати. Ова генерација не би смела да поклања оно што није стекла. Пошто је код Србаља све релативно и све се може довести под лупу – чини ми се да би требало донети и неки закон у том смислу. Јер, много смо неозбиљни и много смо се искварили у односу на оне који су 1912. Србији повратили њено срце.

   Sviđa mi se

   • мој омиљени академик би морао то исто питање да прво постави у својојо прапостојбини … зашто њу не сматра за своју?.. ако су и његови Бећковићи отпали од срБства како очекујете да Албанци буду „лојални грађани“ (што је оксиморон, лојалан јеподаник) … не треба ми АЛБАНЦЕ да мењамо, они се понашају разумљиво, МИ ТРЕБА СРБЕ, ТЈ НАС ДА МЕЊАМО.. за почетак да их лечимо о д ровачког лицеметрја (србовање у кругу двојке – једино што је одвратније од еуропејаца из круга двојке)

    Sviđa mi se

  • ја већ написах читав текст о проблему што Србија није држава и што нема елиту.. ово твоје је одлична конкретизација .. по мом мишљењу ми смо дебело и потпуно у г… тешко да Валтазар није у праву „што се грбо роди..“ а овај отпадак од СФРЈ који се лажно представља као Србија тешко да ће време да исправи.. . треба да кренемо другим путем од почетка.. други пут не мислим сад ћемо да паразитирамо на Русији ко што смо данас на ЕУ а јуче на САД, већ да не паразитирамо више и ствари решавамо на свим нивоима – дакле прво у својој породици и МЗ па надаље до светске политике… Проблем Косова превасходно треба да решава СТАНОВНИШТВО КОСОВА.. ако нам се не свиђа што није српско, направимо програме повратка и економског и културног успона, као што су Грци на Кипру..никакво срце у јунака ни руско оружје неће вратити становништво на Ксоово, а бојим се да неће задржати ни српскко у НИшу ко што си написао.. дакле није много комликованоо – СВЕ СУПРОТНО НЕГО ШТО СМО ДОСАДА, а досадашњу елиту на чување оваца.. супротно значи НЕМА ИЗДАЈНИКА А НЕМА НИ ЖРЕЦА КОЈИ ПРОГЛАШАВАЈУ НЕКЕ СРБЕ ЗА ИЗДАЈНИКЕ – СВИ СНО НА ИСТОМ ПОСЛУ ( У ИСТИМ Г..)

   Sviđa mi se

   • Ма ја се с тобом слажем у свему што говориш, једино – постоји проблем у томе што си ти убеђен да је твоје виђење проблема једино исправно, а уколико „целокупно српство“ није спремно да га прихвати као своје и једино – тим горе за српство (целокупно), ти ондаК нећеш да се сиграш.

    То није државотворно и патриотски. У САД која је теби идеал, још од Вијетнама постоје јаки антиратни покрети који се противе свако америчком интервенционизму; они имају утицаја колико имају, али није ми познато да је Стејт дипартмент због њих одустао од неке кампање коју је прогласио за национални интерес. Нити да су имали неки пресудан утицај по ратни напор САД, ма колико да су се трудили да га остваре. Хоћу да кажем, због развијеног националног осећаја американаца и претње тешком робијом, амерички војни обвезници се углавном не баве геополитиком и геостратешким анализама, већ се масовно одазивају на позиве на мобилизацију и одлазе у рат. Сад, што читајући сајтове и пратећи „Окупај“ протесте одзив на мобилизацију изгледа слаб – то горе по истину; нисам приметио да се САД повукла са било ког ратишта јер јој је зафалило људства. Наравно, након дебакла (?) у Вијетнаму променили су приступ регрутовању и попуни јединица, али и данас имају највећи војни потенцијал на планети. Зашто ово пишем?
    Зато што су ратна опасност и рат најбољи лакмус на коме свака зверка увек покаже траг.
    По одзиву на мобилизацију а не на којекаквим плебисцитима организованим од стране режима, најбоље се види расположење грађана једне државе. Почетком деведесетих већина србијанаца је о словенцима имала став: Нека иду, ко их јебе, који је према хрватима еволуирао до: Нека иду ко их јебе, али немају право да са собом воде и Србе који се са одцепљењем не слажу.

    Разлика између мене и тебе је у томе што се (око Хрвата) слажемо у првом делу реченице, док раскол настаје у другом који је кључни: Тада а и сада, ја сам (био) спреман да се придружим већински израженој вољи свог народа, чак и по цену да погрешим, док се ти постављаш на начин да већинска воља за тебе није нешто што обавезује, да ти јеси за „српску“ опцију у бившој СФРЈ – али само ако се прихвати твој став о проблему и ако се поступи на начин који ти сматраш за једино исправан.
    То тако једноставно не функционише нигде у свету, и неће никада функционисати.
    Када приметиш ватру, онда трчиш да је гасиш не расправљајући ко ју је запалио, да ли је користио шибице или упаљач.

    Исти случај је данас са Косовом; док се ја, као свестан српског хендикепа залажем за конзервирање стања и чекање боље прилике (која може да дође, али и не мора), ти би могао да наведеш стотине примера из света где су кобајаги друкчије поступили па су се усрећили. Значи, како ја капирам – ти би да скратиш српско-албанске муке, потписао би „шта год треба“, па кад шиптари виде колико су изгубили исрпљујући се у конфликтима, онда ће поново сести за сто са србима и помирити се на онај дечји начин: „Мир, мир, ава – судија је крава…“
    Кипар ти није никакав пример; да је Грчка имала војни потенцијал који је могао да одбаци турске снаге, не би се тамо осврнуо никакав УНпрофорац или како се већ зове. Али, кипарски пример је добар за доказивање да уласком у НАТО не бисмо добили ништа што већ немамо, али бисмо изгубили и задње од суверенитета што нам је преостало. Оно што је код њих данас – то је најобичније конзервирање проблема на начин за који се и ја залажем, то није никакво решење. Али, то је већ друга прича.

    Sviđa mi se

 3. ТЕКСТ ЈЕ ОДЛИЧАН!
  Ево, редом, сасвим укратко.
  Нама управо недостаје било каква стратегија. Ја бих је пре назвао „Стратегија за Србију“, јер озбиљно мислим, за разлику од патриЈота и њихових пандана из Друге српске улице, да ће Србија убрзо после дефинитивног отцепљења Косова нестати. Уосталом, ми заиста немамо никакву стратегију за Србију, осим оне мантре о безалтернативном путу, коју им је још друг Тита осмислио.
  Дакле, у овој Ненадовој стратегији ја пре свега видим жељу да се прионе на посао, да се окрене ћурак, не би ли се ми, најзад, прихватили РЕШАВАЊА проблема који нас дави. Пазите, проблем траје већ 100 година!
  Основни циљ је испуњен – жеља, плус завртање рукава, плус осмишљена стратегија. Е, када се узме у обзир да проблем Косова постоји читавих 100 година и да за све то време, дакле за генерације и генерације, Србија није имала јасну стратегију, ово је несумњиво корак напред. У размишљању! А човек има главу да мисли, а не због фризуре, говорио је један мој покојни професор.
  Ако се сложимо да је ово корак напред, онда можемо приступити вивисекцији и разматрати део по део, док не дођемо до неке солуције која одолева критикама. За почетак, рећи ћу само неке примедбице, чисто загрејавања ради.

  Прво, Павков је у правУ, НИ НАРОД НЕМА ПРАВО ДА СЕ ОДРЕКНЕ ТЕРИТОРИЈЕ СВОЈЕ ДРЖАВЕ! Јер, шта је народ? Само једна, пролазна генерација. Одакле право једној генерацији да се одриче нечега за шта су дедови гинули? Или, откуда једном делу, нека је то и већи део народа, право да одлучује о судбини оног дела народа, који том одлуком остаје на милост и немилост шиптарског ножа или асимилације, свеједно? Зар ћемо ми гласањем на референдуму да одлучујемо о смртној казни за десетине хиљада Срба, зар ћемо их тако продавати Медикусу? Мислим да се ту Ненад повео за „демократским тековинама“, има ствари где су комунисти били у праву – нема капитулације!
  Да скратим, ја сам против те прве могућности из стратегије, па макар и са „половичним решењем“ о евентуалном прикључењу севера….

  Други део стратегије, који третира немирење са отимачином Косова је одличан и немам већих примедби. Не сећам се ко је тачно рекао Израел, мислим Здравко, и што се тиче војске, у праву је, преснимити њихову организацију, Србија се мора већ у овој деценији претворити у озбиљну милитаристичку државу, са респектабилном војском, ако желимо да будемо оозбиљно схваћени и да стварно нешто и постигнемо.

  Госн.Здравко, лепо пишете, зашто не неки чланак? много су нам дугачки коментари, постаје непрегледно. Из вашег писанија има много тога доброг и употребљивог. Иначе, наступ вам је као и у већине Срба, дефетистички. Све је готово, све је пропало, ми ништа не можемо урадити. Можемо, итекако… Поздрав.

  Sviđa mi se

 4. Pošto nemam puno vremena pokušaću svima odgovoriti ukratko.
  Nenad Bulaja
  Prije nekih 70 god. jedan majstor propagande je tvrdio da u svakoj rečenici može naći razlog za strijeljanje autora ili još starija tvrdnja da i đavo može protimačiti bibliju prema svojim potrebama.Prema tome ja sam protumačio tekst kako sam protimačio i na osnovu toga napisao komentar za koji mislim da imam argumente ali pošto ne bih da idem u širinu vi napišite samo na koji način realizovati sledeće stvari:
  „1.) Омогућавање Српском становништву, које живи у четири општине на северу Косова и Метохије, изјашњавање на референдуму о прикључивању Републици Србији, по основу права на отцепљење које је признала “републици Косово”.“
  Citate koristim da naglasim na koji dio teksta mislim kad pišem komentar jer se o skoro svakoj rečenici može napisati članak. A sad pretpostavimo da su se Srbi u Mitrovici izjasnili da žele življeti u Srbiji na koji način im to omogućiti?
  Takođe vas molim da navedete koji dio mog teksta su moje projekcije bez argumenata?
  „Не видим због чега сценарија делиш на лош и добар“
  Scenario sam namjerno podjelio na loš i dobar da bih dokazao da je jedina razlika između scenarija koji trenutno smatramo za dobar i onaj za koji smatramo za loš u tome što će Albanska etnička granica doći do Niša 20-30 godina prije ili kasnije ako naše aktivnosti ostanu u granicama onoga što predlažete u ovoj strategiji a slične su i mnoge druge.
  „Тајне службе могу да раде само по наређењу“
  U taj posao se pomalo razumijem i ovo nema veze sa istinom.Sve normalne tajne službe prikupljaju sve podatke o „bezbjedonosno interesantnim osobama“ a u takve bi za BIU trebala spadati kompletna Albanska elita a operativci mogu dobijati samo smjernice djelovanja i za to postoje vrlo jednostavni razlozi.Niko ne može npr izdati naređenje da se prikupe podaci da je Tači peder jer je možda „priveo“ pola Albanki na Kosmetu pa će mo ispasti budale ali se zato mogu skupljati svi podaci o njemu pa onda sklopiti nekakav mozaik i procijeniti da li se više dobije ucjenom ili diskreditacijom ili prvo jedno pa drugo.
  prevrat
  I meni se čini da je u pitanju bio pokušaj i tu se slažemo.Pokušaću da objasnim „šta je pisac htio reći“.
  Znate li kako se hvata zmija?Uzme se prut ili nešto slično i maltretira se do besvjesti(ne mora se tući).Ona prvo ujeda brani se bježi polako popušta i na kraju prut ni ruku koja je uhvati ne registruje kao opasnost i ne reaguje na hvatanje.E to upravo rade nama sa Kosovom, Vojvodinom ….. zna se ko drži prut a prut su žutaći i ostali i na kraju će mo ostati i bez države a da se niko ne pobuni.Mislite da nisam u pravu?Razmislite koliko je bilo ljudi neki dan na protestima protiv potpisa a koliko bi ih bilo na istim protestima prije 10-20-30….100 godina.Vi i Bulaja tvrdite da je jedini način da se Kosmet izgubi da se ništa ne radi i da ja to predlažem i nijedno od to dvoje nije tačno.Prvo postoji i brži način da se izgubi Kosovo a to je da se ide u pogrešnom smjeru.Drugo predložio sam reorganizaciju i militarizaciju društva jer ovo što se radi je borba protiv vjetrenjaca i pišanje uz vjetar jer mislim da nema smisla braniti nešto što neko drugi iz tvoje kuće prodaje.Rad Karića (ne zaboravite da su bili bliski socijalistima koji su i danas vlast) me najviše podsjeća na priču o nekom Šahinpašiću iz Foče koji je prvo prodao,za dobre pare, Muslimanima oružje a onda za još bolje pare Srbima spisak ko je šta kupio a čisto sumnjam da su i jedni i drugi izuzetak,prije će biti da su pravilo i dok to ne riješimo u svojoj kući jedino što možemo je da koliko toliko držimo požar pod kontrolom a nikako da ga ugasimo.
  „Међутим, има један проблем:
  Спонзори нове албанске државе своје освајање из неког разлога желе да легитимишу у Уједињеним нацијама.
  „Због чега на ужас мог друга брм-а, морам да цитирам његовог омиљеног академика: АКО ЈЕ КОСОВО ЊИХОВО, ЗБОГ ЧЕГА ТРАЖЕ ДА ИМ ГА (МИ) ПРЕДАМО? Стварно, шта ће им наша сагласност? Због чега изводе представе са преговорима, “снажним подршкама и добрим услугама…” ?“
  „.Čak i ako ga izgubimo po najgorem mogućem scenariju, dio do(!), Albanci će teško moći pokazati bilo kakvu tapiju za bilo što na Kosmetu a da mi to ne osporimo na sudu (naravno pod uslovom da uopšte imamo pravnike a sad izgleda nemamo)“
  Kao što vidite i nema baš neke razlike između ovih citata ali ja sam naveo kao potrebu da imao jaku državu i pravo a i vama je valjda jasno da bez toga sva prava možete okačiti mačku za rep.I drago mi je da BRM I ja imamo istog omiljenog akademika.
  Zašto mislite da čovjeku ne treba reći da mu je žena kurva?(naravno ako imate argumente)
  A i sa državom je situacija slična kamo sreće da status Kosova zavisi od toga šta nas dvojica o tome mislimo.I zašto misliš da je veće poniženje da je nekome žena kurva i da to on zna nego da mu je žena kurva i da to on ne zna?Ja recimo mislim da je ovo drugo veće poniženje jer je, osim toga što mu je žena kurva, i on budala a to se nama dešavalo skoro čitav prošli vjek, življeli smo u poligamiji sve žene su se kurvale a mi smo se pravili blesavi i dogurali dokle smo dogurali.
  brandelmar
  Potpisujem.
  pegepet
  Slažem se da je bolja ikakva nego nikakva strategija ali ako ostanemo samo na strategiji sve će se završiti kao i Crnogorska objava rata Japanu i mislim da su puno bitniji praktični koraci.Recimo meni se dopada ovaj prijedlog http://www.dragas.biz/index.php?option=com_content&view=article&id=9868:2013-03-03-22-48-08&catid=200:direktna-demokratija ali je očigledno,po odazivu, da sam u manjini .Što se tiče teksta slažem se da je komentar predug ali za tekst nemam baš previše vremena, možda kasnije.

  Sviđa mi se

  • „Vi i Bulaja tvrdite da je jedini način da se Kosmet izgubi da se ništa ne radi i da ja to predlažem i nijedno od to dvoje nije tačno.“

   Нисам рекао ништа од наведеног, оно што мислим – то је да не треба чекати да се створи некаква нова елита па да прионемо на посао. Како се уопште ствара елита? Претпостављам да је као прво неопходна поставка образовног система с главе на ноге… Ко би то требало да изведе? Вероватно део тренутне елите који још није поткупљен, деконтаминиран, хуманитарно обесправљен, итд. Хоће ли им Србљи поверовати? Тешко. Поред свих добрих ствари и навика које су могли да преузму од Веберових протестаната – наши земљаци су преузели само глупости, а највећа од њих је: „То да нешто вреди – неко би то платио.“
   Значи, овде је човек смислио и конструисао уређај који прикупља и складишти топлотну енергију која се добија „хватањем“ сунчеве светлости, њеним фокусирањем и претварањем у топлоту, уложио свој новац, ПРИКАЗАО ГА ОНИМА ЗА КОЈЕ ЈЕ ПОМИСЛИО ДА ЋЕ БИТИ ОДУШЕВЉЕНИ (као што би био сваки нормалан човек) а они су га просто речено одјебали јер нису нашли своје место за уградњу. А што је заправо најгоре – одјебали су га и сви остали – нарочито они који би од тог патента могли да имају највише користи – грађани, који су преко вести о проналаску прелетели погледом тражећи вест о томе је ли Екрем коначно опалио Станију и хоће ли се Ана смувати са Славком од Лабовића. Човек се потуца по блогосфери и сам себи лупа шамаре питајући се ко је овде луд а ко збуњен.

   Иначе, ово је пут до решења проблема, „reorganizaciju i militarizaciju društva jer ovo što se radi je borba protiv vjetrenjaca i pišanje uz vjetar jer mislim da nema smisla braniti nešto što neko drugi iz tvoje kuće prodaje.“ али нам је о томе неопходан национални консензус. Да би се он постигао, претходно је потребно стећи праву слику о томе шта већина гражана жели и на шта је спремна да би остварила циљ. Плебисцити умеју да преваре, сетимо се референдума од НАТО-у када је већина грађана била против као да је гласала северна Кореја а не Србија, док је инсталација НАТО на КОсмету годину и нешто дана касније прошла без речи протеста (изузев реда ради – СРС). Зато је потребно референдумско питање јасно формулисати, онако како сам навео у тексту „Пролетери – 3“. Са свим осталим сам сагласан.

   Sviđa mi se

 5. Predlog rešenja je uglavnom logičan. Međutim, neke stvari su pogrešno pretpostavljene i neke odgovornosti prenesene tamo gde ne treba. Slažem se da referendum treba da bude osnov neke akcije vezane za očuvanje teritorije Srbije. Jednako se ne slažem da referendum treba da odredi sadašnje postupanje države koje je NEPRIHVATLJIVO. Država Srbija i njeni organi su DUŽNI bez ikakvog pitanja naroda kome to nije posao, da proglase OKUPACIJU Kosova, proglase nevažećim sve ugovore koje Kosovo sklapa sa bilo kime, pozovu na bojkot svih institucija nevažeće države, i minimalizuju sve odnose sa zemljama koje otvoreno podupiru takvo NEUSTAVNO I NEPRIHVATLJIVO stanje. I tu nema taktiziranja i nema pregovora. Stanje je trenutno neodrživo i dovelo je do velike depresije u građanskom i nacionalnom biću Srbije sa pretećim posledicama. Dva su razloga i nosioca takvog NEPOSTUPANJA od 1999. pa do danas. Prvi faktor je bio Slobodan Milošević koji je proglašavanjem „pobeda“ pokušavao da ostane na vlasti misleći da će tako učiniti bolje za sebe ( a možda i za Srbiju). Drugi je dolazak na vlast „petooktobaraca“ koji su sasvim otvoreno eksponenti zapadnih interesa, od njih podržani i direktno plaćeni, u sprezi sa domaćim kriminalnim krugovima i obaveštajnim centrima preuzeli vlast. Njihov zadatak je bio upravo to što su radili sve vreme: da zamažu i sakriju istinu, oslobode neprijatelje, rehabilituju teroriste i OSUĐENE borce albanskih grupa sve do terorista. Zatim su po zadatku utvrdili da „EU nema alternativu“ i bez pitanja nas sve vreme vode tamo odakle je došao i neprijatelj. Bez srama a kamoli pitanja potpisali su mnoge bilateralne sporazume sa EU i sa NATO i dali im veliki deo suverenosti Srbije. Naravno, mnogi se neće složiti jer smo „glasali“ za stranke koje su to proklamovale. A šta ćemo sa neizrečenim istinama i izrečenim lažima koje su prethodile političkim kampanjama? Šta ćemo sa parama koje su se krale od nas samih da bi bile utrošene upravo u takvo „ubeđivanje“? Sadašnje funkcionisanje države Srbije je potpuno slično funkcionisanju kvislinških vlasti u okupaciji, kada nema sile koja bi sprovodila interese države. Stanje je neprihvatljivo i stoga mora biti i proglašeno kao vanredno, radi jasne slike i mentalnog zdravlja naroda. Tek onda, može se pristupiti svim ostalim postavkama iz autorovog predloga sa čime se u većini slažem. Oko strategije i načina postupanja „šta bi bilo ako bi mogli“, nemam nekih zamerki ali bi mogao da dam mnoštvo predloga. Uzdržaću se ne zbog nedostatka ideja, već zbog toga što bi to bila prazna priča. Naime, mnogi od predloga bi bili nemogući u nekoj budućoj realnoj situaciji. Stoga bolje ne praviti strategiju bez oslonca. Ali ako bi pretpostavili da bi opcija 2 bila moguća imam jednu ozbiljnu zamerku na sledeći deo teksta:

  „Свим међународним институцијама и компанијама које су у међувремену потписале уговоре са тзв. Владом „Државе Косово“, биће призната права и обавезе из уговора, чије ће извршавање преузети Држава Србија, чим прођу контролу стручних тимова, састављених од стручњака из оба народа, а чији ће задатак бити да заштити државу од штетних уговора.“

  A zašto? Takozvane međunarodne kompanije i institucije su jako dobro znale da potpisuju ugovore sa nepriznatom državom od strane UN, na ratnom području okupiranom od strane njihovih matičnih država (99%), i da njihovo „ulaganje“ ne štiti međunarodno pravo nego isključivo vojna sila NATO koja je povela rat, okupirala teritoriju i stvorila kvazi državu dajući pravo jednoj nacionalnoj manjini susedne Albanije da „napravi“ drugu albansku državu. Doduše sada se ne zovu Albanci nego „kosovari“, što je pogrdno za Srbe sa Kosova i netačno za većinu Albanaca jer oni NISU SA KOSOVA. Nacija (albanska) koja nema spomenike svoga postojanja NEMA NIKAKVA PRAVA na okupiranje srpske teritorije. Čak i nakon sva tri rata u 20-om veku protiv Srbije oni su se u hiljadama i desetinama hiljada puta doseljavali IZ ALBANIJE. Dakle, Kosovo je TIHO OKUPIRANO sa ciljem otimanja teritorije. Trenutno je na Kosovu preko STO HILJADA Albanaca doseljenih iz Albanije nakon 1999. Albanija jeste ratni suparnik Srbiji i de facto najbliži neprijatelj na terenu.
  U takvim uslovima, prisustvo stranih kompanija koje vagonima kopaju i izvoze rudu sa Kosova u ovom trenutku (javna tajna ali OPŠTE POZNATO), spremaju se za veliku eksploataciju ne samo uglja već i nafte o kojoj se (prosto neverovatno) ne priča a Kosovo leži na njoj, to prisustvo smatram klasičnim činom PLJAČKE koja je inicirana i vođena upravo od tih zemalja koje su okupirale Kosovo. Doduše nafta se nalazi 500 metara dublje nego u Arabiji, ali je to STRATEŠKI CILJ za sledećih 30tak godina kada rezerve u svetu opadnu. Sasvim je NELOGIČNO da se proterivanjem OKUPATORA ne proteraju kompanije zbog čijih je ciljeva okupator i vodio rat protiv Srbije!? Takav predlog bi presdstavljao PIROVU POBEDU i suštinski poraz Srbije. Zato ovakav predlog predstavlja suprotnost proklamovanom cilju vraćanja Kosova pod suverenost Srbije, i svako propagiranje ovakvog pristupa OPASNU ZAMKU za državu i narod. Pa ne vodi se rat i trpe nedaće da bi okupator i dalje vladao teritorijom za koju se borimo. Umesto ovog predloga, mora se dati sasvim suprotan;
  „Zapleniti svu imovinu i podići odštetne zahteve protiv svih kompanija koje su bez ugovora sa Srbijom radile na Kosovu i ostvarivale dobit.“
  Samo takav predlog je logičan opciji 2 u kojoj se borimo za Kosovo. Inače, ovakav predlog bi bio logičan samo u opciji 1 u kojoj bi Kosovo prepustili OKUPATORIMA, I STRANIM I SUSEDNIM.
  Imamo li pravo da raspišemo ovakav referendum uopšte? Nije li zdravije i korisnije za Srbiju da proglasi okupaciju i kapitulaciju? I da nikad niko ne pomene opciju 1. Rezultat je isti ali su istorijske posledice opcije 1 NESAGLEDIVO LOŠE. Sigurno će doći vreme da će novo oslobađanje Kosova biti realna opcija. Ko u to ne veruje, taj ništa ne zna ni o istoriji,niti o geostrategiji, a filozofija pogleda na svet i društvo mu je osakaćena. Stoga umesto predloga 1 ja predlažem predlog 3.

  -Priznati okupaciju i kapitulaciju Srbije pred brojno i ekonomski nadmoćnijim neprijateljem.
  – Eksplicitno navesti da Srbija i njen narod ostavljaju sebi mogućnost da vrate suverenitet i nezavisnost Srbije na celoj njenoj teritoriji.
  – Eksplicitno navesti da će Srbija uvek izabrati miroljubiva sredstva, ali da zadržava pravo da upotrebi ceo arsenal sredstava koja su protiv nje upotrebljena u agresiji i okupaciji – sve do čina kapitulacije

  Kapitulaciju treba postaviti kao referendumsko pitanje! Onda vlada može mirne savesti i da je potpiše i da donese akt koji će imati neograničeno trajanje i neće moći da bude opozvan ni od jedne buduće vlade. Taj akt treba da ima samo jednu rečenicu:
  -Sve što bude potpisano nakon akta o kapitulaciji od strane predstavnika Srbije ili bilo kojeg pojedinca iz Srbije, apsolutno je nevažeće i biće poništeno činom oslobođenja i uspostavljanja SLOBODNE I NEZAVISNE SRBIJE.

  Sviđa mi se

 6. predlažem da ove komentare turim kao tekstove, jer je ovako nepregledno da se dalej komentariše.. autori ppredstavite se ako želite, imate kontekte u rublici redakcija.. čekam par sati.. a ko ne potpisaćemo sa „nikovima“

  Sviđa mi se

  • Како одговорити свима, а не написати текст подјетнаке дужине као и онај на који се позивамо? Заиста ми је драго да је текст ипак изазвао оволику пажњу, има више него добрих предлога и критика, које у најмању руку заслужују одговор, а неке већ сад могу послужити и за следећи текст… Молим све који су заинтересовани да предложе неку форму која ће омогућити практичнију размену мишљења, а ја ћу пребацити у МС Ворд критике и одговарати на њих по тачкама. Уколико буде предугачко, ставићу то као посебан текст, зато молим БРМ-а да сачека до вечерас, да завршим све, па када објавим да одлучи како ће даље да поступа. Хвала свима на учешћу, потрудићу се да сваког испоштујем коментаром.

   Sviđa mi se

 7. Povratni ping: РАЗГОВОР УГОДНИ НАРОДА ПРЕВРАТНИЧКОГ – О КОСОВУ – Здравко | P R E V R A T

 8. Povratni ping: РАЗГОВОР УГОДНИ НАРОДА ПРЕВРАТНИЧКОГ – О КОСОВУ – Здравко | P R E V R A T

 9. ok tekst , realan ali ne smete dati sve,celo kosovo Albancima.To ne moze.Mi NE MOZEMO NATERATI NA SILU 1800 000 ILI GOTOVO 2MIL LJUDI DA ZIVE U SRBIJI I DA VOLE NAS, KOJI SMO IH DISKRIMINISALI I MALTRETIRALI,NE SVI, ALI SLOBA JESTE,ALI NI MI NJIMA NE DAMO DEO,AL SU DE FACTO NEZAVISNI OD NAS!!!
  PO MEDJ.PRAVU NACIONALNE MANJINE NEMAJU PRAVO IMATI DRZAVU,ALI ISTO TAKO PO ISTOM TOM VRHOVNOM PRAVU JER MI DRUGOGA NEMAMO A PRICAM VAM SAD STO POSTO ISTINU, NZM CITAVE DEFINICIJE,ALI POOKUSACU NAJBOLJE KRATKO OBJASNITI, A TO JE , DA MEDJ,PRAVO NE ZABRANJUJE NITI IMA MEHANIZAM ZABRANE NI DOZVOLE SEM REFERNDUMA ITD.SECESIJE!!!!
  PROBLEM JE ISTORIJA, UK NIJE DALA FOKLANDE IAKO SU BILI NJENI 200NAK GODINICA,ALI OPET SU POSLE PRODATE ARGENTINI,PA STA TI ZNAM KOME, PA POSLE OPET OTELA ARGENTINA, I NA KRAJU VRATILI A KAMOLI MI OD KRALJA MILUTINA JE NASE KOSOVO, IAKO UOPSTE NIJE Nse oduvek bilo,mislim srpsko, pod nasom drzavom,ali vekovi su to, niti je nastala drzava tamo itd…Emocije su tu 1mesto i istorija,crkva, nacionalna eticka prava i argumenti paaa tek onda gas, nafta, ugalj za 400godina rezerve, cink i ostala bogatstva,aerodromi,vojna jna podzemna sklonista,to je sve sekundarne vaznosti i nije niko lud da to proda,pokloni itd…Medjutim, oni su vecina, gadovi su se radjali, ima njih i dobrih ok ljudi ne sporim.NIsu svi teroristi ,ali znate kako , nacija kakva god da je,boji se sile i bombi, ko i Palestinci, moraju da zive pod okupacijom i tacka.Medjutim,ima Pal.koji nisu teroristi,a Siptari bi par stotina holj..ziveli pod nasom cizmom,al sta vredi kad bi ostatak napadao,ne bismo mogli uopste kontrolisati ni avionima maltene a kamoli KOVojskom, gadjali bi nas da sidjemo, ubijali bi nas itd….DRUGA STVAR, OVDE NISTE NAPISALI O PRAVNOM PROBLEMU AL OK NE LJUTIM SE, NEMAJU PRAVO ALI SECESIJA JESTE LEGALNA PRAKT.CAK MOZDA IAKO JE PROTIV UNUTRASNJEG PRAVA, I SVE TE PRICE SILUJU NAE MOZGOVE I SAD KIM NE MOGU ALI HASKI SUD JE REKO DA MOGU ETO.
  JEDINO OVA OPCIJA DA SE VRATII NASILU NEMA DRUGE, MIRNO KOLKO MOZE,ALI PROGLASITI VANREDNO STANJE I NEKAKO MIRNIJE POKUSATI VRATITI UZ VOJSKU I POLICIJU I TO SVE STO STE OPISALI BEZ SVADJANJA I PODELE MEDJU SRBIMA.

  Sviđa mi se

 10. djordje 2. septembar 2015. u 14:23
  Имали сте од априла до сада довољно времена, да пажљиво прочитате све и да напишете разумљив и јасан коментар, какви су претходни коментари. Треба сести, ПРОЧИТАТИ написано својом руком, па тек онда поставити као коментар. Неразумљивији коментар нисам досада НИГДЕ прочитао.

  Sviđa mi se

  • Bezobrazniji komentar do sada nisam procitao,niti znate sta pisete niti imate pojma o resenjima, a niste ni razumeli sta sam rekao,a nisam rekao to profesorski sto bi neki rekli,nego jasno veoma i racoinalno jedino ako ste se malo zbunili a to nije moja krivica namerna.
   Sasvim sam jasno rekao, da ne smemo prodati deo,nacija nema pravo moralno da proda to, da pokloni siptarima..2. po medjunarodnom pravnom poretku manjine nemaju pravo na otcepljenje, 3.navodio sam primere,4. rekao sam da bi bio rat,sukob kad bi se mi vratili dole,5.ne bi 2miliona ljudi priznalo vlast nasu, 6. sud pravde je rekao da secesija,posto ako uopste znate sta je to, da ne postoji mehanizam za zabranu niti dozvolu,al prakticno medj.pravo dozvoljava istoj naciji,a kamoli grupi ili manjinama da se otcepe,ali je to fenomen iako je zabranjen unutrasnjim pravom, dozvoljen j e MEDJ.PRAVOM!!!ETO TO SAM REKAO,ZA VASU INFORMACIJU POSTO STE CINICNI, JA OVO NE CITAM OD APRILA I NEMOJTE MI PAMETOVATI MOLIM VAS.
   MANJINE AKO IMAJU ,BEZ OBIRA KOLKI BROJ,1.2.3.4MANJINE AKO IMAJU DRZAVE,NE MOGU IMATI DRZAVU NA TERITORIJI I IZVAN NEKE NACIONALNE DRUGE DRZAVE,NARAVNO, DRZAVE NASTAJU I OD RAZNIH NARODA, OD JEDNE NACIJE KAO I ZAJEDNICE NACIJAA!!! TO ZNACI DA SRBI SA MANJINAMA MOGU OSNOVATI REP.VOJVODINU,AKO NEKO PLATI ILI NASTANE POBUNA,CAK I TO SE MOZE DOGODITI,PO MEDJ.PRAVU TO BI BILO CUDO ALI NE I PRESEDAN, JER TRANSNISTRIJA JE MOLDAVSKA RUSKA DRZAVICA,NEVEROVATNO,ALI UPRAVO SU I MOLDAVCI GLASALI ZA CEPANJE OD SOPSTVENE DRZAVE,NARAVNO NIKO NE ZABRNJ. DRZAVI I AKO ZABRANJUJE, TO SE NE POSTUJE, DA IZVRSI UDAR NA SECESIONISTE, POGOTOVO AKO SU PRE ZELELI ZIVETI,JA SAM PROTIV TE LIBERALNE DEMOKRATIJE GDE BI SVAKO CEPAO OD JUTRA DO SUTRA STA BI HTEO I KOLIKO ,SAMO ZATO STO IMA SLOBODNU VOLJU,VALJDA POSTOJI NEKI RED, NEKI USTAVI,ZAKONI ITD….
   TREBALI BI DELITI,A VEC SMO IM I DOZVOLILI SEVER DA IMAMO A SIPTARI KONTROLISU CENTAR KIM I JUG CEO!!! NE BIH POKLANJAO DEO PO DEO NJIMA, ALI JE TEKST DOBAR, JER OSAMUCENE NACIONALISTE IPAK VRACA U REALNOST, POTREBAN NAM JE MOZDA REFERENDUM,MADA OPET O TERITORIJI IMATI REFERENDUM, MOZE SE,ALI IPAK OVAKO VAZNA TERITORIJA NE BI SMELA DA SE STAVLJA, JER JE TO NONSENS I GLUPOST,MADA AJDE, GRADJANI kao imaju pravo i da menjaju granice,mada je tolko smesno,zna se da nemaju,jer se granice brane ratovima,pritiscima,zlocinima,ubijanjem a ne nekakvim izborima itd…Referendum postujem,moguce je to,al sta to vredi kaj eu i nato nemaju pravo niti obavezu da postuju volju tamo nekih balkanaca,to a njih ne znaci osim moralno sto bi kao morali,mogli da se poklone i postuju nasu volju.eto to sam rekao.

   PRobl.je velik i pravno ga je tesko objasniti jako jako tesko,moguci su sec.pokreti i secesija jeste dozvoljena ppo UN povelji, ali kako i da li postoji pravilo,NEEE, NE POSTOJI PRAVILO,SEM AKO JE GENOCID IZVRSEN I RATNI ZLOCINI, OONDA DEO MOZE DA PRIPADNE TER.UNu ILI DA SE OTCEPI!! KAKO KAZE PROF.SIMIC NEKAD, ,, NE MOZE SECESIJA DA BUDE KAZNA ZA DISKRIMINACIJU,KOJE JE BILO NA KiMi 90TIH ,,!!
   MI NISMO DALI,PA SMO KAPITULIRALI, OVAJ TEKST JE OKEJ,SAMO ZAMERKA JE TO STO NE MOZEMO RATOVATI,MADA TREBA VOJNOM SILOM ZASTITITI ,ALI STA AKO SE DESI PROGON CIVILA,KAKO ONDA,MI NEMAMO PLAN, NEMAMO PROGRAM,UOPSTE NEMAMO RAZGOVOR,STA BI BILO KAD BI BILO,A KAMOLI SPREMNE PLANOVE,PUKLI BI KO NEKAD, KAKO TO URADITI? ITD ITD…

   DA NE DUZIM,OVA TEMA MORA SE PROUCITI, ALI ZAMERAM POKLANJANJE DELA,TO ZNACI DA SUTRA BOSNJACI KOJI NISU NIKADA IMALI AUTONOMIJU,ILI VOJVODINA KOJA IMA 300 400GODINA I VISE AUTONOMIJU MALTENE, MOZE NA OSVNOU TOGA DA SE OTCEPI, MIRNIM PUTEM, I AKO BI BILO MIRNO ,OPET BI MORALI IMATI POLICIJU SVOJU DA IH STITI I DA NASTANE RAT, A JA BIH ONDA UVEO VANREDNO STANJE I UNISTIO SECESIONISTE,JER ISPADA PO OVOM TEKSTU,DA ONDA TREBA SVAKOM DATI,SAMO ZATO STO ON TO ZELI I RATUJE ZA TO, KAO DA SE MI NE PITAMO I NISTA SRBIJA NEMA S TIM!!!GLUPOSTI. NARAVNO DA SIPTARI HOCE SAMO TO, I DOBILI SU I DE FACTO SU SAMOSTALNI,ALI NARAV.DA MI ISTO TAKO NE DAMO NISTA NJIMA,SEM AUTONOMIJE,A GRESKA JE OPASNA STO IM NISMO DALI REGIONALNU AUTONOMIJU AKO ZNATE STA JE TO UOPSTE, 90TIH ILI FED.JEDINICU,MSM KOLIKO COVEK TREBA BITI GLUP DA NE DA NISTA, A DA RATUJE,IAKO J RAT BIO NAMETAN,ALI I SLOBA JE IZAZIVAO,NIJE HTEO NISTA, RUGOVA JE HTEO OTCEPLJENJE,ALI IPAK JEDNO VREME I ZAPAD JE HTEO DA IH NATERA I USPEO BI DOBROM VOLJOM BG a DA PRISTANU SIPTARI DA VELIKU SUSTINSKU AUTONOMIJU BEZ GLUPOSTI I LUPETARANJA KAKO JE TO IZDAJA.KAKVE IMA VEZE? BOLJE I TO NEGO SAD, SAD IZGUBILI I KOSMET I SVE, I STA SAD IMAMO?

   Sviđa mi se

   • Као што рекох, потребно је коментар написати, ПРОЧИТАТИ, ПРЕКОНТРОЛИСАТИ, па затим поставити. Много приче о међународном праву, а кажете:“ILI VOJVODINA KOJA IMA 300 400GODINA I VISE AUTONOMIJU MALTENE, MOZE NA OSVNOU TOGA DA SE OTCEPI, „. Могуће је, да међународно право познајете, али је очигледно, да појма немате ни са историјом ни са географијом. У сваком случају, дао сам Вам прилику, да још нешто „саопштите“!

    Sviđa mi se

 11. geografija nema veze sa politikom u smislu otcepljivanja, ja imam veze znam sve sto s toga tice, Vojvodina posto vi to negirate ima autonomiju vec sigurno kolko ja znam nisam lud ,imala je ne u vreme KSHS ali pre u AUmonarhiji je imala vojvodstvo,srpska je ali kazem jos jednom, po tom principu a vi zagovarate podelu KOsova a ja ne,i zbog emocija me napadate sad bezveze, moguce je takav princip onda i u Vojvodini,ona nikada nije bila nesrpska, ali nema istoriju drzave,ali nema ni transnistrija,koja je bila republika takozvana u Ukrajini ko federealnaa jedinica, posto ja znam sta je to, dakle i tako dalje, al se posle toga proglasila nezadovoljstvom i glupim argumentima,naravno iskljuciivo su to Rusi priipremili i tako prekrsili ustave i zakone, da bi ziveli kao u Rusiji ili odvojeno od Rumuna i uticaja njihovog.itd…Ne, nije moguce, nego znam bas znam medj.pravne odnose , ja ovde ne govorim kao prorok,nego vam govorim sta moze a sta je praksa a sta teorija, svaki je princip poseban i problem je za sebe, negde nove teritorije se pobune.Recite mi dal Krim posto Putin smatra da kao svi mogu da idu,dal Krim sme da ode iz RF iako u ustavu ,konstituciji RF ne postoji otcepljenje ko sto je postojalo u sfrj i u sssr/u????

  Sviđa mi se

 12. Рекли сте, да Војводина има аутономију 400 година? Пре четири стотине година, није постојао ни географски ни политички појам ВОЈВОДИНА. И даље, набацујете мисли, без да о њима размислите. Могуће је, да су Вам мисли збркане, јер користите латиницу, па ни њу нисте способни исправно, да пишете. Сада ми је јасно, да појма немате ни о међународном праву. Не бих реаговао на ову Вашу папазјанију, да претходни коментари нису озбиљно и разумљиво написани, као и основни текст. Умешали сте се, после четири месеца? Знате ли зашто и какав Вам је мотив, да се тек сада јавите и саопштите, да и Ви нешто о свему томе „мислите“.
  Где нађосте, да ја заговарам поделу Косова? А и ту сте пали на испиту из географије и историје. Ради се о Косову и Метохији!

  Sviđa mi se

  • smesni ste i cinicni , hahahahaha boze s kim ja pricam, zbog takvih ko vi propascemo totalno,sta vi znate osim da vredjate i filozofirate? Dajte bre dozovite se pameti, pa necu valjda verovati vama lazovima ceo zivot,smirite se malo.Vojvodina je postojala stotinama godina,kolko je istoriji poznato.NIje bitno ni ime, bitan je prostor,teritorija, ZA SECESIJU NIJE POTREBNA UOPSTE ISTORIJA,TREBALO BI,AL NIJE PRESUDNA ZA KIDANJE DELA TERITORIJE. VI STE OBICAN UVLAKAC DERETICA, LUCICA I TAKO TIH RADIKALNIJIH LJUDI,NE CUDI ME, SA TAKVIMA NEMAM STA RAZGOVARATI…SAD MISLITE I DA SAM TAJNI AGENT.AAHAHAHAH MOZAK JE CUDO,MADA DOZA PROSTAKLUKA VASEG MORAM PRIZNATI DA ME JE ZABAVIILA PRILICNO,ZIVI BILI I SAMO VERUJTE DA JE SRBIJA SVE U PRAVU,TO SMO VIDELI 99.GODINE KAD SMO IZGUBILI I KAPITULIRALI,ZBOGT TAKVIH KO VI.

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s