Ружа Ћирковић О ЈЕДНОЈ НЕБИТНОЈ ТЕМИ

ово што се ми спремамо да од Немаца препишемо они полако коригују.Како би више зарађивали и више трошили, не само своје робе, код куће.

Немачка се сада хвали да је овом флексибилизацијом значајно снизила трошкове рада, повећала конкурентност своје привреде и, што је најзначајније, преполовила број незапослених. Истина је да многи Немци не могу да преживе од плате на једном радном месту, него су принуђени да раде на бар два.

 запошљавање у Србији већ више него флексибилно. Свако од нас зна колико људи у његовом окружењу без роптања не само да ради на црно него волонтира годинама, само да нешто ради.  „Боље за џабе радити, него за џабе седети!“ 

„Ја мислим да ћемо са тим човеком (министрom за привреду Сашom Радуловићem) имати озбиљних проблема, имаћемо их и већ почињу. То што он предлаже су тако крупне ствари, то су огромне промене и ја се питам има ли он за те промене легитимитет, са ким је то усагласио?… Ја не знам да ли је он некада и био у некој фабрици која ради. Он је био само стечајни управник.“

„Не можете у потпуности да прихватите овај неолиберални концепт, који је реално најздравији“ – Александар Вучић, Утисак недеље, 12.11.2013.

 

 

Image

Најкрупније, неолибералне промене у Закону о раду предлаже Министарство привреде. Уколико би све те измене биле прихваћене, по прорачуну који смо у синдикату радили, дошло би по различитим основама до смањења просечне плате негде за 10 одсто, каже за Данас Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије, пред данашњи наставак усаглашавања измена тог закона.

Министарство привреде, сем исплате отпремнина само за године рада код послодавца и у његовим повезаним фирмама, што потпуно отвара пут лаком отпуштању радника, предлаже да се годишњи одмор раднику више не плаћа као просек три просечне плате него само основна зарада плус минули рад, да отпремнина за одлазак у пензију не буде три плате него једна, да се укине надокнада за сменски рад…

„Цео предлог измена Закона о раду је недефинисан, врло је тешко дефинисати ко је шта предложио, једни су предлози Министарства рада, други су предлози Министарства привреде, трећи су предлози Министарства финансија. Влада не само да није ускладила своје предлоге него ја мислим да и не може да их усклади између појединаца и министарстава, па Влада није ни саопштила које је њено мишљење. Ствара се једна врло компликована, нејасна слика око тога у ком правцу све то иде“, каже Орбовић.

Председник Савеза самосталних синдиката је посебно збуњен целокупном појавом министра за привреду Саше Радуловића. „Наш је велики страх, ево сад смо имали састанак овде у синдикату, да он не зна куда води ову привреду. Ја мислим да ћемо са тим човеком имати озбиљних проблема, имаћемо их и већ почињу. То што он предлаже су тако крупне ствари, то су огромне промене и ја се питам има ли он за те промене легитимитет, са ким је то усагласио?“, каже Орбовић.

Као посебну ману министру привреде приписује то што уопште није спреман да оде у фабрику. „Ево сад је био у Крушевцу, али није био у „14. октобру“. Ја не знам да ли је он некада и био у некој фабрици која ради. Он је био само стечајни управник. Што не оде у Симпо? Пошто даје решења, нека оде да види како тамо изгледа, он не може ни да замисли шта је то. Показује се да је он потпуно човек ван реалности, да има једно своје седиште, место одакле гледа, он види бројеве, а питање је колико и са њима барата, и покушава на тај начин да решава ствари“, тврди Орбовић.

На питање да ли је све то рекао министру привреде, он каже да није имао прилику. „У петак сам му послао поруку, три пута сам га звао телефоном, на састанку овде је први потпредседник Владе господин Александар Вучић рекао да је основано једно контакт тело у коме ће бити Радуловић и министар финансија Лазар Крстић, а Радуловић треба да га води пошто се највише ствари догађа код њега. Он не одговара на позиве. То што је господин Вучић рекао, то ми нисмо тражили, то прављење радних група…, али он је то предложио и ми то поштујемо“, каже Орбовић.

Крајем претпрошле недеље Министарство финансија нам је интерпретирало став рејтинг агенције Standard end purs о кредитном рејтингу Србије. Шта ми је у тој интерпретацији од пре десетак дана пало у очи: Standard end purs је задовољан променама које ћемо ми извршити у нашем Закону о раду. Или, интерпретира Министарство финансија став Standard end purs, коме имамо захвалити што нам рејтинг није оцењен горим него што јесте, „као посебно важно за развој економије наводе повећање укупне макроекономске стабилности и структурне реформе, превасходно када је реч о Закону о раду“. Из садржаја ове интерпретације можемо закључити да су измене Закона о раду већ исписане, да их је Standard end purs сазнао пре нас и да нам се лоше пише уколико их и ми оберучке не прихватимо. Чим их сазнамо.

Протеклих недеља смо бомбардовани коментарима на закон о коме прецизно не знамо ништа. Чак ни то да ли је већ исписан или ће тек да се пише. На сајту Министарства привреде могу се наћи нацрти закона о стечају и приватизацији. На сајту Министарства за рад и социјалну политику нема ни о каквом сличном документу о раду ни помена. С разлогом се стекао утисак да ће закон хајдучким методом упасти у правни систем у виду слободних реформских коментара. Питање је како њихови у државном администрацији позиционирани аутори са сигурношћи знају да ће баш њихова решења бити усвојена.Гневни репрезентативни синдикати су саопштили да су на првом састанку са послодавцима и Министарством за рад добили папир пун алтернатива „рестриктиван и хајдучки“. Такво тестирање јавности је изгледа пропало.

Једино решење о коме наводно нема спора је ограничавање права на отпремнине на године рада проведене код послодавца. Зашто је овај проблем избио у први план и код страних инвеститора није баш најјасније. Из два разлога: флуктуација радне снаге код нас далеко је од тога да је на америчком нивоу, досад су људи углавном били везани за једну фирму, а тешко је и замислити да у домаћим економским условима људи са 30 година радног стажа са лакоћом нађу нови посао пошто су са старог испраћени отпремнином. Такав би случај могао да буде једино код државних службеника, али какве везе са тим имају толико узнемирени страни и други приватни инвеститори. Друга ствар о којој се без посебног прецизирања говори јесте флексибилизација форми запошљавања. Према досадашњим најавама, решења би требало да личе на оно што је на свом тржишту рада увела, али пре десет година, Немачка. Рецимо, код нас непознато рентирање радне снаге. Што је и у Немачкој коришћен (неки кажу злоупотребљавано) да се избегне плаћање по тарифним договорима, а унајми јевтинија радна снага. Или легално запошљавање на 5 сати, на 12 сати, на колико треба послодавцу. Немачка се сада хвали да је овом флексибилизацијом значајно снизила трошкове рада, повећала конкурентност своје привреде и, што је најзначајније, преполовила број незапослених. Истина је да многи Немци не могу да преживе од плате на једном радном месту, него су принуђени да раде на бар два. Али, кажу заговорници овог решења, то друго радно место на коме ће изгарати – ПОСТОЈИ. Мало ли је?

Ја бих радо преписала комплетно немачко решење. Да пробамо, па куд пукло. Тим пре што је запошљавање у Србији већ више него флексибилно. Свако од нас зна колико људи у његовом окружењу без роптања не само да ради на црно него волонтира годинама, само да нешто ради. У оптицај је ушла нова крилатица: „Боље за џабе радити, него за џабе седети!“ Али, Србија није Немачка и нема производе чију би цену само требало снизити па да сви около навале да их купују. И друго, 2003. није исто што и 2013.година. Јер, истине ради треба рећи да ово што се ми спремамо да од Немаца препишемо они, под притиском нове владине коалиције изнутра, и ових дана баш актуелним притиском америчке конкуренције споља, полако коригују.Како би више зарађивали и више трошили,не само своје робе, код куће.

http://www.danas.rs/

2 mišljenja na „Ружа Ћирковић О ЈЕДНОЈ НЕБИТНОЈ ТЕМИ

  1. Kratko… Upravo se liberalni ekonomisti diče i kurče izrekom : „Prvo što je potrebno da uradiš ako se nađeš na dnu rupe je da prestaneš da kopaš.“.
    Autorka teksta, ministar i mnogi drugi samo debatuju o tome kojim alatom će i dalje riljati. Na zdravlje!

    Sviđa mi se

  2. Мени ови државни чиновници личе на плагијат ,плагијата.Сачувај нас боже од ових бандера од незналица.Зар нису незналице, кад све што чујеш да је закон препиписују од немачке ,финске…(Европска унија рекла…препоручила? захтева?.).Ајд’ један леба вам ,препишите од Орбана,можда вам се деси,да макар почнете да се згледате, па нешто и научите,“од европско ал’ наше“. Или идите сви једно 10 година у ЕУ,кад научите вратите се ,да се од вас мало одморимо,(чак шта више!)

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s