Бранимир Марковић ДРП-MРТ-„СУЖИВОТ“ ИЛИ СМРТ

БРМАНСКА КОНФЕДЕРАЦИЈА

Image

„Nema takvog trageda koji bi nam riječima umio oživjeti mračnu pozadinu ovog dramatskog sastanka, kada se radilo o biti za čitav naš narod, tako kobno razdvojen između beogradskog čaršijskog javašluka i agramerske operetne bezazlenosti.“

Miroslav Krleža

Мој пријатељ и саборац Драгослав Павков, популарни Дрп, завршава свој утук на мој утук њему вако: „онда ти дефинитивно није лако“.  Као и обично „право у сриду“. Стварно ми није лако кад ме чак и он (не)чита ко усташе дела Анте Старчевића – тачно супротно од оног што је написано. Ајмо редом:

„инсистирање на сродству, сличностима и упућености једних на друге, прилично је неумесно…“

Па управо ја не иснистирам на сродству него на разнородности, ко зна ко су нам све од многих романизованих па словенизованих „етничких група“ Илирског Тропоља преци. Али инсистирам на простој чињеници да говоримо истим језиком, ко зна како и ко зна одкада (није утврђено научно), а од краја 19. века и истим дијалектом. Ерго – исти смо народ, свиђало се нама или не. „Таквијем“ нас сматрају све озбиљне земље и њихове науке (по „тисућити“ пут, да не користим грчки појам – ЈЕДАН језик: „хашки“ БХС/ „новоцрногорски“ црногорско-српски, босански и хрватски” – један народ). А не знам одакле утисак да се мени то свиђа, тј. да ја волим Хрвате, кад баш мене изразито нервира код срБских патриЈота обожавање и навођење као позитиван пример типично хрватских срања (Готовинарење, усташијада, „језикословна“ искључивост, глорификација села и сл.).  А био сам (и остао)  усамљен пример екс ЈУ човека коме се коса диже на глави на босански (сарајВско-тузлански) менталитет и „духовитост“. Навијач сам „папана“ Српске од давнијех дана. Ја бих нпр. јако волео да смо ми и Грци (творци „грештине“ коју Анте Старчевић мрзи и у њој вид узрок свих зала нашег разноименог народа) исти народ. Али јбг. , а још се нисам претворио у бабу па да ми се збило што ми се снило.

Ја рецимо никад не бих написао за Србе генерално „муж је остао шоња.“ Јер просто не видим да смо шоње. Напротив, наше (србијанаца) понашање је било и остало нормалније од понашања типичних успаљених Далматинаца (у данашњем, ужем смислу) и аутистичних Загораца и Славонаца. И тако треба да остане, што се „нас“ тиче, а „њихов“ је проблем да ли ће остати глупи, искључиви и примитивни у својој затворености. „Наш“ проблем ће настати тек ако наша деца постану као „они“, чему срБски патриЈоте дају немерљив допринос.

Зашто би нормалан човек због мржње ускраћивао себи задовољство читања добрих писаца на свом језику само зато што језик тај писац друкчије зове, слушања доброг певача љубавних песама, зато што нас ОН/она  мрзи (из баналног разлога што јој је нека стока минирала породичну кућу, далеко од линије фронта,  ето тако, без разлога) , читања научних истраживања на свом језику, зато што су написана са погрешне стране Саве и Дунава… Таква искључивост годи само добро ухлебљеним медикритетима, јер, само су у том случају Добрица Ћосић и Иван Аралица највећи писци, а Мило Ломпар и Латинка Перовић  највећи умови. Сваки пургер који начелно неће да чита Домановића, Црњанског, Станковића, Попу или Настасијевића је иста будала као и србијанац који не чита Х(К)амова (по Хаму, брату Јафета и Сема, библијским родоначелницима народа, „зли језици“ тврде да је по њему Хем, старо име Балкана, НЕ ПО КАМИ) Маринковића или Крлежу.

„и у време када су готово довршени процеси кидања свих веза које нас спајају…“

Као да из тебе проговарају комплетне редакције Стандарда, Нспм-а, Двери, Геополитике, Српског културног клуба, Видовдана … САНУ, необогомољачки покрет кога презиреш … и припадајуће им сабраће с друге стране мајмунског зрцала.

А где ви то видите? Данас кад клинци више него икада читају хрватске сајтове, хрватске колумнисте (јер се, између осталог, код њих боље информишу о нама), кад нам Домагој Маргетић открива наше афере, кад сви у Србији и скоро нико у Хрватској, гледају ХРТ, кад Мирослав Илић напуни загребачки Дом спортова, а Сава центар чак и далматинска езотерија Винко Цоце, када „Загреб цели“ свршава на Цецу, а Београд,  Богу хвала, на боље рибе – Северину и Розгу, када су и једни и други прваци света по одливу мозгова у САД и западну Европу, чак и у Бразил, још мало и у Индију.   И најстарачкији народ. Кад Милан Младеновић прво добије улицу у Загребу, па у Подгорици, па тек онда само пригодни натпис у Београду.

И све то после крвавог рушилачког грађанског рата, па после две деценије невиђене медијске и тортуре унутар образовних система – професионалног гајења мржње и поделе. Па ми имао више плаћених поделиста и потпаљивача мржње него пољопривредника на селима. Јеботе, синоћ у Тијанићевом Дневнику јављају да су нам јуниори освојили сребрну медаљу у ватерполу, а не јављају од кога су изгубили у финалу (од Црне Горе) . Ниједан фудбалски спектакл који су нам ових година приредили Би Х и Црна Гора нису преносили, ни резултате не јављају, а редовно преносе за скупе (наше) паре Саут и Вулверхемптон, чију репререзентацију Дукља и Горња Далмација последњих година ре-до-вно разваљују на Вемблију, без осврта на РТС-у. БОЛЕСНО!!!

С друге стране, занемаривањем контекста народног јединства, ни по чему се не разликујеш од Друге Србије, јер у том случају је заиста у праву „гуру Ломпар“ – заиста се српско своди на србијанско.

„Данас, кад је чак и тупава већина Србаља одлучила да се помири са стањем ствари, ти као интелектуалац парекселанс  – инсистираш на причи да МОРАМО заједно како би смо се шатро одбранили од хегемоније ЕУ и других наднационалних душмана. .. “

Тачно, немам потребе за додатним образлагањима, још мање за мешањем међ тупаве. Узгред, никад не бих написао да су већина Срба тупави. Тупави су „вееелика“ мањина букача.

„упорно и упадљиво занемарујући и багателишући чињеницу да одавно нисмо исти народ“

На та бабска и режимска сновиђења сам већ одговорио

„да имамо различита наслеђа“

Напротив, то не багателишем, већ на томе инсистирам, објашњавајући узроке ненормалног стања у којем смо САМО један век вишемиленијумске историје.  Али та различита наслеђа су богаство и наслеђе ИСТОГ народа и без свих наслеђа не могу  да се схвате парцијалне традиције данашњих државица. Не можеш да схватиш историју, менталитет и традицију србијанаца без Фауста Вранчића или  Мавра Орбинија, ма колико то чудно изгледало, јер је кнежевина Србија преузела републиканску и народносно еманципаторску штафету и „језичку политику“ од Јадранских република (а оне претходно од Римског царства). Не можеш да схватиш Вука без Бартола Кашића. Не могу Хрвати да схвате Хрватску, ако не примете да су кретања народа и „прашине од народа“ које описује Анте Старчевић у „Пасмини славеносербској“ идентична имиграцијама у Србију после аустријско турског рата. Унутар Илирског тропоља се стално исто  становништво шета тамо амо, у зависности од тога који део је постао бојно поље. И у данашњем Београду и у данашњем Загребу већина становника су исти Далматинци, у класичном  обиму тог појма.

„и различите фаворите у спољној политици“

                Тек то не багателишем. ЈЕДИНА суштинска разлика између Срба и Хрвата као одељених идентитета је у међународном савезништву. Хрвати су од појаве Франака у Илирику њихови савезници у њиховом Комонвелту. Само тиме су Хрвати одељени од нас !!!  Срби су остали верни изворном Риму и њиховим сукцесорима – „Бизанту“ и Млетачкој Републици. И Отоманској импоерији, да будем циничан, јер су се и султани, поготово лик из серије, Сулејман законодавац, представљали као цезари.  После се појавила Руска империја („Трећи Рим“) да дефинитивно и у договору са Немачким (лажним) римским рајхом, раздели наш народ по конфесионалном паракритеријуму линијом север југ, неутемељеном ни традицијски и менталитетски ни географски.

То је просто објаснио Рамбо Амадеус, гостујући у емисији Александра Станковића: „ми смо исти народ који се идентитески међусобно разликује само по својим окупаторима“, на шта је виспрени Ацо хитро реаговао контрааргументома „А како су Хрвати и Словенци два засебна народа кад су били у истој Аустроугарској?“

„А не буразеру – Словенци су били под Немцима, а ви сте били под Мађарима!“

Међутим, постоје и бројне друге наше традиције и други спољнополитички фаворити, који играју на карту јединственог Илирика.

„и коначно – да се онако, баш балкански – мрзимо.“

Мржња уништава, ерго није одрживо стање.

О Орјунашима, Боројевићу, црногорским генералима и осталим навијачима Хајдука ме мрзи да утукујем. Једино, оволико расизма и империјалног омаловажавања (а после се чудите што Цетињани мрзе данашње Србе) у само једној реченици није достојно једног Др Павкова, но, можда те приме у Крунски савет: „Карађорђевићима из неких разлога није пало на памет да као победници у највећем рату у историји човечанства, престо предају старцу који се предао војсци која је изгубила рат и који је уосталом – представљао 5% становништва нове државе.“

Ипак, пошто „нас двојица дефинитивно нисмо ишли у исте школе“ чисто да ти отворим очи да се  старац није предао, него је буквално остао без људства после Мојковачке битке, чувајући безбедну одступницу србијанској војсци за повлачење преко Албаније, па су се Аустријанци најбуквалније ушетали на Цетиње без отпора, са Бокешке стране. Нетјак му се лепо захвалио.

 И да закључим, понаваљајући ово чини ми се милионити пут: НАРОДНО ЈЕДИНСТВО НЕ ЗНАЧИ ДРЖАВНО ЈЕДИНСТВО, ПУ, ПУ ДАЛЕКО БИЛО! И ово чини ми се милионити пут: залажем се за „имплементацију“ Скандинавског и модела земаља Бенелукса на Илирик. А маштам и о обнављању свести о народном јединству и са суседима истог језика а другог дијалекта (Бугарима и Македонцима) и са суседима сличне етногенезе, исте традиције а других језика – Румунима и Грцима (кнез Михајло ми није раван). Ми смо, после века заблуде о унитарној нацији и клерикалним супротностима томе, поново на путу ка, како историја учи, нормалном стању. Имамо више својих мање или више традицијски утемељених независних држава, „ка и вазда“: Рашку са  феудом Јована Ненада  (а можда ускоро и без), Дукљу, Босну, Крштену Србију (Републику Српску) и „Троједну краљевину“.  Нека свако среди своје двориште и не вири пуно преко плота, нек не цркава комшијина крава, нек више никад међусобно не ратујемо за туђе империје здравље. Ништа више а ни мање. А само будала неће користити компаративне предности заједничког језика, менталитета и традиције.

http://branali.blogspot.com/

36 mišljenja na „Бранимир Марковић ДРП-MРТ-„СУЖИВОТ“ ИЛИ СМРТ

 1. „НАРОДНО ЈЕДИНСТВО НЕ ЗНАЧИ ДРЖАВНО ЈЕДИНСТВО, ПУ, ПУ ДАЛЕКО БИЛО! И ово чини ми се милионити пут: залажем се за “имплементацију” Скандинавског и модела земаља Бенелукса на Илирик.“

  Захваљујући несебичном ангажману Европе и САД, ово – небула о „етничком јединству“ уз разарање државе – је већ остварено. „Културна“ сарадња медија, разних Цеца и хохштаплера типа Маргетић и Трифуновић је у пуном замаху, брат који ми је отео земљу је на добром путу да му помогнем да обрне капитал.

  Стога мирно спавајте.

  Sviđa mi se

 2. Остаје нам да жалимо што скандинавизација није извршена мирно, тојест што се нисмо мирно покупили из Крајине и Босне, па су браћа била принуђена да употребе опожарујућа средства.

  Ужас. Мислим, живела Ужа Србија.

  Sviđa mi se

 3. Која је разлика међу појмовима „оженити се“, „удати се“, и „узети се“?

  Први представља асимилацију, други предају, трећи је привидно неутралан и означава неку интеграцију, али најчешће еуфемизан употребљаван од удавача.

  Како се ми интегришемо данас, и да ли икога асимилишемо народњацима, или СИСТЕМАТСКИ И БУКВАЛНО ОСТАЈЕМО БЕЗ ЗЕМЉЕ, као мираз становништву које се удало и ОДЕ – није тешко питање.

  Емигранти који одоше чак и без мираза – земље – уопште нису контрадикција том процесу, камо ли да представљају нешто афирмативно.

  Sviđa mi se

 4. Не дај се Драгославе Павков(ић)у, сам против подривача црногорско-југословенских славно победу однећеш 🙂 Њих мржња одржава а да „се власи не досете“ они проносе оно „Мржња уништава, ерго није одрживо стање.“

  Sviđa mi se

  • он је Павков и није прави Србин јер се не презива на ић..утата ..али ви ћете то исправити.. Дрпе ко те подражава, не би ти био у кожи

   Sviđa mi se

   • Каква си подмукла црногорска дилеја, којој је животни смисао и циљ подривање свега србијанског, свакако под кринком „духовитости“ (такође подмукле злоупотребе дарова, али то је својствено црногорцима одвајкада))) Иначе, зна се тачно дан и година кад је указом у Војсводству србском одсечено -ић- из презимена. А то што, подмукло а како би другачије црногорац, подмећеш „он је Павков и није прави Србин јер се не презива на ић..утата “ – само о теби казује. А да ћемо исправити – хоћемо. А зашто не би ? Како је и одсечено им „ић“ административним указом. исто тако се може и вратити. Живи били па видили 🙂 а о новим југославијама, сфрјовима, срјовима, сцговима и сличним вашим глупанијама мо`ш одмах да заборавиш – било и прошло, неће се никад више вратити.

    Sviđa mi se

 5. Само пар ствари да не угњавимо цењени публикум:
  „Данас кад клинци више него икада читају хрватске сајтове, хрватске колумнисте (јер се, између осталог, код њих боље информишу о нама), кад нам Домагој Маргетић открива наше афере, кад сви у Србији и скоро нико у Хрватској, гледају ХРТ, кад Мирослав Илић напуни загребачки Дом спортова, а Сава центар чак и далматинска езотерија Винко Цоце, када “Загреб цели” свршава на Цецу, а Београд, Богу хвала, на боље рибе – Северину и Розгу, када су и једни и други прваци света по одливу мозгова у САД и западну Европу, чак и у Бразил, још мало и у Индију. “

  Клинци више него икада читају хрватске сајтове јер се теше да су у говнима и Хрвати, па им се сопствено безнађе чини лакшим; хрватске колумнисте чита пар југоносталгичара и љубитеља њиховог „непатвореног“ хумора (ја рецимо од Иванчића – антиратног профитера читам само „Робија К.“, друго ништа ме не занима), Дежуловића на препоруку а Јерговића никад… Али ту има једна друга ствар коју ти по правилу багателишеш: Не постоји хрватски аутор који не мисли да су Срби искључиви кривци за рат и сопствени прогон из Хрватске. Не постоји! Има њих који „допуштају могућност“ да је Милошевићу изнимно асистирао Туђман, али српска кривица за рат и све што им се догодило у вези с тим је АКСИОМ. Без тога, ни један хрватски списатељ не би објавио ни знак чуђења а камоли текст у тој земљи. Код нас је ситуација како ти волиш да кажеш – „сасвим супротна“; чак, рекао бих да ви који се слажете са хрватским виђењем поменутих догађаја полако али сигурно прелазите у вођство.
  „Сви“ у Србији који гледају ХРТ своде се на поједине кориснике услуга СББ-а и становнике пограничних подручја који су набавили дигиталне рисивере за пријем њиховог ТВ програма; погрешна је претпоставка да „сви“ које помињеш гледају њихов информативни програм, гледају га људи попут тебе, који очајнички траже лепу реч са те стране…

  (Узгред, како је могуће да сигнал ХРТ-а добацује до Суботице, а сигнал РТС не може ни до Бездана? Како је могуће да у Новом Саду без проблема слушаш све хрватске ФМ станице, а у Сомбору већ три године нема шансе да чујеш народњак?)

  Из истих разлога пуне Стева центар и Арену; из истих разлога су поносни јер је „наш“ Милан доказано карао „њихову“ Северину и направио јој Србенду, заборављајући да се ради о тајкуну који има толико лове да може да кара било кога, док су истовремено београдски „туристички садржаји“ препуни Хрвата који овде долазе јер за ситну лову могу да карају рибе боље од Розге и Северине… Што се тиче одлива мозгова – већ сам рекао: Генијалци су из банана демократија одлазили увек и увек ће одлазити. Наш је проблем што одлазе просечни… Када лекари дипломирали са просечним оценама оду на запад или у Бразил, ко ће лечити нас двојицу? Имаш ли муда да замислиш?

  „О Орјунашима, Боројевићу, црногорским генералима и осталим навијачима Хајдука ме мрзи да утукујем. “

  Е јеби га, а ја се баш припремио да ми објасниш где нестадоше ти силни србољуби и зашто треба да се дивим минулом раду човека због чије оданости страном цару је изгинуло богапитај колико мојих рођака…

  „(а после се чудите што Цетињани мрзе данашње Србе)“

  Цетињани су одувек били убеђени да су једини прави Срби – баш они. Да смо ми остали пристали да им одштампамо дипломе које се добијају приликом рођења, уз крштеницу, на којима би писало рецимо: „… овим се потврђује да је … … уписан у књигу држављана у чину „суперсрбин“, чиме је стекао право на запишавање свих сународника нижег чина…“, Црна Гора и Цетиње и дан-данас би били у заједници са Србијом. Овако, под утицајем сопствене елите установили су да им од „Црна Гора“ боље, европскије звучи „веро Монтенегро“ и нека им је са срећом. Узгред, то што ти покушаваш да радиш је управо оно због чега нас остатак тог „народносног контекста“ очима не мож’ да гледа; где год се два Србина нађу, одмах би да спајају столове и да певају „Од Вардара па до Триглава“… Јел’ ти стварно не можеш да схватиш да људе вређа кад мисле да су Хрвати или Црногорци, а ти им непрестано понављаш: „Не, нисте, ви сте Срби исти к’о ја…“? У том контексту треба да се схвати оно о „мужу шоњи“, где смо установили једино да ти то никада не би написао (вероватно си одлучио да се бачиш на политику, а неко ко рачуна на гласове мора да пази шта пише/прича 🙂 ). Мада сам очекивао да прочитам шта је истина ако је лаж оно што ја тврдим… Али ајд’, други пут.

  Sviđa mi se

  • e a jel mogu ja na neka od tih pitanja da ti odgovorim?
   al da se malo naspavam.

   evo upravo se vratih iz te `rvatske (i ostalih delova Austrougarske, ukljucujuci i onaj centralni, odnosno gospodarski)… bio posla radi.
   odnosno u 48 sati sam smestio rutu Beograd-Osijek-Linc(gornja Austrija)-Ljubljana-Pazin-Osijek-Beograd.

   i da se razumemo, sa dobrim delom toga sto si rekao se slazem:
   „Не постоји хрватски аутор који не мисли да су Срби искључиви кривци за рат и сопствени прогон из Хрватске. Не постоји! Има њих који “допуштају могућност” да је Милошевићу изнимно асистирао Туђман, али српска кривица за рат и све што им се догодило у вези с тим је АКСИОМ. “

   al jebiga imam neke amandmane.

   al stvarno treba da odmorim.

   p.s.
   ovo ce na brmovu vodenicu:

   drp:
   „Е јеби га, а ја се баш припремио да ми објасниш где нестадоше ти силни србољуби и зашто треба да се дивим минулом раду човека због чије оданости страном цару је изгинуло богапитај колико мојих рођака…“

   i mojih, sto na Ceru, sto na Kolubari, sto na Solunskom frontu, moj deda svog oca nije pamtio, poginuo na Kolubari.

   medjutim, da ti ispricam nesto o svom pradedi Petru (to je sad po kevi, naime ja sam ti polutan). Elem, Peri nije mogla da se zavrsi neka seoska svadba, ili vec takvo neko veselje a da mu na kraju ne sviraju „Tamo daleko“. I tako je bilo i kad su komunisti uzeli vlast, al im je on prkosio, nije im bilo pravo ali su ga tolerisali, u fazonu pusti matoru budalu. E sad, da se to desavalo u Topoli verovatno bi ozbiljnije najebao, medjutim kako da optuzis nekog za „velikosrpski hegemonizam i imperijalizam“ ako se zove i preziva Petar Krizaj i sve se to desava u Medjimurju? 🙂

   Sta hocu da kazem, BRM je uglavnom u pravu po pitanju proslosti, medjutim, sto se tice sadasnjosti u onom tvom zapazanju koje sam citirao na pocetku je sustina. na zalost, to je postala skoro pa konstanta hrvatskog naroda i nisu u pitanju samo pisci.

   No, dobro kao sto rekoh, vraticu se na ovo, krajnje je vreme da se naspavam 🙂

   Sviđa mi se

   • Kad odmoris, procitaj ponovo sto sam napisao (a mozes i u arhivu Prevrata) pa ces videti da se i ja slazem sa brmovim vidjenjem proslosti. medjutim, proslost je – PROSLA, bice da se zbog toga tako i zove 🙂
    Oni sa kojima brm hoce da se bratimi na silu Boga, na ovu saku jada sto se danas naziva Srbima, gledaju kao na smrdljiv sir, a to sto on misli da njega dozivljavaju drukcije, pa – svako ima pravo na svoje zablude. Sve dok ne krene da se svadja sa prijateljima zastupajuci nesto sto postoji samo u njegovoj glavi i delima zaboravljenih autora iz doba humanizma i renesanse.

    Sviđa mi se

   • Ми нисмо политичари практичари пагледамо „свог посла“. Да будем прецизнији Ваша перцепција ЦГ случаја је једноставно погрешна. На то сам покушао да скренем пажњу. Није лако гледати свога посла. То не може бити алиби за кратковидост и бахатост у закључивању.

    Sviđa mi se

   • „Ми нисмо политичари практичари пагледамо “свог посла”“
    ВРТ-е, учите ли ви то мене како да уређујем сопствени блог?! Не спорим вам право да мислите како „кратковидо и бахато“ закључујем, али то је моје право, као што је ваше, да како год да се обрне – Црногорци буду у праву – једино што ја то ваше право никада нисам оспорио, али сам за себе задржао право да се са таквим ставом спрдам. Дакле, да ли је за дукљанску опцију у ЦГ било 6,8 или 68% грађана – проблем је њених житеља; Србија никог није отерала из заједничке државе, али како све чешће имам обичај да кажем: Ко зна зашто је ово добро… Ако вам недостају чвршће везе са Србијом – изволите се потрудити на терену и смените режим који вам их не дозвољава. Ми смо ту, расположени смо за све врсте разговора, али надам се да више никад нико ко се не осећа Србијанцом неће владати Србијом. Једноставно – није природно и није виђено у нормалном свету.

    „Није лако гледати свога посла.“
    Нећете веровати, али врло је лако; нису Азијати без везе измислили толике технике за повећање концентрације… И нису без везе „виђени“ за нове владаре света.
    Проблеми се морају решавати један по један, редоследом како долазе на дневни ред. Онај ко своје ионако мале и нехомогене снаге расипа нападајући на широком фронту нема шансе ни да скине малтер са непријатељских бункера а камоли да победи. Ја немам намеру да учествујем у унапред изгубљеним биткама, а ви како хоћете.

    ПС. Код рођака Хрвата може да се погледа како се успешно притиска власт (питање ћирилице у Вуковару). Мислите ли да је Милановић из „прорачуна“ платио ветеранска удружења да га пљују? Не, платили су сами, из својих џепова; они не пропуштају прилику да нападну режим који им се не допада и то је једна од тековина коју су усвојили из К&К тј. средњеевропске традиције. Што код нас овдашњих „покорну главу сабља не сече, трпљен спашен, Беганова мајка не плаче…“ – нису нам они криви; а нарочито нам нису криви што без десет милиона девизних пара код Србаља није могуће започети баш ништа…

    Sviđa mi se

   • „ВРТ-е, учите ли ви то мене како да уређујем сопствени блог?!“ – Ни на крај памети: прво, Ви то солидно радите , друго нисам компетентан да Вам штогод у томе помогнем.
    Блог није био ни тема, него Ваша оцјена ЦГ ситуације која је превише упрошћена.Тако стреотипна иде на руку плану даљњег растурања српског народа који је већ уродио плодом у прошлости (Муслимани нису више Срби итд). Схема растура је иста пак би се ваљда требали коначно паметније одредити. Хтио сам Вас као добронамјерног , добронамјерно обавестити о неким чињеницама које реалније приказују ЦГ стање. Те да се стање у ЦГ има сматрати отвореним. (Прошло је тек неколико година и треба бити прилично малодушан па ствар сматрати окончаном)

    То стање дакле има шансе да оде већ виђеним сценаријом деструкције и осипања српског корпуса једино ако се плаћеничке структуре прихвате као мјеродавне и као аутентичан глас ЦГ народа. Видим да сте Ви већ прежалили српски народ у ЦГ (пак сте одлучили да пазите „свога посла“ ) упркос очигледним чињеницама да су сепарацију погурале милијарде долара. Лаконски нам савјетујете да оборимо власт која и даље плива на милионима долара, подршци УСА и домаћих криминалаца итд.

    Sviđa mi se

   • ја бих се сложио са Вртом, ситуација у ЦГ уопште није тако једноставна.
    А тебе Драгославе позивам да се мало прошеташ по северу, или по Кучима, или да одеш мало по српским деловима Боке.
    Знам да ће ти звучати патетично, али су мени понеки разговори са тим људима скоро па сузу на око натерали.

    Sviđa mi se

   • Ма слажи се брате, нема никаквих проблема с моје стране; Преврат и постоји да би се на њему расправљале теме где не мислимо једнако… Да не бих ломио мозак тражећи праве речи, ево ти одломак из „Књиге о Милутину“ на тему „својих послова“:
    (1914. јединица српске војске из Мачве прелази у Срем… Шумадинци – сви до једног непливачи, усрали се од водурине к’о грлице, али их сарказам не напушта иако их је (касније) напустила ратна срећа)

    „Павле никако не престаје да запиткује… Стало му је да зна где смо се упутили.
    Тамо ћемо преко, у Мађарску, да ослобађамо нашу браћу… Тамо су нам цркве и манастири и кости наших старих владара – све тако Василије (…)
    Ја ћутим, газим опрезно, старам се да не изгубим њега и Павла и чекам да нас са те стране де су наше цркве и манастири, браћа дочекају врелим оловом. И треба, ко нас је звао да их ослобађамо? Да су тели да се ослобађају ослободили би се они сами. (…) „Геџо!“ – псују нам српску мајку, туку и јуре… Геџо куд ћеш сад кад не знаш да пливаш?
    Ето, они знају да не знамо да пливамо а наши не знадоше… Боже, што нам бар не посла непријатеља који не зна наш језик.“
    И тако даље. Насвирасмо се, мислим да је време да за појас заденемо.
    Ако неко мисли да је непријатељ много јак јер се ваља у страним парама, а он много слаб јер му Србија не шаље исту количину новца, њему помоћи нема. Док ја овде треба да се бринем о томе да ли пар хиљада Срба у Црној Гори има простора у медијима колико мисле да им припада, рођаци истих овде оснивају изразито антисрпска удружења, „цркве“ и УВЕК леже на руди свега што се покрене против Србије и Војводине у Србији; јер је Србија Алајбегова слама по којој свако коме се накриви може да чепрка колико му је воља…
    Јер сви Срби, дакле и Србијанци (они нарочито) јел’те, имају историјску мисију да стално некога ослобађају и воде туђе бриге. Браћа нека потегну и залегну – ми ћемо им помоћи. Али, надам се да ће у овој земљи бити толико памети да се никад више неће десити да у сватове крећемо са голим дупетом. Него, јел онај Новак од Килибарди још Србин? Је л’ смо и њега слабо дотирали? Можда би боље (српскије) гуслао да су струне биле боље подмазане? За обрачун са таквијем Србија вам не треба; почистите своје смеће па зовите браћу. До тада остајте ми здраво.

    Sviđa mi se

   • Врабац, ситуација је напротив баш једноставна: на малу ЦГ милијарде долара. Имате нпр. негдје на периферији бесправно подигнуту кућу и оће да руше. Па наравно да ће да се поспе пепелом и „изјасни“ као Црногорац. Онда запошљавање у државним службама (умјесто 12-часовног радног времена код приватника), напредовање у служби (оје је неријетко везамо и са богаћењем).

    Може се закључити да је отпор десрбизацији заиста велики ако је покренута тако опсежна и скупа офанзива. Иронија „суверенистичког“ подухвата је у томе да ће ЦГ грдно осиромашити поткупљујући потребан број новоцрногораца.

    Ту је обашка и паланачки менталитет „гледања свога посла“ и дворишта: Црногорци свога, Србијанци свога … није ли овдје било суптилне полемике да у Србији живе Србијанци . У Црној Гори – Црногорци и то у оба случаја у етничком (не државотворном, грађанском смислу). Значи јавиће се неки момци (ако већ нијесу) који ће заступати да је Србијанац етнички ентитет који нема ништа са неким Србима из других држава који се натурају траже донације итд. Боље је дакле тим тзв. Србима који се набацују да се штогод огребу да гледају свога посла и прихвате име „своје“ државе.

    Тиме би проблем био ријешен на начин као што је неко и планирао. Биће Србијанаца (као етничке одреднице) али не и Срба ни у Србији ни ван Србије.

    Sviđa mi se

   • ВРТ

    Мени не морате да објашњавате, врло добро ми је позната ситуација доле. Ем имам доста пријатеља доле (од тога једног стављам међу првих пет) ем сам ЦГ препешачио (буквално) уздуж и попреко и много је волим.

    И да одмах разјаснимо у случају да ме ови „Србијанци“ оптуже за „црногорчење“, фамилијарно, моја веза са ЦГ није млађа од 200 година, али тако је и са бар 50 % ових умишљених „Србијанаца“.

    Sviđa mi se

  • „Овако, под утицајем сопствене елите установили су да им од “Црна Гора” боље, европскије звучи “веро Монтенегро” и нека им је са срећом.“ – Веро монтенегро је имало чувених 6.3%. И ту су били утрпане потомци жртвава уједињења (Божоћне побуне и „зеленаши) и барем пола етничких мањина (албанаца и оних који су још за вријеме турака одустали од православља).

   А онда је „елита“ узела ствар у руке: потрошене су милијарде долара (у кешу и ко зна колико кроз запошљавање, напредовање у служби, опраштање дугова, бесправне градње) да се нагура 55.6% за своју (или „своју“) државу. Довлачени су гласачи (углавном Албанци и „Бошњаи“) и авионима из Америке.

   Након свега говорници српског језика су најбројнији а пројекат црногорске цркве је испао трагикомичан упркос државној подршци и понекад трапавој политичкој акцији Митрополита (Амфилохија наравно).

   „Све се мислим“ ако немате слуха и разумијевања за „ЦГ случај“ онда(к) је БРм превише у праву акосе тако може рећи.

   Sviđa mi se

   • Прихватам да немам превише слуха и разумевања за ЦГ случај, и то једино из разлога што „држим“ да о ЦГ случају првенствено треба да се брину Црногорци. Не постизавам да водим туђе бриге – ако разумете; како ми је кошуља у сваком случају ближа од капута – ја ћу о Србији а ви и брм слободно о чему хоћете – Преврат вам је отворен. Да сада не отварамо тему о томе како је могуће да мислим да свако треба да гледа своја посла… Поздрав.

    Sviđa mi se

   • Неразумевање да су посла у Црној Гори итекако наша посла може довести само до тога да у једном тренутку „наша посла“ уопште не постоје као таква.

    Sviđa mi se

 6. АКо ћемо да цепидлачимо, ни ваши ни мој деда (поготово на Солункском фронту као доборовољац из САД Југословенског одбора – та „црногорска џукела“ , а Црногорци смо колико је Дрп Шумадинац) нису били угрожени од метака војника ген. Боројевића, само Италијани – веома далеко од Србије..лепо је што сам наловио барем двојицу који се слажу са мном у вези прошлости, јер и то је велика ствар.. нашу садашњост креира лажна слика прошлости – то вам је та ваша и чедина реалност..да ли је прошлост прошла? хмм.. не могу да схватим да нешто што је трајало неколико миленијума може да „изгуби“ од перверзне идеологије силом наметнуте очигледно од туђина..ако заиста изгуби, онда губимо време на овом сајту ..
  Поново видим да нико не схвата мој однос према Хрватима..БОЛИ МЕ УВО ШТО НАС МРЗЕ ТО ЈЕ ЊИХОВ ПРОБЛЕМ!!! Наш проблем је што су и Срби(јанци) почекли масовно да мрзе, и да буду ускогруди и искључиви, што никад није био случај!!!
  „Српска кривица за рат“ јесте аксиом – јер једино Срби у лику великог вође из Домановићеве приповетке нису схватили „реалност“, разлоге и циљеве изазивања братоубилачког рата… Криви су колико и муслиманска браћа у Сирији – своју екстремну идеологију ставили су у службу једног крака гасовода против другог..ЗА ТАКВЕ ИДЕАЛЕ СРБИ НЕ ТРЕБА ДА ГИНУ, ни да се озноје!!.
  „како је могуће да сигнал ХРТ-а добацује до Суботице, а сигнал РТС не може ни до Бездана? “
  тако што не-да-мо-ко-со-во а гинули би за руски гасовод, , а „баналности“ нас смарају… јесу и за то криви Хрвати – што раде свој посао а ми не радимо?

  Sviđa mi se

  • Увек исти концепт од вас. Стотинама година, подгреван лажима кроз ијекавске песме, типа о „издаји“ Вука Бранковића и слично. Исти концепт, од „од оца црне горе“ Црнојевића, чији се син потурчи, до Фахрудина Радончића(црногорца) и Мила Ђукановића – два блиска пријатеља, до Лукшића који протура тај концепт сада кроз дневну политику и предлоге о заједничким оргнанима, до „брм-а“ који то исто овде протура. Нема никакве разлике измећу свих поменутих, нити има икакве разлике у вашем „виђењу прошлости“. Е какве ли случајности, каквог ли парадокса (иначе, парадокси не постоје, то су само видиве последице невидивих узрока) да исто „виђење“ имају и доказани црногорци (ђукановић, лукшић, радончић, и никако сметнути с ума браћу милошевић, бора и слоба) као и поштени „који не мрзе“ јел` те …

   Sviđa mi se

   • brate na kojoj si ti drogi kad vidiš da Đukanović i Radončić imaju isto „viđenje“ ko i ja? jes da sam velik slobista i borista ceo život, tu si me provalio. .. a između njih i Jova kapičića nema razlike..
    NIsam znao da su izdaju Vuka namerno podmetnulli crnogorski guslari ..zanimljivo, hvala na obaveštenju.

    Sviđa mi se

 7. Рођо мој, нема грешке… све је лако објасниво и доказиво просто и једноставно. кад буде згоде, времена и простора за једно писање од двадесетак минута времена утрошеног – радо ћу још подробније изложити и подкрепити. Све у свему, ово је сукоб два концепта, столетјима. Ваш Нас је (за)водио кроз протеклих 110 година, и ево имамо исход, поражавајући.
  Иначе, Домановићев Вођа је написан да ослика бугараша Пашић Николу (ни мало случајно одмах по паду берлинскога зида подигоше му споменик у БГ и дадоше име тргу, „да се власи не досете“). То је онај Пашић који је стално роварио против Србије и који је од 1903. главни политичар. А о Петру(Мркоњић-Карађорђевић) има такође што шта, нпр. да је узима новце и подршку, и од османске империје и од аустроугрске да упада оружано у Србију и ровари, што је и чинио али бивао испрашен и вр`ћао се посрамљен назад о`кле је и упадао.
  Свако добро…

  Sviđa mi se

 8. И само мала опаска… Увек имати на уму : најплеменитије идеје када се злоуптребе, изазивају најгрђе штете!(тако функционише свет, „како горе тако и доле“) Зато, опрезно и мудро…

  Sviđa mi se

 9. „Неразумевање да су посла у Црној Гори итекако наша посла може довести само до тога да у једном тренутку “наша посла” уопште не постоје као таква.“
  убио сам се да објасним очигледно – планови се прво спроводе у маленој ЦГ на малом узорку, па се после, коригујући искуствима из ЦГ примењују на већем узорку.. Живео сам 10 година у ЦГ – све што се сада догађа у Србија ја сам већ видео и доживео.. Да буде још смешније, мени је друг из детињства који је доктор социологије у Мексико СИтију, испричао шта ће нам се десити још пре ратова, примерима из Латинске Америке… ТО ЈЕ СИСТЕМ … па милион текстова сам написао о томе .. објавили су ми гомилу текстова на нспм-у мислећи да су о ЦГ, а моја идеја је била да се обратим управо Србијанцима .. кад сам прешао на „аналогне“ теме, са личностима из Србије, престали су да ме објављују…
  Иначе, да си поразговарао мало и са Цетињанима, „србомрзима“ и да си видео шта сам ја видео, тек онда би схватио да ствари нису црно-беле и да се мржња распирује итекако и са „етимолошкки“ наше, тј. српске стране, можда још и више..
  Депримирајуће је да те/ме овако перципирају и људи као Дрп.. стварно чему више писати та џабе и излагати се увредама типа усташа, црг. џукела и сл. ..
  невероватно је како људи не капирају да су прошли избори у ЦГ били тријумф удружених слободних грађана веома различитих убеђења какав србијанци још нису ни близу показали..(http://branali.blogspot.com/2013/04/blog-post_8.html)..Стега у Србији није ни близу црногорској!!! А ЦГ је под МИлом ипак имала иттекакав развој – што поређење Титиограда и ПОдгорице и Београда 80-тих и Београда сада очигледно показује.

  Sviđa mi se

  • „… невероватно је како људи не капирају да су прошли избори у ЦГ били тријумф удружених слободних грађана веома различитих убеђења какав србијанци још нису ни близу показали.“

   Једва чекам да виђу резултате тријумфа па да га патентирам у Србији чим ме изаберете за прешједника; овде имате право гласа зар не?

   Sviđa mi se

   • ko to mi? jes ti potpuno zablesavio družeći se sa patriJOtama? ne zaboravi da ni ti nisi Srbin jer se ne prezivaš na ić i ne ideš na liturgije..tebe će pre prepoznati nego markovića

    Sviđa mi se

 10. „Врабац, ситуација је напротив баш једноставна: на малу ЦГ“
  – на референдуму нису имали право гласа преко 200 00 држављана ЦГ који живе у Србији!!! а имали су гастарбајтери муслимани из САД, западне европе, Турске и сл. Прешедник владе, све србујућ ни да мукне о томе. а камоли прстом помери … држављанима по пореклу (дијаспори) – 2-3 милиона ун Србији, каква је нпр. пресудила изборе у Хрватској да не помињем
  – на почетном курсу маркетинга се учи да позитивна порука увек има 3-5% више присталица у старту од негативне.. Што је И била разлика између ЗА ЦРНУ ГОРУ и анти ПРОТИВ, ни ко с тим да се смара кад је допредсеник Коштууцине владе пре референдума изјавио да Црна Гора (земља у којо сви говоре српки) слободно може да иде (уз уобичајено ко ва с ј…) ал Косово (земаља у којо српски гоцвори 10% становништва) никако …
  још уве се питам да ли су доктори права и магови маркетинга толико глупи или су намерно глупи.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s