Драгослав Павков: Коментар коментара

или, одговор  Дејану (коментатору текста „Србенде против Србијанаца“)

jutro

Јебига Дејане, кад баш морам да цртам по ко зна који пут:

„… мени је глупо свести српску нацију на србијанску „

СРПСКА НАЦИЈА НЕ ПОСТОЈИ ОД 1.12.1918.ГОДИНЕ! Српски народ који је до тада чинио српску нацију (држављане Краљевине Србије и поданике српске круне) тог се датума по наговору сопственог краља и сопствених паметњаковића званих „интелектуалци“ – одрекао сопствене НАЦИОНАЛНОСТИ и утопио је у нову, „југословенску“, све се надајући да ће и други народи који су нетом претрчали на страну победника у Великом рату – учинити исто. Многи Срби су се убрзо почели гристи за сопствене гузице схвативши (неки још нису) да су дали све за ништа, али ПОТРОШЕНО ВРЕМЕ (ИСТОРИЈСКИ ТРЕНУТАК) СЕ НЕ МОЖЕ ВРАТИТИ. Све друго може, али време – јок.

Ти и многи теби слични, очигледно мислите да је довољно да нешто игноришете (постојање великог броја несрба – држављана Србије), да то онда и не постоји; нажалост – то тако не функционише… Ако у нози имаш трн, можеш ти покушавати да га игноришеш колќо хоћеш – он је ту, и све док се рана не загноји , он неће испасти сам од себе. Проблем је кад се рана загноји – сво околно ткиво трули и пропада; са трном испадне и део тела, онај који се загнојио и иструлио. Трн је у овом случају „југословенство“ како су га  замислили мали Ђокица – краљ, и његови сарадници из „југосаАвенског одбора“, а труло ткиво су новостворене „нације“: Муслимани, Црногорци, Македонци, Албанци… Да би југословенска нација имала будућност, да би уопште имала шансу, било је неопходно да сви остали учине оно што су делимично учинили Срби из Србије – да део свог етничког пренесу и уграде у нову нацију; као што знаш, они то нису урадили, првенствено јер их на то нико није терао…

Срби су пристали на све што су остали захтевали, само да би краљ могао да се окити титулом „Ујединитељ“ (кога је у шта „ујединио“ видели смо 1934. и седам година касније); сви остали народи Југославију су искористили као транзитну станицу до стварања сопствених националних држава. Оно што у Аустро-Мађарској нису могли ни сањати, (будући да је то била империја која је на Хрвате увек могла напујдати Србе, на Словаке – Мађаре, на Словенце – … за њих нико осим блентавих српских политичара није ни знао да постоје) сви су добили у Југославији – тамници народа како ју је углас називали. Дакле, добили су шта су хтели (своје националне државе) а то што се Срби углавном осећају изданима и преваренима њих уопште не тангира; и можемо да им пљунемо под прозор. Тим новим, националним државама наше бивше браће.

Међутим оно што можемо ( и треба да радимо), то је да у својој (јединој српској држави која је неспорна у међународним оквирима) земљи учинимо исто што су „браћа“ учинила у својим. Да од свих држављана Србије направимо нацију, да несрбима дамо понуду која се не одбија.

Ми Срби, се одричемо амбиције да од вас (који нас са разлогом или без њега углавном мрзите) направимо Србе. Од вас захтевамо да се у име заједничког живота одрекнете потребе да на рачун сопствене државе – Србије – заступате интересе суседних – вама матичних држава! У случају да вам је то превише, позивамо вас да искористите све „специјалне везе са матицама“, безвизни режим са земљама ЕУ и да се одавде покупите у три пичке материне!
Компромис који предлажемо, у коме нико не губи све, али у коме нико и не добија све је – СРБИЈАНСТВО.

Позивамо вас да сви заједно, припадници већинског народа и припадници „националних мањина“ градимо нацију у којој ће свако имати право на етничке посебности, културну аутономију, службену употребу језика (као у САД, а ако је то мало, слободно реците), АЛИ НИКО И НИКАДА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ДИСКРИМИНИСАН, ЧАК НИ „ПОЗИТИВНО„, НАРОЧИТО НЕ „ПОЗИТИВНО„. Јер, једноставно није у реду да неко само зато јер је припадник „националне мањине“ има предност код запошљавања, да се свећом тражи припадник „рањиве групе“ који има диплому средње школе како би га под „посебним условима“ уписали на факултет и од њега направили „кадар„…

Срби пореклом из бивших југословенских република, право на двоструко држављанство могу задржати само у случају да су власници или наследници некретнина које због дискриминаторних закона у тим државама не могу да отуђе по тржишним (и поштеним) условима. О сваком појединачном случају расправљаће државна, србијанска комисија. Јер, лојалност може бити само једна; или си лојалан Србији или неком другом! Тамо-вамо не функционише, као што смо видели у недавним ратовима.

На овај начин, становништво Србије ће се диференцирати и неопходно хомогенизовати; кога нема без њега се може, оно што виси и треба да отпадне, да не смета…
Однос према Србима у окружењу треба реципрочан са односом држава у којима живе према припадницима „њиховог“ народа који живе у Србији; ако Хрватска држава финансира манифестације на територији Србије попут „Бодрог – феста“ Бачком Моноштору (насељен Шокцима који због лове све више постају „Хрвати“) – нека Србија слободно финансира сличну манифестацију у Книну или Војнићу. А ако Хрватска има неку примедбу – нека се састану међудржавне комисије и расправе ствар; онако, пријатељски у складу са најновијим трендовима… Али, да се прекине сипање националног буџета у којекакве рупе без дна зване којекаква „вијећа опћина“, Пуповци, Хајдуковићи и Узелци којима и није циљ смиривање и превазилажење српско-хрватских спорова, већ непрекидне „…изације“ – мутни процеси у којима се најбоље лови.

„… трапаво мислећи да ће се тиме удовољити мањинама

Као што видиш, уопште ми није намера да „удовољавам мањинама“, једино за шта се залажем, то је да се на било који начин гарантује стварна равноправност свих грађана Србије. Не очекујем да неко ко је одрастао на причама о томе како су му „ћетници“ у Дрину бацили „ђеду“ и „нену“ – напрасно заволи СВЕ Србе; али, мислим да није претерано захтевати да тај исти, кад мој предлог постане део нове државне политике – буде кривично гоњен ако на јавној сцени изјави да су „… Срби извршили геноцид над Бошњацима„. Или, да се исто деси Србину који (по процени суда) довољно не аргументује изјаву да су „… све балије/Хрвати усташе“, пошто – нису, лично знам многе партизане, а богами – било их је и у четницима. То је равноправност!
Све друго је „…изација“ и замајавање ради пљачке, тј. ради присвајања незарађеног (донираног) новца.

Ето, то је „укратко“ и јавно, а ти се допиши слободно 🙂 и аргументовано… Само немој по принципу: „Знам ја њих…“, јер не знаш довољно, нико не зна, чак ни Сократ 🙂
Да би те неко одбио – прво мораш нешто да му понудиш; ако одбијају понуду попут ове (неовлаштено) моје, Срби ће одједном добити огромну предност и поништиће се све коминтерновско-ватиканске „теорије“ о урођеном „великосрпском хегемонизму“… А након тога, можемо и на други начин; али ТЕК НАКОН ТОГА!

Jedno mišljenje na „Драгослав Павков: Коментар коментара

  1. Ајд да и ја почнем са – јебига. 🙂 По мом мишљењу ово је класичан пример оне да “ на погрешним премисама ни закључак не може бити ваљан“, а то је ово “СРПСКА НАЦИЈА НЕ ПОСТОЈИ ОД 1.12.1918.ГОДИНЕ! “. Може се рећи да је то једна од највећих грешака у историји или да нас је то као народ коштало и овог двадесетогодишњег цепања територија или да нас је то поделило у националном смислу, али рећи да српска нација не постоји је апсолутно нетачно. А сада, да не бих ја причао кад има паметнијих, следеће речи су Мила Ломпара, знам, вама омиљеног 🙂 :

    “ Као унутрашњи плод дуготрајног историјског наметања образује се – у наше дане – идеологија србијанства. Она постаје регулативни моменат актуелне државне политике. Тај процес је у настанку. Како у светлости ових сазнања можемо проценити недавно изречену тврдњу – са места председника Србије – да су Срби у Босни – Босанци? Никако не треба умањивати значај оваквих исказа: било да указујемо на околности које су их изнедриле, било да смо свесни васпитне и образовне оскудности њихових гласноговорника. Јер – давно нас је поучио Никола Милошевић – “нећемо сигурно претерати ако кажемо да дневнополитички разговори имају извесну теоријску позадину, чак и онда када они који у њима учествују нису у пуној мери свесни“. (…). Јер, ако овакве исказе спојимо са њиховим историјским и теоријским залеђем, онда околност да се они сада појављују много говори о плановима за будућност.

    Ако су Срби у Босни Босанци ( а то ће бити уколико се усвоји србијанство, прим.ДК), шта су онда Срби у Хрватској? Они тада морају бити – Хрвати. Шта то значи? То значи да се оглашава као делатна и важећа доктрина о политичком народу. У Угарској протезана и на Србе и на Хрвате, ова средњовековно устројена представа, јер се појавила у заједници са идејом о државном и историјском праву, била је оспољено или прикривено – како кад, по прилици – начело хрватске политике током ХИХ и ХХ века.Њен основни циљ је био поништавање српске политичке индивидуалности као увод у поништавање укупне српске националне егзистенције. (…)

    Други важан моменат србијанства јесте – асиметрични симетризам. јер, ако су Срби у Босни – Босанци, онда су Муслимани у Србији – Срби, као што су Хрвати у Србији – Срби. Зашто и то није изречено? Зато што би то изазвало оправдана и негативна реаговања. Да ли то, онда, значи да се у Србији образује поредак у којем се оно што се не сме рећи никоме, ипак може рећи, јер се може казати Србима : као Босанцима, као Црногорцима? Ова асиметричност је у темељу непрестаног оповргавања основних и универзалних људских права Срба. Она извире из унапред одређене спремности на самопорицање које поприма облик надолазећег раскола између српства и србијанства.

    Као културна замисао, идеологија србијанства подразумева напуштање интегралне српске културне политике. Јер, она утире пут инструментализованом тумачењу читавих векова у складу са актуелним распоредом историјских сила и у битној несагласности са осведоченим историјским сазнањима. Она омогућава да се из српске културе уклони огроман број историјских и културних садржаја. (…)

    Али, само српском интегрализму припада сав полицентризам српске културе: барокни и грађански свет који настаје северно од Саве и Дунава, устаничка и епска традиција у БиХ и Далмацији, градска упоришта нашег културног живота у Трсту, Бечу и Загребу, штокавски говор Дубровника, византијска светлост косовскометохијских и македонских манастира, огледање светоандрејских цркава у великој води Дунава. Да ли ћемо се одрећи српског културног полицентризма у корист идеолошке конструкције србијанства?

    Она је – и то ваља казати у овом часу – разорна по саму Србију. Не треба имати никаквих недоумица када је о томе реч: довољно је уочити са којих се адреса непрестано – у свим ситуацијама – искључује реч “српски“ и циљано замењује речју “србијански“. Јер, иделогија србијанства је само унутрашњи такт и одзив на спољашње дуготрајно симболичко и културно настојање. Зар непрестано не трају настојања да се Грачаница – у оквиру УНЕСКА – упише у “косовску културу“? Зар нисмо сведоци одступања од европских стандарда када је реч о мањинском праву на ћирилицу у Вуковару? Зар је толико тешко уочити да је идеологија србијанства истински корелат идеологији војвођанства?“

    Жао ми је што немам могућност болдовања или италика да нагласим оно што је и Ломпар у предговору за своју књигу “Повратак српском становишту?“ и сам наглашавао, али кључне ствари се могу и саме препознати.

    Sviđa mi se

    • Што се тиче болдовања и курзив(ирањ)а – ако оћеш додаћу те за аутора па болдуј колико хоћеш; што се тиче Ломпарових ВРЕДНОСНИХ СУДОВА (који се ваљда подразумевају па их није потребно образлагати – касније кад уђем у кућу. Ово куцам на једвите јаде са поквареног лаптопа 😦

      Sviđa mi se

    • Нисам упознат са делима уваженог г. Ломпара, али рекао бих према овом тексту да је у питању још један тврдоглавац који је спреман на свакаква потурања да би „доказао исправност својих тврдњи:
      “ ако су Срби у Босни – Босанци, онда су Муслимани у Србији – Срби, као што су Хрвати у Србији – Срби. Зашто и то није изречено?“
      Ово је погрешно на толико начина:
      1 Срби имају у Босни и Херцеговини свој географски ентитет, РС (која већ убрзано иде ка одвајању од БиХ), али ако би се и десило да се процес преокрене и постану део Босне, онда би и требало да се назову Босанцима јер ће бити држављани државе Босне и Херцеговине, то не чини да престану бити Срби, јер и даље припадају Српском народу, само што живе у другој држави!
      2 Муслимани у Србији могу бити Турци, Албанци, Срби итд. Дебилно је од верске припадности правити националност, и то може да прође само код нас. И да, сви лојални грађани муслиманске вероисповести би били Србијанци, без обзира од ког народа потичу.
      3 Хрвати у Србији би били Србијанци, са истим обавезама према својој држави као и Срби, али као припадници Хрватског народа.
      „Као културна замисао, идеологија србијанства подразумева напуштање интегралне српске културне политике. Јер, она утире пут инструментализованом тумачењу читавих векова у складу са актуелним распоредом историјских сила и у битној несагласности са осведоченим историјским сазнањима. Она омогућава да се из српске културе уклони огроман број историјских и културних садржаја.“
      Оволико набацаних фраза које не говоре ништа конкретно још нисам прочитао, више ми личи да није знао које тачно садржаје Србијанство уклања па је млатнуо, онако одокативно, типа „ма сигурно је тако“.
      „Она је – и то ваља казати у овом часу – разорна по саму Србију. Не треба имати никаквих недоумица када је о томе реч: довољно је уочити са којих се адреса непрестано – у свим ситуацијама – искључује реч ”српски” и циљано замењује речју ”србијански”. Јер, иделогија србијанства је само унутрашњи такт и одзив на спољашње дуготрајно симболичко и културно настојање. Зар непрестано не трају настојања да се Грачаница – у оквиру УНЕСКА – упише у ”косовску културу”? Зар нисмо сведоци одступања од европских стандарда када је реч о мањинском праву на ћирилицу у Вуковару? Зар је толико тешко уочити да је идеологија србијанства истински корелат идеологији војвођанства?”
      Идеологија србијанства би елиминисала идеологију војвођанства. За спољне утицаје не знам, још нисам чуо да неко из иностранства промовише ову идеју. Дали је то Ломпар признао „државу Косово“? Док год ова држава Косово и Метохију сматра својом покрајином, Грачаница је наслеђе Србије, а ако се одрекне дела своје територије, не видим како (или зашто) би (било која држава) имала права да тражи од било кога да поштује оно што и сама није – своје културно наслеђе.
      Ово је само пар репрезентативних примера, и када се оваквим „аргументима“ брани нека теза, могу само да кажем таквим стручњацима: слободно се буните против те идеје, оваквим текстовима је само подржавате.

      Sviđa mi se

      • Ух, куку мајко. Прво, може се са Ломпаровим мишљењем неслагати, али се одређена доза поштовања, ипак, мора показати, јер је он велики стручњак за српску културу генерално, поготово за Његоша и Црњанског те нема потребе за иронијом зато што се она враћа као бумеранг. Друго:

        1. Зашто онда ниси у овом примеру показао и случај Хрватске? Да ли се по тој логици слажеш да Срби постану и Хрвати, па им неће сметати да остану Срби?! (свашта) Или имате и за њих можда спреман предлог нпр. Хрватијанци? Само има један проблем – Хрватима је стало да некој мањини удовоље колико до лањског снега док се само Срби вазда праве паметни.

        2.Овде ниси схватио Ломпара. Није их Ломпар направио нацијом, већ Броз; зато је и употребљено велико слово, док се они данас називају Бошњацима иначе турска реч за ништарију, јер су Турци тако гледали на конвертите. Чега се паметан стиди будала се поноси. Могао је и да напише – да ли ће Бошњаци постати Срби – свеједно је.

        3. Аман!!! Ко ће натерати Хрвата да буде Србијанац???? Ви, зато што сте тако замислили?!?! Хрват има да остане Хрват као што ће и Бошњак остати Бошњак (шта год ово значило), а Шиптар остати Шиптар, не заносите се. Само ћете Србе од регионално-географске одреднице свести на националне и мени је апсолутно нејасно како то не видите. Кажеш, а и Павков има ту флоскулу – ако буду лојални… – па у томе и јесте фора. Ко им сада брани да буду лојални грађани државе Србије или да ли их неко тера да буду Срби? Ма неће да буду лојални, јер на слабог и зека диже патку. Ако Србија буде слаба ни ваше србијанство неће помоћи да их утерате у “познаније права“, јер их заболе.

        “Идеологија србијанства би елиминисала идеологију војвођанства. За спољне утицаје не знам, још нисам чуо да неко из иностранства промовише ову идеју.“

        Ко каже? Ти, Павков, брм…? Па, војвођанери и сада без обзира што тог вашег србијанства још нема, даће Бог неће га ни бити, да је Србија она преко Дунава (преткумановска), али зато када ви изађете са том “оригиналном“ идејом оде војвођанерство у вражју матер само по себи. Стварно не разумем како неко може бити толико наиван без стварне жеље да било ког увредим.
        Што се спољњег утицаја тиче Ломпар алудира на Хрвате, Муслимане, итд. Погледај неки њихов Дневник, па ћеш видети како називају све што је српско, али исључиво из Србије и то је кључ, јер оно што је ван Србије није српско и што каже Ломпар “временом да престане бити српско“. То је случај са Андрићем, Селимовићем итд. Не знам да ли разумете, али ово што подржавате, свесно или несвесно, радите за хрватску културну политику, а свака културна политика је камен темељац државне политике. Машала.

        Sviđa mi se

      • „…може се са Ломпаровим мишљењем неслагати, али се одређена доза поштовања, ипак, мора показати,“
        Што, јел’ можда канонизован а да ја нисам чуо? И ја сам стручњак за преживљавање, барем исто колико јер он стручњак за српску културу – па не тражим да ме неко бренује; ако су његови ставови проглашени за неку догму, они обавезују само његове вернике… Ја се и не спорим са његовим познавањем опуса Његоша и Црњанског; спорим се са бахатошћу коју он пласира у плексус српске нејаке и потцењене дебате, и тврдим да не познаје сопствени народ о коме се толико ауторитативно изјашњава.

        „Да ли се по тој логици слажеш да Срби постану и Хрвати, па им неће сметати да остану Срби?!“
        Не знам чему би ово подметање требало да послужи, али кад ме већ вучеш за плајваз: Са своје стране, учинио сам све што сам могао да Срби у Хрватској остану конститутивни народ; многи други, међу њима и твој гуру – имали су вољу да чине исто – али једино из својих кабинета и искључиво у радно време, тј. док га плаћају. Срби из Хрватске нису били вољни да гину за своја права и изгубили су рат; мада мислиш да нисам нарочит верник, често се захваљујем Богу што ми је сачувао главу… Не јер ми је нешто нарочито вредна, већ јер није дозволио да је овако наиван и простодушан – не изгубим улудо. У том рату победили су они који су имали више жеље за победом, а то нисмо били ми. Километри текста су написани о јунаштву појединаца из редова нашег народа, али на пољу стратегије и тактике редовно киксамо; и ту да се поставиш на главу – одговорност не сноси пропали ст.вод. Павков, већ којекакви генерали, политичари и „интелектуалци“. Због тога, можеш ти да се прикључиш на ватрогасни хидрант, да шмрком переш целу САНУ, Цркву, Матицу Српску, Скупштину и Генералштаб – криви су они а не пискарала која пишу о њиховом незнању, задртости и бахатости – тј. млаћењу глогиња туђим к….
        Везано за претходно, да није тужно било би смешно како бардови српске родољубиве мисли опомињу нас незнавене, да се ни случајно не „одрекнемо“ српског права на земље све до Беле крајине. Признајем, сав сам се најежио кад ми је јутрос зазвонио телефон, а оно Иво Јосиповић зове да пита признајем ли ја да је Хрватска независна и суверена на „цијелом територију“… Килави гребатори у виду перјаница „прве Србије“ као орлушине бдију над својим забраном и воде рачун да нека боранија не „изда“ Српство… Али, на активности Вучија и Дачија немају неке примЈедбе; јер је код њих шлајпик. А кад се лова из шлајпика потроши, отроци и себри ће коначно извикати „праве“ Србе (сој) који ће им „променити (губитничку) парадигму“ и повести их у бој за српске земље (које су наравно – тамо где су српски гробови). Надам се да то нећу доживети, два пута су ме преварили – трећи пут бих морао да потпишем да сам будала.

        А кад се већ позиваш на Хрвате, предлажем ти да обратиш пажњу на начин на који су се организовали у својој мржњи према твојим сународницима; можда би нешто могло да се научи од непријатеља?!

        Sviđa mi se

      • Ја одговорих Булаји, јер теби на коментар од једног глагола нисам има шта да одговорим, а и Булаја је коментарисао мој пост, па не разумем куј кога, с опроштењем, повлачи.
        Што се Хрвата тиче, не говорим о рату, ко је где запалио, ко је кога зајебао, да ли је било ово или оно, већ о логици ствари.Булаја се ухватио за Босну, јер му је некако лакше да прегура преко уста – Босанци – па га зто питах – а шта је са Србима из Хрватске којих још тамо нешто има? Да ли, онда, они по тој логици треба да постану Хрвати? Или ће по вашем шаблону Хрвати хтети да постану Хрватијанци не би ли се Србљима умилили? Хоће, заболе их пимпек. Ово око Ломпара ми је већ дегутантно, јер не видим разлог за отворену мржњу према човеку који нити је био експониран у ратним догађајима нити тврди за себе да је не знам шта. А то што је он више заборавио него што смо ти и ја прочитали, па јбг, то је факат, слагали се ми са тим или не.

        Sviđa mi se

      • “ то што је он више заборавио него што смо ти и ја прочитали“
        Управо у томе је ствар; у селективном памћењу. Свака будала уме да чита, кунст је разумети прочитано.

        Sviđa mi se

      • Цитат:
        „Са своје стране, учинио сам све што сам могао да Срби у Хрватској остану конститутивни народ (…) многи Срби из Хрватске нису били вољни да гину за своја права…“

        Конститутивни народ чега, молићу лепо? Каква права као конститутивни? Какав „наш народ“, шта је то? Српска нација, или етничка група?

        Етничке групе, баш као и националне мањине, НЕМАЈУ ПРАВО НА САМООПРЕДЕЉЕЊЕ И ДРЖАВУ, по међународнон праву. А фабрикација „Србијанске“ нације има за циљ вештачку дистинкцију српске конститутивности – што је ЈКП конструкт, нејасан на западу – западно и источно од Дрине, а данас и северно од Дунава, сужавајући појам српске нације на авнојевску Србију. Тако се забашурује чињеница да су СРБИ ПОДРУЧЈУ ЦЕЛЕ СФРЈ нација, а не национална мањина – међународно право не познаје „конститутивни субјективитет“, то је био унутрашњи појам за право вета.

        Када лично почнемо да подржавамо такве фалсификате, немамо превише амандмaана на своју глупост.

        Sviđa mi se

      • „Конститутивни народ чега, молићу лепо? “

        ДаВНИХ деведесетих година прошлог века речено ми је да је по Уставу СР Хрваатске, та република „… држава хрватског и српског народа…“. Пошто се устав друкчије из неког разлога називаи и конституцијом – Срби , грађани СР Хрватске испадоше „конститутивни“. Ако су лагали мене и ја лажем вас. Мада, у то време много би ми помогло да сте били при руци да ми кажете ово из претходног коментара; поштедео бих се многих непријатности и био бих вам врло захвалан.

        “ Каква права као конститутивни?“

        Потпуно иста која су имали и Хрвати. Ако су ови имали право да изађу из СФРЈм Срби су имали право да изађу из Хрватске;али по вашем коментару рекао бих да смо многи из тог времена били у заблуди… Зар не мислите да би неко морао да одговаРА звог довођења милиона Срба у заблуду?

        „Какав “наш народ”, шта је то? “
        Ја сам Србин па су сви Срби мој народ. Шта вам није јасно у вези тога? То што се с многим Србима не слажем не значи да нисмо рођаци; значи само да се не слажемо. А како то код вас функционише молићу лепо?

        „Етничке групе, баш као и националне мањине, НЕМАЈУ ПРАВО НА САМООПРЕДЕЉЕЊЕ И ДРЖАВУ, по међународнон праву. “

        Није могуће… А ја се чудом чудим што Срби из Хрватске и БиХ инсистирају на статусу „конститутивног народа“. Ето, данас су у Хрватској „национална мањина“ која „по међународном праву“ стварно нема право на самоопредељење – што нико није ни тврдио, тако да не схватам с чим се спорите.
        И за крај, морам да приметим да су вам коментари … чудни, да не кажем – малициозни; мислим, немам ја ништа против ни злих намера, полемика је то – битка море, али само да вам скренем пажњу – ја вам нисам део „елите“ и немам племенито него сељачко порекло; а сељаци, знате как’и су… Иза врзине па врљиком по грбини; пријатно вам вече желим.
        ПС. „Тако се забашурује чињеница да су СРБИ ПОДРУЧЈУ ЦЕЛЕ СФРЈ нација, а не национална мањина “
        А јесу ли и други на подручју целе сфрј нација, или је та част резервисана само за Србе?

        Sviđa mi se

      • И наравно, какво помагање „Србима из Хрватске у борби за њихова права“. Ваљда сте тамо били ради СВОЈИХ, и права СВИХ НАС.

        Не можемо до подне причати о грађанском рату и распаду државе, а од подне правити дистинкцију становника по административним границама.

        Sviđa mi se

      • „Ето, данас су у Хрватској “национална мањина” која “по међународном праву” стварно нема право на самоопредељење – што нико није ни тврдио…“

        Нетачно, иако заиста нико то није тврдио, сем Срба, који су на подручју целе СФРЈ НАЦИЈА – што је не социолошка, већ међународноправна категорија – а разликује се од конститутивности које је интерна категорија и носилац административног права вета које је ХРВАТИМА ДЕ ЈУРЕ ОНЕМОГУЋАВАЛО отцепљење, и ти ваши кондиционали су узрок рата.

        Пошто су, од Триглава до Дрине, нације (нема везе са социоллгијом, већ с правом на државу) и Хрвати и Словенци, дошло је, кршењем конституције, до остварења тог права ратном колизијом. Пошто су се Срби понашали тако како јесу, њихово национално право је узурпирано.

        Ако прихватимо вашу тезу – коју не може дефинитивно да потврди ни Дејтон – да су га изгубили, онда то, имајући у виду политику Србије (а не само ваше тезе) значи да су сведени на ЕТНИЧКУ ГРУПУ. Национална мањина су припадници друге нације (носиоца државности), а не етничке групе. Као што ни Курди нису ни нација, ни национална мањина, већ обична етничка група, као Роми – без икаквих својих права. Србима је право нације припало на подручју распале Аустроугарске, и ДАНАШЊИ ВОЈВОЂАНИ СУ СРБИ КАО НАЦИЈА ПО ИСТОМ ПРАВНОМ ОСНОВУ.

        Нема ту малициозности, а чуђење би требало да иде на рачун неписмених српских политичара који немају појма о овом мом фином ћеретању. Како се појам „Србијанац“ одражава на целу причу је већ квантна физика за дотичну господу.

        Sviđa mi se

  2. Помоћ пријатеља

    Дакле ако хоћеш да болдујеш у коментару реч напишеш овако
    [b]Болдовано[/b]

    А овако „италикујеш“
    [i]Италик[/i]

    Е сад, у ствари не користиш ове угласте заграде [ и ] већ математичке ознаке за веће и мање < и >. Ја сам користио угласте заграде у примеру пошто ти не би било видљиво шта хоћу да кажем, односно парсер би то одмах представио као

    Болдовано

    односно

    Италик

    Дакле да резимирамо, почетни „таг“ ти је уквирен са у којем су одговарајућа слова (i или b) а завршни исти само што испред слова стоји и коса црта „/“ (која означава крај операције).
    Јебига, знам да ће ти тешко пасти али HTML тагове не можеш писати ћирилицом 🙂

    Sviđa mi se

    • Наравно овај коментар се односи на Дејаново:

      „Жао ми је што немам могућност болдовања или италика да нагласим…“

      Sviđa mi se

      • Ма једноставно је брате, ја сам закомпликовао у објашњењу дакле пишеш овако:
        Болд
        Италик
        Само ћирилична „и“ и „б“ у унутар замениш са латиничним „i“ и „b“.

        Sviđa mi se

      • Добро ти је и првобитно објашњење но сам ја лењ да се зезам са тим стварима, морам да мењам писмо, па да враћам, мрзи ме. Хвала на труду у сваком случају. Сада бар знам да постоји могућност.

        Sviđa mi se

    • Пробах новостечено знање на Аутономији, али не ферцера, а видео сам да неки замасте слова, значи да може.

      Sviđa mi se

  3. Уопште нисам био ироничан (или то нисам био намерно). Госп. Ломпара не познајем па и не знам дали заслужује поштовање или не, а то дали познаје нечије дело или не познаје, макар мени, није никаква основа да неког поштујем. Е сад, да је добар отац, поштен човек и сл. већ би било основа да га и поштујем, али пошто то не знам, а видим да воли да филозофира, већ ми се не допада, али (као што рекох) нисам био ироничан, па мислим да га нисам много ни увредио, а ако јесам надам се да ћеш ми опростити (сада сам намерно ироничан).

    1. Случајно, али ево, да не буде да нисам споменуо браћу Хрвате: Колико знам, а знам, пошто имам рођаке тамо, већина Хрвата има размишљање за длаку исто као ти и госп. Ломпар, тј. ДЕФИНИШУ СВОЈУ ЗЕМЉУ КАО ЗЕМЉУ ХРВАТА И ОСТАЛИХ. Тиме дају право Србима који су остали у лијепој њиховој да се осећају као грађани другог, трећег или ког год хоћеш реда. Па сад ти мени реци, ако је теби и госп. Ломпару толико стало до части, српског идентитета и сл. зашто преписујете од најгорег талога у земљи која нам је, као народу, толико зла нанела. Да их не пљујете толико, рекао бих да им завидите, као дете када види неко друго да ради нешто лоше и погрешно, што њему није дозвољено, па се расплаче од зависти. Да не скрећемо од теме, дакле ако би се Хрватска дефинисала као држава које све своје грађане изједначава по нацији (Хрватијанци, Хрватосрбомађаро…, Марсовци, Џедаји итд.) , онда да, сматрао бих да и припадници МОГ народа, српског, требају да прихвате државњанство те државе.

    2 ОК, нисам схватио, будалаштина је свакако.

    3 АПСОЛУТНО НЕМАМ НАМЕРУ да терам било кога на било шта. Свако ко одбије понуђено држављанство губи бенефиције које иду са њим, а може да буде охрабрен и да се врати у матичну државу, ако му је слађа. Они тренутно немају ниједан разлог нити да буду лојални, јер смо им јасно ставили до знања да је ово само наша земља, а ни да постану Срби, јер су овако много привилегованији. Баш тако, а ако ти и госп. Ломпар мислите да ћемо ми као народ ИКАДА бити толико снажни да будемо у стању или да протерамо или да асимилујемо СВЕ који се не осећају Србима а живе на територији коју сада Србија заузима, молим да НИКОГА не називате наивним!
    Драги Дејане, војвођанера не да има, него сваким даном их је све више и све више јачају, а на који начин их наше бусање у груди Српске спречава је ван мог поимања. Прављење мини нација, растурање Српског националног бића је део много веће и добро финансиране стратегије разбијања Србије, а, ако ћемо већ да се оптужујемо, МЕНИ се чини да вас двојица (ти и госп. Ломпар), много више помажете него одмажете том плану својом логиком народ=нација=држава јер нас је све мање и мање, па нам и треба све мањи простор. Али ако мислите да је боље да се лепо дигнемо на оружје, да одбранимо сав простор који сматрате Срским, него да покушамо да у овој земљи асимилујемо народе који су већ у њој (и чине њен све већи део), само напред (али немој се изненадити ако би се на мобилизацију пре одазвали ДРП, БРМ и моја маленкост,него госп. Ломпар).

    Не гледам ХРТ, не желим да се упоређујем, оптерећујем, или уопште претерано размишљам о Хрватима. Србија,уређена као држава Срба и осталих, а притом овако слаба,свакако не може да одбрани своје интересе нигде, Андрић и Селимовић су се дефинисали као део српског НАРОДА, они се нису родили, а Селимовић никада није ни живео у Србији, па према томе ти и госп. Ломпар их искључујете из Српске културне баштине намећући ову мању државу Србију, као једино место где може да живи Српски народ, јер народ и нација НИСУ ИСТО. Управо инсистирањем на томе може да се осигура одбрана тековина Српског НАРОДА и у државама које им нису матица (а зашта нема никакве препреке да Србија буде, јер јој је државотворни народ Српски, а њени држављани србијанци).

    Ево и Булајиног одговора. Не мрзим Ломпара (ни не познајем га), али дајем себи за право да дајем своје мишљење, па и да критикујем било чије јавне радове и текстове, па и госп. Ломпара. Као што дајем себи за право да дискутујем са тобом, а то већ значи да те поштујем, јер на оног ког не поштујем сигурно не бих потрошио оволико времена и куцкања.

    Sviđa mi se

    • Ма све погрешно читаш или учитаваш. Какве везе има да ли Ломпара лично познајеш или не да би га поштовао као зналца у једној области, па сам зато реаговао на поспрдне термине типа “стручњак“. Ма јок, ми смо стручњаци, а он је будала, вероватно. То, наравно, не искључује критику његових ставова, али не ад хоминем.

      1. Види баћа (што би рекли у Срему), треба научити основне разлике између Хрватске и Србије. За разлику од нас, у Хрватској су Срби били конститутивни фактор који је противправно укинут што је до рата и довело, између осталих ствари. У Србији тога нема, не постоји конститутивни фактор осим српског, али то не умањује остала универзална људска права мањина. Проблем је што је и то њима мало, а биће и са србијанством, јер је то само пуцањ у сопствену ногу. Није коститутивни фактор богомдано право но се крвљу стиче. Које ли су то масе других изгинули за Србију и Српство сем Срба? Тако да када упоређујеш Хрватску и Србију имај на уму ове чињенице, јер су оне од огромног значаја за упоређивање иако би ти хтео ради егалитета да то прикажеш као исто, али то није и не може бити исто. Што се “Хрватијанаца“ тиче, тај сам пример дао, јер Хрвати нису пали са Марса, па да измишљају ствари не би ли Србима удовољили, јер знају добро да би и тада Србин себе звао Србином, а то што би узео држављанство не значи апсолутно ништа; па и наше мањине имају држављанство Србије, а нити ће се икада звати Србима, а сигурно не и Србијанцима. На памет им не би пало.

      3. Кажеш – свако ко одбије држављанство… – аман, неће одбити као што ни сада не одбијају држављанство РС, али се неће осећати Србијанцима нити ће себе тако називати, ја не знам како то не разумете, заболи их, побогу. Са тим србијанчењем само радите на корист нашим непријатељима да занавек заврше са великим (за ове просторе) српским народом. Ватикан би све трљао руке. Ако се сами себе одрекнемо онда ни не треба да постојимо, а ја Србијанац сигурно нећу бити.

      “Али ако мислите да је боље да се лепо дигнемо на оружје, …“ Ма тако је! Нормално да мислим. Само треба одабрати тренутак, скупити све снаге за то и када се закува на великом плану, тада ударити. Па, неће нам нико слободу поклонити без обзира на наша мрсомуђења и константну дефанзивну политику за шта сматрам и ово србијанство. До тада, ако Бог да, да изнедримо нову елиту, јер ако у неко ново погибеније уђемо са олош елитом, како их назва Цвија, боље и да не улазимо.

      Sviđa mi se

  4. Овдје се жестоко бркају појмове отаџбине и државе.
    Држава Србија прије 1918. је била резултат исконске тежње српског народа која се дотад остварила на једном дијелу српског националног простора. Држава Црна Гора је била резултат идентичне тежње који се остварио на другом, мањем дијелу. Идентичне тежње, дакле. Данашње Србија и Црна Гора нису резултат исте те тежње, него фаза у успјешним напорима да се у прошлости остварени резултати те тежње врате у рикверц.
    Краљевина Србија и Краљевина Црна Гора су биле резултат тежње Срба, а не Србијанаца и Црногораца, јер Србијанцем и Црногорцем се тек постајало укључивањем у субјективитет држава Србији и Црне Горе, док се Србин бивало и прије и послије тога.

    Лојалност држави се изражава плаћањем пореза и поштовањем закона, а емотивна лојалност има смисла само ако је та држава бранитељ отаџбине.

    О овој теми се не смије расправљати без ослањања на ту таковско-цетињску тежњу, која данас не постоји, сем донекле у Српској. Баш зато што постоји тежња супротна оној која је створила Србију, та контратежња која је вратила Србију на неприродне границе, а Црну Гору и скоро одсрбила, не смију се правити компромиси који тој тежњи дају за право и легитимизују је. Није воља српског народа да Србија буде до Дрине и до Јариња, нити да постоји граница између Пљевања и Пријепоља и Билеће и Никшића. То су неприродне границе и не смију оне одређивати идентитете, а камоли стварати нове.

    Што се тиче понуде мањинама, молим да ми се јави шта кажу и шта ће Србијанци урадити ако, тј. кад она буде игнорисана, ако не дирекнто одбијена. Срби су у таквој дефанзиви да на компромис са нама ниједан непријатељ нити помишља, нити са тактичког становишта има потреба да га прави. Ако се неки компромис наизглед и деси, упутите се мало дубље и видјећете да се је и он само фаза у капитулацији.

    Пошто нема Србијанаца осим Срба, и неће их бити у овим историјско-политичким околностима, ја натурање идентитета видим као замјену теза и наставак перфидног процеса одсрбљавања. Узгред буди речено, компромис који Павков предлаже. чак и да је идеолошки исправан, није утемељен на реалној стратешкој основи јер Србија у овом тренутку нема асимилациону снагу да било коме било шта наметне.

    Дакле, ако ништа, србијанство је погрешно са стратешке стране, а не само са идеолошке. Издаљите се и погледајте на Србе и њихове државе са становишта оних који нас тлаче и разбијају. Тек тада ћете видјети како то разбијање добро иде.

    Sviđa mi se

  5. 1 Наравно, много је паметније и практичније пуцати себи у главу него у ногу, и држати се стратегије која је престала да има смисла када су Српкиње престале да рађају 6-7 деце. И да, не бих их уопште упоређивао (јер то ни не може да се ради) да ти ниси инсистирао на томе.

    3 Ти то не знаш, и као што ти кажеш да неће, ја могу да кажем да хоће! Велики по чему осим по историји? Не знам дали си приметио, али у задњих стотинак година трпимо пораз за поразом на националном плану, рекао бих да нешто треба мењати, и то под хитно. Не видим зашто би Ватикан трљао руке.

    Што се тиче отаџбине, замислите сутра рат између САД и Србије, дали искрено мислите да ће неки православни Србин, пореклом одавде, а који се у Америци скућио, основао породицу и има редован посао, све то одбацити и доћи да брани отаџбину? Лицемерно је то од некога и тражити. А (у најмању руку непоштено) тврдити да су за Српску државу гинули само Срби, јесу у највећем броју, али их има највише и највише им и треба.

    Таковско-цетињска тежња има свој историјски оквир. Данас смо у жестокој дефанзиви на свим фронтовима, као последица тога што нисмо дефинисали нацију, већ смо све свели на народ. То јесте имало смисла док смо као народ били у експанзији, али смо „промашили“ историјски моменат када је требало рећи „доста, више од овога не можемо добити“, и у том тренутку формирати нацију. Уместо тога прогутали смо кукавичје јаје и утопили се у Југословенску нацију. Данас није решење вратити се „уназад“ кроз време и рећи „е јеби га, ми се зезнули, може поправни?“, већ треба тражити решења у духу времена и тренутка. Реалност је да су нас Хрвати углавном „очистили“ из своје (међународно признате) државе, да су нас нас Албанци потиснули са Косова и Метохије (и већ почињу да стварају некакву Косовску нацију), да су Срби из Босне и Херцеговине најбоље прошли, јер им је дозвољено формирање неког ентитета (и то се може сматрати нашим највећим успехом у ратовима 90-тих) који се тренутно батрга покушавајући да се отргне из Босанског загрљаја (што се сигурно неће десити док се драстично не промени однос снага на светском нивоу, а и онда је питање дали би хтели спајање са Србијом, или живот као посебна држава – да не ширимо причу), да су Црногорци врло близу да се одрекну било какве везе са Српством (признати Косово је све само не „Српска“ одлука) и све се више удаљавају, у фази стварања је фантомска војвођанска нација (која већ има све структуре власти потребне за самостално деловање, рекао бих да се само чека „миг“ са стране), постоје проблеми са „Бошњацима“ у Рашкој и Албанцима у Прешевској долини, а материјал за неко даље растакање су Власи (Румунија их увелико својата) итд… Оно око чега се ми споримо је што ви мислите да је за све крив „спољни“ непријатељ, а ја кажем, непријатељи смо ми сами себи. Инсистирањем да су једини „прави“ Срби они православне вероисповести, дали смо оружје у руке Титу који га је само искористио, и пружио Србима муслиманске вероисповести алтернативу, коју су они оберучке прихватили, пошто им ми нисмо никада опростили „издају“ православља, и, на тај начин их, буквално, одстранили из свог националног бића. На тај начин смо одбили не само њих, већ и већину народа који живе на територији коју контролишемо, или са којом се граничимо. А ако бих стварно гледао туђим очима, видим народ који стално „мерка“ шта би могао да „штрпне“ од комшија, пошто својим власништвом сматра свако место где се у току своје бурне историје нашао. Ако нам до сада није дошло из дупета у главу да нема никакве даље експанзије док не средимо стање у свом дворишту, стварно не знам шта следеће, да баце нуклеарку на нас? У сваком случају, ако и даље инсистирамо на филозофији народ=нација=држава, мислим да ће нам се то заиста и десити, остаће нам Београдски пашалук као права мера наше тренутне снаге.

    Аферим Дејане, 350 година је било пре 350 година, и никада поново неће бити то што је било, осим ако не измисле времеплов у догледно време (јер ми и без ратова нестајемо брзом брзином, тако да би било добро да га смисле и дају нам на употребу у следећих 50 година, или неће бити никога да се врати).

    Sviđa mi se

    • Овај твој пост је класичан пример самопорицања о којем пише Ломпар, па када то раде потплаћене елите је и разумљиво, али зашто “обичан“ свет то чини је сулудо. Ако стварно верујеш у ове твоје редове, онда је стање врло забрињавајуће. Не дај Боже да вас има много, јер оде српство у курац за коју деценију.

      О којој стратегији говориш? Па, проблем и јесте у томе што стратегије нема, а ако србијанство посматраш у стратешком смислу, кажем, омашио си подебело. Ја тврдим да мањине себе неће осећати Србијанцима зато што имам искуство – а и ти га имаш но се правиш да га немаш као ној са главом у песку – које траје пар деценија, а историјски гледано оно је вековно. Ево ти примера са Шиптарима. Шиптари, поред права која су имали у СРЈ, никада нису хтели на изборе, јер тиме нису хтели дати легитимитет држави Србији, не Милошевићу како пропаганда тврди. Сада, када Срби неће на изборе у тој квазидржави погледај шта се на њих све подигло. Да ли стварно мислиш да би Шиптари, да се којим случајем усвојила та србијанска стратегија, изашли на иборе као Србијанци? Ово је толико инфантилно да речи немам. Тако је и са Бошњацима. Па, њихове вође су продужене руке страних ментора од С. Арабије до САД и сад неко жели да ме увери да је то демократско питање. Ма није тачно. То је питање јачег као што је увек у историји и било. Јачи тлачи – суштина међународног права које видим да Клаус воли да цитира.

      “А (у најмању руку непоштено) тврдити да су за Српску државу гинули само Срби, јесу у највећем броју, али их има највише и највише им и треба.“

      Ја бих се за ово постидео, а ти види како ћеш.

      “Оно око чега се ми споримо је што ви мислите да је за све крив “спољни” непријатељ, а ја кажем, непријатељи смо ми сами себи.“

      Увек црно-бела слика. Ко говори да је за СВЕ крив спољни непријатељ? Понајвише он, наравно. Па, нисмо ми сами себе окупирали, већ Отоманска империја. Није Енглеска подржавала нас, већ њих. Није Принцип узрок Великог рата, већ колонијалне силе које нису хтеле нешто мало да поделе са Швабама; он је само згодан повод. Једина наша катастрофална грешка је што не послушасмо Сазонова (чак у једном тренутку и Англе). већ масоне са својим резидентом у Србији краљем Александром. То је камен међаш српске пропасти, али то не значи да не постоји вековна тежња Ватикана да премести antemurale christianitatis са Дрине на бугарску границу, нити дубоко антисрпска политика Англа од Дизраелија до дана данашњег.

      Разбијање српског корпуса је вечна тежња српских непријатеља, србијанство је део тога. Наравно, не тврдим да ви спадате у те непријатеље, али не би било први пут да за своје идеје које нису увек јасно видљиве, српски непријатељи нађу оне који ће те идеје, свесно или несвесно, за њих претворити у реалност. Јадна нам мајка ако до тога дође.

      Sviđa mi se

      • Па не вреди. Хиљаду пута су поновили лаж, и ето, постала је „истина“. Ово сам мало пре одговорио на ССК, па ме мрзи да преформулишем:

        “Sto se tiče “разтитоизације”, ni za pedalj ne zaostaje raskarađorđevizacija.
        Nije Tito napravio malu “Jugicu” 1917. godine (a vele da je baš bio plodan u “pripravljanju”), no je to čudo neviđeno napravio Aco mason.”

        Па, г. Паштровићу,
        Прво, уз све “Лесандрине” грешке и може-бити заблуде, Краљевина Југославија и Титова Југославија су неупоредиве државе у сваком погледу, наравно у корист Краљевине. Не ради се о “педљима” него о класи.
        Друго, велико је питање колико су на стварање Југославије утицале луде идеје “Аце-масона” а колико интереси великих сила у датом моменту.
        Треће, сигурно сте чули за формулацију ампутација Словеначке и Хрватске. Нема збора да је Краљ Александар хтео да развргне ту државу (по познатој линији), и зна се ко се најжешће супротставио тој идеји, са каснијим катастрофалнима последицама по сопствени живаљ.
        Зашто се тако упорно багателише страшна самодеструкција у лику Светозара Прибићевића и његових истомишљеника са запада српских земаља? Зар је нормално да прибићевци Сава Косановић и Срђан Будисављевић буду највећи заговорници останка Хрвата у држави и да им се поклони Бановина Хрватска – и то да буде што већа?! Зар је нормално да Мехмед Спахо буде највећи противник Бановине Хрватске, и да то противљење плати животом? Па тај Косановић је после био Титин министар! Будисављевић био “угледни грађанин” Загреба! Ни трунке гриже савести за страдање сопственог народа, него направише и Републику Хрватску, са епилогом какав доживесмо!!! И, сад, након свега, крив давно почивши “Ацо Масон”?!
        Да, крвимо се деценијама. Али, не могу рецимо ја, бити крив што је делу Црногораца драг аустроугарски генералисимус који је на врх Ловћена забио непријатељски барјак па зато добио титулу “Фон Ловћенберг”, а мрзе Србе који су их ослободили тог генералисимуса. И не видим начин како то да поравим. Могу само да будем истрајан у уверењу да као народ можемо опстати само као Срби (без локалних сепарација) и никако као комунисти.

        Sviđa mi se

      • Види Бато, то правдање Аце Масона је исто као правдање Броза типа – па, није само Броз учествовао у томе, ди су српски комунисти – мада мени ово “српски“ комунисти делује смешно, али поента стоји. На жалост, апсолутно си у праву што се тиче овог несрећног примерка мог племена и тачно је да је тај исти Аца Масон много касно увидео своје катастрофалне грешке кад је наумио да Хрватску и Словенију “пусти низ воду“ због чега је, на крају крајева, и платио главом у Марсеју. Но, све то не чини његову сулуду политику опраном за јад који је нанео сопственом народу и за њега оправдања нема. Зато и јесте Краљ.

        За Булају. Да, то је најбоље.

        Sviđa mi se

  6. “Инсистирањем да су једини “прави” Срби они православне вероисповести, дали смо оружје у руке Титу који га је само искористио, и пружио Србима муслиманске вероисповести алтернативу, коју су они оберучке прихватили, пошто им ми нисмо никада опростили “издају” православља, и, на тај начин их, буквално, одстранили из свог националног бића.“

    Тотално погрешно.
    То што је Тито урадио је био део плана који је остварен 90-их година.
    Конвертити, и католички и муслимански, су се утркивали да се докажу новим газдама чинећи незапамћене злочине од 914. па све до 2000.
    Како се данас понашају?
    И једни и други су отрчали у Сирију да и даље усавршавају своје вештине.
    Доста више о српској кривици.
    Нема је.
    Све је последица Александрове сулуде идеје.

    Sviđa mi se

    • Не знам да ли је био део плана, а да је усрао мотку – јесте.
      914? Небитно. Део сигурно јесте, да ли су баш сви – не бих рекао.
      Природно, формирају своје државе пошто већински народ у држави у којој живе не жели да живи са њима, а није довољно јак да им на силу наметне своју вољу.
      Није да је нема, не постоји невин човек, племе или народ. Дефинитивно нам је натоварено на грбачу гомила глупости, у, пре свега, маркетиншке сврхе, али да смо невинашца – нисмо.
      Александар је превеслан на фору његове личне величине, поверовао човек да му је судбина да влада нечим већим од територије коју смо успели крвљу да освојимо у првом светском. Укратко-био је алав. Али као што данас не смеш да противуречиш браниоцима свеколиког српства јер одмах креће да си : сулуд, да оде српство у курац са таквима (као да овако неће, обзиром да нас између пописа нестаје око 350000), инфантилан, треба да се стидиш и на крају да си (свесно или не) српски непријатељ. Тако тада нико није смео против краљеве речи, па пошто и даље имамо исти менталитет, не треба много да се љутимо на њега што је одлучио у наше име.

      Sviđa mi se

  7. – Живојине седите! Немојте, молим вас опет да почињете, седите и слушајте. Има разлике између вашег, добро и мог, гледишта на “уједињење” српских земаља, од оног које заговарају и подржавају Париз, Лондон, Рим….
    http://facebookreporter.org/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B8%D0%BD-%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%B8%D1%9B-%D1%83-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2/

    Sviđa mi se

    • Надам се да нико неће да падне у несвест ако кажем да Мишића сматрам човеком који је у својој ери био најподобнији да води овај народ. Нажалост тада се вођа није бирао, а, као што знамо, Александар Мишића није послушао, јер је, заобга, ипак он био краљ (а видим да је монархија и данас на менију).

      Sviđa mi se

      • Сви ми знамо какав је патриота и војсковођа био Мишић, и није то питање.
        Проблем је игнорисања чињеница и одбијање да се уваже реалне околности. Проблем је накнадна памет.
        У цитату краљ Александар одговара Мишићу „Ваше мишљење је и моје мишљење“ али то никога не интересује. Па никога не интересује ни што је већ после десет година хтео да „скрати“ Југославију на Велику Србију (када су се донекле промениле околности).
        Могао бих оде да поставим линк, у коме је „анализа“ парламентарне делегације послате из В. Британије да „утврди“ реално стање у Југославији. Све исто као данас, да скратимо, па и налаз исти. Исти и притисци, уцене. Али чему?
        Коначно, али рачунам да се неће рачунати као малициозност, већ као још једно указивање како се чињеницама прилази на необјективан начин: У децембру 1915 војвода Мишић је захтевао КАПИТУЛАЦИЈУ. Чак је напустио воску и отишао у Италију. И нико то не помиње. Да хоћемо, моги би на основу тога прогласити Мишића издајником, и тиме увек, у свакој причи „поклапати“ неистомишљеника. А знамо да Мишић никако није био издајник, већ у одређеним трагичним околностима није видео бољи излаз.

        Sviđa mi se

    • Не знам зашто толико браниш Александра мада није сам крив, крива је целокупна политичка елита тог времена која је одлучивала. Ако већ цитирамо Мишића треба цитирати и његово писмо Краљу непосредно после рата када је обилазио Хрватску и не може се рећи да је накнадна памет у питању код нас, јер је чињенице Александар имао пред очима. Зашто није реаговао може се дебатовати. Друго, 1915. године је В. Британија била против стварања СХС као и Русија, јер је требало увући Бугарску на страну савезничких снага на рачун делова Македоније. У том случају Србија добија Босну, Славонију, Срем, Бачку, део Баната у договору са Румунима (није се знало на коју ће страну) Далмацију до Сплита са неколико великих острва – ПОД ИМЕНОМ КРАЉЕВИНА СРБИЈА. Мало је то било елити, па смо добили кукавичје јаје због којег и данас, а и у будућности ћемо крв проливати. На жалост, поред добре жеље битно је и учињено, а дела су поражавајућа за српски народ.

      Sviđa mi se

      • Браним га зато што је за брањење.
        В. Британија? Немој Дејане, ако знаш за Бога. „На рачун делова Македоније“ ??? Та до Голготе је дошло зато што је ВБ упорно инсистирала да Србија да Бугарској СВЕ јужне крајеве „зато што су захтеви Бугарске били праведни“.
        Стотине хиљада људи је помрло зато што ни храну нису хтели да дотуре.
        ИТД.
        Имам овде „Мемоаре“ Черчила из Првог св. рата. Мој покојни отац је то читао пре 80 година. На маргинама страница остале његове белешке мастиљавом оловком. Па псовао му је све по списку. Као ми сад на ФБ.
        Да за крај поновим: СВЕ ЈЕ ИСТО КАО И ДАНАС.

        Sviđa mi se

      • Обрати пажњу, говорим о 1915. години. Колико се сећам, Греј је ово нудио Србији да би превалио Бугаре на своју страну. Исто и Сазонов. Једино ми паметни, хоћемо оно што ми хоћемо, па нам и то мало те направисмо СХС, ‘ебала нас она. Далеко од тога да бранима Англе, мрзим их више од Германа, али у том тренутку су то нудили, јер им је тако одговорало, а и нама је. Сад, што наша елита то није увидела друга је ствар. Касније нису били будале да нам дозболе, као победницима, да нам остану и јужни делови и све до Сутле. Не, него нам увалише римокатолички елемент да нас разара изнутра. Надам се да су и Пашић и Краљ у паклу због тога.

        Sviđa mi se

      • Ма нису ништа конкретно нудили. 1915 су „нудили“ „Федерацију Бугарске, Грчке, Србије и можда Румуније“. Наравно, ради „стабилности региона“. Бизарно.
        Пусти, доста је било…

        Sviđa mi se

  8. Преферирање различите прошлости од оне која се десила је свачија бољка, али су Срби баш застранили. Могуће је поредити само две ствари које су се десиле, или се дешавају.

    Александрова амбиција у југославизму је била остваривија од било каквог, па и скромног захтева за променама које данас можемо чути. Пропаст онога што је он замислио је изазвао Вермахт.

    За пропаст свега што ја или ви замислимо је довољан Дачић. За пропаст свега што Дачић науми је довољан тв предајник. Толико о некадашњој мегаломанији и данашњој демократији.

    Sviđa mi se

  9. Одлична расправа.
    Из података и конструкција које износите јасно је да је тежња ка србијанству, које је тема, иста као Александрова тежња ка југословенству, ма ко иза ње стварно стајао. Гради нацију са непријатељима, у име компромиса који нико и не тражи, што је једина разлика између тадашњег тронарођа и данашњег србијанства.
    Да ли је вама јасно с ким имате посла, тј. да немате иницијативу на терену усљед којег би неком несрбину било битно шта покушава да му наметне или понуди српска већина или српска држава? Једини пут је јачања српског народа и веза између његових дијелова у неколико држава и расијању. Нажалост, Срби не знају да владају над другима, а данас нису довољни јаки да их асимилирају.
    Ја заступам уједињење Србије, Српске и Црне Горе, а гајећи србијанство и црногорство, неће опстати основа за уједињење јер грађанске нације Србијанаца и Црногораца немају основу за уједињење ни међусобно ни са Србима. Како придобити Мађара или Шиптара Србијанца за уједињење са Републиком Српском? Која је логичка основа за уједињење српско-шиптарско-мађарско-румунско-бошњачко-словачко-русинско-шопске Србије са српском Републиком Српском или црногорско-шиптарско-бошњачко-хрватско-српском Црног Гором?
    С друге стране, Хрватска као држава Хрвата има основа да се присаједини дијелове БиХ у којим живи њен народ, Хрвати. По тој логици, Србија не може присајединити Српску, јер тамо не живе Србијанци.

    Sviđa mi se

    • Опростите што сам учествовао у расправи, нисам био свестан да је ово питање само за чисте србе, а пошто несрбима није битно шта има да понуди српска већина и држава, предпостављам да мој деда (Румун) кога волим и поштујем, уствари није желео да буде део србије, а да ни моја мајка, која по чистосрпској логици, иако се цео живот декларисала као Српкиња, па чак и као српски националиста, уствари била полутан, несрпкиња или штагод. Онда сам ја уствари будала што инсистира на томе да сам Србин, кад већ имам основа да узмем Румунско држављанство и запалим у ЕУ, а и немам права да учествујем у расправи јер сам (очигледно) страни плаћеник и непријатељ српског народа (баш бих волео да знам кога ви сматрате србином уствари?).
      Ако сте већ сви толико фасцинирани Хрватима зашто се лепо не преселите у Хрватску и помогнете том (по мени) јадном и бедном народу, чији је једини заједнички именитељ мржња према у свему супериорним Србима, али који много боље прихвата идеје „чистоте“ народа и нације, па им је много лакше објаснити да је једини пут да се овај народ сачува тај да ни не покуша да живи са другима у заједници, јер су нам сви, јелте, непријатељи, већ треба стално гледати како може да се „присаједини“ још нека територија (иако нисмо у стању да сачувамо ни ове, а ускоро ћемо моћи још мање). Наравно, и поред овакве логике, стално се ишчуђавамо кад нас неко мрзи и жели да победи и потисне, а у ствари нас треба волети и дозолити да стално побеђујемо и ширимо се колико год мислимо да треба.
      Не треба нам уједињење, већ савез Српских земаља (државе у којима је српски народ државотворан), јер то има много више шансе да прође него пројекат Велике Србије (за који немам ништа против да се оствари, али сами процените колике су шансе за то). Јер је поштено према, пре свега, Србима који живе у тим државама да им Београд не буде све и свја, већ да се међусобно договарају Београд, Бања Лука и Подгорица.
      На крају да кажем, народ и нација НИСУ ИСТО. Ако их изједначавате, тражите да у једној држави живи један народ. То нам је то одговарало када смо били у експанзији, али стопа наталитета је у нашем народу у минусу, и по тој логици ми можемо само да губимо територије, никако више да их освајамо. Ја предлажем да искористимо своје историјско наслеђе (територије које још увек заузима Српска држава, изузетна историја, менталитет који одговара добром делу „несрба“) и да пробамо да „преокренемо“ историјске тенденције, и на неки начин (али не на онај који се већ показао као неуспешан) поразимо наизглед неизбежну судбину, што би наши правим непријатељима заиста било „на ползу“.

      Sviđa mi se

      • Ових дана сам у неком послу па сам кратак са временом, иначе бих и сам написао исто (ако бих умео, наравно). ‘Ајте сад ви остали…

        Sviđa mi se

      • Знам да није утук на мој коментар, али ми је стварно тешко да прећутим. Па, ко спомиње појединачне случајеве као што је твој деда? Ко каже да нема лојалних грађана међу мањинама? Наравно да их има. А да ли се већином мањина манипулише у оквиру људских права од страних центара моћи? Наравно да се манипулише. Чему то спиновање у маниру Б92 да одмах неко неком мери крвна зрнца само зато што хоће да се бори за Српску државу у којој ће Срби бити ти који одлучују о форми те државе, јер, замисли, Срби су ипак огромна већина у овој земљи без обзира што изгледа, с обзиром колико су гласни, да је мањина у ствари већина? Погледај говор Путина о мањинама који их ставља у преко потребну раван, да се не може тражити преко ‘леба погаче само зато што је нешто Запад усвојио као доктрину за слабљење националних држава.

        Велика Србија, Савез Српских Земаља или Српска Унија небитно је. Неће се дозволити, када би се само они питали, од стране Запада ни прво, ни друго, ни треће. Срећом, за своју судбину понешто се и Срби питају, бар нам историја тако говори. Доћи ће време, врло брзо, када ће се ове ствари пушком решавати, јер се никада држава није другачије ни стварала код државотворних народа, а Срби тај народ несумњиво јесу. Као што већ рекох, најбитније да тада имамо нову елиту која ће сагледати ствари из правог угла и да случајноне западну опет у неку јерес типа Југославије, јер, већ колико видим, “југосфера“ је термин који се све чешће употребљава.

        Sviđa mi se

    • „Из података и конструкција које износите јасно је да је тежња ка србијанству, које је тема, иста као Александрова тежња ка југословенству, ма ко иза ње стварно стајао.“

      Тежња – признајем да јесте слична, с тим што се ја не бих задржао на „папирнатој“ и имагинарној лојалности свих Србијанаца, већ бих је повремено и проверавао на изборима; што би рекао г.Селић – инсистирао бих на соју, више него на броју. Нажалост, „иза ње“ стоји изгледа само Н. Булаја, мада видим из коментара овде и на другим местима да има још понеко, само што за сада немају имена :). Да сам на време прибавио неку титулу – било би их више, овако – ко би се замлаћивао са „салашарском задрибалдом и провинцијским полуинтелектом…“ што рече једна Србенда овдашња.

      „Да ли је вама јасно с ким имате посла, тј. да немате иницијативу на терену усљед којег би неком несрбину било битно шта покушава да му наметне или понуди српска већина или српска држава?“

      Наравно да ми је јасно, зато и инсистирам; сигуран сам да бих на терену имао иха-хај подршке за програм „Србија до Токија и Милвокија“, само кад бих нашао будале да га финансирају. Али, мени није интерес да крупним фразама анимирам донаторе и огребем се за неку цркавицу, већ покушавам да иницирам расправу на тему: Куда и како даље?
      Као што видите, не одустајем лако и спреман сам да расправљам све док ме не убедите да од мојих идеја нема ништа; лакши начин је одустати, што нам се као народу пречесто заламало, из чега нажалост нисмо научили ништа… Војска у одступању је најрањивија, народ који нема иницијативу већ искључиво реагује (брани се) на атаке других – на путу је у самоуништење. што се тиче Срба и несрба, засад, изгледа да су несрби мањи непријатељи србијанства него Срби досељени „из прека“. Несрби за сада мудро ћуте и знајући нас – чекају да се међусобно покољемо; они нису ни за шта криви, они се понашају онако како им се може… Моје инсистирање да им се нудећи равноправност, све привилегије учине беспредментним – сами Срби дезавуишу стотинама „аргумената“. Једни се уздају у промену односа снага у свету до које једноставно „мора доћи“ (јер је они интензивно прижељкују), други из далеке емиграције посматрају све ово, и будући да су заборавили с ким имамо посла – о нама овдашњим мисле као о будалетинама који једноставно не умеју да решавају своје проблеме… Трећи из полумрака београдских салона, они који се хвале како не читају издајничке сајтове и не гледају телевизију, сањају повратак у средњи век („кад су Срби били Срби“) и поништавање шест векова који су прошли у међувремену. Наравно – подразумева се да будући да нам је сој неопходан а више нема ни Немањића ни Котроманића (осим Анте генерала), ни Хребељановића – да ће ту незахвалну и тешку улогу „соја“ поменути преузети на себе. наставак касније

      Sviđa mi se

      • “Моје инсистирање да им се нудећи равноправност, све привилегије учине беспредментним – сами Срби дезавуишу стотинама “аргумената”.

        Не могу да чекам “касније“ 🙂 . А у чему то “несрби“ нису равноправни у овој држави? У пракси се показало да су чак “једнакији“ од Срба. Примера колико хоћеш – од тога да када неко звекне шамар Циганину добије медијски простор на националним ТВ ( Србе, наравно, можеш шамарати ди стигнеш) до ефендије коме нико жив не сме да скине спомен-плочу у Рашкој, а видим да се спрема и рехабилитација нацисте. Веровање да ће се све то променити само ако још Срби постану Србијанци је наивно, национално погрешно и на корист нашим непријатељима. Мислим, такође, да је ова тема исцрпљена и не верујем да ће ико променити став уколико једне те исте ствари будемо понављали унедоглед.

        Sviđa mi se

      • „А у чему то ”несрби” нису равноправни у овој држави? У пракси се показало да су чак ”једнакији” од Срба.“
        Управо у томе што су „у пракси чак једнакији“ од већинског народа. Овде је реч о принципима а не о тактици; ако је неко практично и формално равноправан без обзира на етничко порекло – одакле му право да тражи додатне привилегије (због којих је данас „чак једнакији“)? Је ли могуће да је то тако тешко за разумевање?

        Sviđa mi se

  10. И још нешто. Нисмо ми најебали зато што смо гурали свој интерес, него зато што смо правили глупе компромисе против свог интереса. Ово би био још један.

    Sviđa mi se

    • Али МИ НИСМО ГУРАЛИ СВОЈ ИНТЕРЕС! Ми смо гурали што би стари комунисти рекли – партикуларизме – различите економске, рођачке, идеолошке, црквене, све се упирући да свако свој лични интерес наметне као „српски“; па ако не прође, онда су криви други (и њихови интереси) који нису видели „ширу слику“. У томе се исцрпљујемо још од кад је Књаз Милош испустио дизгине којима је кочијашио и за скоро два века нисмо научили ништа. А оно о Милошу што сам обећао ћу свакако написати, једино кад живим у земљи где никад није досадно, па тема тему сустиже 🙂 А и ко зна зашто је добро што касним; можда искрсне неки нови моменат из историје… Код нас Срба историја је ко СФ филм, стално нам из прошлости искачу неки чупавци који руше општепознате и прихваћене „теорије“. А на коментар испод ћу ти отписати у току дана, сад пишем брму, а с њим не мож’ него дуго и широко. Поздрав

      Sviđa mi se

  11. За Дејана:
    „Да ли је вама јасно с ким имате посла, тј. да немате иницијативу на терену усљед којег би неком несрбину било битно шта покушава да му наметне или понуди српска већина или српска држава?“

    Мислим да је ово поприлично некоректно, јер ни ја нисам „на чисто“ ко су Срби а ко несрби? И како то да меримо? Ајде овако, ја сам 2/4 Србин из далмације, 1/4 Србин из Шумадије, 1/4 Румун из Моравичког округа, како да измерим дали сам довољно Србин? Иако сам православац по сваком наслеђу, а може и овако ја сам 1/2 Далматинац и 1/2 Румун, или Отац ми је Србин, па сам и ја или…
    И није ми јасно, имам много рођака, пријатеља познаника (рођен сам и одрастао у месту са 17 народа, народности, мањина или какогод…) припадника разним народима и нацијама осим Србског, који су много лојалнији овој држави од Срба са 100% чистим наслеђем. И шта сад? Који је то аргумент – не знате са ким имате посла?

    Истина је да међу тим мањинама има све мање лојалних грађана, како полако схватају да ову Државу све мање брига за њих, и како „матичне“ државе нуде све боље услове да се одрекну те лојалности. Док ми, за то време, од њих тражимо да буду лојални због… Па не знам, истина је да су привилеговани у сваком погледу у односу на Србе, али то очигледно их више охрабрује да се одвоје од ове државе него што их веже за нас. Путинови говори ме не интересују, као што не може да се пореди Србија и Русија. И моје мишљење је управо да мањинама НЕ ТРЕБА давати преко леба погаче, хоћу да изједначим све у обавезама према заједничкој држави.

    Могуће да стиже време да ће се ствари пушком решавати, али ако под хитно нешто не променимо, нећемо имати ко да понесе ту пушку, а камоли некакву елиту да носи неке нове идеје (уз негативан биланс наталитет/морталитет, имамо и одлив мозгова). Тако да Дејане, мени више на гомилу лепих жеља изгледа твоје размишљање од мојег.

    Sviđa mi se

    • “ ја сам 2/4 Србин из далмације, 1/4 Србин из Шумадије,“
      Ово је исто, разлика је у менталитету, не у националном смислу, али то и јесте проблем оних који Српство не гледају интегративно.

      “Истина је да међу тим мањинама има све мање лојалних грађана, како полако схватају да ову Државу све мање брига за њих, и како “матичне” државе нуде све боље услове да се одрекну те лојалности. “

      Ово је, извини, глупост. Па, ову државу не занимају ни Срби. Овде је рећи Србин већи јерес него да кажеш да си Лилипутанац. Више ће те опљувати. Пун ми је нос тих набеђених тзв. угрожених права мањина. Па, је л’ већини можда боље? Докле, бре, то учитавање да се мањинама жели лоше? Ја не дам да мањина одлучује о судбини већине или да тзв. позитивном дискриминацијом имају већа права од већине. Ти их оправдаваш у њиховој нелојалности фразом да “ Држава све мање брине о њима.“ То није тачно! То је исто као кад пљују Милошевића за оне који погинуше, како нас је све мање, јер одлазе “мозгови, а да их човек упита како је нас за десет година мање 400 000 и то у ВРЕМЕ МИРА, нико неће знати да одговори. Цвија има добар текст о томе на Стандарду. Обрнута реалност. Шта има кога да везујемо или не везујемо за нас. Извини Маџар, живиш овде деценијама или вековима, ово је сада Српска држава, буди лојалан (порези, поштовање закона…) и не бригај. Хоћеш Тријанон, добићеш по носу. Ако будеш јачи вратићеш време пре 1918. Ако не будеш јачи држ’ гаће. Тачка. Врло просто.

      Sviđa mi se

      • Да ме не разумеш у реду, али да ми стављаш у уста ствари које нисам рекао вала нећеш, двапут си ме навуко на расправу са човеком кога не интересује шта имам да кажем, него да истера неку своју логику. Немам времена да губим на једностраним расправама, а ни воље да се расправљам са неким ко ме мало мало па назове глупим. Ево признајем, ти си паметан и у праву, само напред.

        Sviđa mi se

      • Ствар је у ставу који може бити глупост како рекох, без намере да онога који је став изрекао сматрам у целини глупим човеком. Ако си тако разумео ја ти се, ето, извињавам.

        Sviđa mi se

      • у преводу: „ја сам 2/4 Србин скоро досељен из Далмације и 1/4 Србин досељен из Далмације почетком 19. века“
        Дејане а шта брига мањине што се Србија не брине ни за Србе? Они гледају своја посла ко нормални људи и брига их је ако не брине за њих…Мањине уопште не одлучују о Србиј, јер не постоје сем у Суботици и Бујановцу и околини.. Нису мањине људи који говоре српски и не знају свој матерњи – као нпр. банатски Бугари из Иванова или већина новосадских Мађара… а поготово нису мањине они којима је матерњи српски –
        „Црногорци, БУњевци, Хрвати, Бошњаци..“
        а нису мањине ни појединци другог порекла – рецимо Кежман, Тржан, Нађ Алберт…
        Да би био мањина мораш да будеш компактан на одређеној територији.. АЈд сад одузми ове набројане па ћеш да видиш колико у Србији (нема) има мањина по европским стандардима…
        сасвим друга ствар је неговање националне културе – Србија би могла да бађштини нпр. словачкзу музику и кулен из Бачког Петровца као што Францусак баштнини све што је створено на Фрабнцуском- од регеа са Каринбских колонија до арапских певача…дакле нико не би био угрожен јер би се лова и даље давала КУД Бачки Петровац ако остану добри..

        Sviđa mi se

  12. нисам био присутан у мрежи, бејах у мултуетничкој мултуконфесионалној Суботици, Палићу.. Па тек сад видех плодну дискусију у којо нико не мења своје ставове, а куриозитет је да смо НИмбус и ја у нечему тотални истомишљеници.. Булаја, ко да сам ја писао, лепо је једном не бити сам..
    СИже аргумената „противник“: „”Инсистирањем да су једини “прави” Срби они православне вероисповести, дали смо оружје у руке Титу … Доста више о српској кривици.
    Нема је.
    Све је последица Александрове сулуде идеје.“ Александар је крив што није „Инсистирао да су једини “прави” Срби они православне вероисповести“, напротив.. Крив је што није спроводио оно због чега смо најебали Н пута..ја заиста не разумем ту логику.

    Sviđa mi se

    • Драго ми је да се слажемо, али је ово последња расправа овог типа у којој сам учествовао. Немам жељу да губим време, јер овом преписком нисам постигао ама баш – ништа. Осим изгубљеног времена и живаца. Нимбус има неке одличне ставове (волим здраворазумско размишљање), а према текстовима се види да је начитан, и као такав је сасвим ок саговорник. Изненадило ме да је чак и Клаус изнео неке ставове са којима се слажем, само нажалост и даље у свом цинично-препотентном маниру.

      За Дејана, нема потребе за извињавањем ,понела ме дискусија, паљевина сам, знам и сам, и као такав, слаб у оваквим маратонским препискама. Тако да је све у реду, не бригај.

      Sviđa mi se

Ако мене питате...