Драган Томић: Косово – део други

Слика

 

Улога просветитеља у изградњи Србије је пресудна. Проблем међутим настаје што су просветитељи дошли „на готово“. Дошли су тек када су Срби и Руси одрадили „физички“ део приче, тј УМИРАЊЕ у борби са Османлијама.

Ова чињеница јесте прва тачка која прави проблем. Зашто?
Па зато што је чињеница да су Срби и Руси, раме уз раме гинули, борећи се против Османлија,  створила ту, да се изразим речником друге Србије,“органску“ везу са Русијом. Међутим ова веза,није уопште „органска“ она је баш таква, органска без наводника. Гробови доказују то. У тим гробовима леже Срби и Руси а не „просветитељи“ из Еуропе. После пораза Наполеона у Русији, Србија је играла на ивици ножа уз помоћ дипломатије Милоша Обреновића, али пре свега опстала је због поновног враћања Русије на сцену и притиска који је иста вршила на Порту.

 

Но управо на конгресу у Бечу, 1814 и 1815 демонстриран је став Европе спрам Срба и Србије када је Прота Матеја Ненадовић молио свакога кога је стигао да спречи покољ у Србији.
Петог Јануара 1815 године, у 7 часова ујтро, био је заказан пријем српских депутата, Проте Матеје, Јефте Чортића и Димитрија Фрушића (у својству преводиоца). Аустријанци су истицали своју добронамерност и заслугу, јер су примили избеглице из Србије и саветовали Србима да се примире. Пруски кнез Ханенберг, преко ађутанта,говорио је како они баш и немају неке добре односе са Портом али да ће учинити шта могу. На крају су саветовали да се Срби ипак примире. Енглези су кратко и јасно рекли, да не могу да се заузму за Србе, у име политике,здравог разума и интереса. Савет Енглеза је био да се Срби примире и да се обрате Аустријанцима за помоћ. Све ово је саопштио ађутант лорда Кастрелија. Но најупечатљивије је то, што је истог дана, Лорд Кастрели прошао поред српских депутата, ни не погледавши их. Руска резолуција о Србима, одбачена је глатко, те исте године.

 

Дакле, да резимирам:
Нова Србија никада не би настала без интервенције Русије. Такође, Нова Србија 1813. године је нестала интервенцијом Европе противу Русије. Напад Наполеона на Русију, његово залагање за истребљивање Срба 1806 године као и активно учествовање у сламању Првог Српског Устанка, на Засавици 1813, (да подсетим, француска инжењерија је активно обучавала Османлије (“бошњаке”) у прокопавању и минирању шанаца устаника те их је обскрбљивала најновијом артиљеријом). Управо су “Бошњаци” тј Османлије, заузели Београд 1813 године, и чим је Београд пао Аустрија је затворила границу на Дунаву, што је за резултат имало покољ избеглица на обали од стране Османлија или пак њихово убијање у самом Дунаву док су покушавали да препливају на другу обалу. Након тога уследило је стравично биолошко истребљивање Срба у Србији од стране Османлија, “Бошњака” и Шиптара 1814-1815, након Хаџи-Проданове буне.”

Став Европе спрам Србије и Срба се креће углавном од манипулације (Аустрија) преко незаинтересованости (Енглеска, Пруска) до отвореног непријатељства (Француска). У временима која долазе, играчи ових улога ће се мењати али ће улоге остати исте.Што се тиче Русије, наравно да се она руководила сопственим интересима али такође чињеница је да ми због њених интереса данас постојимо.

 

Заправо ослобођење Србије у 19. веку јесте мешавина случајности и промена на гео политичком плану, далеко више него што је то наша заслуга.
У тим геополитичким променама, улога Царске Русије је пресудна, јер без ње ми више не би смо постојали. Русија своју политику није водила због нас, али без такве политике нас не би ни било. Управо из овог разлога, за Србе који нису успели да пређу Дунав 1813 до 1815, Русија и Руси заувек ће бити гледани као спасиоци. Међутим за Србе који су живели преко Дунава и који су избегли после слома Првог Српског Устанка, недостатак искуства 1813 до 1815 учиниће да они заузму другачији став јер они свој живот дугују Аустрији. Ова два различита искуства, јесу темељ про Руског и про Европског у Србији и из њих проистичу Прва и Друга Србија као и сукоб између ова два блока. Сукоб између оних који су за Србију са Русима гинули у Првом Српском Устанку и који су доживели последицу изостанка Русије (тј геноцид) и оних који су отишли из Србије и преживели (избегли геноцид) захваљујући Аустрији. Између првих, Србијанаца и других, Пречана. Од тог момента како Османски утицај буде слабио у Србији, Пречани ће се у све већем броју враћати у Србију, доносећи са собом позитивно мишљење о Европи и Западу и увек тежити да Србију учине Западном. У тој намери они ће се сукобљавати са Србијанцима који свој живот дугују Русији и само у Русији виде гарант свога опстанка.

 Како варошице и градови буду расли и како се дух просветитељства буде ширио, на основу ова два супротна искуства, формираће се и нови фронт у бици за контролу Србије и он ће ићи на линији село-град. Овај сукоб ће бити документован од стране историчара као сукоб између модерниста-либерала-грађана и традиционалиста-конзервативаца-сељака кроз модернизацију и отпор модернизацији.

 

Наставиће се…

12 mišljenja na „Драган Томић: Косово – део други

 1. Сада ми је јасна она твоја опаскица с`почетка првог наставка, парафразирам, „да видимо да ли ћу о(п)стати на Преврату. Мислим, коначно да неко проговори о „руској заслузи за наше постојање“. Иначе, што се тиче „органске везе“ или како си се већ изразио, утицаја је сигурно било и од стране избеглих Срба по Русији.
  Текст је сјајан, пријају ми овако кратки наставци, лакше се варе.
  А ја овако злобан каквог ме Бог створи, имам већ у глави један смарачки текст, подугачки а сувопаран, који ће вас оборити с`ногу. Од досаде.

  Sviđa mi se

 2. А где сам ја овде? Моји су дошли у Војводину у колонизацији 1946. Тако да не видим да ли сам Пречан или Србијанац? Додуше чувала ме је, као дете, баба Даница, пореклом из једног села подно планине Рајац. Вероватно ме она „задојила“ „србијанштином“.

  Sviđa mi se

  • Рекао бих да си „непатворени“ србијанац јер си изабрао Србију као своју отаџбину и другу (вероватно) немаш нити планираш да је тражиш – јер Бога питај како боду туђе пчеле, кад су ове твоје тако зајебане… Надам се да сам барем теби успео да објасним да моје идеје о „србијанчењу“ немају везе са народношћу и пореклом грађана, већ са одговорношћу према Србији и безрезервној припадности србијанској нацији. Напредак једне нације се најбоље види по томе колико странаца или сународника већинског народа ЖЕЛИ да постане њен део… Србија је данас на ниским гранама, као што рекох недавно – на најнижим од српске револуције 1804, па се многи Срби труде да са њом раскину сваку везу, а не да нам се неко придружује. Сањам да постанемо нација попут америчке, немачке или русијанске, нација која ће бити спремна „к’о један“ да дигне све дипломатске и војне потенцијале у одбрану сваког свог грађанина који се нађе угрожен било где у свету; наравно – нисам дијабола, то је само сан… Али, из личног искуства сам научио да капетан много лакше постане потпоручник који сања да постане генерал, него његов класић који размишља само о државној службици, платици, станчићу и ‘ладовини (која иде у рок службе). Па ти види…

   Sviđa mi se

   • заборавих: Пречанин и Србијанац нису нужно супротстављени у оквиру исте нације. Ја их користим када хоћу да прецизирам ко је одакле. На сличан начин као што се разликују Далматинац и Славонац – на пример. Али, брм ће ти о томе боље рећи… Чим престане да хвали режим 🙂

    Sviđa mi se

   • Сви пчелари ми се жале! Ево један колега отишао (по обичају, јер су му пчеле „мирне к`о бубице“) на пчелињаке без опреме. Када се вратио, жена није могла да га препозна! Шта то значи, немам појма, али ове године, пчеле су одлучиле да се наплате нама паразитима за сав мед који смо им здипили…

    Sviđa mi se

   • БРМ греши зато што покушава да хвали споразум, одвајајући га од оних који су га „парафирали“, и од којих пре свега зависи „имплеметација“. Када се они убаце у једначину, резултат може да буде само још једна катастрофа за све нас, укључујући и „европејце“, јер од ЕУ нема да буде ништа.

    Sviđa mi se

 3. „После пораза Наполеона у Русији, Србија је играла на ивици ножа уз помоћ дипломатије Милоша Обреновића“ договри се сам са собом, ако су Срби са Русима а не са Французима, зашто би били на оштрици ножа ПОСле ПОРАЗА НАПОЛЕОНА .. МАЛО СИ ТИ ПОВРШНО ЧИТАО ИСТОРИЈУ … наравно поново си заборавио на „издају“ Русије на приморју од Епира до Истре, које су Срби и ГРци сами ослободили и прогласили за Русију, сматарјући је с својом царевином, а адмирал Сењавин све посматрао двогледом и дивио се , тј. предају обале Аустрији .. ЕПГЕПЕТУ – КАО ШТО НАС НЕЋЕ ЕВРОПА НЕЋЕ НАС НИ РУСИЈА УТУВИТЕ ТО У ГЛАВУ ВЕЋ ЈЕДНОМ

  Sviđa mi se

  • „Између првих, Србијанаца и других, Пречана. Од тог момента како Османски утицај буде слабио у Србији, Пречани ће се у све већем броју враћати у Србију, доносећи са собом позитивно мишљење о Европи и Западу и увек тежити да Србију учине Западном. У тој намери они ће се сукобљавати са Србијанцима који свој живот дугују Русији“ само што је мали детаљ да су ти Србијанци углавном „нетом“ досељени са приобаља јадрана и имају искуства са руском вероломношћу – резултат – Југпславија је настала уз помоћ „треће стране“ Франвцуиза и њихових идеолошких настављача САД. .. а што су Срби изабрали баш ту страну после „дивних“ искустав са Немцима и Русима?.и зашто УВЕК жуде за том страном? то је мноого опширнија тема

   Sviđa mi se

 4. укратко модерна трагедија Србијанаца је што хрле у Европу мислећи д а је то она Француска и она САД , а не схватајући да је то Аустро Угарска .. и што очекују спас од империје – одувек најближе савезнице Немачкој, која нас не зарезује за суву шљиву.. а глупост и подлост анакитичара је што употрно трубе да су интереси САД=ЕУ..

  Sviđa mi se

  • Шта сад? Не требамо у Европу, Руси нас издају. Покушаваш да кажеш у се и у своје кљусе БРМ-е? Или опет да балансирамо између Истока и Запада, па кад се поремети равнотежа, да одемо у три першуна? И ко би данас то могао да изведе у овој земљи политичких лилипутанаца. Уби ме бре том логиком, па шта да радимо ако сви путеви воде до главосече, да пакујемо кофере, или издигнуте главе одемо у историју? А и ја сад испадох некакав Француз (подсећам, моји су се 1946 доселили из Далмације). Одо ја да ме боду пчеле, лакше ћу да поднесем него вас „историчаре“.

   Sviđa mi se

   • тешка питања на која није одговор ИЗДА-ЈА ИЗ-ДА ЈА.. наравно и да балансирамо, наравно и да не турамо прст у око САД, наравно да успостављамо неку равнотежу пре свега међу собом и суседима а „најнаравније“ да се не истербљујемо међу собом…. а хоћуд а кажем да САД и Немачка испод тепиха ратују преко нас.. а велике силе не мењају сваки час смернице, а зна се чија нам је доносила у историји користи понекад а чија само штете… нажалост посатли смо као пластелин, јер се нисмо формирали у дорживе нациеј јединственог народа (мислим на све – Ср Хр БХ ЦГ…) па кад нарасте Немачка нарасте и Хрватска,, кад се „таласократија“ искрца дубље на обале, нарасте јединсттвена држава , а теорретски кад дођу Руси можда буде нешто и од велике БУГАРСКЕ..н корелацију између Русије и добробити Србије ја у историји не приметих, сем у жељама слушалаца

    Sviđa mi se

 5. Лепо размишљање. И теби је јасно да би такво нешто захтевало способне политичаре од интегритета на челу државе. Имамо ли их ми? Не бих коментарисао око геополитичких дешавања, јер ту – колико стручњака, толико мишљења. Лично мислим да нам велике силе одмажу или помажу онолико колико им у неком тренутку одговара, али и ми смо превише превртљивом политиком често „секли грану на којој седимо“. Свакако смо (превише често) монета за поткусуривање великих, а мој сан је да једног дана можемо да затворимо врата свима и поставимо знак „не узнемиравај“ док не решимо гомилу проблема у свом дворишту (што ће наравно остати само сан).

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s