MOBY DICK

Присутна је појава професионалних мобера и мобера – лажних стручњака у државном и јавном сектору који мобингом прикривају незнање или опасне свједоке (корупције и неправилности).

Руководећи кадар у државним органима и јавним предузећима се поставља на основу партијске припадности, од избора до избора, а честе су смјене и на основу процјене недовољне лојалности 

У приватном постприватизационом сектору  транзициони мобер је често нови газда без корпоративне одговорности за кога је радник трошак који треба смањити, човјек без пословне етике 

Велики трговачки ланци који запошљавају највећи број жена су препознати као колективи у којима се осим права из радног односа у великој мјери крше и људска права

Image

 

Преписивање закона Европске уније није довољно, потребно је досљедно и неселективно спровођење истих, оцјена је извјештаја “Идентификација мобинга у Црној Гори”, који је радила НВО Владавина права.

Присутна је појава професионалних мобера и мобера – лажних стручњака у државном и јавном сектору који мобингом прикривају незнање или опасне свједоке (корупције и неправилности). У приватном постприватизационом сектору црногорски транзициони мобер је често нови газда без корпоративне одговорности за кога је радник трошак који треба смањити, човјек без пословне етике и традиције, човјек без стратешко дужих циљева или ловац брзог плијена у мутном времену. Највећи послодавац у Црној Гори је држава. Руководећи кадар у државним органима и јавним предузећима се поставља на основу партијске припадности, од избора до избора, а честе су смјене и на основу процјене недовољне лојалности владајућој партији или партији на основу чијег изборног резултата је руководилац именован. На овакав начин постављен руководилац, као бачен с неба, своју несигурност и незнање најчешће прикрива на начин да прогони искусне и стручне људе покушавајући да их натјера да сами дају отказ”, оцјењује Јововић у Извјештају који је прослијеђен надлежним државним органима и представницима међународне заједнице.

Иста је ситуација и у јавним предузећима, од којих се нека финансирају из буџета док у другима пресудне одлуке о пословној политици доносе чланови борда директора, које је именовала Влада.

На другом мјесту по броју запослених су велики трговачки ланци и грађевинске фирме. Велики трговачки ланци који запошљавају највећи број жена су препознати као колективи у којима се осим права из радног односа у великој мјери крше и људска права. Велике грађевинске фирме које запошљавају углавном нискоквалификоване раднике, не спроводе мјере заштите на раду нити поштују права из радног односа запослених…послодавци у тим случајевима имају велику економску моћ и заштиту одређених политичких кругова.

Жртве треба охрабрити да пријаве шефа

Из НВО Владавина права предлажу да јавност утиче на начин да мобери буду препознати као насилници, а њихово понашање као друштвено неприхватљиво, као и да се укаже на повезаност пријаве корупције и пљачке са мобингом.

Потребно је указати на опасну појаву да звиждачи постају маргинализована група и трпе дискриминацију, као и охрабрити жртве злостављања на раду да пријаве насилника

http://www.vijesti.me/

 

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s