ЕПИСКОПУ ДИОКЛИТИЈСКОМ ОТПОЗДРАВ НА ПИСМО

“У име светог Архангела Михаила, моје крсне славе, светог Петра Цетињског и света Василија Острошког молим Вас да позовете на мир и на одсуство насиља не само у недјељу, на шетњу оних који су дискриминисани и угрожени, а коју организује сестринска организација Квир Монтенгеро, него и на даље, према свима у нашој земљи”

“Увјеравам Вас да је за све ЛГБТ особе у Црној Гори, православна црква важан ауторитет и друштвени чинилац с којим треба водити дијалог и промовисати политику мира и ненасиља”

“Угроженост се огледа и у томе што се хомосексуалност, некада из незнања, више из намјере, намјерно поистовјећује са злочином. То мора престати“

“Исус Христ је био друштвени активиста. Свети Петар Цетињски се уз вјерска, војна и државна питања бавио и друштвеним активизмом, типичним за то вријеме, – ширењем мира и љубави међу браћом. Друштвени активиста био је и свети Сава, утемељивач Православне цркве у Срба. Сви они су помагали угроженима”

Image

Извршни директор ЛГБТ Форума Прогрес, Стеван Миливојевић, позвао је митрополита Амфилохија да разговарају, наводећи да је за све ЛГБТ особе у Црној Гори Православна црква важан ауторирет и друштвени чинилац с којим треба водити дијалог и промовисати политику мира и ненасиља.

Миливојевић је, у отвореном писму Амфилохију, навео да поштује православну цркву, наводећи да она и хришћанство опстају и трају хиљадама година.

“Нећу ништа рећи, у овом отвореном писму, што би сте Ви, или јавност, могли схватити као увреду, непоштовање или мијешање у унутрашње ствари цркве и њену вишевјековну догму. Имам став али нисам компетентан да на том нивоу с Вама водим разговор. Мислим да то није мој посао нити на то имам право”, наводи он.

Миливојевић је казао да је друштвени активиста за људска права.

“То је мој посао и овоземаљска мисија. Својевољно, при разуму, и без утицаја лобија, из потребе да помогнем другима и себи, подржао сам борбу за друштвену прихваћеност ЛГБТ особа. Тај процес траје, интензивно, већ неколико деценија”, навео је он.

Миливојевић је казао да је угроженост и даље присутна али да је напредак свакодневан.

“Угроженост се огледа и у томе што се хомосексуалност, некада из незнања, више из намјере, намјерно поистовјећује са злочином. То мора престати“, поручио је он.

Према ријечима Миливојевића, мора престати и приступ који за потврду побожности подразумијева и захтијева негативан став и одбацивање друштвеног активизма.

“Исус Христ је био друштвени активиста. Свети Петар Цетињски се уз вјерска, војна и државна питања бавио и друштвеним активизмом, типичним за то вријеме, – ширењем мира и љубави међу браћом. Друштвени активиста био је и свети Сава, утемељивач Православне цркве у Срба. Сви они су помагали угроженима”, указао је он.

Миливојевић је навео да од малена припада, на различите начине, угроженима.

“Од рођења у Книну. Од четири године када сам постао избјеглица до данас када сам ЛГБТ активиста. Зато вас молим не отежавајте ако већ нисте у прилици да помогнете. А увјерен сам да итекако можете допринијети разумијевању и миру”, поручио је он.

Миливојевић је казао да разумије “пастирску потребу” да Амфилохије буде опрезан.

“Али, нисам сигуран да је оправдана и потребна толика резервисаност и одбојност цркве према невладиним организацијама које су одиграле и играју, одлучујућу улогу, у демократизацији земље и унапређењу свих људских права”, казао је он.

Према ријечима Миливијевића, дугорочно није добра, нити оправдана, толика одбојност цркве према друштвеном активизму и бројним друштвеним питањима, међу којима је, додао је, итекако важна безбједност и сигуран живот ЛГБТ особа.

Миливојевић је казао да су из Цркве потребни гласови мира и ненасиља.

“Ту је важна мудрост оних који говоре у име цркве. Она је имала важну историјску улогу. Њена данашња друштвена улога је изузетна и никако се не смије потцјењивати и маргинализовати. Црква је, хтио то неко признати или не, дио, плурализма”, рекао је он.

Миливојевић сматра да не треба све из модерног плуралистичког друштва одбацити и прогласити нехришћанским, антихришћанским, западњачким и прокомунистичким, наводећи да се подразумијева важна улога религијског плурализма “у којем бити ЛГБТ особа није и не смије бити никаква јерес”.

“У име светог Архангела Михаила, моје крсне славе, светог Петра Цетињског и света Василија Острошког молим Вас да позовете на мир и на одсуство насиља не само у недјељу, на шетњу оних који су дискриминисани и угрожени, а коју организује сестринска организација Квир Монтенгеро, него и на даље, према свима у нашој земљи”, казао је он.

Миливојевић је позвао Радовића на међусобан разговор.

“Увјеравам Вас да је за све ЛГБТ особе у Црној Гори, православна црква важан ауторитет и друштвени чинилац с којим треба водити дијалог и промовисати политику мира и ненасиља”, закључио је он.

http://www.vijesti.me/

5 mišljenja na „ЕПИСКОПУ ДИОКЛИТИЈСКОМ ОТПОЗДРАВ НА ПИСМО

 1. „downtoearth35 | 17.10.2013. u 15:35h
  Milivojevicu svaka cast! Ja kao vijernik i srbin mogu samo reci da Amfilohije freba jednostavno mirno i hriscanski pozvati na mir i toleranciji, ali ako to ne ucini, jasno ce biti koje su namjere. Huligani i cetnici koji su navodno jako protiv parade ce imati zeleno svijetlo da izadju i prave nemire. Bude li ih, SPC ce biti direktno odgovorna za to, i to ce biti jos jedno razjedinjavanje brace crnogoraca i srba i maravno tih osoba koji su drugacije i cine 10% svake populacije na ovom svijetu…“
  Clan komisije | 17.10.2013. u 16:00h
  djani1978@ Milivojević vjeruje u Boga, upravo zato što ga je Bog takvog stvorio. Površno gledaš na svijet, Django.
  TheDarkKnight | 17.10.2013. u 15:46h
  Treba da pozove na mir a oni prave dusevni nemir svima nama obicnim gradjanima, nama sto je to protivno po svim ljudskim zakonima i seksualnoj revoluciji koje ne donosi ploda nego samo bolestinu i sad treba mitropolit da poziva na mir, neka ne poziva on ni na sto, neka sam narod reaguje kako voli, pa je li demokratija, svi mi imamo pravo glasa i reagovacemo kako treba, ako oni hoce setnju i mi cemo na to urlikati, ne prihvatam propagiranje pederluka tj. destrukcije, neka to zadrze za sebe.
  extranjero | 17.10.2013. u 15:54h
  @TheDarkKnight:

  evo kad smo poceli s nabrajanjem, onda i ja da nabrojim sta meni unosi dusevni nemir: popovi koji mi svake godine na par sati liturgijama zakrce ulicu i obrcu krugove sa sve ozvucenjem uz stotine sledbenika (svaka slicnost sa paradom je slucajna?). Isto tako, smetaju mi i navijaci kad proslavljaju titule, kao i svadbene histerije vikendom uz kolone i trubljenje. Imam li ja pravo na svoj dusevni mir? Ajde da budemo fer prema svima onda. jer znam gomilu ljudi kojima isto to smeta.

  Sviđa mi se

 2. igl | 17.10.2013. u 17:07h
  E bas ce s tobom da sjedne i da mu ti besjedis jer on ne shvata
  Vise je Amfilohije proveo na zapadu ( Njemacka, Francuska, Italija ) nego sto ti imas god.
  To je stav Crkve a ne Amfilohija
  DeepDiver | 17.10.2013. u 17:12h
  Jovo nanovo (parafraziram blokirani komentar). Ovaj momak pomenu dogme a kada su one u pitanju nema dijaloga, preispitivanja! Ili se u nju vjeruje ili ne.Ovaj tekst je napisan „blaženim“ tonom da bi podvukao „otrov“ u mitropolitivoj izjavi. Opasan tekst, uvijen u oblande tobožnje vjere i vapaja za pomoć! Nemam snage da komentarišem pominjanje svih svetaca koje momak pomenu kao zaštitnike ugroženih. Stomak mi se okrenuo. Ugroženi su roditelji koji jedva hrane svoje potomstvo a ne ti!!!!
  Mister.No | 17.10.2013. u 17:36h
  čitam ovđe neke komentare tipa ovaj momak poremećen a Amfilohije koji je 90’tih pljuckao po Crnoj Gori, Milu, Momiru pa u 21-vom vijeku i po Mugoši, Svetu itd…sad šuruje sa njima i eto se ja opet zapitah ko je ovđe više poremećen:
  a) Amfilohije
  b) ovo momče što podržava lgbt
  c) narod po kojem udara ko stigne jer im se može

  osim minusa koje očekujem u startu zapamtite i ovo: od januara se plate smanjuju za 5 do 20% što kod privatnika to i kod državnika, ćao bravi!

  Sviđa mi se

 3. Jeromonah Udbanije | 17.10.2013. u 18:47h
  Bilo bi lijepo da se Mitropolit Gejeva Milojević i Mitropolit SPC Amfilohije sretnu i u jednoj kulturnoj atmosferi razmjene svoja iskustva i da se međusobno osveštaju, a poslije toga da ih blagosilja Mitropolit DPS-a Sveti Marović. A nas heteroseksualne da ostave na miru.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s