Драгослав Павков: Све је тако, али…

Растерећење привреде је у престанку плаћања рекета центрима моћи, а уместо тога као у сваком нормалном и либералном друштву – запосленом дати оно што је зарадио а он са тим нека ради шта год му падне на памет.

Чему иначе служи држава која курац шиљи искључиво на сиротињу, сопствену наравно, или на политичке противнике тренутног режима

cele kula

Рестартовани министар  је хиљаду пута поновио да је основна здравствена заштита право загарантовано уставом и међународним споразумима о чланству у разним асоцијацијама (без тога нас не би прихватили у њих, а чланство је неопходно да бисмо се могли гребати за лову), а за виши степен се доплаћује по вишој тарифи; па не може да се деси да лекар за флашу вискија у болницу смести нечијег оца који је заправо кандидат за старачки дом (само што је дом скуп а болница је бесплатна), а да без основне здравствене услуге остане жртва транзиције – сирак тужни без иђе икога, коме тај стари прдоња заузима кревет.
Друга ствар за коју се залаже бивши стечајни управник Србије је сигурна старост за све Србијанце без обзира на то да ли су икада уплаћивали у фонд ПИО или нису. У висини како ономадне рече – 200 евара месечно, што би се из буџета исплаћивало сваком старцу/старици који  немају пензију по основу радног стажа. Наравно, спин доктори Вучићевог режима су к’о запета пушка сасвим јасне ставове екс-министра превели са: Радуловић хоће свима да смањи пензије на 200 евра!

Дакле, држава је према сопственом Уставу дужна да основну здравствену заштиту и (релативно) материјално збрињавање пружи сваком свом грађанину, без обзира на то да ли он  „партиципира“ или не; за то се новац мора обезбедити из државног буџета, а држава нека се потруди да га узме од оних који  од ове и овакве државе имају користи (тајкуни, естрадне звезде, фудбалери, тенисери, политичари које чланство у главним одборима својих странака квалификује за чланство у управне одборе ЈП,  једном речју – сви који енормно зарађују у земљи где потрошачка корпа износи три гарантоване минималне плате), уместо да га узима од оних од којих га је најлакше узети – ситних предузетника (власника пиљарница, бифеа, ћевабџиница…) и код њих запослених за минималац. Чему иначе служи држава која курац шиљи искључиво на сиротињу, сопствену наравно, или на политичке противнике тренутног режима (јер код нас је увек неки режим на власти)?

Да додатно поједноставим: Држава има механизме помоћу којих доноси правила понашања за све који су у било каквој вези с њом (законе и подзаконска акта) и алате помоћу којих може да обезбеди да се правила понашања поштују (извршни државни органи и органи репресије).
Сви знамо зашто наша држава то не ради или ако ради – ради накарадно, али се правимо блесави. Најчешће јер смо као народ генерално пичке, или јер сваки појединачно имамо јасан интерес да овако остане. Па је тако много комфорније свакодневно нападати министра избаченог из Владе, али ни случајно не дирати Владу јер се она преко Кркобабића и Рајка Љајића брине о својим многобројним  синекурцима и синекурчићима… Између осталог и тако што ће данас-сутра „прихватити реалност“ и у наше име „прогутати жабу“ признања „косова“ – све да би за неке грађане Србије остало више лове из кредита и донација да се подели. Оно што (очигледно) нико не примећује (или примећује али се прави блесав) то је да и бивша и нова Влада намеравају да се баве политиком на начин да се прихвати експозе министра а онда се ради онако како се наврне ПрАвом Председнику Владе.
Такво понашање указује да смо ми ма како се лепо облачили и посећивали „инсталације“ концептуалних уметника – ипак стока којој је неопходан предводник да је води ивицом провалије где је сочна трава, коју опет у име стада попасу алфе (а остале ко јебе), или још горе – ми смо раја „гора од марве“ која тражи агу да се о њој брине пошто сама очигледно то није у стању.
Српски народ и остали Србијанци и на такво понашање имају сва права света, али немају право на самообмане о „реалности“ и геостратешким разлозима за неодговорно понашање према сопственој држави коју им је неко грешком оставио у наследство, а коју ће ова генерација Срба коначно докусурити. Јер у србијанском друштву једноставно не постоји критична маса грађана који су спремни да се понашају као слободни људи; јер у овом друштву још увек није гладан нико битан

Мада, синоћ сам у једној извиканој сомборској кафани видео како господин сасвим пристојног изгледа и манира у џеп трпа три кесице шећера и два млека за кафу „јер је то ионако плаћено уз кафе“, па да газда не би поново наплатио неко мање виспреном госту. Па сад, свако нека извлачи закључке какве хоће али…

Jedno mišljenje na „Драгослав Павков: Све је тако, али…

  1. PROSVETLI NAS NEZNAVENE – KAD je Radulović pomenuo progresivne stope poreza? sve za šta se bori je da see punjenjenje budžeta još više prepusti samo stanovništvu, kako drukčije nego preko prenaduvanih računa i pepeveja za osnovne komunialne usluge, a još manje „poslodavcima“ i estradnim zvezdama

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s