Милан Миленковић: Не дајмо нашег Тачија

ustala

Србима с Косова, ако сте оболели од тешке болести, која се зове „веровање српским медијима“, најтеже пада не то што ће живету у шиптарској држави, већ то што је Ердоган рекао да је Косово Турска. Њих неколико стотина, по обрасцу свих српских режираних светковина, добро снабдевени сендвичима, соковима и плаћеним превозом (заставе и транспаренте су добили у Београду), спонтано су кренули са Косова, чврсто решени да им председник буде Тачи, а не Ердоган. Досећате се, то су режимски Срби, који су посету Београду искористили да обиђу децу која су већ овде на школовању и да залију цвеће у становима које су купили за не дај Боже.

То је и нормално: највеће поверење у режим и имају они којима је режим омогућио да се солидно напуне и купе станове у Србији. Још сам прошле зиме писао о томе како ће режим без муке поделити Србе на Космету, јер тамо већ постоји фонд наших земљака, који су, још од средине Осамдесетих, од српства направили професију и који су користили погодности сваког режима који је овде претрчао. Патриоти то неће да виде и не желе да знају. Овде се, унутар једног круга, углавном десничара, створила идеализована слика косметског Србина који једва чека да погине за правду и истину на класичном Косову.
Та слика је веома далеко од реалности и, осим што је наивна, изразито потказује нереалистичност патриотског блока. Оно што они доживљавају као српство на Косову, јесте танак слој сиротиње, која нема план „Б“.

Још давно сам уочио да Срби с Космета (који су често гостовали у мојим емисијама) долазе у веома луксузним колима и да имају лове ко плеве, али и да су сви чланови СНС-а, СПС-а, Покрета социјалиста и из странке Веље Илића. Читаво ме животно искуство учи да богаташи немају ни сенку патриотских осећања и да је магнетна игла на њиховом компасу увек усмерена према власти и лови. Власт и лова им, опет, омогућавају бољу организацију и лакши приступ медијима. Оно, типично српско, веровање да ће се го идеализам успешно супротставити власти, новцу и медијима, спада у оно, тако наше, стално бркање истина и чињеница. Власт, моћ и новац су чињенице овог света и оне се могу оборити само другим чињеницама, а не апстрактним истинама. Правда и истина могу постати чињеницама, али само под једним условом: да иза њих стоји спремност на жртву, а не спремност на објашњавање и убеђивање. Уосталом, и хришћанство је никло на жртви, а не на тачности учења. Тек помоћу жртве, помоћу прегнућа, истине постају чињенице. Без тога, оне су само оружје немоћних.

У малој унутарпородичној представи испред Владе Србије, онај ко је организовао долазак режимских Срба, спонтано им се обратио. Мислим, наравно, на Вулина, на човека који је убедљив доказ да еволуција не ради и да се не може од сваког организма направити човек. Нормално, спонтано се ту окупио и протопотпредседник Владе, да објасни присутнима да су он и Вулин чврсти гаранти да ће Србима на Косову газдовати Тачи, а не Ердоган. Озбиљан пропуст организатора, који умало није упропастио читав водвиљ, је што није постављен сталак за микрофон, већ је Најпрви морао да сокоћало држи у руци, што га је омело да заузме зен позу, која лажи магично претвара у истину. Све у свему, лажа и паралажа. Кога је брига чије ће бити Косово, ако не буде српско? Вулин и Вучић ће се, међутим, до последње капи српске крви, залагати да се рашчисти чије је Косово: Шиптарско, турско, или америчко!? Да не помињем да је Ердоган пао у депресију кад је чуо да протопотпредседник овакве велесиле, каква је Србија данас, тражи извињење.

Да је водвиљ трајао још пет минута, најпрви би, како се захуктао и како га је обузео патриотски жар, још и запретио да ће Србија, ако се Ердоган не извини, финансирати Радничку партију Курдистана. Или би запретио да ће српска морнарица извршити блокаду Дарданела, па нек виде Турци с ким се каче. Како ли смешно, како ли јадно изгледамо нашим непријатељима, кад виде какви нас лавови воде? Једино што Шиптарима и Турцима озбиљно прети с наше стране је да поцркају од смеха, док гледају ове смехотресне представе „лидера у региону“. Не би ме изненадило да се ускоро, испред Владе, окупе и Срби из Републике Српске, Срби исте моралне каквоће и части у двопроцентном раствору, као  ови с Космета, да затраже подршку од најпрвог и од свог земљака Вулина, да траже од српске власти да помогне да Федерација БиХ преузме све ингеренције над Републиком Српском, али само под условом да Србија никад то не призна. Овом лудилу краја нема.

Патриотском блоку, ма ко и ма шта се под тим подразумева, још једном саветујем да се данас, а не сутра, опамети и да ничим потврђене митове и легенде, подреди опипљивим и реалистичним циљевима. Србе на Космету може спасити још само велики џумбус, а не пацифистички кораци, које они предузимају, не опажајући да им је управо такав приступ подметнут, да би се криза контролисала. Тек ескалација кризе излази из оквира Великог плана. Чак и у случају да се ствари закувају, изгледи да се Косово сачува су веома мали, али изгледи да режим у Београду опстане би се драматично смањили. Ако би се испоставило да режим у Београду није у стању да дисциплинује косметске Србе, он би изгубио поверење господара и постао би веома нестабилан.

Овако, он опстаје на вулгарној подвали не да се борба не може добити, већ да она нема смисла; да је само пораз сигурно уточиште. Лични кукавичлук и недостатак части, преко медија се намеће као пожељна национална особина. Ми, као народ, а посебно политичка каста, заборављамо да смо све у нашој историји стекли борбом, а ништа паметним нагодбама. Историја наше политичке памети је најтања књига на свету, али историја наших великих војника је књига са много томова.
Не заборавите, Срби: Нема у нашим парковима биста и споменика банкарима и трговцима, зеленашима и политикантима; у камену и бронзи су само војници и песници. Да парафразирам Бреговића: по Вулину и Вучићу се ништа неће звати.

2 mišljenja na „Милан Миленковић: Не дајмо нашег Тачија

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s