И овима Б О Ј К О Т, али уз „контру“

vazno

Пише: Драгослав Павков

Ову фотографију сам поделио као упозорење људима на извршитеље који ће ма ко да победи – нагрнути одмах након „избора“. Међутим, само знање о томе која су наша права није довољно…

Због тога бих позвао правнике (још боље би било адвокате) којих овде сигурно има да помогну правно неуким грађанима на следећи начин:
Да се потруде и сачине пример Тужбе, Одговора на тужбу, Жалбе, Приговора на поступак извршитеља, Захтева за одлагање извршења (…), дакле, Ворд документ у облику формулара у који би грађанин само уписао назив суда коме се обраћа, датум, своје и податке друге стране. Све са цитирањем чланова Устава и Закона који грађанима дају за право да одбијају плаћање „дугова“ за које их терете ЈКП, РТС и други рекеташи. Суд би такву представку морао да прими и закаже расправу, а на грађанину је да одлучи како ће се даље носити са другом страном – хоће ли ангажовати адвоката или ће наставити сам надајући се разумевању суда.

Ово би било корисно јер за утужење разбојника није довољна само уплата судске таксе, већ је неопходно сачинити и писмено чија израда кошта најмање 50 евра. Дакле, судска такса + састављање тужбе + хонорар адвоката за прво појављивање пред судом и представљање свог виђења проблема = 150 евАра минимално… У земљи где многи за те паре раде месец дана, прилично је јасно због чега многи одустају од истеривања правде већ плаћају и гунђају. Дакле, друштвено одговорни правници су на потезу 🙂

7 mišljenja na „И овима Б О Ј К О Т, али уз „контру“

 1. kome verovati, advokati javljajte se: „DRAGI ČLANOVI! VAŽNO OBAVEŠTENJE POVODOM CIRKULARNOG MEJLA O RTS-OVOJ PRETPLATI KOJI PONOVO CIRKULIŠE FEJSBUKOM A PREDSTVALJA OPASNU DEZINFORMACIJU.

  Rečenica iz cirkularnog mejla „Ako primite kovertu usli ste sa njima u postupak prinudne naplate…“ ravna je samoubistvu. Ovo je ozbiljna dezinformacija. Ovo je VEOMA OPASNA dezinformacija, koja se ponovo širi. Gde vidite da neko poziva ljude da ne primaju dopise poverioca, suda ili privatnog izvršitelja, recite mu da ljudima čini medveđu uslugu i da ne treba da ih dezinformiše jer im može naneti ozbiljnu štetu! Naime, prigovor na zaključak o izvršenju predstavlja JEDINU PROCESNU MOGUĆNOST ZA OSPORAVANJE ZASTARELIH ILI NEOSNOVANIH POTRAŽIVANJA JAVNIH KOMUNALNIH PREDUZEĆA.

  Dakle, čak i da RTS nekim čudom preko suda ili privatnih izvršitelja krene u prinudnu naplatu, jedini način da se odbije njegov pravni napad, da se odbije njegova neosnovana pretenzija jeste – ULAGANJE PRIGOVORA NA ZAKLJUČAK O IZVRŠENJU.

  Pasivno ponašanje, neprimanje pismena znači – priznavanje onog što RTS traži! Šta će se desiti ako ne primite zaključak o izvršenju? Pa, privatni izvršitelj će dostavu po zakonu pokušati još jednom, a onda će da ode do suda i neuručeni zaključak da PRIBIJE NA OGLASNU TABLU SUDA. Pet dana posle isticanja, SMATRAĆE SE DA JE ZAKLJUČAK URUČEN i počeće da teku rokovi iz zaključka (pet radnih dana za ulaganje prigovora), a kad rokovi isteknu, zaključak postaje pravnosnažan a time i izvršan, odnosno smatra se da vi poveriočevo potraživanje PRIZNAJETE I DA NEMATE NIŠTA PROTIV DA VAM SE ONO NAPLATI U PRINUDNOM POSTUPKU. Izvršitelj će potom krenuti na vašu platu odnosno pokretnu imovinu, natovarivši vam usput i troškove izvršenja i svoju nagradu.“

  Sviđa mi se

 2. По овом питању имамо два супротстављена става – онај коме је аутор анонимни Фејсбукач и ово које заговарају Јован и Бане. Сваком је на вољу да поступи по свом нахођењу. Али, шта је са уставним правом на неповредивост поседа и својине?

  Шта извршитељу даје право да без одлуке надлежног суда уопште уђе у стан дужника или да му одузима зараду или покретну имовину. Претпостављам да о томе постоје неки прописи, али – има ли ту места уставној жалби?

  Може ли грађанин да се, када му се на вратима појаве извршитељи – позове на право на неповредивост стана? Претпостављам да ће извршитељи онда тражити асистенцију полиције, али – ако све полицијске управе у земљи буду затрпане захтевима приватних извршитеља за асистенције приликом извршења, колико је реално очекивати да ће полиција уопште пристати да им дадиља?

  Да се разумемо о једној ствари: Када сам поставио фотографију са пропратним текстом није ми била намера да се надмудрујем са правницима; оно што желим, то је да грађани добију праву информацију о својим правима, како би могли да одаберу начин на који ће се супротставити бахатој и маћехинској државној управи. Јер, ако грађанин и поред извршне пресуде годинама не може да добије правду за себе, није у реду да држава може да се „намирује“ користећи утериваче дугова и сличне мафијашке тековине.

  И на крају, горе у тексту сам позвао адвокате да грађане посаветују како тачно могу да помогну себи. Знам да најмање један чита све што напишем, па га позивам да уложи напор, састави образац било ког писмена које сам горе поменуо, фотографише га и постави као ФБ статус. Нико тако што је научио да замени уље на аутомобилу није постао аутомеханичар, и ниједан сервис није затворен јер многи сами себи мењају уље; исто тако, ни један адвокат неће остати без зараде ако грађанин сам исправно напише и суду преда неку представку. Да би могао да настави спор са ЈКП или РТС-ом који имају заступнике – свеједно ће му бити потребан адвокат. Можда баш онај који би му помогао да парницу јефтино започне?

  Sviđa mi se

 3. Мој Павкове, волео бих да се јави бар један адвокат али биће да је мрка капа.
  Лова је битна……. а солидарност са грађанима…….шта то беше?

  Sviđa mi se

  • а солидарност са грађанима…….шта то беше?
   a inteligencija, šta to beše? može li se zamisliti bolja besplatna reklama za advokata početnika od ovakvih vrsta masovne besplatne pomoći?

   Sviđa mi se

   • „može li se zamisliti bolja besplatna reklama za advokata početnika od ovakvih vrsta masovne besplatne pomoći?“

    Јеси ти почео да вариш или си само за тренутак заборавио где живиш?! Кога брига за рекламу, „прави“ адвокати ионако живе од комбинација са „угледним“ људима, политичарима, „жестоким“ момцима и полицијом… А Срђу Поповића и његов ангажан на страни Отпорника, маму Хомен, Даниловића и друге не смем ни да споменем – одмах ћу постати знашвећшта 🙂 Јеби се Србијо…

    Sviđa mi se

   • Који, бре, адвокат почетник?
    Тај мора да обија прагове судница и да лаже народ бар једно пар година да би било неке вајде од њега. Овде се више не сналазе ни старе кајле када законе пишу лујке типа министра правде који мисле да све знају од оног тренутка када добију диплому коју су добили плаћајући испите.
    Скоро сам читао нови “Закон о промету некретнина“, боље би га написао Жика Обретковић али је мученик, колико сам чуо, отишао у ,како је и заслужио.
    Треба сачекати скрининг па да видимо шта ће да кажу експерти из миле им ЕУ, а како они кажу тако ће бити.
    Значи спремај мотку па кад отимачи наиђу на врата, зна се……или им дај телевизор, по могућству неки покварен…:-)

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s