Michael Snyder СРБИЈА ДО МИЛВОКИЈА

Данас у радном односу имамо 1.148.000 Американаца мање него што смо то имали новембра 2006. године. У међувремену  популација је порасла за 16 милиона особа.

49,2 % свих Американаца је сваког месеца прималац социјалне помоћи из НАЈМАЊЕ ЈЕДНОГ Владиног програма.

Шесторо наследника Sam Waltona, оснивача ‘Wal-Mart’ (ланца робних кућа/радњи) поседује онолико богатства колико заједно поседује доња трећина свих Американаца.

број Американаца који ће зависити од Фонда социјалне сигурности повећати са садашњих 57 милиона на више од 100 милиона у наредних 25 година

Мала привреда убрзано изумире у Америци. Овог момента у Америци постоји само цирка 7 % самозапослених,

више од 6 милиона Американаца у годишњем добу од 16 до 24 година старости се нити налази у школи, нити ради.

једно од сваких пет домаћинстава у САД користи државне маркице за храну.

1,2 милиона ученика који похађају државне школе  су бескућници. 

Image

ГДЕ-ЈЕ-ААА-МЕЕ-РИИ-КАА

АМЕРИКА – 83 ЧИЊЕНИЦА ИЗ 2013. ГОДИНЕ КОЈЕ СУ ПРЕВИШЕ СУЛУДЕ ДА БИ СЕ МОГЛЕ ПОВЕРОВАТИ

Током 2013. године Америка је наставила да лагано маршира дуж самоубилачке стазе која води у потпуни нестанак. 

Као друштво, наши нивои дугава су потпуно и апсолутно ван контроле. Наш финансијски систем је претворен у највећи касино на овој планети, док се наше велике банке још неодговорније понашају него што су то радиле пред последњу финансијску кризу (2008.). 

Настављамо да гледамо како се на хиљаде бизниса и милиони радних места лиферују ван Сједињених Америчких Држава, док се средња класа у сржи искорењује. Сиромаштво је, због мањка пристојих запослења, у стању апсолутне експолозије. Зависност на савезну Владу је достигла свеопшти рекорд, док се криминал увећава. Докази социјалног и моралног трулежа се свуда могу наћи, док је наша Влада, изгледа, потпуно полудела.

Уколико желимо да имамо било какву наду да ћемо ове проблеме и решити, онда амерички народ мора да упери дуг, озбиљан поглед у огледало и да напослетку призна колико су, заправо, ствари лоше постале. 

Уколико желимо да слепо верујемо да ће на крају све ипак бити „како треба“, онда ће последице невероватно сулудих одлука, које су током претходних декада доношене, да нас потпуно ослепе и ми ћемо бити потпуно уништени великом кризом која убрзано наилази.  

Сједињене Америчке Државе се налазе у једној огромној количини невоља, и време је да сви погледамо истини у очи.

Следеће су 83 чињеница из 2013. године које су, скоро, потпуно сулуде, и човек их тешко може и поверовати:

1) Већина људи која чује за следећу статистику не може да верују да је она заиста и истинита, али овог момента свеопшти рекордан број од 102 МИЛИОНА радно способних Американаца нема стални радни однос. Та цифра је од 2000. године порасла за 27 милиона људи.

2) Због недостатка запослења, сиромаштво се у Сједињеним Америчким Држава шири као бесна стихија. Према најновијим цифрама Бироа за цензус САД, свеопшти рекорд од 49,2 % свих Американаца је сваког месеца прималац социјалне помоћи из НАЈМАЊЕ ЈЕДНОГ Владиног програма.

3) Док се друштво распада, Влада осећа, као никад пре, већу потребу да посматра, надзире и прати популацију. На пример, Агенција за националну безбедност (NSA) СВАКОГ дана преузима и перманентно архивира скоро 2 МИЛИЈАРДЕ е-мејл и телефонских порука, не рачунајући гомиле других података.

4) Банка за међународно поравнање (Bank for International Settlements) – са седиштем у Швајцарској – је изнела да је укупни јавни и приватни ниво дуга – уздуж планете – 30 % већи него што је то био током финансијске кризе 2008. године.

5) Према недавном извештају Светске банке (World Bank), приватни, „кућни“ дуг у Кини је порастао из 2008. године са 9 билиона на 23 билиона долара, колико данас износи.

6) Током 1985. године, у Сједињеним Америчким Државама је било 18.000 банака. Данас је остало само 6.891.

7) Шест највећих банака у Сједињеним Америчким Државама (JPMoragn Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs i Morgan Stanley) су током последњих пет година повећале своју финансијску моћ за 37 %.

8) Банкарски систем САД има 14,4 билиона долара на располагању. Шест највећих банака сада контролише 67 % тих средстава док све друге банке имају контролу над свега 33 % средстава.

9) Банка JPMorgan Chase поседује, цирка, толико финансијских средстава колико читава британска економија.

10) Пет највећих банака у САД су сада одговорне за 42 % свих кредита у Сједињеним Америчким Државама.

11) Овог момента, четири од свих такозваних „превише великих банака којима би се дозволила пропаст“, су изложене дериватима чија цифра износи преко 40 билиона долара.

12) Укупна дуговања Банке Goldman Sachs – према својим уговорним дериватима – су 381 ВЕЋА него што Банка има финансијских средстава на располагању.

13) Према статистикама Банке за међународно поравнање, глобални финансијски систем има укупно 441 билион долара обавеза исплата камата на деривате (!!!).  

14) До краја новембра 2013. године, 365.000 Американаца је приступило ‘Obamacare’ (новоуспостављеном државном здравственом осигурању), али је зато цирка 4 милиона Американаца изгубило своје постојеће осигурање због ‘Obamacare’ (напомена: новоуспостављено државно осигурање се показало – да ли случајно или намерно – као скупље него приватно осигурање, односно скупље од других државних здравствених осигурања).

15) Процена је да би, до потпуног увођења ’Obamacare’, и до 100 милиона Американаца могло да изгуби своје полисе здравственог осигурања.

16) Овог момента, 82,4 милиона Американаца живи у заједници у којој је барем један члан породице регистрован у програму ‘Medicaid’ (један од текућих државних програма здравствене заштите за сиромашније слојеве друштва).

17) Процена је да ће ‘Obamacare’ придодати још 21 милион Американаца на постојећи ‘Medicaid’.

18) Процена је да ће допринос осигурању једног здравог 30-годишњег човека порасти за 260 % на име коришћења ‘Obamacare’.

19) Један брачни пар у Тексасу је добио писмо од своје приватне здравствене осигуравајуће куће која их је обавестила да ће им полиса осигурања бити увећана за 539 % због увођења ‘Obamacare’.

20) Током 1999. године, 64,1 % свих Американаца је било здравствено осигурано од стране својих послодаваца. Данас, само 54,9 % Американаца је здравствено осигурано од послодаваца.

21) Савезна Влада САД је током последњих пет година потрошила невероватних 3,7 билиона долара на социјалне издатке.

22) Невероватно је, али 74 % свог богатства у САД је власништво 10 % оних најбогатијих у Америци.

23) Према извештају ‘Consumer Reports’ (Агенције за праћење потрошње), број деце у Сједињеним Америчким Државама која узимају лекове против антипсихотичних оболења се током последњих 15 година утростручио.

24) Број склопљених бракова у Сједињеним Америчким Државама је опао на свеопшти доњи ниво. Овог момента стопа склопљених бракова током једне године износи 6,8 на сваких 1.000 особа.

25) Према најновијој, шокирајућој студији, просећан Американац који ове године пуни 65 година старости ће добити, у виду савезних социјалних бенефиција, 327.500 долара више него што је уплатио на име пореза током свог животног века.

26) Током само једне недеље децембра месеца 2013. године, забележен је комбиновани збир који приказује више од 2.000 рекорда за ниске температуре и количину снега који је пао у Сједињеним Америчким Државама.

27) Према подацима Бироа за цензус САД, просећан приход једне породићне заједнице опада пет година уза ред.

28) Стопа поседовања приватних кућа у Сједињеним Америчким Државама је током последњих осам година, уза ред, у стању опадања.

29) Овог момента само 47 % свих пунолетних лица у САД је у сталном радном односу.

30) Стопа незапослености у Еврозони је недавно достигла нови ниво од 12,2 %.

31) Званићна стопа незапослености у САД се креће од 7 – 11,5 %, у зависности како се, службено, израчунава.

32) Током новембра 2000. године, 64,3 % свих пунолетних Американаца је имало запослење. Када је Барак Обама ушао у Белу Кућу, 60,6 % пунолетних Американаца је имало посао. Данас, свега 58,6 % пунолетних Американаца има запослење.

33) Данас у радном односу имамо 1.148.000 Американаца мање него што смо то имали новембра 2006. године. У међувремену наша популација је порасла за 16 милиона особа.

34) Само 19 % свих Американаца верује да је тржиште рада сада боље него пре годину дана. 

35) Само 14 % свих Американаца верује да ће се Берза следеће године поправити.

36) Према CNBC, ‘Pinterest” (познати Интернет вебсајт) се вреднује на више од 3 милијарде долара, и поред тога што никада није показао профит.

37) ‘Twitter’ је фирма која постоји седам година, а која такође никада није направила профит. Она је чак током последње четвртине ове године изгубила 64,6 милиона долара. Међутим, према проценама финансијских тржишта, она моментално вреди 22 милијарде долара.

38) Овог момента ‘Facebook’ се вреднује онолико колико би износили сви њени приходи током наредних 100 година пословања, и процена је да сада, наводно, вреди 115 милијарди долара.

39) Укупни потрошачки кредит (дуг) је током последњих три године порастао за вртоглавих 22 %.

40) Студентски кредит (дуг) је током последње три године порастао за невероватних 61 %.

41) Овог момента више од 6 милиона Американаца у годишњем добу од 16 до 24 година старости се нити налази у школи, нити ради.

42) Стопа „неактивности“ за мушкарце у својим приме радним годинама (25 до 54 година старости) је управо достигао ново-новцати свеопшти рекорд.

43) Тешко је поверовати, али данас у Америци једно од сваких десет радних места је покривено од стране агенција које имају улогу посредника за запослење на краткорочној основи.

44) Радна места категорије „средњег нивоа“ су представљала 60 % радних места која су угашена током рецесије, али истовремено представљају само 22 % радних места која су од последње рецесије и отворена.

45) Према подацима Администрације за социјално осигурање, 40 % свих радника у САД зарађује мање од 20.000 долара годишње (!!!).

46) Цирка 1 од свака 4 привремено запослена радника у САД живи испод границе сиромаштва.

47) Ако се изузму цифре за инфлацију, онда 40 % свих радника у САД сада зарађује мање него што је 1968. године зарађивао радник који је био у сталном радном односу. 

48) Када је Барак Обама преузео дужност, просећан период незапослености у овој држави је износио 19,8 недеља. Данас, он износи 37,2 недеља.

49) Инвеститори су током 2013. године повукли 72 милијарде долара из обвезница инвестиционих фондова. То је најгора година икада за обвезнице.

50) Мала привреда убрзано изумире у Америци. Овог момента у Америци постоји само цирка 7 % самозапослених, ако не рачунамо пољопривреду. То је рекордни свеопшти пад.

51) Шесторо наследника Sam Waltona, оснивача ‘Wal-Mart’ (ланца робних кућа/радњи) поседује онолико богатства колико заједно поседује доња трећина свих Американаца.

52) Када дође 01. јануар 2014. године, постаће незаконито да се у Америци производе или увозе „усијане“ сијалице. Процена је да ће милиони Американаца покушати да у резерви нагомилају старе сијалице пре него што потпуно нестану из радњи. 

53) Влада Јапана је проценила да се сваког дана цирка 300 тона високо радиоактивне воде депонује у Пацифик из уништене нуклеарке Фукушима (напомена: морске струје ту воду доводе до Западне обале САД).

54) Назад 1967. године, војне снаге САД су имале 31.000 стратешких нуклеарних бојевих глава. Та цифра је већ сада смањена на 1.550 и Барак Обама сада хоће да тај број спусти на свега 1.000.

55) Док ово читате, 60 % све деце у Детројиту живи у сиромаштву, а у самом граду има цирка 78.000 напуштених породићних кућа.

56) ‘Wal-Mart’ је недавно отворио две нове радње у Вашингтону, и том приликом више од 23.000 људи је конкурисало на свега 600 постојећих радних места. То значи да је само неких 2,6 % конкурсника на крају примљено. Као компарација, Универзитет у Харварду прихвата 6,1 % поднетих захтева за пријем на студије.   

57) Овог момента, скоро половина ученика у свим државним школама долазе из породица са ниским личним дохотцима (напомена: поред државних, у САД постоје и приватне школе које опслужују децу америчке елите. Школе се једноставно не могу упоредити по квалитету, што је и циљ саме елите, како би испод себе имали необразоване „овце“. Назив „овце“ је међу елитом популаран назив за амерички народ, који за елиту постоји како би био израбљиван и како би у потпуности био контролисан за унутрашњу и спољну политику. Тој контроли потпомажу „слободни“ медији, који су у рукама представника елите.). 

58) Трагично је, али имамо 1,2 милиона ученика који похађају државне школе а да су истовремено бескућници. Тај број се увећао за 72 % од почетка претходне рецесије.

59) Према истраживању ‘GALLUP-a’, а које је недавно објављено, 20 % свих Американаца није имало довољно новца да купи храну која је или њима или њиховим породицама требала током једног периода прошле године. Наведена цифра је једва испод рекорда од 20,4 % који је постављен новембра месеца 2008. године. 

60) Број Американаца који прима државне маркице за храну је од 2000 године порастао са 17 милиона на више од 47 милиона којих данас имамо (напомена: државне маркице за храну је вид социјалне помоћи сиромашним слојевима у САД, с тиме што независни аналитичари указују да је број прималаца већи него што званичне статистике приказују).

61) Овог момента једно од сваких пет домаћинстава у САД користи државне маркице за храну.

62) Економија САД губи цирка 9.000 радних места за сваку милијарду долара робе која се увози из иностранства.

63) Назад 1950. године, више од 80 % свих мушкараца у САД је имало радно место. Данас, мање од 65 % свих мушкараца у САД има радно место.

64) Према једном истраживању, цирка 75 % свих америчких жена нема интерес да успостави блиску везу са незапосленим мушкарцима.

65) Кина сваке године извози у САД 4 милијарде фунти хране ( тј. 2,240 милијарде килограма).

66) Целокупно гледајући, Сједињене Америчке Државе су од 1975. године са остатком света нагомилале трговински дефицит у износу од 8 билиона долара.

67) Број Американаца који прима социјалну помоћ за незапосленост премашује читаву популацију Грчке, док број Американаца који користи државне маркице за храну премашује читаву популацију Шпаније.

68) Процењује се да ће се број Американаца који ће зависити од Фонда социјалне сигурности повећати са садашњих 57 милиона на више од 100 милиона у наредних 25 година (напомена: читаоци треба да имају на уму да у САД постоји 15 државних фондова који се баве социјалном сигурношћу, а наведени Фонд је само један од њих).

69) Назад 1970. године, укупни дуг Сједињених Америчких Држава (тј. државни дуг + пословни дуг + потрошачки дуг, итд.) је износио мање од 2 билиона долара. Данас износи преко 56 билиона долара (напомена: према анализама независних аналитичара, укупни амерички унутрашњи и спољни дуг децембра месеца 2012. године је износио 222 билиона долара, јер је америчка савезна Влада буквално попљачкала све унутрашне фондове које је могла, а резултат тога је да према независним аналитичарима, америчка Централна банка сада сваког месеца штампа 125 милијарди долара без покрића, а такво стање је дугорочно неодрживо, што је и разлог за тренутне сукобе у свету, који се подстићу, како би се сачувао долар, односно евро).

70) На дан 30.09.2012. наш државни дуг је износио 16,1 билиона долара. Он се данас попео на 17,2 билиона долара (напомена: ово су службене цифре, које се стидљиво признају, али се вешто избегава чињеница да се овај дуг односи само на америчко спољно задужење, а не и на унутрашње; видети горњи коментар).

71) Током фискалне 2013. године, америчка савезна Влада је „истумбала“ више од 7,5 билиона долара потојећег дуга (напомена: ову константацију Michael Snydera је немогуће прецизно превести, јер се може протумаћити на више начина, нити је јасно шта је заправо хтео да каже).

72) Уколико би државни дуг САД био сведен на гомилу новчаница од једног долара, та гомила би обишла земаљску куглу 45 пута.

73) Када је Барак Обама изабран за председника, однос државног дуга САД према БНД (бруто националном дохотку) је износио мање од 70 %. Данас се попео на 101 %.

74) Државни дуг САД је на путу да се више него удвостручи током осмогодишне владавине Обамине Администрације. Другим речима, за време председавања Барак Обаме, Влада САД ће нагомилати више дуга него што су то заједно учинили сви други председници у америчкој историји.

75) Савезна Влада позајмљује (краде) од наше деце и унука цирка 100 милиона долара сваког сата од сваког дана (напомена: ту се мисли на дуг који накнадно треба и да се исплати).

76) Овог момента, САД имају више државног дуга према расположивим финансијским средствима него што то имају Грчка, Португал, Италија, Ирска и Шпанија.

77) Јапан сада има државни дуг према свом БНД који износи више од 211 %.

78) Од 05. децембра 2013., регистроване су 83 вулканске ерупције широм планете. Ово је свеопшти рекорд.

79) 53 % Американаца у својим кућама не поседује тродневне залихе хране и воде (напомена: ово је алузија на потенцијалну опасност током ванредних ситуација. Као пример, може се узети процена независних аналитичара који сматрају да уколико би у граду Њујорку дошло до дужег или перманентног губитка електричне енергије, да би онда у том случају три милиона грађана преминуло због недостатка воде и хране). 

80) Током претходне године насилан криминал је у САД порастао за 15 %. 

81) Према једном истраживању које је недавно обављено, а које је дало изненађујуће резултате, 68 % свих Американаца верује да је земља моментално на погрешном путу.

82) Назад 1972. године, 46 % свих Американаца је сматрало „да се већини људи може веровати“. Данас, само 32 % свих Американаца то верује.

83) Према недавном истраживању ‘Pew Research’, само 19 % свих Американаца верује својој Влади. Назад 1958. године, 73 % свих Американаца је веровало Влади.

Према томе, да ли ви имате неке цифре из 2013. године које би желели да придодате овој листи ?

Напомена: овај чланак Michael Snydera треба ставити у контекст његовог чланка који је објављен у „Видовдан-у“ 12.12.2013., и који се може наћи у рубрици „СВЕТ“ под насловом „Хришћане живе спаљују (Америка за продају ?). Саветујем читаоце да оба чланка прочитају, како би имали јасну представу шта се у САД дешава.

За Видовдан превео Бранко Филиповић

Извор: http://investmentwatchblog.com/83-numbers-from-2013-that-are-almost-too-crazy-to-believe/

Jedno mišljenje na „Michael Snyder СРБИЈА ДО МИЛВОКИЈА

 1. Да ли је ово игра проналажења уљеза?

  „77) Јапан сада има државни дуг према свом БНД који износи више од 211%“.“

  Шта ради овај податак овде? Јапан унутрашњим дугом мимикријски врши емисију новца, који недостаје у оптицају, кроз дуг.

  САД имају проблем трговинског дефицита. Било како било, имам утисак да се овде суптилно врши замена теза, па се проблем зависности од стране привреде представља као проблем унутрашњег дуга.

  Јапанско спада у најнижа спољна дуговања у свету.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s