Андреј Николаидис: ПРИМјЕРИ ЧОЈСТВА И ЈУНАШТВА

 

 

Тврдити да се каменовање неке особе врши у име Христа, исто је што и тврдити да банке пљачкају људе у име Карла Марxа, или да нафтне компаније уништавају мора у име привржености екологији

кад човјек помисли на то како се само у Будви нашло пет стотина људи који су на Христово “ко је од вас без гријеха нека баци први камен” углас узвукнули: “ево ја!”, страхопоштовање га обузме. У Црној Гори не живе људи, него светитељи. То нема биографије, но житија. 

Будући да је природно да јачи тлачи, нормално је да они туку гејове, а да њих туку тајкунски тјелохранитељи

Image

 

Прошле је недјеље у Будви одржан Приде. Група грађана која се бори против стигматизације хомосексуализма прошетала је градом. Друга, значајно већа група грађана покушала их је растргнути. У томе нису успјели, јер их је спријечила полиција. Учесници Придеа ушли су у чамце и практично евакуисани из града.

Доцније се појавио свештеник Српске православне цркве који је над асфалтом којим су корачали “болесници” извео обред егзорцизма. Он је истакао да су они који су камењем, боцама и прљавим ријечима (Христ је, очито, залуд учио како гријех не улази на, него излази из уста) гађали “ближњег свог”, ваљано бранили хришћанске вриједности.

Да ријеч може убити као метак, нико од учесника Придеа ту одбрану хришћанских вриједности не би преживио – рафали псовки који су испаљени на њих дословце би их искидали. Каменовање је, уосталом, чак и када нема мртвих, инсценација јавног погубљења, оно је ритуално убиство које у име заједнице врше анонимни људи, скривени у гомили. Овога пута мртвих срећом није било, али биће још парада, а у Црној Гори камења неће зафалити, као ни оних спремних да га подигну и хитну у главу људског бића које мрзе. Некима од бранитеља хришћанских вриједности чак ни гомила није била довољна заштита: они су носили маске на лицу, толика је била њихова храброст. Њих петсто скривених у маси, против тридесет људи који су са својим именом, презименом и лицем дошли у Будву да се боре за оно у што вјерују. Они су знали да ће бити каменовани, па  ипак су отишли у Будву. Да ли бисте се ви усудили учинити такво што? Ја не: још од раних ногу устрајавам на привржености принципијелној одлуци да избјегавам мјеста на којима људи срећу што ме виде изражавају бацањем ствари које боле када погоде.

Речено специфичном црногорском терминологијом: учесници Придеа најхрабрији су људи у Црној Гори, од битке на Сутјесци наовамо.

Тврдити да се каменовање неке особе врши у име Христа, исто је што и тврдити да банке пљачкају људе у име Карла Марxа, или да нафтне компаније уништавају мора у име привржености екологији. Прије него што је разапет, Христ је препуштен руљи сличној оној која је у Будви каменовала у његово име. Па је сад тај Исус, који је књижевницима и фарисејима, када су тражили каменовање прељубнице, поручио: “Који је међу вама без гријеха нека најприје баци камен на њу”, од Црногораца тражио да у његово име изведу нешто из “код нас камено доба није окончало” репертоара?

Петсто на тридесет… какав импресиван примјер чојства и јунаштва! Осим тога, кад човјек помисли на то како се само у Будви нашло пет стотина људи који су на Христово “ко је од вас без гријеха нека баци први камен” углас узвукнули: “ево ја!”, страхопоштовање га обузме. У Црној Гори не живе људи, него светитељи. То нема биографије, но житија. Ако нису дома, знаш гдје ћеш их потражити: у црквеном календару, под црвеним словима.

Грађани који нису били у прилици скокнути до Будве на камена са рамена партy, радо су истицали како се они геј паради противе зато што “ТО није нормално и природно”.

Ех… то природно и нормално – колико је само непочинстава у њихово име почињено.

Још је Марx у “Биједи филозофије” примијетио како буржоаски економисти разликују само двије врсте институција: вјештачке и природне. Наравно, институције буржоазије су природне, док су све друге неприродне. Капитализам је, тако, природан, отуд и као и сама природа вјечан, а са њим је вјечна и неједнакост коју производи. Са друге стране, политички пројекти који инсистирају на егалитарности, комунизам на примјер, су неприродни, па самим тим и осуђени на пропаст.

Процес транзиционе пљачке, који је бијесним маскираним момцима из Будве одузео сваку шансу за достојанствену будућност и делегирао их на стадионе и на улице, да тамо крв пуштају једни другима и тек ријетко, удружени, заједничком непријатељу попут хомосексуалаца, правдан је као нормалан и природан. Будући да је југословенски социјализам био неприродан, па је, је ли, као такав пропао, било је нормално да се покољемо и да нас, док се кољемо, они који су нас у рат повели, опљачкају. Јер тако је уредила природа: овце су за шишање. Будући да је неприродно да сви имају исто, природно је да неки имају пуно, а момци са маскама на лицу и каменом у руци – ништа. Будући да је природно да јачи тлачи, нормално је да они туку гејове, а да њих туку тајкунски тјелохранитељи. Коначно, природно је трчати у чопору и слиједити најјачега: један чопор, један брлог, један алфа-мужјак.

И док је нормално и природно бјеснило Будвом, његов је црни плес брижно посматрао добар домаћин и брижна мајка – поштени, патриотски, за традицију и породицу забринути родитељ. У посљедњих је четврт вијека тај за јавни морал забринути грађанин мало србовао, био разочаран што наши нису заузели Дубровник, много очекивао од Милошевића, па се у њега разочарао када је Ђукановић процијенио да је српски национализам крепало кљусе на које се кладе још само наивни и необавијештени, којих је, показаће се, било пола његове партије, онај дио који ће основати СНП. У међувремену је грађанин примао плату од пет марака, а онда ни толико. Мрзио је НАТО, готово колико и Шиптаре, Турке и Хрвате, али није напустио владајућу партију ни 1999., када је показала разумијевање за савезничко бомбардовање Србије и Црне Горе. Године 2006. је дрхтавом руком заокружио “да” на референдуму за независност: неће то јавно рећи, али он и Бог знају да му је срце говорило другачије. Сналазио се, као и сви: нелагално је подигао спрат или два, запослио је дијете у општини. Много му се тога у Црној Гори није допало – прије свега сва та збрка око “црногорског језика” и то што су прогону изложени његова црква и честити митрополит Амфилохије, али је знао да је свака која остане за зубима златна.

А онда му је, у јулу 2013. свега било доста. Ријешио је: неће му геј лоби парадирати његовим градом. Кад је било најтеже, изашао је на улицу. Гдје је било најтврђе, ту је притиснуо. Гдје је било најопасније, ту је показао зубе.

Док је посматрао наочите момке, сваки као златна јабука, како кршима бране нормалну и природну Црну Гору, схватио је: његове ће вриједности живјети и послије њега. Као што су говорили комунисти, који нису били у складу са природом, а и бранили су људима да иду у цркву: народи који имају такву омладину, за своју будућност не треба да брину.

е-Новине

24 mišljenja na „Андреј Николаидис: ПРИМјЕРИ ЧОЈСТВА И ЈУНАШТВА

 1. Је л’ то онај чувени бранилац људских права који би са пар бомби у Борику решио све “’српске“ проблеме? Наравно да јесте, такви се коте код Луковића као мачићи.

  Sviđa mi se

   • Шта ‘ође има да се полемише: доста лоше прикривена и камуфлирана осуда и дисквалификација трагова српске културе у ЦГ . Исмијавање „примитиваца“ који су вјерници једине регуларне православне Цркве и који, приде, не могу да схвате величину и мисију (то бих некако и могао да схватим) „црногорског језика“.

    Зачудо, ти примитивци, који не готиве „црногорски језик“ чиме губе право на бонусе светог еуропеизирајућег права на различитост могу да се позову на оснивача Лингвистике (Ф.Сосира) у својој негацији најновије ујдурме ЦГ комуниста и Скојеваца зване „црногорски језик“. Али тај Ф. де Сосир је небитан за идеологе обновљеног „црногорског“ јуриша на небо. Спутава их једино олово звано српски трагови у ЦГ.

    Sviđa mi se

 2. „Шта ‘ође има да се полемише“

  Па није да нема… На пример, неко залудан а аналитичан би могао да се позабави лажима попут оне да је свештеник “ извео обред егзорцизма.“ мада је чињеница да је запрао „изведено“ освештавање тог места, што није ништа необично, противно канонима и традицији, на ЈуТјубу има снимак где поп освештава аутомобил неког лика… Овај отворио сва врата, дигао хаубу и поклопац гепека, а поп и црквењак певају ли певају – па шта? Или о –

  „Њих петсто скривених у маси, против тридесет људи који су са својим именом, презименом и лицем дошли у Будву да се боре за оно у што вјерују. Они су знали да ће бити каменовани, па ипак су отишли у Будву.“ би и те како имало разлог ада се полемише…
  На пример – колика је била маса ако је у њој успело да се сакрије петсто људи?! Да ли је храброст или безобразлук и неодговорност када у тако малом граду свесно изазовеш неред који је лако могао да се заврши трагично? Они су знали да ће бити каменовани, али је потреба за продуцирањем или извршењем задатка била јача од страха… О чему је реч: О патологији људи који су толико нарцисоидни да су ради задовољења сопственог фетиша ( или страсти) спремни да жртвују живот, или можда о преузетој обавези да ће и Црној Гори након Београда, Загреба и Сплита „скинути јунфер“? И тако даље. Није да се нема о чему полемисати, али изгледа да нема ко; једни читају само сопствене умотворине, други неће да прљају руке са педерима… тако да остадох ја сирак тужни 🙂

  Sviđa mi se

  • итекако има да се полемише – рецимо како свако критикује само „туђе“ попут аутора текста.. ако заборавимо КО а погледамо ШТА пише, осим мржње коју не може да прикрије, по чему се не разликује од свих актера прајда са обе банде .. има доста материјала о данашњем Чојству и јунаштву – ЈА САМ ДАО НАСЛОВ, ЊЕГОВ ЈЕ НЕШТО АЛФА МУЖЈАЦИ.. ЈА СТВАРНО не ЗНАМ ДА ЈЕ У ТРАДИЦИЈИ ПРАВОслВАНЕ ЦРКВЕ ДА СЕ ОСВЕШЋУЈЕ СВАКИ ПЛОЧНИК, ПОГОТОВО НЕ МЕСТО НЕМОРАЛА И БЛУДА , НЕ ЗБОГ ПРАЈДА ВЕЋ ШЉАМА И ОЛОША КОЈИ ТАМО ТРОШИ ОТЕТЕ ПАРЕ … ево и јуче вест како патријарх преговара да се Карић амнестира… хоћете ли једном дати орден светог Саве и неком без кинте – рецимо научнику или уметнику ..мој проблем није геј популација, с њима не желим да имам ништа, али ми је проблем омладина која НЕКАЖЊЕНО и БЕЗ ИКАКВЕ МОРАЛНЕ ОСУДЕ СРЕДИНЕ, (штавише подстичу их)ципелари 20 на једног, без обзира ко је тај један..пре неки дан је био сасвим добар и обичан младић.. сутра ће и моја деца на улицу да изађу..ја баш нисам неки из стај+кленоиг звона, био сам и навијач и тукао сам се безброј пута по улицамна, али ОВО никад није било..Још се сећам се презира ЦЕЛОГ ГРАДА премА ТРОЈИЦИ , јер су напали једног дечка са девОјком.. . сиђите мало са лествичних висина и „импелементирајте “ праволсавље међу ову незнавену омладину..

   Sviđa mi se

   • Ја не знам где то свештеници СПЦ освештавају СВАКИ ПЛОЧНИК. Ако се мисли на будванску ривијеру то се морало, јер кад смрад прође, онда је Богу умилно (аха, ајд сад!) да се окади. Али добро, пустимо ми божије људе да раде свој посао, а ми да видимо како ћемо се одбранити од пропагирања хомосексуалне идеологије. То је битно. Лично, не волим да ударим човека који ми бар мајку не опсује, али треба разумети опасност од свега овога или можемо врло брзо да заборавимо на било какве моралне норме, јер ће “Сан Франциско“ колико сутра бити у Београду, па ћемо гледати болеснике исучених батина како нам саблажњавају децу, а ми ћемо рећи – ма нема везе, гледај на другу страну. А шта рећи за законе по Јевропи о породици, па нема више мама и тата, већ родитељ1 и родитељ2 све не би ли се болесни људи лечили на туђој деци. Из те перспективе ни те батине нису лоше, јер како је кренуло, сећаћемо се тих момака што су их млатили са сетом…, на жалост.

    Sviđa mi se

  • Може да се полемише али и није нужно, ето тамо јунака па нека се бакћу са својијем педерима, кукала им мајка довијека. Што ће ћињет њова је ствар.
   **********************
   Е…. сада долазимо до наше ствари и наших педерчина како по сексуалном опредељењу тако и по карактерном. Већ лобирају и спремају врцкање својих гуза на велико. Шта чинити? Допустити им да на челу са Дачићем и целом Владом прошетају па шта буде. Или им показати да нешто и нисмо расположени за њихово еуропско преумљење по питању сексуалних навика већине Срба?

   Sviđa mi se

   • да полемишемо о већем педерском проблему – латентним хомосексуалцима – оним што убијају 20 на једнога! и шутирају жену у главу подстакнути од попа (прва геј парада)..

    Sviđa mi se

  • “Њих петсто скривених у маси,…“ Ти си Дрп-е рад полемици а немаш филинг („колика је била маса ако је у њој успело да се сакрије петсто људи?!“ ) за високи стил и писменост водећег МНЕ списатеља и дичног „црногорца“ (грчког порекла, као да немамо довољно и своје бруке и пожмирепа). Чуди ме да нијеси нашао још бисера савјетника великог МНЕ патриоте и прешједника сабора свеколиког црногорства.

   Скривени су у сопственој маси тј. у саме себе али бадава је то објашњавати заосталим Србима који не користе „црногорски“ језик. У томе је супериорност МНЕ језика: како год напишеш велики си књижевник јер сам постављаш правила умјесто смарања за дебели уџбеници граматике и логике.

   Sviđa mi se

 3. Дејане против тих изопачених закона се не бори батинама по гејовима, већ у медијима, у парламенту и на изборима. ако треба и на масовним демонстрацијама – ко у Паризу, а не ко у Илирику где туку жене ногом у главу 20 на један… У Сан Франциску је можда тако (а није) али у 90% градова САД је горе него уБудву. ..Слажем се с тобом да је свесна провокација органзовати прајд нрп. у традиционалном католичком Сплиту а не у лежерној Ријеци нпр. Ни у САД се не организују у Тексасу и Јути. . а ни у центру града

  Sviđa mi se

  • Види, мени је стварно страно да кренем на неког мотком, па ма шта тај радио ако ме не угрожава директно. Међутим, овде је проблем негде другде. Ти кажеш – против тога се бори у медијима, парламенту итд. У томе и јесте проблем. Свуда ту, што си набројао, је мејнстрим, а он гласи – тако каже Запад мора да је добро; супротна мишљења не фермамо. Где је то био округли сто о правима детета да родитељ не сме да има увид у дететов здравствени картон после 15 године? Где се навелико писало у новинама да ће тинејџерке моћи да абортирају без знања и пристанак родитеља? Да ли ће се у парламенту дићи, можда, глас против укидања “маме и тате“? Па, неће. Зашто? Запад томе тежи, па ћете морати и ви. Кратко и јасно. А онда долазе избори, креће испирање мозга и прећуткивње политичке агенде коју ће власт под притиском Запада морати да спроводи без обзира да ли нека партија то има у програму или не што доводи до потпуне перверзије система и апсурдности сваких таквих избора. Народ сведен на потрошачку животињу, са подилажењем његовим најгорим страстима у виду Фарме, Тренутка истине и таблоидно-естрадне штампе ни не види да се кува као она жаба, а и не зна да је скуван. И шта друго остаје него мотка?Још је ово и добро. С обзиром каква је диктатура у Србији мене искрено чуди како нека већа крв до сада није пала, али полако, у Србији се, нажалост, до одбране слободе никако другојачије није ни стизало.

   Sviđa mi se

   • da li je predložen neki izopačen zakon o porodici u srpskom parlamentu? kako bude bio i ako nešto tako usvoje – idemo zajedno na ulicu .. u međuvremenu – da ste toliko enerrgije kanalisali na prava trudbnoica i majki kao na borbu protiv šačice gejeva – verovatno bi nešto i uradilii verovatno bi i ja za vas glasao

    Sviđa mi se

  • опет браво. јеботе, ако наљс Бата не прогласи за геј-овце морачу да се самопрогласим; просто ми непријатно колко се данас слажемо… сигурно сам претерао са дрповачом

   Sviđa mi se

   • Дрп-е ко се не би сложио, човече, воде рат против тебе а Ти им замераш стил и граматичке грешке, Дејан размишља о легитимности мотке, Брм мудро предлаже активну одбрану у смислу свак свој посао. Ма ако сад не победимо а кад ћемо?

    По мени, МНЕ списатељ и савјетник прешједника само користи несрећне гејове да распали по српском наслеђу у ЦГ. Са разлогом: ако га ДРП бајдвеј налази у тешкој неписмености и глупости, шта би му тек пронашла васколика Српска словесност по којој у МНЕ и врапци каке.

    Sviđa mi se

 4. da li je predložen neki izopačen zakon o porodici u srpskom parlamentu? kako bude bio i ako nešto tako usvoje – idemo zajedno na ulicu .. u međuvremenu – da ste toliko enerrgije kanalisali na prava trudbnoica i majki kao na borbu protiv šačice gejeva – verovatno bi nešto i uradilii verovatno bi i ja za vas glasao

  Па, како није? Управо онај о здравственом картону детета од 15 година. Не пратим да ли је то ђубре прошло, јер се бавих другим стварима, али акценат дефинитивно треба да буде на тим стварима.

  Опет ти о шачици гејева. Ма, они су најмањи проблем да ли ће да шетају са својим искривљеним и феминизираним фацама, већ је проблем што је данас шетња, сутра брак (мало морген), прекосутра деца (за то већ треба крв да падне ако не може другачије). То је суштина побогу, а не шетња и егзибиционизам.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s