Милан Миленковић: Ниси рек’о „Кеве ми“

Можда је тренутак да нешто промени у томе, односно да реченице почиње у првом лицу множине као патријарх: „Ми, потпредседник српске Владе…“, али се бојим да би то резултирало Вулиновим: „Они, потпредседник српске Владе“

Слика

Кад неко, једног дана, буде састављао историју српског удвориштва, Вулин ће, у оштрој конкуренцији, ући у „top ten“.
Са пола снаге. Данас је, како га је Бог часног и поштеног дао, изјавио: „Чули сте првог потпредседника Владе Александра Вучића – да ћемо то урадити и никад се није десило да је Вучић нешто рекао а да тако није било“. Овако пише.
Скоро да бих смео да се кладим да новине нису верно пренеле, јер Вулин своје реченице, онако, егзалтиран и лако повишене патриотске температуре, не завршава тачком, већ узвичником. Како је кренуо, потрошиће нам све узвичнике, па како ћемо ми после да пишемо?

Није ми јасно шта је част учинила Вулину, да јој се овако сурово свети? Колико да освежим памћење Вулину, који је, кобајаги, забораван, подсећам га да је његов демијург Вучић, дана 02.07. 2013., изволео изјавити: „Што се борбе против корупције тиче, поднећу вам детаљан извештај пре 27. јула за прву годишњицу Владе. Пре завршетка тих годину дана (од формирања Владе) завршићемо најмање два, а можда и три предмета од 24 предмета (у питању су спорне приватизације), а до краја године (2013.) сви спорни предмети биће решени“. Уопште немам сумњу да за Вулинову каријеру није згодно да подсећа ППВ-а на овакве ствари. Лакше је заборавити. И исплативије. Како и колико ових предмета је завршено, знате и сами. Ни један.
Затим протопотпредседник, 25. маја ове године, при здравој памети, изјављује следеће: „Предлог Закона о пореклу имовине наћи ће се у Скупштини до 15. јуна“. Досећате се: Није се нашао. Ни тога се Вулин, иначе памтљив момак, не сећа.
Дана 02.07. ове године, ППВ је изволео изјавити: „Реконструкција Владе биће завршена до годишњице Владе“. Није била завршена, а ППВ се извинио због ове изјаве…ма, зезам се. Уместо тога, 26.08. је рекао: „Нисам рекао да ће реконструкција бити завршена до годишњице Владе“. Решен проблем. Кад си истинољубив, решење се лако нађе.
После избора у Земуну, ППВ се ослонио на наше слабо памћење, па је 02.06. ове године, рекао: „За последњих (а не „последње“, како бисте очекивали) 24 године вишестраначја у Србији, нико никад није освојио више од 50% гласова“. Ајд` да заборавимо да је СНС освојила око 15% гласова уписаних бирача, али ми, који се помало сећамо, знамо да је, рецимо, СПС освојио, баш на првим вишестраначким изборима, нешто мање од 80% гласова, и то на невероватно високу излазност, а не на онакву каква је била у Земуну. Таквих примера, да неко забоде преко 50% на локалу, било је сијасет. И Вучић то одлично зна. Међутим, зна то и Вулин, али му образ не смета да буде еветефендија ППВ-а.
Уосталом, образ му више не смета ни за шта, што се види из следећих изјава еветефендије Вулина, од 24.07.2012. године: „Нико никад неће пружити руку Тачију“. Пардон, (!!!) Оно, истина, није рекао да ће он љубити руку оном ко је Тачијеву руку држао у својој. Брука!

Колико ми је, ма како нарцисоидно звучало, разумљиво и људски да ППВ једва да више може да почне реченицу без „ја“, толико ми је неразумљиво и некако нељудски, да Вулин готово да више не може да почне реченицу без „он“. Разумем, као што рекох, ППВ-а; у сваком од нас спава мали нарцис, свако од нас, па и он, радије бира да сам описује себе, него што се радује томе да га други описују. Можда је тренутак да нешто промени у томе, односно да реченице почиње у првом лицу множине као патријарх: „Ми, потпредседник српске Владе…“, али се бојим да би то резултирало Вулиновим: „Они, потпредседник српске Владе“… Зато, боље да остане овако.
Има, у то сам се уверио, мноштво људи који се улизују за неку корист, за паре, за положај, или макар за похвалу. Има, међутим, не мало и оних којима је улизиштво природни рефлекс, нека врста болести кичме, нешто као пршљен од каучука.
Да вас умирим: Вулин је од оних првих.

2 mišljenja na „Милан Миленковић: Ниси рек’о „Кеве ми“

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s