Баја Патак је fake

Слика

1. Пословни магнат Ворен Бафет се зарекао да ће донирати 99 одсто свог богатства током живота или тестаментом након смрти. У свом писму компанији „Gates foundation“ написао је: „Својој ћу деци оставити довољно да могу радити што желе, али не довољно да не би радили ништа“.

Оснивач  e-bay-a Pierre Omidjar постао је милијардер у 31 година, али свој је живот посветио давању онима који немају ништа уместо својој деци. Пре три године обвезао се давати средства хуманитарним организацијама, а континуирано улаже и у „Omidjar network“, своју филантропску инвестицијску компанију. Пјер и његова жена Пам уједно су највећи појединачни приватни донатори у борби против индустрије трговине људима.

3. Градоначелник Њу Јорка, Мајкл Блумберг, годишње за обнављање своје градске дужности прима плату од једног долара, али егзистенција му је осигурана будући да има 19,5 милијарди долара.

Он је такође истакнути филантроп који је донирао милионе Универзитету „Jones Hopkins“, корпорацији Карнеги и многим другим непрофитним установама, а најавио је и како ће сво његово богатство у наредним годинама бити раздељено или додељено његовој компанији. Једном је рекао како се „најбоље финансијско планирање завршава тиме да немаш довољно новаца да исплатиш погребника“.

4. Рок легенда Џин Симонс стекао је богатство почевши од нуле. Родио се у Израелу, а затим се са мајком преселио у Квинс и затим основао један од најуспјешнијих бендова свих времена, Kiss.

Басист Симонс жели да и његова дјеца, Ник и Софи, то доживе изјавивши пре неколико година како ће они „бити збринути, али никад неће бити богати од његовог новца јер ће се увек морати да устају из кревета и зараде свој новац“. Не зна се где ће завршити његових 300 милиона долара, али чини се не на рачуну његове деце.

5. Најбогатија жена Аустралије, Џина Рајнхарт, такође не жели својој деци да остави своје богатство иако је она успешну компанију наследила од оца, Ланга Хенкока. Њена су деца такође била наведена у тестаменту свог деда, али Ђина не сматра како су њих четворо способни да управљају породичним наслеђем.

6. Оснивач Microsoft-a, Бил Гејтс један је од најбогатијих људи на свету, али он и његова супруга Мелинда не планирају да сво богатство задрже за себе и своје троје деце. За часопис „The Sun“ је пре три године рекао како зна да није добра идеја оставити сав новац својој деци. Уместо тога, Бил и Мелинда основали су још 1994. године компанију „Gates foundation“ која данас располаже с невероватних 37 милијарди долара. Они су такође покренули и програм „Тхе Гивинг Пледге“ који позива друге имућне појединце да половину свог иметка донирају у добротворне сврхе.

7. Глумац Џеки Чен изјавио је 2011. године да ће пола свог иметка донирати у добротворне сврхе након смрти. Додао је како свом сину Џејсију неће оставити ништа од својих зарађених милиона: „Ако је способан, заради ће свој новац. Ако није, онда ће само трошити мој“.

8. Кооснивач „Хоме Депота“, Бернард Маркус, „тежак“ је 1,5 милијарди долара. Финансирао је Џроџија Акваријум и основао фирму „Марцус Фоундатион“, а тамо ће и сав његов новац на крају завршити. Милионе не жели оставити својој деци јер тврди да је тако најбоље за њих.

9. Бизнисмен Чак Фини је оснивач „Duty free shopers group“ и био је милијардер у касним 1980.-им година, све док није сво своје богатство пребацио у своју фирму „Atlantic filantropes“. Пре него што их је „разбаштинио“, своју је децу научио како да се одговорно односе према новцу, подстицао их да раде током празника и зарађују свој џепарац и да раде током студирања. Верује се како данас Фини не поседује чак ни властиту кућу и аутомобил, а једном је приликом за „New York Times“ рекао како жели да задњи чек који ће написати буде без покрића.

10. Британска куварица Најџела Лосон ауторка је бестселера и познато телевизијско лице, а то јој је омогућило да постане милионерка и пре но што се удала за тајкуна Чарлса Сачија. Иако је одрасла у богатој породици, она то не жели приуштити својој деци тврдећи како људи постану искварени ако не морају да зарађују новац.

11. Медијски могул Ted Turner је једнако познат по зарађивању као и по дељењу новца. Након што се обогатио оснивањем CNN-а, Тaрнер је милијарде долара донирао компанијама попут оне Уједињених народа. Из три брака има петоро деце, али они не би требало да се надају великом наследству; Тaрнер је 2010. изјавио како је на рубу сиромаштва и само жели имати довољно новца да покрије трошкове своје сахране.

12. Улагач Џон Арнолд има само 40 година, али прошлог је септембра отишао у пензију са четири милијарде долара које је скупио у протеклих десет година. Он и његова супруга Лаура посветили су остатак својих живота донирању новца њиховој фирми која финансира иновативне идеје, уместо да новцем засипају своју децу.

„Због нашег породичног залеђа и искуства једноставно не верујемо у „династијско“ богатство“, изјавила је Лаура у једном интервјуу.

13. Британска позоришна личност Ендрју Лојд Вебер скупио је неколико стотина милиона долара својим радом, а тим новцем жели подстакнути развој уметности. Његових ће петоро деце бити збринуто, али већина ће новца отићи на разне уметничке програме.

14. Редитељ и продуцент Џорџ Лукас обећао је да ће до смрти донирати барем половину свог богатства, већином у образовне сврхе. Лукас, отац четворо деце, одлучио је да донира у добротворне сврхе и четири милијарде долара које је добио од Диснеyа за Lucass films.

15. Нафташки магнат Т. Буе Пикенс има богатство од 1,4 милијарде долара. Он се такође обавезао да ће барем половина тог иметка завршити у рукама хуманитарних организација. На питање хоће ли оставити нешто својој деци, одговорио је: „Волим зарађивати новац и волим га давати… Нисам велики љубитељ наслеђеног богатства јер оно има више штети него користи“.

(Вестинет)

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s