Драган Томић: Врх,брате!

Не играш се са лоптом, већ са другим човеком, лопта је само средство а не циљ1915-2015

Када се вратила са планинарске туре по Гочу, моја мајка је била видно потрешена сценама нечега што је она назвала бедом, која влада тамо. Наиме, у моменту када је аутобус стигао на одредиште, групу планинара су дочекала деца у “дроњцима”, видно узбуђена и радосна. Узбуђена и радосна јер планинари имају обичај да им доносе кесице бомбона.

Оно што је потресло моју мајку, јесте то да пошто се тура планинарења завршила, она је кренула код локалних сељака по јаја, ракију, кајмак или шта год. Оно што је затекла у дворишту је био призор од две девојчице, које се играју са крпеном лоптом, босоноге. Када је ушла у двориште, деца су се окупила око своје мајке и са очима величине тениске лоптице, ишчекивала кесицу бомбона и радосно тапшала ручицама када је моја мајка уз кесицу бомбона дала по 200 динара свакој. Купила је од те породице ракије и сира за 500 и добила 12 јаја за џабе као поклон. Малене девојчице су се одушевиле са 200 динара уз коментар да је то пуно пара, док су седеле на дрвеном кревету са поцепаним чарапама на ногама.
Гоч…Гоч, 1200 метара надморске висине, поцепане чарапе и великих 200 динара. Гоч и крпена лопта…Гоч и 12 јаја за џабе…Гоч. Србија.

Следећег дана, враћајући се са посла, седео сам у полу распалом аутобусу ГСП-а који имао нове Џиласове бус плус “апликације” у виду читача картица. Аутобус, који је последњи ремонт имао пре 10 година, обогаћен је Европски боље свима а нарочито ДС-у, возио је споро и мирисао на дизел. Као да се возите у блоку мотора а не у кабини. Но то није омело две 12 годишњакиње, да ме угуше својим парфемима и готово неуротично – хистеричним брбљањем. Ипак, не пуко лапрдање, већ оно што је излазило из њихових уста је то од чега ми се преврнуо стомак.
Наиме, већ са 12 година, једна од њих је закључила како ће бити јако тешко да до 25 стекне апартман са плафонима од 3.20 и кућним базеном и да стога она већ сада почиње да размишља како да до апартмана дође.
Она неће ни да тражи посао од 300 евра, то је за њу мало, неће чак ни посао од 2000 евра јер ће јој то одузети 30 година живота за једнособан стан од 55 квадрата где ће да се гура са децом кад пролази кроз ходник и чека на слободну ВЦ шољу.

Гоч, крпена лопта и великих 200 динара. Србија…

Са 12 година се размишља о начину да се живи у стану са базеном који кошта 3 милиона евра. Београд.

Хтео сам да се окренем и да јој кажем да ако то жели, она већ сада мора да прође кроз 540 пластичних операција, ботокса и силикон импланта и да се моментално упути ка сплавома да неког Шарићевог сарадника који ће јој (можда) то и обезбедити. Да сам то урадио, овог текста вероватно не би ни било јер бих брзином какву познаје само правна држава Србија био у притворској јединици Централног Затвора, под оптужбом за педофилију, содомију,моногамију, и остале производе Европске Србије или би ме правоверници послали у неки подрум манастира да се прочистим од прелести. Уз редовне батине нормално. Хришћански је, и “граџански је”.

Крпена лопта…1200 метара.
Деца на Гочу ни не схватају колико су срећна и колико много имају. Да су богатија од ове две пролупале старлете у покушају и у настанку. Срећан сам због тога што се та деца играју крпеном лоптом а не блеје по фејсу и што не једу паштету која месо има само на налепници.  Оно што ме пак ужасава, јесте да ће да одрасту и да одлуче да се спусте са Гоча.
Прво веће место у које буду ушле, оног момента када угледају “призоре” из магичне кутије, на живо ће са њих састругати сву људскост. Сигуран сам да ће истог момента замрзети Гоч и своје поцепане чарапе и схватити да је 200 динара само једна кутија лоших цигара. Очи им се више неће ширити нити ће тапшати ручицама. Најстрашније је то што се вероватно никада више неће искрено насмејати.

Замрзеће Гоч сигурно, јер им није пружио Мек и Фејс. И та крпена лопта постаће симбол беде у којој су живеле. Заклеће се да се њихова деца никада неће играти са крпеном лоптом, већ са неком која кошта минимум 100 евра. И да никад неће носити поцепане чарапе. И учиниће све да својој деци обезбеде боље.

Проблем лежи у томе што свака породица на Гочу има минимум троје деце, док у Београду максимум је једно. А једно је јер су ова три поједена од стране лопте од 100 евра. Зато што родитељи своје искуство, у сусрету са новим, доживљавају као трауму и теже да је исправе тако што живе кроз децу. Ја нисам имао, зато моје дете мора да има.

Шта, бре, који курац ниси имао? Јел си имао лопту? Јеси. Јеси се играо са њом? Јеси. Па шта онда сереш!? Какве јебене везе има да ли је лопта од крпе или од пластике, битно је да се ти са њом забављаш и да се играш са својом сестром, братом, другарима. Не играш се са лоптом, већ са другим човеком, лопта је само средство а не циљ. И та крпењача је сто пута вреднија од пластичне, јер прво – направљена је од твог родитеља, ти знаш да је направљена, ти знаш како се прави, стога ти знаш њену тајну настанка. Знаш да ти ју је направио родитељ јел те ВОЛИ. А то пластика никада не може да да, ни да кошта 1000 евра. Није исто купити и направити.

Ултимативно, две старлете у настанку јесу генерација која ће за пар година стећи право гласа. Када се то учини, њихов мозак са промењеном свести, изгласаће признавање Косова као државе.
Оног момента када се то деси и када граница више не буде била административна, Шиптари ће доћи по дрва, овце, краве и робље на Гоч, где ће побити породице ове две девојчице и њих продати у бело робље.

Старлете ће за то време брчкати своје силиконе у апартману негде на Дорчолу и живети светски. Врх брате!

80 mišljenja na „Драган Томић: Врх,брате!

  1. Јебено добар текст.
    Кажем ја, овај човек ,када се не бакће историјом или покушава да да „свеобухватна“ тумачења српске зле судбине, много добро пише.

    Sviđa mi se

    • Где мислиш да грешим у својој аналитици? Ево, сумираћу ти основну поставку ствари, коју, покушај да схватиш као координантни систем у коме се ствари у Србији одвијају.
      1.Хоризонтална оса:
      Геостратешки положај Србије дефинише у великој мери простор деловања њене елите. Да смо у некој забити која никога не занима, ствари би се одвијале радиклано другачије, али нисмо и сад шта је ту је. Тај положај је у прошлости имао велики значај, што је за собом повукло и третман Србије и њене елите. У зависности од стране, Србија и српска елита је или уздизана у неслућене висине (Енглеска,Француска и Русија) или омаловажавана (Аустрија,Немачка,Ватикан и њихови сателити). Поред ова два супротстављена блока, Србија је имала и трећи блок, који јој је непосредно диктирао судбину а то је била Османска Империја. Све у свему, ово значи да је свака Српска елита у себи имала интересне кругове који су заступали једну или више од ових страна. Зато јер су веровали да ако се ставе у њихову службу, они имају највише шансе да опстану а са њима и Србија. Чувено питање, да ли си за Американце или Русе, Енглезе или Немце, Аустријанце, Турке, Марсовце…Моје је мишљење да је наслеђе оваквог стања довело до тога да се створила нека врста вазално полотронског схватања улоге елите у Србији, која није у стању да уради било шта сама, већ једино може да уради нешто само из перспективе да јој табани вире из ануса неке од „великих Сила“. Управо овакво анусно схватање свог места у поретку ствари, довело је и до могућности да се идеја панславизма из које је проистекла идеја Југославије, тако лако запати међу главама елите у Србији. Цену и исход те аванутре, знамо сви.
      2. Вертикална оса:
      Унутрашње устројство Србије и њена хиреархија, почива на изразито слабом разумевању основних појомва нације и државе. Нација се схвата као унија породица док се држава схвата као унија имања, то јест поседа. У центру оба ова појма јесте ЈАК ЧОВЕК, вођа који око себе окупља следбенике. Нација и држава стога јесу персонализоване (прича о схватању државе као ратног плена или као касе), те је за успешност функционисања и нације и државе, кључно мерило-постојање довољног броја алфа мужјака који ће их устројити и водити. Не постоји тај НАД принцип, надградња. Људи не раде за државу, већ сматрају да су они сами по себи држава. Тј да су ГАЗДЕ на свом поседу. Ово значи да је „судбина“ како државе дако и нације УВЕК у рукама неког мудоње и кад он нестане нестаје и нација и држава.

      Ето толико за сад, размисли па јави.

      Sviđa mi se

      • „Ето толико за сад, размисли па јави.“

        Важи, немам сада времена (мора од нечег и да се живи 🙂 ) али ћу врло радо одговорити. Само да напоменем, доста тога што си у горњем коментару написао јесте тачно, али то није све.

        Sviđa mi se

      • Tekst dobar, upotreba JER i JEL , totalno pogrešna, pisac bi mogao malo da se pozabavi
        osnovama pisanja , kad vec ‘ce da bude pisac, a sa JER i JEL brkanjem, vise lici na one dve starlete u pokusaju, nego na pisca. ostalo je ok. samo kazem.

        Sviđa mi se

      • Писац је иначе инжењер, а познато је колико такви људи обраћају пажњу на (за њих) споредне ствари попут правописа. Замислите да Вам неко прода аутомобил који не иде, одете да се жалите конструктору, а он вам каже: „У праву сте, није баш покретљив, али погледајте како је дивно офарбан…“
        Дакле – све сте рекли са „ostalo je ok“, могли сте да уштедите гунђање 🙂 Мада – не браним и не оспоравам да сте по оба питања у праву.

        Sviđa mi se

      • Milice, mora li taj tvoj “glavni grad na Goču“ da poprimi svu kvazikulturu, bestijalnosti, primitivizam, nemoral, kako bi bio u evropskom trendu?? Ovo na Goču je autentična Srbija koja se ne vidi iz Beograda zbog Avale, pa još i toranj zakloni vidik. Naravno, sve ovo pod predpostavkom da je Beograd u Srbiji?

        Sviđa mi se

  2. Dobar tekst, slažem se u potpunosti. Novac, pohlepa i taj neki društveni status oskrnaviše one prave ljudske vrednosti. Ovo sa Kosovom i Đilasom (DS) mi nikako ne ide uz tekst ali OK politika izgleda uvek nađe sebi prostora… Jedna ispravka, ne kaže se „jel te voli“ nego „jer te voli“. Pozdrav.

    Sviđa mi se

  3. „уз кесицу бомбона дала по 200 динара свакој. Купила је од те породице ракије и сира за 500 и добила 12 јаја за џабе“.. najbolji prikaz „sloboodnog tržišta“ neoliberalizma.. da bi se imao „ostatak dohotka“ za potrošnju veštačkih potreba na kojima su ekstraprofiti – država mora da dotira rad na kom nema profita „po definiciji“ – ili da pusti da svi propadnu.. ukratko – država dotira ekstarprofite ,, ništa bez države

    Sviđa mi se

  4. Јебено добар текст. i ja kažem..
    juče sam se šetao po dedinju – titinom i slobinom ulicom.. ne propada samo selo, propada i Dedinje – zapanjujući broj oronulih viletina koje se urušavaju

    Sviđa mi se

  5. На жалост , ствари теку у том смеру. Живимо у Београду са једном платом и другим дететом на путу. Јако тешко мада боље, незнатно, од „Гоча“. Ипак, проклет ти је динар када мораш да купујеш деци ГМО , третирану отровима, хормонима… храну. Помажу ближњи за крпице, али докле тако. Желимо макар троје. Изгураћемо и то , али какво троје-четворо деце, да ли ће бити Срби? Овде је тако јака кампања одсрбљивања, да се питам чему наталитет , ако није за српство и Светосавље. Избацили пре 5 год ТВ, али вртић, паркић… играонице(за 5 год . ни једном нисмо славили рођ тамо), ма све је то ОК ,али превише је таквих свари које формирају децу материјалистички.
    Не бих више давио , маштам ,рецимо посао у некој бањи ( физиотерапеут сам ) да живимо исто од једне плате, али на своме имању ,једемо своју храну …и одгаламо децу у духу славних предака, захваљући којима данас постојимо.
    п.с. Ех да о ономе пророчанству да ће Срба бити да стану под једну шљиву, већ се обистинило.

    Sviđa mi se

    • Било би добро да неко направи портал с огласима у којима би људи нудили и тражили (бесплатнаИ имања и куће за породице које желе да живе на селу, или у близини мањих или већих места.
      Много тога више нема цену, не може да се прода, а могло би да се поклони (све или део, за стално или на одређено време), могла би да се направе нова „села“ с више породица које су образоване, које имају децу, и које би могле да се испомажу у обради земље, воћарству, чувању деце (као кибуци у Израелу, или сличне форме солидарног живота и испомоћи) …
      С мобилном телефонијом и интернетом се ни на селу не живи далеко од света. Потребно је само да у селу живе савремени, модерни, образовани људи који ће од њега направити пристојну средину, а не запарложену, прљаву, алкохоличарску беду.
      Време је за алтернативу. Има тога већ сада, али се мало зна о тим људима.

      Sviđa mi se

      • Dve godine tražim da čuvam nekog na selu, i da mi to ostavi imanje, pa koliko da je . Bitno je samo da ima vode u kući i da ima bašte, zemlju koju bih obrađivala. Niko se nije javio. Aj sada ne znaju na kompu, ok ali imaju njihova deca, susedi i sl, ali ne . Ne mogu ja pa ne moraš ni ti, neka crkne krava komšiji, ja nemam korist ali on ima štetu. Na žalost takvi su ljudi, pa i mi Srbi. I ja sam za takav portal, ali mislim da ne bi imao prođu, mlađi ste pokušaj te.

        Sviđa mi se

      • ovo je sjajna ideja i ja se slazem,moglo bi da se ozbiljnije poradi na tome,zasto da neko bude na ulici kad vec posoji puno seoskih kuca koje ,,zvrje“ prazne?Ovako bi bio dupli dobitak

        Sviđa mi se

  6. Сматрам да ниси нај искреније написао овај текст, овде си навео неке ствари које нису у складу са самим собом . Шта хоћу да кажем , да си ти Граџанин града где постоји ГСБ. Или Гсп ако ниси био рођен када је постојао исти. Просипаш памет а сматрам да си дошао из унутрашњости Србије и сад ти је досадно па си се укључио у кампању и предизборна обећања , самим тим си постао само зло о коме ти причаш и филозофираш. Јасно је да смо отишли у к. као држава и као нација, нема нам помоћи јер су такви као ти побегли из места где су рођени и отишли трбухом за лебом, а нису покушали ништа да покрену сами јер су неспособни и добри су само у филозофским мислима а у пракси дупла нула , дупло ништа ! Колико ћеш ти деце имати кад си тако паметан па знаш да на Гочу има минимум троје а у Београду максимално једно , ти си Београђанин чим се возиш градским ти све знаш , а ништа не знаш,колико деце ти имаш. Ни тај на Гочу није планирао троје па опет има како тако тешко и мукотрпно , а ти ћеш добро да прорачунаш, ако не ти онда твоја жена која је иста као те из аутобуса само са мало више година. Политика је та која изједа Србију, а Косово је завршена прича одавно … поени политички за будале. Политика зло које изједа Србију ! Једног дана Србија ће само имати политичаре !

    Sviđa mi se

    • a Kosovo je zavrsena prica odavno…
      Kakve ti pridike drzis piscu teksta i o Srbiji uopste sa ovom recenicom i izjavom. Zbog takvih kao ti prepametnih smo i dosli ovde gde smo!

      Sviđa mi se

    • „Prosipas pamet,a smatram da si dosao iz unutrasnjosti“ sta ste hteli reci gradjanine svetske metropole? Da su stanovnici iz unutrasnjosti glupi? Manje vredni i pamettni zbog mesta stanovanja?

      Sviđa mi se

  7. U svakom slučaju je dobro kada čovek piše svoje misli. Bolje nego kada ne piše, jel? Ali bih skrenuo pažnju autoru teksta da je na dobrom putu da zapati od americkog sindroma, u kojem svet iznad amerike NE postoji! Dakle, svet van Beograda ali i Goča itekako postoji i itekako se naziva Srbijom. Vršac, na primer, Zrenjanin, Čačak, Negotin, Zaječar itd. To što po novobeogradskim blokovima stasaju polu debilne generacije nije reprezent ni celog Beograda a kamoli cele Srbije. I na Goču sedi jedna tinejdžerka koja bulji u tv i zamišlja da je pevaljka koju kite parama, šeta francusku pudlu i živi na nekom skupom beogradskom brdu. Isto tako se u ovom trenutku neki mladi roditelji iz sve snage muče da dete odgajaju kao normalno i uzorno, baš u samom centru Beograda. Koje neće prodati ni Kosovo a ni kulturu. A taman i da podsetim, Kosovari su prodali svoje zemlje i kuće pa došli u Beograd. Takođe su nam i sve pevaljke došle sa različitih brda u Beograd. Te nemojmo generalisati. Pozdrav.

    Sviđa mi se

    • тачно – Србија је много шири спектар од митских здравих сељака из Миленковићеви текстова, и митског архетипа зла – БеограЏана из патриЈотских текстова, написаних на тастатурама смештеним у Београду

      Sviđa mi se

    • Слажем се. Живим у Београду и радим у једној школи – има мноштво добре, васпитане и паметне деце у Београду. Наравно, већина бар помало пати од болести савремености и стања у Србији, али, тако је како је. Има живота и у конц-логору понекад, и тамо се понеко заљуби, и тамо се организују рецитације и приредбе. Живот је неуништив.
      Наш проблем је систем вредности и јако лоша држава. Сва ова паметна и добра деца имају јаку конкуренцију у лошим, агресивним, бучним незналицама које се лактају. Губе у додиру с њима, по природи својој се не гурају, не противе се, пристају на постојеће …

      Sviđa mi se

    • E svaka ti cast za ovo o Kosovu!!!Svi se nesto kao kurce a vise od pola ga nije ni videlo u zivotu,sve su tamo prodali pa ovde u Sumadiji ili po Bgd pokupovali stanove i vile,posao dobijaju besplatno i to na ustrb starosedelaca tako da oni kao ,,izbeglice“ imaju prednost a primaju i po nekoliko vrsta pomoci koje mi placamo.I stvarno su odvratni i pokvareni,nisu ih Siptari dzabe najurili,cast izuzecima ali ih nema puno jer sam bio nekoliko puta ,,dole“

      Sviđa mi se

  8. Имам искључиво честитке за овај текст: БРАВО, БРАВО и још једном БРАВО!
    Обично избегавам хвале и обожавања (у било којем смеру). Али, овог пута ми је други коментатор, Ivan, дао одличан повод да прекршим правило, кажем да смо различите особе са различитих терминала, – и услишим себи жељу да похвалим Драгана Томића.

    Sviđa mi se

  9. Povratni ping: Србија, њена елита, схватање државе… | Заокрет

  10. Ok, želiš da pišeš, da iskažeš svoj stav, ali pored želje, bitno je i šta pišeš. Nemoj koristiti izraze za koje ne znaš šta znače, jer u suprotnom diskredituješ sebe kao autora i ispadaš glup. Pozdrav.

    Sviđa mi se

  11. Pored sadržaja, na mene je ostavio utisak i to, što se pisac ne bavi dešavanjima u Hrvatskoj, Bosni. EU,SAD, Ukrajini itd. nego piše o nama u Srbiji. Za mene je malo važno šta je bilo u Iraku, Libiji, Argentini itd. a da pri tome pojma nemam šta se dešava kod kuće.

    Sviđa mi se

  12. Samo da mi neko objasni kraj teksta, gde su ti apartmani sa bazenima na Dorcolu i svo to silno bogatstvo ? PS Strahinjica Bana i ulice koje se penju ka Vasinoj nisu Dorcol, on se nalazi ispod Dusanove i vise je poluindustrijski kraj kroz koji prolazi tranzit u kojem zivi mnogo nacionalnih manjina i lici na geto. Izvinite uzasno mi je iritantno kad neko Dorcolom smatra ono sto Dorcol nije.

    Sviđa mi se

    • Дорчол је парадигма а не стварно место и он у суштини је скраћеница која означава квази грађанштину, тј малограђанштину. Коначно он симболизује константну тежњу да се буде нешто друго јер то што се јесте се доживљава на пежоративан начин. Међутим овакво поређење има смисла само ако се прхвати контекст рата између села и града, који ја заступам.

      Sviđa mi se

  13. Divno upakovan politicki marketing sa mnogo rupa, ali divno upakovan! Za pocetak, danas ako neko ima jaja, sir i rakiju, dovoljno je bogat i 500 i 200 dinara je mnogo jer nece otici na najosnovnije potrebe, to jest hranu 🙂 Dalje, ziveti svoj zivot u izolaciji na planini trebalo bi da bude izbor, a ne prinuda, kako on to opisuje jer kaze da ce devojcice cim odu u prvi grad postati slicne ovim beogradskim. Gde je tu ljubav onda prema pravim vrednostima, ima li je i na Gochu ili je sve prinuda? Dzaba krpena lopta, izgleda 🙂 Ako je, po njegovim recima, sve prinuda, onda moramo da se vratimo na ove dve beogradjanke koje su u startu shvatile zivot 🙂 One cak nisu ni pomenule silikone i elitnu ajmo rec prostituciju kao mogucnost nego je to rekao on 🙂

    Sviđa mi se

  14. Usudiću se da nazovem tekst glupim. Sve to stoji, masa je takvih dece, devojaka (na kraju, kako znaš da imaju 12 godina?), ali mi je licemerno sediti u velikom gradu, priključiti se na net i pisati blog, a pisati kako je eto toj deci super u dronjcima, bosih nogu i sa krpenom loptom. I na kraju glasanje za Kosovo i Šiptari i pobijene porodice, mislim da ni ti sam ne znaš šta si hteo da napišeš.

    Sviđa mi se

    • Oprostite, nisam procitao sve komentare, ima ih previse, a vremena mi je premalo.
      Slazem se sa vasim komentarom i mislim da ni autor, a ni Vi, a ni ja nista ne radimo da bude ikako bolje (u kontekstu toga o cemu autor prica). I verovatno niko od ljudi koji ovde komentarisu.
      A ovaj tekst ce samo procitati jedan broj, izrazicu se „dobrih ljudi“ i mozda prokomentarisati i proslediti nekome.
      Nista vise…
      A sad me izvin’te, moram da cepam drva.

      Sviđa mi se

  15. Nikako ne razumem upetrebu grubog jezika u textu. U poslednje vreme vulgarne recu idu u komentar i to je suvise ali staviti ih u tekstu skorog zakljucka je prost pisacki stil. Inace preneta poruka je vec prevedena sto puta a vidjenja hiljadu! Nista novo!

    Sviđa mi se

    • Србија је огољена суштина која нема никаву стилску форму, стога писање је прилагођено таквој поставци ствари. А ко је рекао да увек мора да буде нешто ново и зашто би било нешто ново? У ствари ново је то је све још увек исто.

      Sviđa mi se

  16. Суштина овог текста, јесте да укаже на расцеп и дисхармонију живота у Србији, који је, барем по мени, један од основних узрока наше несреће. Он није писан као политички маркетинг из простог разлога јер су ове ствари над-политичне, оне превазилазе скучене оквире по којима тумара политка у Србији.

    Sviđa mi se

  17. Još da potpisnik teksta nauči razliku između JE L’ i JER. Sa JE L’ se pita, a sa JER se navode razlozi. Dakle, nije „Знаш да ти ју је направио родитељ јел те ВОЛИ“, već „Знаш да ти ју је направио родитељ, јер те ВОЛИ“. Dobro, može se reći da zakeram; ali ni sam potpisnik nije bolji, pa mogu sebi dati tu slobodu… 😉

    Sviđa mi se

  18. Mene zivot ucio da stvari negledam direktno onakve kave jesu,nego iz ugla sa strane….Pokusajte da razumete pisca ovog odlicnog i realnog teksta.Dok je sveta i coveka uvek ce postojati najstariji posao na svetu a to je ZENE LAKOG MORALA.
    A svi vi koji jadikujete za zivotom u gradu i voleli bi da se i vasa deca kao ove dve devojcice igraju krpenjacom,sto za promenu neotvorite npr.forum,sajt….pa se udruzite i odete na neko selo i pocnete neki zivot/geto.Meni licno se ta ideja svidja a sasvim slucajno sam je cuo na tv i to u emisiji Znanje na poklon kako su tri bracna para kupili neki salas u Vojvodini i gaje stoku,bave se poljoprviredom………itd.STO JE NAJBITNIJE SRECNI SUUUUUUUUU.

    Sviđa mi se

  19. Odlično zapažanje kao uzrok, i sjajan tekst kao posledica razmišljanja autora.
    Dopadaju mi se ljudi popud autora jer sagledavaju stvari ispod površine.
    Različitost stava podrazumeva neslaganje mediokriteta.

    Sviđa mi se

  20. Povratni ping: Dragan Tomić: Vrh, brate!

  21. Povratni ping: Драган Томић: Врх, брате!

  22. Ako mene pitate…. knjizevnost ne bi trebalo da ima veze sa socijalnim temama…. ja sad vise ne znam sta je autor ovoga teksta; turista, politicar, sociolog, filozof ili knjizevnik…. shodno tome analiza bi sa svake strane bila drugacija…. tekst je lep, ideja je lepa, podrzavam… stil mi se licno ne svidja…. opet uzimam sa rezervom, jer verujem da je na svakoga od nas, kao i na autora donekle uticao neki od tih globalnih kvazi trendova… pa ko zna… sem toga prave vrednosti su za svakoga od nas drugacije, jer se ne nalaze ni na Gocu ni u Bg, vec u srcu….

    Sviđa mi se

  23. Ali kako ga uništi na kraju. Totalno mi se svideo kontrast i pogled na sve to, ali ova apokaliptičnost na kraju sa Šiptarima je malo spustila utisak o celokupnom tekstu.

    Sviđa mi se

  24. Читам овдје о СРБОВАЊИМА разним, и Косовима изгубљеним и неизгубљеним, убих се претресајући енциклопедије, википедије и остале педије не бих ли нашао тај митски народ који се зове „Косовари“ не нађох га нигдје, али ипак нађох сијасет Божији људи у Србији који кажу да нисам Србин јер сам из Херцеговине, тамо кажу нема Срба, па и нема, ево каже и предсједник Томо.
    Ми Херцеговци, (ови што за вас нисмо Срби) увјек смо имали неког нашег предсједника и НАШЕГ (онога што је на мјесту гдје је сада газда Томо), а сад јок, имали смо и мајку Србију, сад јок ни то. Имали и браћу Србе, немамо више ни то, Имамо само Бога изнад нас који је надамо се још на нашој страни ма која она била.
    Лијепо је ово написао овај човјек, има ту истине, па можда је и политика, не знам, не копчам баш најбоље шта јесте, а шта није политика, нос’ је ђаво, у свашта се и та курва увукла данас.
    Одрастох у сличним условима ко ова дјеца у Гочу, да је макар био мир, али јок…
    имали смо вала чарапа, додуше вунених, 5-6 крава, коња, ријетко када струје,а ако има струје има један канал на Тв, на њему углавном јавља колико је погинуло наших, а колико њихових, ту сам научио да су неки увјек наши, а неки вазда њихови, е сад ко су и како се могу препознати не знам, изгледа да је требало још година без струје и једним каналом да схватим и ту премудрост…
    Ево ме сад, велики град, посао, стан у ком ходам на прстима да не би комшију пробудио па ћу још морат да се качим с њим, а Бога ми ако ми дође пред врата одох ја одмах у полицију, овај градски народ чудан тотално, док он галами на тебе на твом прагу то је разговор, а кад дрекне на свом прагу на њега Херцеговац од 2 метра и преко 100 кила одмах је то напад.
    Отех себи село и поклоних се граду, дао бих два булевара и један и по тротоар за једну краву и једно огњиште, ма дао би и семафор приде.
    Шесто сам дијете у исте мајке и истог оца, а само из једног брака, тотално нисмо модерни, је л’ де?
    Има једна изрека код нас „Тешко оном ког Србија ‘рани и Русија брани“ Размислите о њој 😉

    Sviđa mi se

    • „на Тв, на њему углавном јавља колико је погинуло наших, а колико њихових, ту сам научио да су неки увјек наши, а неки вазда њихови, е сад ко су и како се могу препознати не знам, изгледа да је требало још година без струје и једним каналом да схватим и ту премудрост…“

      Sviđa mi se

  25. Ljudi, ja razumem da imate razlicito misljenje od autora teksta, ali je jako bitno da shvatite POENTU teksta umesto sto ispravljate pravopisne greske, govorite kako na Dorcolu ne postoje vile, bavite se Kosovom kao zasebnom temom itd. Autor je prikazao realnu sliku buducnosti Srbije, tj mladih narastaja izlozenih uticaju carobne stvarcica (tv,I pod, I phone itd), i trenutno ne izlozenih uticaju. Dragane, ovo sve je i vise nego ocigledno svima nama, a onima kojima nije, bas takvima je tekst posvecen.

    Sviđa mi se

  26. Po autoru teksta, divno je sto su deca u poderanim carapama, raduju se bombonama i igraju krpenom loptom, jer imaju cistu i neiskvarenu dusu. I imaju, to je tacno.
    „Grozno“ je zeleti luksuzan stan, to znaci da si pokvaren i propao.
    Pa sto ne odvedete svoju decu da tamo zive ? Ove dve devojke samo razumeju svet u kome zive.

    Sviđa mi se

      • “ šta reći“
        А шта мислиш – од кога су те две клинке научиле да „…samo razumeju svet u kome zive.“ – од мама или од тата? Од приглупих Џоја и Роса (који је узгред доктор наука, али ипак неандерталац), или од самосвесне Монике и „уметнице“ Фиби из серије „Пријатељи“? Проблем је далеко већи него што је ДрТ обухватио у свом тексту, а тиче се поремећаја у природи и друштву због кога кокошке кукуричу а петлови кокодачу. О томе (доста лоше) за сада пише једино http://www.srpskikulturniklub.com/milica-nenadic-sa-vladislavom

        Sviđa mi se

  27. Ok, shvatili smo poentu… Samo mozda ne bi bilo lose da je autor i sam bio na istom Gocu, pa da vidi da je nacin na koji je opisao da ljudi tamo zive daleko, daleko od realne situacije. Kakva rakija, sir i jaja za 500 dinara? Za te pare gospodja mama nije mogla da kupi ni litar rakije, ali dobro, malo preterivanja nije na odmet. I ovo za krpenu loptu mi je malo izmisljeno. Pre 30 godina su ljudi u tom kraju imali mnogo sta, a ne obicnu loptu. Krpenjacu je imao moj otac koji je iz tog kraja, a rodjen je pre Drugog Svetskog Rata, zato je malo glupo preterivati u toj meri.
    Licno mi smeta kada autor koristi prostakluke u tekstu nadajuci se da njegove reci tako dobijaju na tezini. Naprotiv, salje potpuno drugu poruku.
    Ovaj tekst je malo vise plod maste, a tek u tragovima ima veze sa realnoscu. Nisam impresionirana…

    Sviđa mi se

  28. “Ове две девојке само разумеју свет у коме зиве. шта рећи?“

    Захвалити се на искреном и тачном коментару.

    Sviđa mi se

    • И ККК је у многоме искрен и тачан када је реч о „афроамериканцима“; значи ли то да је паљење крстова и вешање „нигера“ нешто на чему би им се требало захвалити?

      Sviđa mi se

      • Iste kakve povlađivanje niskim strastima balavica ima sa poštenjem i iskrenošću. Znate, ljudi se rađaju goli ali niko (normalan) nije toliko „iskren i pošten“ da bi onakav kakav je rođen išao ulicom. Nekad treba znati dati, ali treba znati i ćutati. Btw Klaus, vama su dvanaestogodišnjakinje ženstvene?!

        Sviđa mi se

      • Нормалан је понашајући се у складу с нормама, и то не исписаним на тараби, већ оним у пракси. А када жене постају жене, о томе не бих, пошто сам очигледно ненормалан.

        Одбијам да читам с тарабе.

        Sviđa mi se

  29. Tvoja majka je napravila poklon koja je ta sirotinja odmah odplatila, poklonivši 12 jaja što je Koncentrat jaja cena 220 dinara znači poklonila je tvojoj majci bar 350 dinara vrednost iza poklonjene pare njenoj dei. Zna žena, bez škole, nepotrebno da se budi, da dugovi i pokloni obavezuju i namiruju se iz košare koja najviše boli, zato svako mudar uzvraća poklon čak preko cene da se ne dira ona koja je važna …. Dragane , dragane ti odrpani su mnogo mudriji i bistriji od ovih koji imaju kintu.
    Persida

    Sviđa mi se

  30. Добро је, да је аутор све ово ставио на папир и поделио са нама. Коментари показују, да смо вазда антипротивни, да набрзину читамо, а још брже куцкамо по овом сокоћалу. Мозгић слабо, ретко и споро укључујемо!

    Sviđa mi se

Ако мене питате...