Ненад Булаја: Планирање, али стварно

    Драго ми је да је мој текст изазвао толико реакција, а посебно импонује да сам добио критике са „обе стране“, што указује да сам нешто урадио како треба.

 Дрп и ја се углавном слежемо у ставовима, тако да нећу коментарисати његове коментаре.

 БРМ-у морам да кажем ,да се слажемо у констатацији да Србија, оваква каква је данас није Држава, и да вероватно у том контексту мој текст изгледа бесмислено, али није ми била намера да се бавим контекстом, већ конкретним проблемом, и да, у најмању руку, уведем неку методологију у писање о проблемима.

 Пегепету захваљујем, и указујем да је он најбоље схватио моју намеру.
Пошто сте сада ти и ДРП „двојица против једног“ по питању права државе и народа да одлучи о коначном статусу , а уколико се стање не промени, прихватићу (иако се не слажем са њим) ваше виђење и у следећем тексту ћу променити прво питање на референдуму.

Здравку посвећујем највећи део текста, што би требало довољно да каже колико ценим труд који је уложио у критику мог „писанија“:

 

1. „Citate koristim da naglasim na koji dio teksta mislim kad pišem komentar jer se o skoro svakoj rečenici može napisati članak. A sad pretpostavimo da su se Srbi u Mitrovici izjasnili da žele življeti u Srbiji na koji način im to omogućiti?“

 

Нема потребе за чланцима, снаћи ћемо се и овако. Уласком Војске Србије на територију четири општине и успостављањем власти и институција Државе Србије на терену.

 

2. „Takođe vas molim da navedete koji dio mog teksta su moje projekcije bez argumenata?“

 „Recimo bude referendum Kosovske opštine se izjasne da hoće da žive u Srbiji i malo prije ili poslije referenduma krene kosovska policija da spriječi “nelegalnu secesiju”.Srbi sa Kosova pripucaju(nadam se da imaju čime da pripucaju osim pasulja tetovca) i izdrže do ulaska VS ili žandarmerije, NATO to tretira kao napad na suverenu državu i onda ponovo repriza 99.Doduše Rusi su se opasuljili i nisam siguran da bi prošlo sve kao 99 ali dovoljno je da nam uvedu sankcije sa svih strana smo okruženi i, ovakvi kakvi smo, brzo će mo ih moliti da zauzmu Kosovo i jug Srbije ionako je prazan i još će mo ih častiti sa Republikom Srpskom.“

 „Pošto ROSU ne treba poseban nalog da radi svoj posao oni po potrebi izazovu “nekontrolisane nemire” i “na teritoriji Kosova se nađu leševi u uniformi i sa dokumentima VS”.Pošto je napadnuta “suverena država” pomogne im i NATO i na Kosmetu ostane samo nekoliko stotina Srba uglavnom u hladnjačama klinike Medikus.(!)“

 „Nakon nekoliko desetina godina kad umru poslednji Srbi koji su življeli na Kosovu možda će se u istoriji učiti da su na Kosmetu nekad življeli i Srbi a možda i neće jer će Niš biti predgrađe Prištine u kome će biti značajan postotak Albanaca(otprilike kao Skoplje danas) i nije red da se kvare dobrosusjedski odnosi zbog tamo neke istorije a koga će to i interesovati jer je juče Stanijin unuk kresnuo Ekremovu praunuku.Naravno Albanci u Nišu će tražiti zaštitu svojih prava “u skladu sa Evropskim standardima” a skupština Ujedinjene Evrope će Beogradskom pašaluku uvesti sankcije zbog “kršenja manjinskih prava” i sve tako u krug dok “manjinska prava” ne postanu “većinska prava”

 „Zakuha se na dalekom istoku i Amerikanci imaju važnijeg posla od Kosmeta jer još nisu završili Siriju a kuha se u Koreji, u južnu Ameriku ne smiju ni primirisati…..Tači procijeni da je poslednji trenutak da se ide na sve ili ništa i krene u akciju.Nakon par sitnih uspijeha VS pod patronatom Rusa zauzme Kosmet.Dobar dio Albanaca ekstremista izgine a dobar dio pobjegne ali je nerealno očekivati da će to biti preko 50%.Države koje su priznale Kosovo “zaborave” na priznanje i ono postaje mrtvo slovo na papiru.Dakle imamo Kosmet sa 1000000 mladih Albanaca i nekoliko stotina hiljada (pod uslovom da se dio i vrati) duplo starijih Srba sa univerzitetom u Prištini na kom diploma košta 1000(dif)-10000(medicina)E i nekoliko Albanskih privatnih univerziteta koje financija dijaspora i droga a rade po svjetskim standardima(ovo mnogima djeluje smješno ali je činjenica da postoje Albanski univerziteti koji su bolje rangirani od Univerziteta Crne Gore,Banjalučkog i većine Srpskih i stvari idu upravo u tom smjeru sviđalo se to nama ili ne)Naravno Kosmet i Vojvodina ne postoje u novom Srpskom ustavu(!).Nakon nekoliko desetina godina (samo 30-50godina više nego u lošijem scenariju) imamo Srbiju u kojoj je trećina stanovnika Albanaca, oni drže sav “sitni biznis”(tradicija potpomognuta parama iz inostranstva) i dobar dio krupnog (pare), predstavljaju u politici jezičak na vagi i bez njih se ne može donijeti nijedna odluka,Niš je predgrađe Prištine“

 „Stanovništvo Srbije je negdje oko 2010 počelo znatno da raste i dostiglo je 10 000 000.Istovremeno se zbog rasta standarda i asimilacije (ako može Pavle Jurišić Šturm, Vajfert, Nušić sto ne bi mogao i neki LJatif Pecoli) Albansko stanovništvo se zaustavilo na 1200000 prijateljski nastrojenih građana Srbije sa svim pravima.Za novu 2031 u Beogradskoj Areni nastupa ostarjeli Andrea Bočeli i iz Atine su sletjela 2 aviona gostiju a iz Tirane samo jedan poluprazan, iz Zg takođe 2…….
VS je upravo dobila S600 a u serijsku proizvodnju Krušik je uveo novu verziju BUK.A rtiljerijska municija sa laserskim navođenjem se već 10 godina proizvodi u Slobodi…“

 

 Иако изузетно луцидни и забавни, сви ти сценарији имају једну ману – ни ја ни ти не знамо шта ће се десити у будућности. Нико не треба да дела покушавајући да предвиди ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ, већ само размишљајући ШТА ЈЕ ИСПРАВНО УРАДИТИ!

 

3. „Scenario sam namjerno podjelio na loš i dobar da bih dokazao da je jedina razlika između scenarija koji trenutno smatramo za dobar i onaj za koji smatramo za loš u tome što će Albanska etnička granica doći do Niša 20-30 godina prije ili kasnije ako naše aktivnosti ostanu u granicama onoga što predlažete u ovoj strategiji a slične su i mnoge druge.“

 

Све се базира на непроверивој претпоставци да ће Албанска етничка заједница доћи до Ниша за 20-30 година, уз предпоставку да је то у било којем сценарију лоше за Србију, и био бих захвалан да ми пошаљеш линк према једном конкретном предлогу за решење, ја нисам наишао на неко.

 

4.„U taj posao se pomalo razumijem i ovo nema veze sa istinom.Sve normalne tajne službe prikupljaju sve podatke o “bezbjedonosno interesantnim osobama” a u takve bi za BIU trebala spadati kompletna Albanska elita a operativci mogu dobijati samo smjernice djelovanja i za to postoje vrlo jednostavni razlozi.Niko ne može npr izdati naređenje da se prikupe podaci da je Tači peder jer je možda “priveo” pola Albanki na Kosmetu pa će mo ispasti budale ali se zato mogu skupljati svi podaci o njemu pa onda sklopiti nekakav mozaik i procijeniti da li se više dobije ucjenom ili diskreditacijom ili prvo jedno pa drugo.“

 

Је се не разумем. Једноставно сам противан идеји да БИЛО КОЈА државна служба ради по принципу „ви знате шта треба радити“. И опет мислим да је део текста „а у такве би за БИУТРЕБАЛА спадати комплетна Албанска елита…“ кључан. Нема подразумевања – постављање циља, израда стратегија, рокови за остварење, у БИИ као и у целом друштву.

 

5. Slažem se da je bolja ikakva nego nikakva strategija ali ako ostanemo samo na strategiji sve će se završiti kao i Crnogorska objava rata Japanu i mislim da su puno bitniji praktični koraci.

 Мој став је да су једнако битна поставка стратегије и практични кораци. Уз једну напомену, практичан корак после стратегије може да изостане, уколико је процена да је већа штета од користи, или неко успе да стопира итд. али изостанак стратегије пре практичног корака је неопростив.

 

Следећи део посвећујем Госп. дамонегру:

 

1. „Jednako se ne slažem da referendum treba da odredi sadašnje postupanje države koje je NEPRIHVATLJIVO. Država Srbija i njeni organi su DUŽNI bez ikakvog pitanja naroda kome to nije posao, da proglase OKUPACIJU Kosova, proglase nevažećim sve ugovore koje Kosovo sklapa sa bilo kime, pozovu na bojkot svih institucija nevažeće države, i minimalizuju sve odnose sa zemljama koje otvoreno podupiru takvo NEUSTAVNO I NEPRIHVATLJIVO stanje“

 Поступање Државе је неприхватљиво, ту се слажемо, али смо сви сведоци да га њени грађани прихватају, тако да сам желео да све сведем на следеће : СРБИ одлучите шта желите, преузмите одговорност за то, а затим истрпите последице.

 

2. “Zapleniti svu imovinu i podići odštetne zahteve protiv svih kompanija koje su bez ugovora sa Srbijom radile na Kosovu i ostvarivale dobit.”
Samo takav predlog je logičan opciji 2 u kojoj se borimo za Kosovo. Inače, ovakav predlog bi bio logičan samo u opciji 1 u kojoj bi Kosovo prepustili OKUPATORIMA, I STRANIM I SUSEDNIM.“

 Покушао сам да будем „лукав“. Тренутна окупација Косова (чини ми се да се већина „превратника“ са тим слаже), је пре свега „интересна“. У свим питањима ми је била интенција да „балансирам“, у смислу да предлажем оно што мислим да има макар пристојне шансе да успе, или оно испод чега мислим да не треба ићи ни по коју цену. Овај конкретан предлог сам формулисао тако јер мислим да би нам у великој мери повећало шансе да „умиримо“ страни капитал, верујем да њих превише ни не интересује ко управља том земљом, већ ко ће им омогућити веће и брже богаћење. А када се једном преузме управа, то питање би регулисали као и на територији целе Државе.

 

3: „Imamo li pravo da raspišemo ovakav referendum uopšte? Nije li zdravije i korisnije za Srbiju da proglasi okupaciju i kapitulaciju? I da nikad niko ne pomene opciju 1. Rezultat je isti ali su istorijske posledice opcije 1 NESAGLEDIVO LOŠE. Sigurno će doći vreme da će novo oslobađanje Kosova biti realna opcija. Ko u to ne veruje, taj ništa ne zna ni o istoriji,niti o geostrategiji, a filozofija pogleda na svet i društvo mu je osakaćena. Stoga umesto predloga 1 ja predlažem predlog 3.

-Priznati okupaciju i kapitulaciju Srbije pred brojno i ekonomski nadmoćnijim neprijateljem.
– Eksplicitno navesti da Srbija i njen narod ostavljaju sebi mogućnost da vrate suverenitet i nezavisnost Srbije na celoj njenoj teritoriji.
– Eksplicitno navesti da će Srbija uvek izabrati miroljubiva sredstva, ali da zadržava pravo da upotrebi ceo arsenal sredstava koja su protiv nje upotrebljena u agresiji i okupaciji – sve do čina kapitulacije

Kapitulaciju treba postaviti kao referendumsko pitanje! Onda vlada može mirne savesti i da je potpiše i da donese akt koji će imati neograničeno trajanje i neće moći da bude opozvan ni od jedne buduće vlade. Taj akt treba da ima samo jednu rečenicu:
-Sve što bude potpisano nakon akta o kapitulaciji od strane predstavnika Srbije ili bilo kojeg pojedinca iz Srbije, apsolutno je nevažeće i biće poništeno činom oslobođenja i uspostavljanja SLOBODNE I NEZAVISNE SRBIJE.“

Иако ми се идеја са капитулацијом свиђа, јер мислим да би послужила као кофа ладне воде на главу већине становништа, и МОЖДА послужила као фактор око кога би се народ ујединио, против сам.

Прво, уколико народ потпише капитулацију, лако може да се деси експресно РАЗБИЈАЊЕ Србије! А да ли би се икада поново покупили велико је питање.

Друго, у капитулацији онај пред ким капитулираш поставља услове, тако да после тачке један, тачка два не постоји!

Треће, таква идеја тешко да би добила било чију подршку, власти и политичара из очигледних разлога, а интелектуалаца и народа јер ми не изгледа да су исцрпљена баш сва средства, као што би требало да буде, пре него капитулираш.

На крају бих закључио:

Да држава функционише како треба, овим питањем би се бавио тим најкомпетентнијих геополитичара, дипломата, војних и обавештајних стручњака које земља има, а не група „превратника“, а стратегија би одавно била донесена и примењена у пракси. Пошто то није случај, а ја још нисам видео да неко барата предлогом конкретнијим од овог, то нам је што нам је.

 

Мотив због кога сам се уопште бавио овом темом је била репортажа о жени са двоје деце на југу Косова. Живи у селу у којем су све комшије Албанци, јер су храбри Срби потпалили „петама ветар“. Њу и децу не дирају, чак има пар комшија који јој помажу.
Када сам потражио репортажу на нет-у да је поново погледам, на ЈуТјубу, испод сам приметио неколико нељудских коментара, од којих је најгори да се „вероватно курва са њима, па је зато не дирају“.
Ово је један шраф у много већем механизму искорењивања таквих „патриота“ и оних које баш брига да ли су она и њена деца живи или мртви, већ само да ли се има пара за најновији модел телефона.

 

Мој следећи текст ће бити трећа верзија предлога решења, а затим ћу прећи на друге ствари, у договору са људима који су заинтересовани да се покрене промена у нашем дубоко болесном друштву.

 

 

18 mišljenja na „Ненад Булаја: Планирање, али стварно

 1. Само пар ствари:
  „Све се базира на непроверивој претпоставци да ће Албанска етничка заједница доћи до Ниша за 20-30 година,“

  Претпоставка јесте непроверива (јер немамо времеплов), али је нажалост прилично утемељена. Једноставним праћењем процеса који се одвијају на Косову, јужној Србији и западној БЈРМ – неминовно је закључити да су Албанци у експанзији а Срби и македонци у стагнацији. Сваке природе – укључујући и стагнацију на пољу одбране и оружаног отпора. Неко ко је у експанзији, природно тежи да „експандира“ ван граница – и то је то. Да би се нека експанзија ограничила – неопходно је подићи тврђе бедеме или приступити планирању асимилације, што је (како би брм рекао) оксиморон, будући да (барем мени није познато) слабији никад до сад није асимилирао јачег, односно – онај који се повлачи, тешко може да победи онога који напада. Дешавало се додуше да герила (која не трпи губитке) победи армију (која не побеђује јер не може да нађе непријатеља како би га уништила), али то је из домена вођења рата – ако до тога дође – ово што данас смишљамо можемо бацити у мутно Дунаво. У рату важе друга правила. Зависи ко га води.

  „Једноставно сам противан идеји да БИЛО КОЈА државна служба ради по принципу „ви знате шта треба радити““

  „Противан си“ без разлога јер БИА попут свих „званичних“ (а верујем и незваничних, само се у њихов рад не разумем 🙂 ) тајних служби има Правило службе сачињено на основу Устава и закона који се баве безбедношћу државе, које тачно и у детаље прописује шта је њен делокруг рада и начин на који њени службеници врше дужност за коју их држава плаћа.
  БИА (и ВБА) има право да прикупља податке о свакоме з акога се процени да је „безбедносно интересантан“. Њени службеници – директор, начелници сектора, оперативци и аналитичари имају право да прате и проверавају дословно све о свако грађанину ове земље или странцу за кога процене да треба, и за то су покривени интерним прописима и законом. Сви које сам навео (не мешати са сарадницима, пријатељима службе и сл.!), заклети су на чување тајности података до којих оперативним радом дођу, ти подаци се могу користити вертикално – од оперативца према претпостављенима и хоризонтално – од оперативаца ангажованих на истом задатку. Што ће рећи, екипа која надзире особу „А“ не сме да зна шта раде колеге које се баве особом „Б“, осим ако те две особе нису међусобно повезане. Дакле, у тајним службама постоје механизми који МОГУ да спрече злоупотребу знања до којих су службеници дошли вршећи дужност; проблем је у томе што се директори смењују, боље рећи „ротирају“ међусобно из истог круга људи, па свако гледа коме сме а коме никако не сме да се замери, ЈОШ ПРЕЦИЗНИЈЕ – ПРОБЛЕМ ЈЕ У ОДМЕТНУТИМ ПОЈЕДИНЦИМА КОЈИ БЕЗ СТРАХА ОД ПОСЛЕДИЦА ТРГУЈУ ИНФОРМАЦИЈАМА. Па се такодешава да поверљиви подаци пре стигну на мобилни уредника Блица или Б-92, политичара кога би то могло да занима, итд, него на комп директора БИА или директора полиције. Можда би требало донети закон по коме директор БИА не би смео да буде неко ко је икада био службеник исте или сличне службе?
  Значи, није проблем у томе што тајне службе раде свој посао; проблем је кад га не раде, или кад га раде за интерес непријатеља. А непријатељ није само страна агентура, већ и корумпирани политичар, нарко дилер… Уосталом, колико је реално очекивати да наше службе раде свој посао када свака од њих у својој „централи“ има канцеларију за везу у којој седе службеници страних (по природи посла конкурентских) служби?

  Sviđa mi se

 2. Нажалост не могу да нађем тако да ћу морати да прафразирам, неко је написао да су ЕУ и/или Американци већ направили одличан посао „порнографикацијом“ или неки сличан израз, младих Албанаца. Сви сте одушевљени виталношћу Албанског народа, а ја кажем – трулеж је ушла и у њихове редове. Ми смо били превише смотани да успешно индоктринирамо Албанску младу женску (пре свега) и мушку популацију. Али њихови тренутни велики пријатељи то сада раде са великим успехом. ВИТАЛНОСТ АЛБАНСКЕ НАЦИЈЕ НИЈЕ УКЛЕСАНА У КАМЕН. Увек се сетите – све се мења! 30-50 година, посебно данас када се време „убрзало“, представља јако дугачак период. Ако Албанци узму своју виталност здраво за готово – изгубиће је. Ако узму Косово здраво за готово – изгубиће га.
  Хвала за објашњење како функционише обавештајна служба. Оно што сам рекао је било у функцији одговора на Здравкову примедбу. А, као што сам већ неколико пута поновио, потребно је много ствари променити да би моја стратегија исправно функционисала, БИА је очигледно једна.

  Sviđa mi se

  • slažem se.. DRPE asimilira jači ..ali ne vojnički jači nego kulturno jači.. rimljani su asimilirali Franke, Franci su samo dali ime Francuskoj!!! kad shvatimo da se isto desilo i u Srbiji i Hrvatskoj (Srbi/Hrvati su samo dali ime!!!) … preteruje se u plašenju vitalnošću ALbanaca.. doks am živeo u CG non stop su nas plašili kao će Albanci sve pokuovati.. ustavri se deilo da smo MI imali priliku da pokupujemo celu Albasnku obalu po bagatelnojceni, pa pošto nemamo nikakav koncept TO SU UČINILI RUSI!!! -.. Zašto bi s eneko normalan iseljavao u Skoplje ili NIš pored svoej divne obale mora i gradova u ekspanziji tamo (da da u ekspanziji) .. da imamo mozga mogli smo da „osvojimo“ ALbaniju tapijama.. KO MI? pa debili iz Budve koji su za skupe pare pokupovali bezvredene stanove kOD aRENE I NA vRAČARU… a mogli su da naprave lance hotela za te pare i stave se u odnos kotorska gospoda/oni – crngorci/albanci.. ČIJI BI ONDA BIO SKADAR ZA 100 GODINA BEZ METKA?

   Sviđa mi se

   • 🙂 ала сте се састали бећари 🙂
    једино, вас двојица се слажете (а и ја се придружујем) око дугорочног решења, док је питање које се отворило овом серијом текстова: Шта радити сутра?
    Иначе, ако кренемо од Кулина-бана ни Републици Српској не смеши се нека светла будућност, обзиром на муслиманску лагану али константну експанзију на глобалном нивоу, нарочито међу „пешадијом2 и кластама које немају проблема да промене веру за вечеру. Чак и на Дорћолу, брмов муфтија, један јако фини човек широких погледа се повремено жали како је Барјакли џамија претесна за све вернике, како је неопходно да им Град одреди локацију за градњу још најмање једне, веће богомоље… Или је свеједно хоћемо ли се сутра Богу молити смерно наклоњени или упадљиво натрћени?

    Sviđa mi se

   • „slažem se.. DRPE asimilira jači ..ali ne vojnički jači nego kulturno jači..“
    Ово је апсолутна истина, врхунски аргумент. Али, има једну ману. Асимилација се готово увек дешава на територијама где је асимилатор у већини, јер мањина не успева да одржава свој језик, културу, обичаје… Дакле, по дифолту, му би требали да некако асимилујемо Шиптаре овде код нас, а они нас тамо, „код њих“. Зашто се то не догађа? Ја сам доле радио, упознао их, још више Србе и Црногорце са Косова. У дошао до једног јединог могућег закључка, зашто је све у вези са асимилацијом тако „погрешно“ између нас и њих – језичка баријера! мало је Срба који говоре албански, много је Шиптара који говоре српски, али искварено и ништа не читају. А зашто је језичка баријера између нас тако висока и јака, много виша и јача него у неким другим примерима „судара цивилизација“, то не знам, то је за проучавање.

    Sviđa mi se

 3. Nije poenta u kapitulaciji kao pojmu. Poenta je u pravnom sledu stvari i budućem poretku. Ako je situacija bezizlazna (a možda i nije već je predlog samo kontra predlogu ugovornog prepuštanja Kosova okupatorima) onda se ne sme dozvoliti da se pravnim aktima LEGALIZUJE otimačina. Ako se ne može sprečiti, ako se vlasti otvoreno obraćaju sa „faktičkim stanjem“ kao nečim što je već završeno i time grade alibi za de jure aboliciju okupatora od strane zvanične Srbije, onda je jedini način da se uvek ostavi pravni argument na strani Srbije da se ništa ne potpiše u regularnim međunarodno pravnim uslovima. Kao što je opšte poznato, nijedan dokument ili ugovor sklopljen u vreme okupacije od strane nametnutih vlasti okupirane države nije pravno validan. Opet ponavljam – u pitanju je klasična ZAMKA i to sačekuša! Sa smrtnim ishodom za Srbiju na Kosovu ako sama upadne u nju. Nije mi jasno kako to nije očigledno bar nama koji se slobodnom voljom ovde obraćamo sa svojim idejama. Vidljivo je da su političari pod velikim pritiskom, ucenama i ko zna čime već.
  Inače, da ne bi bilo zabune, moj predlog je iznuđeno postupanje i predstavlja isključivo opciju svršenog čina za Srbiju. Dotle još nismo došli ne zato jer smo realno jaki, već isključivo zato jer okupatori i vladari iz senke ŽELE DA NAS NATERAJU DA DE JURE PRIZNAMO OKUPIRANE DRŽAVE KAO NEZAVISNE, NJIHOVU ISTINU KAO ZVANIČNU, A NAŠU ISTORIJU; ZAKONE I PRAVDU SAMI PREGAZIMO I ZABORAVIMO. Predlog sa ovog foruma da to sami uradimo je stoga još gori nego da je izrečen od strane političara.

  Sviđa mi se

 4. Сада морам да напустим портал, одох на плажу, па ћу кратко до следећег јављања, две ствари.
  Прва је о војном заузимању севера, а за ту опцију мислим да је реална и, чак, неопходна, не би ли поправили нашу преговарачку позицију. Она је могућа, остварива и лако изводљива. Познајем терен, радио сам доле, али нека вам то кажу војни стручњаци, да ја не тупим. Изузетно лако проводива опција!

  И још само кратко, зашто ја мислим да је Здравко дефетистички расположен, иако је највише допринео од свих нас разјашњавању… Елем, у позитивном сценарију нешто дебело фали. Наиме, када се ствари крећу позитивно, узлазном линијом, све расте, па и она ствар, мислим креветска продукција. Шалу на страну, онај ко губи обично почиње да тоне и трпи на свим пољима, док онај ко добија насупрот расте и лети. Просто је немогуће да Шиптари у тако негативном сценарију по себе просто наставе свој пут, као да се ништа није десило, а исто тако и Срби, остану на непродуктивним лествицама, дакле са и даље ниским наталитетом и високим морталитетом. Доказ: после великих погибија су се рађала деца по Србији, увек.

  Sviđa mi se

 5. Poseban osvrt moram da dam u kratkim crtama na „vitalnost albanskog naroda“. Očigledno da komentatori sa ovog sajta NE BARATAJU SA OSNOVNIM ZNANJEM o populaciji Albanaca na Kosovu. Znate li da je natalitet Srba južno od Ibra viši od nataliteta Albanaca u zadnjih 15 godina? Iznenađeni ste? Znate li koliko u stvari ima Albanaca na Kosovu? Iznenadili bi se MALOM BROJKOM u odnosu na stalno pominjane. Isto kao i stvarnom brojkom realno ubijenih muslimana u akciji oko Srebrenice. Srbija ima potencijal da natalitet u vrlo kratkom roku dovede na visok nivo pod uslovom da je svoja na svome i da može samostalno da donosi i sprovodi zakone koji će to da podstiču. Sama zemlja ima mogućnost nesmetanog života i rada desetostruko većeg broja stanovnika. I to sa sve uslovom da sama proizvodi dovoljno hrane i energenata za toliko stanovništvo. Trenutno na Kosovu imate najviše milion Albanaca. Porodice sve češće imaju jedno, dvoje ili troje dece najviše. Beda je OPŠTA. Svi beže na zapad. Malobrojna kriminalno-politička elita uživa u izobilju uglavnom od kriminalnih delatnosti po svetu i manje od kriminala na Kosovu a najmanje od realnog biznisa. Šta ako ja pretpostavim, da će Albanaca na Kosovu za 30 godina biti manje od broja koji je tamo danas? Odakle vam te „uplašene“ i pesimističke pretpostavke? Apsurd je u tome što sami sebe plašimo, i sami se protiv sebe borimo. Probao sam da to da satirično opišem u tekstu: „Sutrašnja vest – SMISAO BESMISLA“ koji ćete, nadam se, moći da pročitate na sajtu.
  Realno mi smo mnogo jači od Albanaca sa sve Albanijom, I danas kada smo ovoliko slabi, a sutra bi mogli da budemo još jači. Vojno, i pored ciljanog uništavanja vojske i vojne obuke, završili bi sa njima za mesec dana najviše. I to oni dobro znaju. I PLAŠE SE VERUJTE MI NA REČ. Imaju i zašto. Šta rade farmeri kada naiđe najezda skakavaca? Pa zapale polja da nemaju čime da se hrane i da sami sebe potamane. Da bi dogodine imali novi rod. Bez skakavaca i štetočina. Znamo li mi naše srpske njive (u koje spadaju i one na Kosovu i Metohiji) da obrađujemo i štitimo na adekvatan način?

  Sviđa mi se

  • слажем се гледе величања албанске свемоћи.. имамо невероватну појаву да су у старху велике очи.. а највеће кукавице су баш срБски патриЈОте са њигхооим преубвеличавањем значаја и моћи Хрвата, Албанаца и сл.. све и да је тако, већ сам у ејдном коментару реко – зар ниеј реалније да ће се исељаваи у АЛбанију на обалу?

   Sviđa mi se

   • Нису криве патриЈоте, него Друга Србија. Патријоте сву кривицу за поразе бацају на НАТО, а управо Друга Србија преувеличава снагу „браће“, успут им потурајући лажне, правне, моралне и ине аргументе.

    Sviđa mi se

  • Богу хвала да се овде појави бар један реалан коментатор. Апсолутно је тачно да је све, баш све у вези са Шиптарима преувеличано. Србији и Србима само треба подстицај, а до њега ћемо стићи ако направимо заокрет у овој сулудој, самоубилачкој политици „преласка на запад“. Ми западу не припадамо, они нас неће и инсистирање на тој опцији и то по сваку цену је узрок свих наших пораза. Никада наш народ у својој богатој историји није био овако заведен погрешном идејом… Да се не расплињујем, све си у праву.

   Sviđa mi se

 6. Ovih dana sam tanak sa vremenom ali pokušaću da komentarišem sve što je novoga i ponešto staro.Prvo objašnjenje za Bulaju.Dva scenarija(najcrnji mogući i najboli mogući po mom viđenju) imaju svrhu da objasnim da nas ne čeka svijetla budućnost ako nastavimo putem kojim idemo ne uzimajući u obzir druge faktore.Naravno najbolji i najgori mogući scenario nisu i najvjerovatniji scenario.Osim toga meni za realne procijene nažalost nedostaju i tačni podaci npr mi često uzimamo da je Kosovo bilo Srpsko u kraljevini Srbiji a da li je baš tako jer neki dan pročitah da je u Prištini kad je ušla Srpska vojska bilo samo 2800 ili 3800 Srba od 30000 stanovnika?Ali ako uzmemo da je Kosovo tada bilo srpsko u zadnjih 100 godina Albanci su svoju teritoriju proširili za 100 km na našu stetu.Ako se uzme da nam je i Skadar nekad bio prestonica onda je to dosta više u zadnjih 1000 godina.Prema tome neosporno je njihovo napredovanje i to relativno velikom brzinom a ako se uzme prosječna u zadnjih 100 godina lako je izračunati da su za 50-60 godina pred Nišem.Nisam uzeo u obzir ni „zamor materijala“ i nije baš tako idealan njihov natalitet ali je činjenica da je veći od našeg.Takođe imaju oni i drugih nedostataka npr ja popravljam kola kod majstora „druga ulica lijevo“ i on je već druga generacija u porodici a u Albaniji takvog majstora nemaš ni u državi a pogotovo u ulici a isto vrijedi i za zubara , doktora inžinjera itd ali to može biti i prednost i nedostatak jer je lakše graditi na ledini nego rušiti staro pa praviti novo.To takođe vrijedi i za ono „ako si u defanzivi u defanzivi si svugdje ako ti ide ide ti svugdje“, ja to nisam uzeo u obzir ali je činjenica da sinergija postoji ali ni ti ne uzimaš u obzir da ona postoji i kod Albanaca i da trenutno radi u njihovu korist bez puno truda a da bi radila za nas moramo se potruditi..Na osnovu toga sam procijenio da ako nam vojne i diplomatske mjere budu jedine Mitrovica i drugi gradovi će prije ili kasnije biti njihovi a priznanje ili nepriznanje Kosova taj proces može samo usporiti ili ubrzati a to je kad se uzme u obzir sudbina jednog naroda i njegova istorija sasvim nebitna činjenica (doduše to je činjenica od životne važnosti za one koji tamo žive ali trenutno govorimo o sudbini naroda) npr ja ne znam kad je Loznica pala pod Turke ni kad je oslobođena iz prostog razloga što je bila samo jedan u nizu graova koji su pali ili oslobođeni.
  Zbog navedenog ne bi uopšte podcijenjivao potencijale Albanaca npr ko su bili Turci kad su došli na Balkan?Niko i niđe najamnička vojska koju je unajmio jedan feudalac u borbi protiv drugog da bi nakon 100-200 godina postali vojna sila pred kojom je drhtala tadašnja Evropa.Naravno ne bi to mogli samo vojnom snagom ni demografijom da nije bilo asimilacije i lukavstva, Srbe su na Marici potukli samo zato što su se ovi olešili od vina da bi samo 100 godina kasnije Srbi kod Ankare bili veći Turci od Turaka a za pretpostaviti je da su Beč opsijedali i Turci i Srbi kao dio turske vojske a sve su prilike da je „najveći Turčin“-unuk cara Lazara.
  Zbog toga uopšte ne bih potcjenjivao potencijale Albanaca ali to je stvar na koju malo ili nimalo ne možemo uticati a naši potencijali su stvar koja zavisi isključivo od nas i zbog toga bi na njih trebalo obratiti puno više pažnje.
  Po čemu je to naša (vaša, ja sam u RS) vojska danas bolja od one sa Marice?Maloprije pročitah da je sklopljen ugovor sa NATO o uništavanju nekoliko hiljada tona „zastarjele municije“,koja je to municija koja je zastarjela?koliko je tenkova istopljeno u Smederevu?Ako je to staro gvožđe za NATO je li i za Albance?Naravno da nije.Bumbar je završio sva testiranja i ne proizvodi se, zašto?Hiljadu je zašto i nijedan odgovor i dok ne bude i odgovor pametnije je ne igrati se sa vatrom nego treba povući ručnu,što su uzeli uzeli ne potpisivati ništa ako od toga nemamo više koristi nego štete i čekati razvoj situacije dok se ne konsolidujemo jer dok u našoj obavještajnoj ima njihova kancelarija donji smo.Misliš li da je Perišić bio jedini?Malo morgen pun ih je generalštab treba to prvo očistiti pa onda gledati šta sa Kosovom.
  Konkretno i takva vojska kakva je je sila za Albaniju a pogotovo za Kosovare ali sam pročitao o sporazumu o vojnoj saradnji izmedju njih a siguran sam da ni NATO nije na Kosovu bez papira i da bi se u slučaju upada VS umiješao u sukob i u tom slučaju je omjer bar 100:1 za njih a i ako ne bi za Srbiju bi bile dovoljne i sankcije jer smo sa svih strana okruženi.Da ne govorimo treba li da rizikujemo da npr Batajnica bude puna urana pa da više ne treba ni nama ni njima.Ne postoji način da nam Rusi vojno pomognu, bar zasad, a nemamo se u koga drugo uzdati.
  Pitate šta treba raditi sad a ne sjutra.Zbog čega je rat moguće početi sjutra ujutro a reorganizaciju vojske nije?Naravno da je moguće a mi smo nažalost sve ratove u zadnih 20 godina izgubili i logično je promjeniti trenera i igrače prije nastavka a i to je uzalud ako ne promjenimo taktiku,bar to je očigledno.Ako sjutra zapuca na Kosovu nemojte misliti da će mirovati Vojvodina, Hrvati i Bošmjaci.Hrvati su u NATO i postigli su većinu svojih ratnih ciljeva, trenutno imaju više teritorija nego stanovništva i kod nas je situacija slična ali ako se zakuha njihov daljinski je u NATO i u Brčkom je vrlo veliki problem a krajina je puno veća od Mitrovice.
  A sad malo o asimilaciji: http://radojka-prastalo-sakic.info./Manifest_tekstovi/genetika.pdf#page=26 .Ovoj Radojci se puno toga može osporiti ali srpstvo teško a i genetika je postala egzaktna nauka i sad ispade da je Deretić bio u pravu i da su Srbi ovdje već 20000 god samo pod drugim imenima?Ako je ovo tačno onda su termini sa kojima danas baratamo smiješni a ukapa se i sa Deretićem i mnogim drugim što dosad nije spadalo u zvaničnu istoriju. Još samo jedna sitnica, neko je tvrdio da asimilaciju može vršiti samo kulturno superiorniji i onaj ko ima većinu je li baš tako?Prije 120 god velika većina dubrovčana se izjašnjavala da govori Srpski danas su debela manjina.Jesu li Hrvati bili kulturno superiorni i većina u okolini Dubrovnika? Naravno nisu dakle u pitanju je vještina i trebali bi makar zahvaliti Vatikanu.

  Sviđa mi se

 7. „Drvar,Glamoč, Petrovac Mrkonjić a malo je falilo i Banjaluka“
  то није одговор, већ истрајавање на сопственом погледу противно аргументима… причаш о изгубљеним биткама, али не и о добијеном рату, а да се рат добије, морају се многе битке добити, зар не? о томе ја причам брму, а он труцира уместо да басира… РС је освојена снагом оружја, снагом народног отпора јер, да су се они питали, наши непријатељи, не би је било, то сви добро знамо… зато и данас хоће да је униште… да слоба није безразложно повукао павковића и лазаревића, никада нато не би ушао на косово

  Sviđa mi se

  • RS jeste pobjeda Srpskog naroda ali vrlo je upitno šta je dogovoreno a šta vojnički dobijeno.Konkretno ja sam ratovao sa Hrvatima i mogu potpisati da je sve dogovoreno u granicama 500 metara.Bio sam jednom prilikom sa relativno „jakim“ hrvatskim bezbjednjakom i na moju konstataciju da je sve između Srba i Hrvata dogovoreno osim Kupresa i Broda on je rekao „U Brodu nisam bio a Kupres je dogovoren“.Osim toga 95 je bilo toliko rasulo da je veliko pitanje jesu li one opštine mogle biti branjene i da predaja nije dogovorena.

   Sviđa mi se

   • и повољан договор је победа, а проистекао је из ситуације са терена или треба да верујемо да су рс нама са запада поклонили јер нас воле… било како било, једно је јасно – тамо где су показани зуби, резултати су немерљиво повољнији по србе, а тамо где се попуштало и данас се попушта све више и више…

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s