ПАРАДА ДВА АУТОБУСА И 23 ПОЛИЦИЈСКА ЏИПА

Organizatori procjenuju da je na Paradi bilo oko 120 ljudi. Učenici su sa dva brodića isplovili u nepoznatom pravcu

„I mi smo Crnogorci i imamo pravo da nosimo zastavu“,“Da nije bilo policije, mi bi danas bili linčovani”

Jedna žena je pogodila ombudsmana Šućka Bakovića šišarkom u rame, a njgovu zamjenicu Marijanu Laković kamenom u nogu.

Povrijeđen i pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić

превозници отказали раније договорени организовани превоз из Подгорице.

стигли су и припадници Посебне јединице са 20-ак џипова.

Три џипа Посебне полиције су стационирана код хотела „Авала“

Управа полиције процијенила је да ће се прва црногорска Парада поноса одржати без инцидената

одржавању параде, која је до сада више пута најављивана и одлагана у Подгорици, противиo се потпредсједник ДПС Светозар Маровић, сматра да сада није прави тренутак за то због туристичке сезоне

 

Image                                      Буљарице седамдесетих

Упркос бунту грађана Будве и представника политичких партија, који су тражили да се одложи најављена парада поноса, она ће данас ипак бити одржана испод бедема Старог града

Заказана је тачно у подне а учесници би највјероватније требало да прошетају од парка, испод зидина Старог града, до старе аутобуске старнице. Одатле ће се ривом вратити на полазну тачку.

Два сата прије почетка параде, у Будви је већ велики број полицијских снага. Како јавља новинар „Вијести“ са лица мјеста, код Градског парка је окупљено око 50 припадника Интервентне полиције, стигли су и припадници Посебне јединице са 20-ак џипова.

Три џипа Посебне полиције су стационирана код хотела „Авала“, а кос старе Аутобуске станице се налази возило ватрогасне јединице.

То је једна од највјероватнијих опција, иако постоје још двије па ће коначна одлука пасти јутрос.

Представници државних институција и амбасада у Црној Гори, као и бројне организације најавили су јуче да ће послати своје представнике.

У првом реду то ће бити представници Владе, Скупштине, ресопорног Министарства за људска права и Омбудсман.

Присуство су најавили и Представници Европске делегације у Црној Гори и британске амбасаде.

Организатори протеста ЛГБТ Форум Прогрес синоћ је саопштио да има озбиљне опструкције при организиовању параде.

“Реакције дијела локалне јавности у Будви и појединих политичких структура, међу којима има и одборника и посланика из демократског блока, су некоректна и недобронамјерна и не доприносе социјалној инклузији већ подстичу на насиље и промоцију друштва с грађанима другог или нижег реда.

Тренутно је најозбиљнији проблем тај што су нам превозници отказали раније договорени организовани превоз из Подгорице. Власници одбијају да то ураде дијелом због личних увјерења дијелом услед страха за своја возила у случају напада на поворку и саобраћајни конво,” наводи се у саопштењу.

Вијест о одржавању параде јуче је изазвала ерупцију негодовања у Будви, које је освануло излијепљено читуљама са именом предсједника Форума Здравка Цимбаљевића.

Према незваничним информацијама “Вијести” одржавању параде, која је до сада више пута најављивана и одлагана у Подгорици, противи се потпредсједник ДПС Светозар Маровић.

Он сматра да сада није прави тренутак за то због туристичке сезоне, и да није добро да туристи оду са сликом полицијских кордона из Будве.

Такође, Маровићева аргумент је да познате туристичке дестинације нијесу имале Параду поноса. Он јуче то није потврдио ни демантовао, нити је одговарао на молбу “Вијести” да прокоментарише најављени догађај.

Да би се избјегли могући инциденти, полиција је прогласила висок степен безбједности па имају наређење да приведу сваку особу за коју се и наслути да може провоцирати нереде или непријатности учесницима поворке.

У ноћи између понедљељка и уторка, након што је најављена парада, готово сва мјеста за оглашавање осмртница у Будви осванула су облијепљена одштампаном читиљом са више него увредљивим текстом.

Иако су оне са већине табли уклоњене, оглашавање смрти Цимбаљевића, које је објављено да ће се десити, управо данас на дан одржавања геј параде, могли су грађани током цијелог дана прочитати на већини локација у центру града.

Влада Црне Горе и многе невладине организације осудиле су такво понашање, оцијењујући га недопустивим.

Облепљивању града претходила је, можда највећа, икад организована акција прикупљања потписа. Чини се да Будва, никада није била тако јединствена, ни у много „тежим ситуацијама“ као што је то било јуче пред одржавање параде поноса, јер је буквално за мање од 24 часова прикупљено готово 1.500 потписа грађана, који су тражили одлагање геј параде.

А грађани су потписивали петицију у свим дјеловима града, у свим популарним локалима, терасама , на шанковима, плажама, „кружила“ је петиција која се потписивала.

Подржале су је и бројне јавне личности, из свих сфера културног и друштвеног живота, незадовољни, што је Будва у јеку сезоне, одређена да буде домаћин првој Паради поноса због бозни да би се могли догодити и инциденти, што би негативно утицало на одржавање сезона,.

Бунт су прекјуче први започели угоститељи испред зидина Старога града, незадовољни што ће управо између њихових тераса бити постваљена бина . Наиме, пола сата иза поноћи, у јеку нажешћег провода више од двије хиљада младих, који су се забаваљали на шанковима уз стариоградске бедеме, изненада је прекинута музика, након чега је одржан и говор против одржавања геј параде.

Бунт се проширио и на навијачке групе, а први су исказали навијачи фудбалског клуба “Партизан,” који су оштро осудили тај догађај.

Навијачи, њих 1000, чланови НВО Удружење пријатеља и навијаца ЈСД Партизан”, упутили су енергичан протест због најављеног одржавања геј параде у Будви.

Говор мржне је осудио министар за људска права Суад Нумановић и Влада.

“Посебно објављивање читуља, што представља израз недостатка демократских капацитета оних појединаца који стоје иза оваквих порука и који су у данашње вријеме, у 21. вијеку, спремни да шаљу пријетеће поруке онима који се на било који начин разликују од њих. Влада је увјерена да Црна Гора има демократске капацитете да штити људска права сваког грађанина без обзира на разлике и било које лично својство”, став је Владе.

Акција за људска права,Коалиција КОРАК коју чине YУЦОМ, Београдски центар за људска права, ЦХРИС мрежа за људска права, Геј Стрејт Алијанса (из Србије); Фонд за хуманитарно право, Иницијатива младих за људска права (из Косова); Центар за грађанско образовање (ЦГО), ЛГБТ Форум прогрес (из Црне Горе), НВО Квир Монтенегро и Институт алтернатива оштро су осудили све позиве на мржњу и насиље према организаторима и учесницима сјутрашњег скупа а посебно акцију читуља.

“Држава је дужна да омогући свакоме несметано остваривање људских права на слободно окупљање и кретање, без обзира на лична својства, и очекујемо да полиција у складу с тим заштитити организаторе и учеснике сјутрашњег скупа од насилника који би да та права ускрате свима онима који им се из било ког разлога не свиђају”, саопштила је ХРА.

Владу ће на Паради представљати савјетник премијера за људска права Јован Којичић, Скупштину савјетница за односе са јавношћу Снежана Бурзан, док ће у име Министарства за људска и мањинска права бити помоћници Бланка Радошевић Митровић и Сабахудин Делић. Долазак су најавили Омбудсман Шућко Баковић и његова замјеница Маријана Лаковић.

Свог представника имаће Грађанска алијанса, Јувентас, Сигурна женска кућа, коју ће представљати Љиљана Раичевић, Теа Горјанц- Прелевић у име Акција за људска права и други. Од политичких партија ДПС је делегирала Халила Дуковића, док Позитивна шаље Ану Понош. “Британска амбасада ће се придружити прослави СеаСиде Приде у Будви. Смисао ове параде није само у томе да припадници ЛГБТ популације заступају своја права, већ и у томе да сви ми, и стрејт и геј, подржимо њихову захтјеве за равноправност”, поручили су из Амбасаде у Подгорици.

Из америчке амбасаде су казали да су добили позив за присуствовање Паради, али сувише касно да би то укључили у план активности. “Изражавамо најбоље жеље организаторима и учесницима параде и пратићемо пажљиво развој догађаја у Будви. Апелујемо на оне који су се већ истакли говором мржње и пријетњама насиљем да поштују права свих грађана, укључујући слободу изражавања, удруживања и мирног окупљања”, казали су “Вијестима” из Амбасаде.

Из Амбасаде Њемачке су саопштили да осуђују сваки облик дискриминације по основу сексуалне оријентације. “Зато очекујемо да ће надлежни органи осујетити било какве пријетње и гарантовати безбједност учесницима параде”.

Управа полиције процијенила је да ће се прва црногорска Парада поноса одржати без инцидената. Учеснике и читав догађај обезбјеђиваће око 1000 припадника Специјалне антитерористиче јединице (САЈ), Посебне јединице полиције (ПЈП), Интервентне јединице полииције (ИЈП) и униформисане полиција. САЈ и ПЈП биће у комплетном саставу, као и ИЈП из свих градова, потврђено је “Вијестима” из више извора у УП.

Према незваничним информацијама полицајцима је наређено да не дозволе ни приступ учесницима параде, па би, лисице на руке могле бити стављене чак и онима који грубље крену ка поворци. На прилазима Будви, полиција ће, сазнају “Вијести” контролисати све сумњиве појединце или групе, попут десничарских или навијачких из других градова, који би евентулано угрозили одржавање манифестације.

Неколико минута прије подне, са два аутобуса, који ће се паркирати на паркингу испред зграде Зета филма, доћи ће учесници и организатори параде поноса.

“Човјек се на таквим парадама, у којима се покушава саопштити нешто о властитој сексуалности, вјероватно појављује из властитих разлога и у своје име. Тешко на таквој паради да можете бити у име породице а камоли у име политичке коалиције”, казао је Даниловић.

Он је рекао да то треба препустити приватности и жељи сваког појединца и да је најважније да све прође у складу са законом.

Даниловић је рекао да се у ДФ нијесу бавили пардом поноса и да он лично, не би присуствовао никада таквој паради јер сматра да се сексуалност нигдје у свијету, ма колико нам свијет држао придику из моралних у култоролошких разлога, ако нема неког дубљег економског и туристичког интереса, такве ствари не раде саме од себе.

“Ја вјерујем да у Црној Гори постоје групе које су угроженије од геј популације и желио бих да се направи парада угрожених жена по различитим основама”, казао је Даниловић.

Незадовољство одржавањем прве геј параде у Црној Гори, управо у Будви, први су исказали навијачи фудбалског клуба Партизан, који су оштро осудили тај догађај.

Навијачи, њих 1000, чланови НВО Удружење пријатеља и навијача ЈСД „Партизан”, упутили су енергичан протест због најављеног сјутрашњег одржавања геј параде у Будви.

“Енергично се противимо и осуђујемо овај девијатни и изопачени скуп. Са жаљењем констатујемо да се на овај начин баца мрља на наш град и све породичне вриједности и традицију коју смо баштинили вјековима. Будва, као метропола туризма не заслужује да у јеку туристичке сезоне буде домаћин и суорганизатор овакве накрадне манифестације. Циљ нашег удрузења је промовисање здравог, нормалног живота спортског и витешког духа као и усмјеравање дјеце традиционалним врједностима породице, тако да изопачени науми хомо – бракова као и усвајање дјеце по насем дубоком убјеђењу, престављају болесне идеје настраних створења”, поручују навијачи, који су касно синоћ имали састанак.

PS: CNN: „Vojvotkinja Kejt je dokazala da je brilijantna kraljevska ličnost time što je rodila dečaka“

13:37 Iako je Parada završena, strasti u Budvi se ne smiruju. Grupe na više lokacija provociraju policiju, skandiraju… Oko 20 mladića je upravo privedeno.

13:31 Organizatori procjenuju da je na Paradi bilo oko 120 ljudi. Učenici su sa dva brodića isplovili u nepoznatom pravcu iz budvanske marine.

13:25 Učesnici Parade ponosa se i dalje nalaze na platou ispred zidina Starog grada. Trenutno je mirno. Marina je blokirana, a protivnicima parade policija nije dozvolila da priđu pontama.

12:52 Direktorka Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević rekla je da je ovo dan ljubavi i slobode, ali da je u Crnoj Gori nasilje i dalje prisutno.

Napadnut kamerman TV Budve i polomljena mu je kamera.

12:49 Aleksandar Zeković je kazao da „ćemo se stidjeti ovog dana“ i pohvalio reakciju policije. „Da nije bilo policije, mi bi danas bili linčovani“, kazao je Zeković

12:46 Povrijeđen i pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić i pomoćnica Blanka Radošević Marović.

12:44 Nekoliko učesnika Parade ponosa povrijeđeno

12:41 Profesorca Božena Jelušić kazala je da su građani trebali da demonstriraju „ovakvu silu kada je u pitanju korupcija, organizovani kriminal i divlja gradnja“.

12:38 Parada ponosa završena

12:37 Jedna žena je pogodila ombudsmana Šućka Bakovića šišarkom u rame, a njgovu zamjenicu Marijanu Laković kamenom u nogu.

12:35 Direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević kazao je da nije očekivao ovako negativnu reakciju građana.

„Ovo je prava slika Crne Gore“, kazao je Cimbaljević.

On je odbacio navode da su učesnici Parade provocirali nošenjem crnogorske zastave.

„I mi smo Crnogorci i imamo pravo da nosimo zastavu“, kazao je on.

12:30 Povorka se vraća ka Starom gradu. Konstantno, iz gotovo svih lokala, lete kamenice ka učesnicima Parade, uz pogrdne uzvike

12:27 Sa svih strana lete kamenice, a povorka se nalazi ispred stare autobuske stanice. Policija je učesnika parade uputila prema lokalu „Torva“.

12:22 Ljudi koji se nalaze u barkama polivaju vodom učesnike parade i gađaju ih kamenjem. Kolona stigla do stare Autobuske stanice, gdje ih je policija zaustavila

12:18 Učesnici Parade ponosa započeli šetnju. Kreću se Donjom rivom, uz marinu, uz snažno policijsko obezbjeđenje

12:17 Kamenicama pogođeno policijsko auto, policija juri za počiniocima.

12:16 Uhapšena najmanje tri mladića!

12:07 Vlasnik „Hemingveja“ istjerao protivnike parade iz lokala koji je demoliran. Nakon toga su se uputili u park, iz kojeg su kantama za smeće i flašama gađali policiju.

12:02 Bačena dimna bomba! Protivnici Parade kameniju policiju, policija ih rastjeruje. Navijači su uletjeli u lokal „Hemingvej“ koji je opkolila Specijalna jedinica. Iz lokala gađaju policiju čašama i kamenicama.

11:52  Više stotina mladića pozdravilo je gromoglasnim aplauzom isticanje transparenta „Stop Paradi srama za zdravu Crnu Goru“. Mladići sve vrijeme skandiraju učesnicima Parade i pjevaju navijačke pjesme

11:46  Policija je raščistila dio ispred Mogrena, nakon što su protivnici Parade gađali učesnike.

11:42  Nakon što je LGBT izvukla crnogorsku zastavu, grupa mladića kamenovala okupljenu masu. Policija je učesnike Parade ponosa udaljila ka hotelu „Avala“.

http://www.vijesti.me/

3 mišljenja na „ПАРАДА ДВА АУТОБУСА И 23 ПОЛИЦИЈСКА ЏИПА

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s