ГОРЕ НЕГО ШТО ИЗГЛЕДА

Шеф Делегације ЕУ у Србији Дежер упутио министру Расиму Љајићу писмо у којем критикује кашњење процеса дигитализације телевизије у Србији због конкурса за доделу некадашње фреквенције ТВ Авале

тачно је да би слободном фреквенцијом коју је имала ТВ Авала процес дигитализације био брже завршен

Упркос томе што је заузет став да је некадашња фреквенција ТВ Авале неопходна за дигитализацију, без које би тај процес у Србији могао бити знатно успорен, конкурс за доделу ове националне фреквенције је ипак расписан

Image

За овај процес је из ИПА фондова добијено више милиона евра. Како овај лист незванично сазнаје, процес је додатно успорен расписивањем конкурса за доделу некадашње фреквенције ТВ Авале. Није искључено и да опрема вредна осам милиона евра, добијена из претприступних фондова, буде повучена из Србије.

 

У Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација потврдили су за Данас да су добили писмо Венсана Дежера прошле седмице, док у Делегацији ЕУ у Србији нису желели да коментаришу ову информацију.

 

Државни секретар за телекомуникације Стефан Лазаревић каже за Данас да ће у наредном периоду Министарство телекомуникација одговорити на писмо које је стигло из ЕУ и додаје да је тачно да би слободном фреквенцијом коју је имала ТВ Авала процес дигитализације био брже завршен. „Нас је Министарство културе обавестило да је РРА у законској обавези да распише конкурс за доделу те фреквенције о чему смо ми обавестили Рател“, наводи Лазаревић додајући да они не могу да распишу тај конкурс нити да га повуку.

 

„У последњих годину дана у оквиру дигитализације је урађено више него у претходне четири године. Усвојили смо многе прописе и планове, а тренутно припремамо решење социјалне помоћи за најугроженије становништво, као и план промоције дигитализације“, истиче Лазаревић. На питање да ли постоји могућност да ЕУ повуче опрему уколико процес дигитализације не буде текао одређеном динамиком, он каже да „не верује да је тако нешто могуће“, јер ће опрема у најскоријем времену бити употребљена.

 

На основу уговора који је Србија закључила са Европском комисијом, из претприступних фондова ЕУ добијена је помоћ у опреми чија је укупна вредност осам милиона евра, а чији је корисник ЈП ЕТВ. Опрема финансирана из ИПА фондова подразумева ИП и видео опрему, предајнике, мерно возило и мерну опрему, микроталасне линкове и привремене антенске системе од реномираних произвођача. Делегација ЕУ је, иначе, према сазнањима Данаса, редовно проверавала како тече процес дигитализације.

 

Упркос томе што је заузет став да је некадашња фреквенција ТВ Авале неопходна за дигитализацију, без које би тај процес у Србији могао бити знатно успорен, конкурс за доделу ове националне фреквенције је ипак расписан. Став Емисионе технике и веза и Републичке агенције за електронске комуникације (Рател) био је да се фреквенција коју је користила ТВ Авала не додељује емитерима, пошто је неопходна у процесу дигитализације. Стручњаци због тога доводе у питање завршетак дигитализације за који је рок 17. јун 2015.

Прелазак на дигитално емитовање телевизије завршен је у 21 земљи у Европи, док процес дигитализације у Србији много касни, а један од највећих проблема је управо недостатак фреквенција којим би се тестирали параметри мреже и опрема за дигитално емитовање ТВ сигнала. Процес дигитализације у Србији, најпре, је требало да буде завршен до априла 2012, али је из техничких разлога одложен за 2015. годину када је и последњи рок у Европи да се са аналогног ТВ сигнала пређе на дигитални.

Дејан Јоцић покреће телевизију

 

Одлука о расписивању конкурса за доделу некадашње фреквенције ТВ Авале уследила је, како Данас сазнаје, након састанка представника РРА, Ратела, министарстава културе и телекомуникација на којем је присуствовао и доскорашњи директор ТВ Прве Дејан Јоцић. Према речима саговорника Данаса, Јоцић је на састанку лобирао да се конкурс за доделу националне фреквенције распише како би он у Србију „довео“ неку од немачких телевизија.

http://www.b92.net

Jedno mišljenje na „ГОРЕ НЕГО ШТО ИЗГЛЕДА

  1. ovaj članak je karakterističan za nepismene novinare koji danas preovlađuju. Jedino što fali je acenat na suštinu – da se konkurs raspisuje za važenje od svega godinu dana, jer 2015. mora da bude novi konkurs za digitalizovan spektar.. što je ili besmislica ili otkrivanje ideje da nas uopšte ne digitalizuju (možda zbog lobija kablovskih operatera)..kablovska televizija će biti u velikoj krizi nakon što ćete u digitalizovanom spektru imati mesta za 50 emitera sa savršenom slikom sa antene..

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s