СРБИ СА С/Ш-ЕВЕРА

Dok se Zapad boji istočnih ‘pridošlica’ iz Rumunjske i Bugarske na europskom tržištu rada, Poljska primjećuje suprotan trend jer im trbuhom za kruhom dolaze Španjolci, Portugalci, pa i Talijani.

Image

Recesija je tako potaknula preseljenje među samim europskim državama, gdje je od 2011. iz pojedinih država članica u druge migriralo već 1,3 milijuna ljudi. Najveći priljev bilježe Velika Britanija i Njemačka, a sve veće gospodarske razlike povećavaju migracijske tokove s juga, gdje vlada rekordna nezaposlenost. 

No, kako je objavilo slovensko Delo, zanimljiv je primjer Poljske, koja je bila poznata po velikom odljevu radne snage u Britaniju, Irsku i Njemačku, te je iseljavanje za nju predstavljalo ozbiljan problem. Sada, kao jedna od rijetkih članica koju kriza gotovo da i nije dotaknula, privlači tražitelje posla iz južnoeuropskih država – Italije, Portugala i Španjolske. 

Naime, Poljska je država koja se ubrzano razvija, a Varšava je postala jedna od najdinamičnijih europskih prijestolnica. Godine 2009. Poljska je bila jedina članica EU-a koju nije pogodila recesija. Točne statistike o broju useljenika u Poljsku iz EU-a nema, jer tamošnje oblasti od migranata ne zahtijevaju registraciju, ali demografi opažaju da trend useljavanja u zemlju raste. Lani je navodno u Poljsku ušlo rekordnih 244.000 Ukrajinaca, piše Delo.

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s