Додик: Нећу да се трошим на неодрживо

 Срби су дуго оптерећени тиме што се зове „косовски мит“ ,  идеализовали смо ситуацију и проблему нисмо приступили на реалистичан начин  … сада потребно посветити пажњу људима који тамо живе. 

ситуација када би цело Косово остало у саставу Србије довела до тога „да нам премијер једнога дана буде Албанац“.

БиХ је неодржива земља, нећу да се трошим на неодрживо

Image

Додик је, гостујући у емисији „Између две ватре“ на ТВ Б92, рекао да се данас састао са председником Томиславом Николићем и да су попили кафу и разговарали о актуелним питањима и сутрашњем трилатералном састанку. 

„Мислим да имамо право и ми из РС да се изјаснимо по овом питању (КиМ)“, рекао је Додик на констатацију да је недавно био на састанку државног врха Србије око бриселског споразума. 

Мој однос по том питању је био јасан, и кад су о томе ћутали и овде – да север Косова остане у саставу Србије, рекао је Додик додајући да би ситуација када би цело Косово остало у саставу Србије довела до тога „да нам премијер једнога дана буде Албанац“.

 Не верујем да ће изградити мултиетничку државу, као што неће у БиХ… Та масовна операција није успела у БиХ. То је једноставно проигравање неког модела

„И даље мислим да би то било фер решење, јер би се Срби тако осећали да нису понижени и бачени на дно. Напори међународне заједнице за понижавањем српских земаља неће стати само на Косову“, сматра Додик. 

„Када су објашњавали независност Косова, онда су говорили да је анимозитет између Албанаца и Срба на Косову толико велики да не могу да живе у једној држави“, рекао је Додик и запитао се шта је сада са Србима са севера Косова. 

„Потпуно разумем ситуацију Срба са севера Косова, и ми се боримо са интегралистичком политиком у БиХ, ми смо све то прошли“, каже Додик. 

„Ја нисам ни палио ватру ни стишавао страсти. Мислим да су нас странци овде понизили, и нису нам дали никакву сатисфакцију, због тога имам лош осећај у стомаку“, каже Додик. Он ипак наглашава да није човек који о том питању одлучује. „Тај проблем дуго траје, Срби су дуго оптерећени тиме што се зове „косовски мит“ „, каже Додик уз напомену да је „проблем што смо идеализовали ситуацију, и проблему нисмо приступили на реалистичан начин„. Он додаје да је сада потребно посветити пажњу људима који тамо живе. 

Упитан да ли косовски Срби треба, према његовом мишљењу, да прихвате бриселски споразум, Додик каже: „Ти разговори који они воде са врхом Србије су најбољи пут и најбољи начин за решавање дилема“. „Не знам да ли је ово добро или лоше решење, само се солидаришем са њиховим бојазнима“. 

Не верујем да ће изградити мултиетничку државу, као што неће у БиХ… Та масовна операција није успела у БиХ. То је једноставно проигравање неког модела„, сматра Додик. Он додаје да поред свих напора које су (странци) уложили, нису успели да направе унитарну државу од БиХ. 

Додик каже да је преживљавао слично што и Срби са КиМ и да их са те позиције разуме, али да он не одлучује о њима. 

Ми драматично каснимо у свим тим решењима, можда смо имали боље решење некада раније„, каже Додик. 

 „Сам митинг, са становишта циља који је имао, је неуспех – и по броју и по инцидентима, и речима које су се на њему чуле је неуспех. Та је ствар нешто што треба брзо заборавити“. 

Он је рекао да је непримерено и непотребно оно што се догодило на митингу, мислећи на чинове и речи око упокојења владе које су изрекли поједини представници СПЦ. Он је, ипак, рекао да је чуо само интерпретацију целог догађаја, и да чак није стигао да погледа и медијске извештаје са митинга. 

Мислим да је крајње време да се у Србији и у српском народу конципирају дугорочне политике, рекао је Додик, и додао да је спреман да у томе учествује. 

БиХ је неодржива земља, нећу да се трошим на неодрживо“ 

Додик је рекао да његово неповерење према међународним операцијама за сређивање стања у региону никада није било веће. „Ја сам прошао кроз низ тих процеса, притисака, омаловажавања, криминализација у покушају да ме приволе да прихватим моделе који су ирационални и који нису одрживи“.

 

„БиХ је неодржива земља и не желим да свој политички ангажман трошим на нешто што је неодрживо“, рекао је Додик. Он је рекао да је поносан на РС, да њу жели да гради и да се за њу бори. Додик је оценио да је БиХ нанеспособнија држава у региону и Европи.

 

Дејтонски споразум, како је рекао, у пракси није више споразум, а да су до тога довели високи представници међународне зајендице који су га на један „софистицирани и покварен начин“ девастирали. Између 2000. и 2005. међународни представници су насиљем над међународним правом пренели 83 надлежности на БиХ кршећи Дејтонски споразум, не питајући за нашу вољу, каже Додик.

 

„Ја тврдим да овде постоје одређени кругови у међународним организацијама разним у региону, поготово у БиХ, који примају добре плате, којима је веома угодно овде, јер овде влада трајни мир… Пошто су они специјалисти за кризне ситуације, ако би сад овде прихватили да нема проблема, морали би да иду у Авганистан или на неко друго место у свету, а тамо је веома ризично бити… И ја сматрам да они измишљају и поново покушавају да врате проблем на стари концепт. Садашњи извештај (високог представника у БиХ Валентина) Инцка који је био веома лажан и нетачан, који понижава РС, који даје нетачне пдатке и о РС и о мени, каже да је задњих 7 година заустављен процес. Дакле, они одустају од процеса. Они мисле- ако смене гарнитуру око Додика, да ће доћи неки који су лагодни за договор у српском народу, да ће они путем сагласности и великим причама о евроинтеграцијама, прихватити даље институционално јачање БиХ“, каже Додик. БиХ не може да функционише, јер нема унутрашњег консензуса за то, оцењује председник РС.

 

 

Додик је рекао и да се против њега води безочна кампања у бошњачким медијима, али и преко медија у Србији. „Ти медији и њихов напад и криминализација, то је увек везано за неке медијске куће које нису из Сарајева“, каже Додик и додаје да је дописница агенције Бета јављала за истрагу против њега за грађење зграде владе у Бањалуци, али не и кад је она прекинута. Након 4 године истраге која не покаже ништа, у којој је учествовало 16 државних тужилаштава, никада се није извинила након тога, ни РС ни мени, каже Додик, истичући да је на делу била „сатанизација њега“. Агенција Бета негирала је ове наводе.

 

О Мишковићу је рекао да је он, онда када га је позвао и замолио да дође у Бањалуку, решио велики проблем у вези са робном кућом „Боска“ у том граду.

 

„Веома је фер платио укупно преко 15 милиона, признајући дугове, улажучи два милиона евра у адаптацију и 4 милиона за капитал. И то је било фер“, каже Додик. „Зашто ја не бих говорио о томе? Ја не знам шта је Мишковић радио овде, и мене то не интересује. Ја нисам никоме држао свећу“, казао је додавши „да ће се наравно све завршити на суду“.

 

„Кад год се приближавају избори, врши се криминализација Милорада Додика“, каже Додик. „Моји послови су били сви фер и чисти“.

 

О наводима по неким медијима из региона да је повезан са Кељмендијем и појединим криминалцима, и да га припадник земунског клана доводи у везу са шверцом цигарета, он је рекао: „Та изјава је дата 2008, и у тој изјави је речено да су главни носиоци шверца са земунским кланом били покојни Ђинђић, Мило Ђукановић и Суботић неки. Сада се мења структура, остаје Ђинђић и онда се додајем ја. Очигледно да неко спекулише с тим. Ја за тај земунски клан нисам чуо док нису поубијани неки. Нити сам кад имао те односе, нити сам подржавао ту багру. Зашто је то тако не знам и не могу да верујем да ме питају за изјаву неког криминалца који је ходао по Србији и убијао 15 људи – да коментаришем неку битангу која је убила 15 људи“, каже Додик.

 

Додик је рекао да је за време Коштуничине власти њему дојављивано да земунски клан припрема његово убиство, и то зато јер им нису дали уточиште у РС, и јер су их у РС хапсили и изручивали Србији. „Што бих ја то радио да сам са њима сарађивао раније?“

 

„За онолико колико сам радио у животу, ја имам мало“, рекао је Додик. Он је рекао да је био шиканиран и девастиран баш од групе око бившег председника РС Драгана Чавића, који га је скоро назвао „египатским фараоном“, и Босића, који је недавно рекао да корумпирана влада у Бањалуци не може да се бори против корупције.

 

Додик је казао да потпуно одбацује тврдње Чавића. „Ја нисам сиромашан човек. Ја сам радио много, бавио се приватним бизнисом, и пре 1989. имао фирму која је имала 196 радника, бавио се озбиљним послом у то време, веома легалним и легитимним. Кад сам се супротставио политици СДС, био сам шикарин и девастиран, баш од те групе око Чавића и Босића“.

 

„Председник сам, нисам премијер“

 

Коментаришући резултате локалних избора у Републици Српској, на којим је његов Савез независних социјалдемократа (СНСД) остварио нешто слабији резултат, Додик је рекао да је ситуација „још увек довољно добра“ и да га не забрињава. Он је, међутим, поручио да ће прихватити сваку поруку народа и да локални избори јесу једна врста поруке.

 

Председник Републике Српске подсећа да у том смислу јесу предузети одређени кораци, да је реконструисана влада Републике Српске. Према његовим речима, у времену тешких економских дешавања и глобалне рецесије, код грађана постоји одређено незадовољство економским стањем и руководство Републике Српске је свесно тога. Додик ипак оцењује да је тим људи који тренутно води Републику Српску незамењив и да нема озбиљну алтернативу.

 

Додик је одбацио оцене појединих аналитичара да има апсолутну власт. “Немам ни војску, ни тајну службу. Ако хоћете апсолутну власт, је л’ можете то да добијете“, упитао је Додик. Говорећи о односу њега и новопостављене премијерке Републике Српске Жељке Цвијановић, Додик је рекао да није тачно да је он заправо тај који врши функцију председника владе.

 

Он не крије да има добре односе са Цвијановићевом и новом владом, али истиче да је он сада председник, а не премијер, и да има поверење у председницу владе и њен кабинет. Додик ипак каже да као председник владајуће странке, има право да учествује у одлукама које доноси влада.

 

„Ја сам Србин, Крајишник, никако Босанац – мени је то страно“

 

На питање да ли га у Београду гледају као човека Бориса Тадића, он је одговорио да не зна како га ко гледа, да је он Милорад Додик, а да са свима из Србије има добре односе. „Сарадња и политичка комуникација РС и Србије је пожељна“, рекао је Додик.

 

„Кад год видим Бориса Тадића изљубићу се и поздравити са њим, као и са било којим другим важним човеком овде“, рекао је Додик. Он додаје да има коректан однос са српским премијером Ивицом Дачићем, да са првим потпредседником владе Александром Вучићем нема ни један проблем. „Он је данас један од најмоћнијих људи овде“, каже Додик.

 

На питање како је реаговао на изјаву председника Србије Томислава Николића, који је Србе из БиХ назвао Босанцима, Додик је рекао: „Мени је деловало баш онако како је председник Србије појаснио, да је он то рекао као територијалну одредницу“.

 

„Ја сам примарно Србин“, рекао је Додик и додао да је конкретније одређење – Србин из РС. Он је рекао да „никако није Босанац, ни територијално“. „То је мени страно“, каже он. Кад треба да се територијално одреди, Додик је истакао да за себе каже да је Крајишник.

 

Упитан о извињењу председника Николића за злочине почињене у БиХ током рата, а у интервјуу који је дао за ТВ БХТ, Додик је рекао да се из Сарајева увек поставља то питање, и да нема потребе да се сваки нови председник Србије поново и поново извињава, када је то већ учинио у име Срба бивши председник Борис Тадић и бивши председник РС Драган Чавић.

 

„Као председник Србије, (Николић) има право да изнесе свој став“, рекао је Додик који је оценио да је председник Србије имао своје разлоге за то.

 

Упитан о његовом одласку да сведочи у одбрану Радовану Караџићу у Хагу, Додик је рекао да је био посланик скупштине у време његове власти, да се у могим стварима није слагао са политиком тога времена, али да је иза тога остала капитална творевина – Република Српска.

 

„Отишао сам драге воље, без икаквог притиска и дао исказ какав сам дао“, одговорио је Додик. Он је објаснио да је РС донела одлуку о помоћи хашким оптуженицима, јер човек није крив док му се не пресуди.

 

„Реафирмација Турске на неоосмански начин“

 

Пред предстојећи трилатерални састанак БиХ, Турске и Србије, који ће бити одржан у Анкари, он је рекао да се противи сарадњи и јачању улоге Турске у региону. Турска злоупотребљава процес трилатерале да би ојачала свој утицај и подршку муслиманској заједници на Балкану, каже Додик. „Ради се о реафирмацији Турске на међународној сцени на један нови, неоосмански начин“, тврди Додик.

 

За питања која се тичу РС, у тој трилатерали, Србија треба да искоординира ставове са Бањалуком, каже Додик.

 

„Ако је логично и ако је Турска легализовала и беспоговорно брани бошњачке ставове у Сарајеву, зашто Србија не би координирала о регионалним питањима са Бањалуком“, пита Додик.

 

Председник РС је рекао да је и о томе разговарао са председником Николићем данас и да су се око тога сложили.

 

 

 

Извор Б92, 13. 05. 2013.

2 mišljenja na „Додик: Нећу да се трошим на неодрживо

  1. Додик данас, и Додик приликом доласка на власт – небо и земља.

    За умеће владања, као и за друго, потребно је време и искуство. Милорад је тога свестан, и сам се критички осврће на некадашње ставове.

    Проблем је у томе што је центрима моћи то познато, па се труде да скину свакога ко покаже потенцијал да је у стању да научи управни занат.

    По теорији старешинства, Тома Вучић Дачић би требало да му љуби руку, будући да се види да се труди да реторички смањи ефекте с***а која ови њему праве.

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s